Πρόγνωση Kαιρού

Το Φθινόπωρο ξυπνάει από τον λήθαργο...

Το Φθινόπωρο ξυπνάει από τον λήθαργο...

Σε πολύ υποτονικούς ρυθμούς εξελίχθηκε ο καιρός κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου στην χώρα μας με τις βροχές, στις περισσότερες περιοχές, να είναι πολύ λίγες και την θερμοκρασία να κυμαίνεται, σχεδόν σταθερά, σε υψηλά επίπεδα. Οι ατμοσφαιρικές διαταραχές που επηρέασαν τον ελλαδικό χώρο κατά την διάρκεια του μήνα ήταν πολύ λίγες και επηρέασαν περισσότερο τμήματα της δυτικής Ελλάδας. Τα διαστήματα με εκτεταμένη νεφοκάλυψη ήταν μικρά και η ηλιοφάνεια κυριάρχησε ιδιαίτερα στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας και το Αιγαίο. Οι άνεμοι έπνεαν, γενικά, ασθενείς και δεν υπήρξαν αξιόλογες περίοδοι ενισχυμένων ανέμων. Η σκόνη έκανε την εμφάνισή της στην ατμόσφαιρα και σε αρκετές περιπτώσεις οι βροχές που έπεσαν είχαν τον χαρακτήρα "λασποβροχής".

"Φθινοπωρινές πινελιές" στο καλοκαιρινό σκηνικό του Οκτωβρίου αποτέλεσαν, αφ'ενός η ολοένα και μικρότερη διάρκεια της ημέρας και η παράλληλη αύξηση στην διάρκεια της νύχτας που άφησε σημαντικά περιθώρια στις ελάχιστες θερμοκρασίες να πέφτουν σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα εν συγκρίσει με τους προηγούμενους μήνες και αφ'ετέρου η αυξημένη υγρασία η οποία είχε και ως αποτέλεσμα την εμφάνιση τοπικών ομιχλών. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως ενώ ο Οκτώβριος χαρακτηρίστηκε από τις παρατεταμένες θερμές περιόδους και την έλλειψη ψυχρών εισβολών δεν παρατηρήθηκαν πολλές ακραία υψηλές θερμοκρασίες παρά το γεγονός ότι στην στάθμη αναφοράς των 850hpa υπήρξαν περίοδοι με ακραία υψηλές τιμές.

Το γεγονός αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες: Ο πρώτος έχει να κάνει με την περιορισμένη διάρκεια της ημέρας και την ελαττούμενη ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας που αφήνει στενά περιθώρια στην θερμοκρασία να ανέβει κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά πολλά περιθώρια για να πέσει αισθητά κατά τις νυχτερινές ώρες. Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με την επικράτηση, γενικά, ασθενών ανέμων οι οποίοι μετέφεραν θαλάσσιο δροσερό και υγρό αέρα προς την ξηρά και η απουσία εκτεταμένων νοτίων - δυτικών ρευμάτων που λειτουργούν σε πολλές περιοχές ως "καταβάτες", ξηροί και θερμοί άνεμοι και αποτελούν την βασικότερη αιτία για την διαμόρφωση ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών κατά την διάρκεια του Φθινοπώρου.

Για την Αττική και για την πόλη της Αθήνας ο Οκτώβριος ήταν ιδιαίτερα άνομβρος και ξηρός χωρίς κάποιο αξιόλογο περιστατικό βροχόπτωσης να απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του νομού. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ο μετεωρολογικός μας σταθμός στου Παπάγου (βορειοανατολικό προάστιο της Αθήνας με τον σταθμό να βρίσκεται σε υψόμετρο 200μ), για τον Οκτώβριο κατέγραψε μέση θερμοκρασία 21,0°C (με κλιματικό μέσο όρο περίπου 18,5°C), μέση μέγιστη θερμοκρασία 25,2°C, μέση ελάχιστη θερμοκρασία 17,6°C και συνολικό ύψος βροχής μόλις 4,2mm με εκτιμώμενο κλιματικό μέσο όρο περίπου στα 50 - 60mm.

Ο Νοέμβριος δείχνει "αποφασισμένος να επαναφέρει την τάξη"!

