Πρόγνωση Kαιρού

Δυναμική επιστροφή της βαρυχειμωνιάς

Δυναμική επιστροφή της βαρυχειμωνιάς

Έπειτα και από την πολύ αξιόλογη ατμοσφαιρική διαταραχή η οποία επηρέασε την χώρα μας δίνοντας έντονα φαινόμενα και πολύ ενισχυμένους ανέμους, ο καιρός μεταβαίνει σε φάση "ανάπαυλας" και, κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών, αναμένεται να κυλήσει με αρκετά ήπιες συνθήκες, όπως μπορείτε να διαβάσετε στην αναλυτική πρόβλεψη καιρού από την συνεργάτη μας, φυσικό-μετεωρολόγο, Τριανταφυλλιά Σίδερη.

Το καιρικό διάλειμμα, όμως αυτό, προβλέπεται να είναι σύντομο, καθώς από την ερχόμενη Τρίτη, μία νέα πολύ αξιόλογη ατμοσφαιρική διαταραχή, με χαρακτηριστικά "ψυχρής εισβολής", θα αρχίσει να επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο, αρχικά με ισχυρές βροχές και ενισχυμένους ανέμους και, γρήγορα, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις, οι οποίες σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θα επεκταθούν σε χαμηλά υψόμετρα, κατά την διάρκεια της ερχόμενης Τετάρτης.

Αιτία για την νέα, πολύ αξιόλογη, ατμοσφαιρική διαταραχή, θα είναι η ανάπτυξη ισχυρού θερμού αντικυκλώνα "εμποδισμού" στην περιοχή της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, ο οποίος θα μεταφέρει αρκτικές αέριες μάζες από την ανατολική Ευρώπη προς την χώρα μας. Η σύγκρουση των αρκτικών αερίων μαζών με τις θερμότερες που θα επικρατούν στην Μεσόγειο, θα έχει σαν αποτέλεσμα την "κυκλογέννεση", δηλαδή την δημιουργία χαμηλών βαρομετρικών, τα οποία αφενός θα δίνουν αξιόλογα φαινόμενα σε αρκετές περιοχές και αφετέρου θα συνδυάζονται με τις υψηλότερες πιέσεις στην περιοχή της Ευρώπης, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των βορείων ανέμων και την διατήρηση της μεταφοράς ψυχρότερων αερίων μαζών προς την χώρα μας.

Η ατμοσφαιρική διαταραχή, προβλέπεται να επηρεάσει την χώρα μας σε δύο φάσεις:

α)Από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας (10/2) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (11/2), με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, πτώση της θερμοκρασίας, ενισχυμένους ανέμους και χιονοπτώσεις αρχικά σε ορεινές περιοχές και εν συνεχεία σε χαμηλά υψόμετρα.

β)Από τις βραδινές ώρες της Τρίτης (11/2) με κύριο χαρακτηριστικό την επικράτηση ισχυρών βοριάδων, την αισθητή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, την εξασθένιση των φαινομένων στην δυτική και βόρεια Ελλάδα και την έξαρσή τους στην ανατολική και νότια Ελλάδα και την εκδήλωση χιονοπτώσεων σε ορεινές/ημιορεινές περιοχές και, γρήγορα, σε πεδινές περιοχές.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, η πολύ αξιόλογη ψυχρή εισβολή, θα διαρκέσει για αρκετές ημέρες με την ανατολική και νότια Ελλάδα να επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό τόσο από χιονοπτώσεις (βροχοπτώσεις σε θαλάσσιες/παραθαλάσσιες περιοχές) όσο και από πολύ ισχυρούς ανέμους. Αξίζει να σημειωθεί πως οι θυελλώδεις άνεμοι προβλέπεται να είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της ατμοσφαιρικής διαταραχής και είναι αρκετά πιθανό να σημειωθούν εντάσεις σε επίπεδα θύελλας (10bf) δημιουργώντας εν δυνάμει επικίνδυνες συνθήκες και αυξάνοντας σημαντικά το αίσθημα ψύχους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ψυχρή εισβολή θα έχει ευνοϊκά χαρακτηριστικά, ώστε να σημειωθούν αξιόλογες χιονοπτώσεις στην ορεινή/ημιορεινή ζώνη αλλά και σε χαμηλά υψόμετρα της Αττικής. Σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία, οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά κύριο λόγο άνω των 300μ υψόμετρο (100μ στην Δυτική Αττική), αλλά είναι αρκετά πιθανό, τελικά, να επιτευχθούν θερμοκρασίες οι οποίες θα ευνοήσουν την εκδήλωση χιονοπτώσεων και σε πεδινές περιοχές του νομού, και είναι πολύ πιθανό κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των βορείων προαστίων της Αθήνας, να ντυθούν στα λευκά. Η πιθανότητα αυτή είναι αρκετά μικρότερη για την πόλη της Αθήνας, η οποία είναι αρκετά πιθανό να δεχτεί την επίσκεψη του λευκού επισκέπτη, η πιθανότητα, όμως, να ντυθεί στα λευκά, είναι σχετικά μικρή.

Αναλυτικότερα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της νέας ψυχρής εισβολής θα μπορείτε να βλέπεται μέσα από την ιστοσελίδα μας.


Καλό Σαββατοκύριακο!!! 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Αναλυτής/προγνώστης καιρού - Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr


  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!


 

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.