Αναλύσεις

Πολλά νερά στον προγνωστικό ορίζοντα...

Πολλά νερά στον προγνωστικό ορίζοντα...

Από σχετική ανομβρία, χαρακτηρίστηκε ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος σε μεγάλο μέρος της χώρας. Η ατμοσφαιρική διαταραχή που επηρέασε την περιοχή μας τις προηγούμενες ημέρες, έδωσε εντυπωσιακά ύψη βροχής σε περιοχές του βόρειου Ιονίου και επηρέασε με παροδικά έντονα φαινόμενα, μεγάλο μέρος της χώρας. Η διαταραχή αυτή, θα μπορούσε να σημάνει την έναρξη μιας υετοφόρας διάταξης όσον αφορά την ατμοσφαιρική κυκλοφορία η οποία χαρακτηρίζεται από την εγκατάσταση πεδίου χαμηλών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο, στα πλαίσια της οποίας, η χώρα μας επηρεάζεται δευτερογενώς, από την διέλευση δευτερευουσών διαταραχών εκ δυσμών προς ανατολάς.

Οι διαταραχές αυτές, με την κίνησή τους προς τα ανατολικά, επηρεάζουν σημαντικά την δυτική Ελλάδα, εξασθενούν όμως απομακρυνόμενες προς τα ανατολικά, με αποτέλεσμα τα φαινόμενα στην ανατολική Ελλάδα και στο Αιγαίο, να έχουν παροδικό χαρακτήρα και να επικρατεί γενικά ανοιχτός καιρός. Η εγκατάσταση, δε, των χαμηλών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο, έχει σαν αποτέλεσμα την πνοή νοτίων ανέμων, στην περιοχή μας, οι οποίοι μεταφέρουν θερμές αέριες μάζες από την βόρεια Αφρική, εξασφαλίζοντας εκτός των άλλων και υψηλές θερμοκρασίες.

Το μοτίβο αυτό, προβλέπεται να συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο. Το χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο, προβλέπεται να ανατροφοδοτηθεί σημαντικά από την άφιξη ισχυρού ψυχρού μετώπου από την βορειοδυτική Ευρώπη και να βαθυνθεί σημαντικά, ακολουθώντας τροχιά προς τα ανατολικά. Για την ακρίβεια, κατά την άφιξη της μετωπικής διαταραχής, στην περιοχή των Άλπεων, προβλέπεται να δημιουργηθεί βαθύ κυκλωνικό κέντρο στην Βόρεια Ιταλία, το οποίο θα ακολουθήσει τροχιά προς τα νότια - νοτιοανατολικά, με τάση αποκοπής από την ευρύτερη κυκλοφορία των συστημάτων. Η δημιουργία, του ισχυρού αυτού, κυκλωνικού συστήματος, θα θέσει σε τροχιά προς τα ανατολικά - βορειοανατολικά, το προϋπάρχον, νοτιοανατολικά της Ιταλίας, χαμηλό, και των μετώπων που το συνοδεύουν, με αποτέλεσμα την διέλευση αυτού πάνω από τον Ελλαδικό χώρο, κατά την διάρκεια της Κυριακής και της Δευτέρας.

 

Κυριακή - Δευτέρα, 12-13 Νοεμβρίου 2017

Η διέλευση της διαταραχής αυτής, πάνω από την Ελλάδα, προβλέπεται να συνδυαστεί με υγρές και ασταθείς αέριες μάζες, δημιουργώντας ευνοϊκές προϋποθέσεις για την δημιουργία υετοφόρων και καταιγίδοφόρων νεφώσεων, τα οποία θα επηρεάσουν την χώρα μας, από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Την Κυριακή, τα πιο αξιόλογα φαινόμενα προβλέπεται να εστιαστούν σε περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας ενώ στην ανατολική Ελλάδα, ενώ στην ανατολική Ελλάδα και στο Αιγαίο, θα επικρατήσει αρκετά ανοιχτός καιρός με υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και την παρουσία αφρικανικής σκόνης.

Την Δευτέρα, προβλέπεται επέκταση των φαινομένων, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σε αρκετές περιπτώσεις με έντονο χαρακτήρα. Σε αυτή την φάση, προβλέπεται να επηρεαστεί σημαντικά, εκτός των άλλων, η ανατολική Ελλάδα και το Αιγαίο.

 

Τρίτη- Τετάρτη, 14-15 Νοεμβρίου 2017

Παράλληλα, και ενώ αυτή η διαταραχή θα διασχίζει τον Ελλαδικό χώρο, το νέο κυκλωνικό σύστημα, προβλέπεται να ακολουθήσει σταδιακή τροχιά προς την Ιταλία και το Ιόνιο Πέλαγος, προσεγγίζοντας αργά την Ελλάδα. Η ακριβής τροχιά του συστήματος δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, προβλέπεται ωστόσο να είναι σταδιακή και, μέχρι την Τετάρτη, το σύστημα να βρίσκεται δυτικά, της χώρας μας, σε θέση, ωστόσο ώστε να την επηρεάζει σημαντικά. Αποτέλεσμα της διάταξης αυτής, η εκδήλωση αξιόλογων βροχών/καταιγίδων, σε μεγάλο μέρος της χώρας και η επικράτηση ενισχυμένων δυτικών - νότιων ανέμων. Παράλληλα, ολοένα και ψυχρότερες αέριες μάζες, αναμένεται να εισχωρήσουν στον Ελλαδικό χώρο, από τα βορειοδυτικά, με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας αλλά και εκδήλωση αξιόλογων χιονοπτώσεων σε μεγάλο μέρος των ορεινών τμημάτων της χώρας μας.

 

Πέμπτη - Παρασκευή, 16-17 Νοεμβρίου 2017

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η διαταραχή, αναμένεται να συνεχίσει την κίνησή της προς τα ανατολικά, να διασχίσει τον Ελλαδικό χώρο και να ακολουθήσει πορεία προς την Μαύρη Θάλασσα ή την Τουρκία. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής, θα είναι η εκδήλωση αξιόλογων βροχοπτώσεων σε μεγάλο μέρος της χώρας, με τάση τα φαινόμενα να περιορίζονται στην ανατολική και νότια Ελλάδα, η στροφή των ανέμων σε βοριάδες και η νέα πτώση της θερμοκρασίας. Προς το τέλος λοιπόν, της επόμενης εβδομάδας, φαίνεται να υποχωρούν τα φαινόμενα και να επικρατεί ψυχρός καιρός με χαρακτηριστικά "καιρού βορείου ρεύματος".

Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του καιρού στην χώρα μας, κατά τις επόμενες ημέρες, θα μπορείτε να βλέπετε μέσα από την ιστοσελίδα μας, ενώ σε περίπτωση που τα προγνωστικά μας στοιχεία, το υπαγορεύουν, η προγνωστική μας ομάδα θα σας ενημερώνει και με αναλυτικά έκτακτα δελτία.

Καλό Σαββατοκύριακο  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!


 

Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.