O Νοέμβριος από τις πρώτες του κιόλας ημέρες δείχνει αποφασισμένος να "επιβάλλει την τάξη", επιστρατεύοντας μία σειρά ατμοσφαιρικών διαταραχών που έχουν ξεκινήσει να επηρεάζουν την χώρα μας προκαλώντας αλλεπάλληλες μεταβολές στον καιρό με αυξημένη συννεφιά, βροχές και καταιγίδες. Κοινό χαρακτηριστικό των διαταραχών αυτών είναι πως ακολουθούν τροχιά από τα δυτικά προς τα ανατολικά και συνοδεύονται από ανέμους νότιας - δυτικής συνιστώσας με αποτέλεσμα να επηρεάζουν περισσότερο την δυτική Ελλάδα και τμήματα της βορειοανατολικής χώρας, του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Μέχρι στιγμής, έχουν επηρεάσει την περιοχή μας δύο διαταραχές: Η πρώτη, από απογευματινές ώρες της Τρίτης (31/10) έως το μεσημέρι της Τετάρτης (1/11) απασχόλησε περισσότερο τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Στεράς Ελλάδας και της δυτικής Πελοποννήσου αλλά άφησε "ασυγκίνητο" το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η δεύτερη, από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης (1/11) και, κυρίως κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (2/11) επηρέασε, επίσης, περισσότερο την δυτική Ελλάδα προκαλώντας όμως εντονότερα φαινόμενα και "συγκινώντας" και άλλες περιοχές της χώρας όπως η βορειοανατολική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η διαταραχή αυτή αποτέλεσε και το αίτιο για την πρωινή καταιγίδα της Πέμπτης και στην Αττική η οποία ήταν αρκετά "απρόσμενη" καθώς τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα (και προγνώστες που βασίστηκαν σε αυτά) δεν προέβλεπαν υετό. Βέβαια, η αποτυχία των μοντέλων περιορίζεται, κατά βάση, στην αδυναμία εκτίμησης του υετού που θα μπορούσε να προκύψει και όχι στα χαρακτηριστικά της διαταραχής τα οποία προσεγγίστηκαν με αρκετή ακρίβεια. Κατά συνέπεια με μία πιο εμπεριστατωμένη εκτίμηση των προγνωστικών μας εργαλείων εύκολα θα μπορούσε να διαπιστωθεί η αυξημένη πιθανότητα για "εκπλήξεις" ανεξαρτήτως από τις φειδωλές υετικές εκτιμήσεις.

 

Με άγριες διαθέσεις έρχεται η τρίτη διαταραχή

Η τρίτη κατά σειρά ατμοσφαιρική διαταραχή αναμένεται να διασχίσει την χώρα μας κατά την διάρκεια του ερχόμενου Σαββατοκύριακου (4-5/11) και, εν αντιθέσει με τις δύο πρώτες, να είναι πολύ αξιόλογη καθώς θα προκαλέσει έντονα καιρικά φαινόμενα σε μεγάλο μέρος της χώρας με ιδιαίτερη έμφαση, και πάλι, στην δυτική Ελλάδα, την ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Και αυτή η διαταραχή θα ακολουθήσει τροχιά από τα δυτικά προς τα ανατολικά επηρεάζοντας πρώτα την δυτική Ελλάδα και στην συνέχεια τις υπόλοιπες περιοχές. Κύρια στοιχεία της νέας μεταβολής του καιρού θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε ευρεία έκταση και η επικράτηση σφοδρών νοτίων - δυτικών ανέμων με εντάσεις που, τοπικά, θα φτάσουν τα 9bf.

H μεταβολή αυτή θα έχει δύο φάσεις:

  1. Η πρώτη φάση θα ξεκινήσει μετά το μεσημέρι της Παρασκευής (3/11) και θα ολοκληρωθεί  νωρίς το πρωί του Σαββάτου (4/11) και θα έχει ως χαρακτηριστικά την εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων σχεδόν αποκλειστικά στο βόρειο Ιόνιο (ιδιαίτερα στην Κέρκυρα και τους Παξούς) και στην Ήπειρο καθώς, επίσης και την επικράτηση ισχυρών Νοτιάδων σε μεγάλο μέρος της χώρας με εντάσεις, τοπικά έως 6-7bf. Παράλληλα αναμένεται να παρατηρηθεί μεταφορά σκόνης από την Αφρική και η θερμοκρασία, στην ανατολική και νότια χώρα να σημειώσει άνοδο και να κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας, σε τοπικά επίπεδο (ιδιαίτερα στην βόρεια Κρήτη) τους 30 - 32°C!.

  2. Η δεύτερη και "επιθετική" φάση της μεταβολής θα ξεκινήσει από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (4/11) και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής (5/11). Κατά την διάρκεια αυτής της φάσης αναμένεται, από τα δυτικά προς τα ανατολικά τμήματα της χώρας, σημαντική έξαρση των φαινομένων με βροχές και καταιγίδες σε ευρεία κλίμακα οι οποίες, σε αρκετές περιπτώσεις θα έχουν έντονο χαρακτήρα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα, την δυτική Πελοπόννησο και την ευρύτερη περιοχή του Ιονίου όπου τα φαινόμενα που θα συνοδεύουν την έλευση του μετώπου προβλέπεται, σε πολλές περιπτώσεις, να έχουν βίαιο χαρακτήρα και να περιλαμβάνουν ραγδαία βροχόπτωση, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, σφοδρότατους ριπαίους ανέμους (με ριπές που ενδέχεται να φτάσουν στα επίπεδα των 100km/h) και χαλαζοπτώσεις. Έμφαση δίνεται, επίσης στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου όπου, επίσης, τα φαινόμενα, κατά διαστήματα, ενδέχεται να είναι βίαια. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας το "σάρωμα" του μετώπου θα προκαλέσει φαινόμενα μικρότερης έντασης και διάρκειας τα οποία, ωστόσο, θα έχουν, παροδικά/τοπικά έντονο χαρακτήρα. Εξαίρεση αποτελεί η Κρήτη η οποία δεν αναμένεται να επηρεαστεί από αξιόλογες βροχές, θα επηρεαστεί όμως από σφοδρούς Νοτιάδες. Οι σφοδροί νοτιάδες θα αποτελέσουν, άλλωστε και το άλλο χαρακτηριστικό αυτής της διαταραχής με εντάσεις που θα φτάσουν, τοπικά τα 8-9bf και ριπές της τάξης των 100km/h. Οι θυελλώδεις άνεμοι δεν θα περιοριστούν στις θαλάσσιες περιοχές αλλά θα επικρατήσουν και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και, μάλιστα, σε περιοχές που η τοπογραφία ευνοεί την ενίσχυση των ανέμων και τα φαινόμενα "καναλισμού" και "καταβατικών ανέμων", είναι αρκετά πιθανό να παρατηρηθούν και ριπές στα επίπεδα των 100km/h προκαλώντας εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις.

Οι θυελλώδεις νοτιάδες αναμένεται να δημιουργήσουν μεγάλο κυματισμό τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο και είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν επιπλοκές στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, από το βράδυ της Παρασκευής (3/11) έως το μεσημέρι της Κυριακής (5/11). Παρά τον βίαιο χαρακτήρα που θα έχουν, σε πολλές περιοχές, τα φαινόμενα, η διάρκειά τους θα είναι, σχετικά μικρή (3-6 ώρες στις περισσότερες περιοχές) γεγονός που καθιστά περιορισμένο τον κίνδυνο εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων (ενώ ο κίνδυνος τοπικών πλημμυρικών φαινομένων είναι υψηλός!) και η επικινδυνότητα του μετώπου έγκειται περισσότερο στον ξαφνικό και βίαιο χαρακτήρα των φαινομένων και όχι στην εμμονή τους σε συγκεκριμένες περιοχές (με εξαίρεση την Ήπειρο και το βόρειο Ιόνιο όπου θα υπάρχει και σχετική εμμονή).

Κατά την διάρκεια της Κυριακής (5/11) το μέτωπο αναμένεται να μετατοπιστεί γρήγορα προς τα ανατολικά με αποτέλεσμα τα φαινόμενα, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, να υποχωρήσουν και, μάλιστα, σε πολλές περιοχές να επικρατήσει ηλιοφάνεια, ενώ οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν σημαντικά.  

Σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί η Αττική;

Η Αττική αναμένεται να επηρεαστεί από την έλευση της διαταραχής κατά την διάρκεια του Σαββάτου. Η ημέρα θα ξεκινήσει με αρκετή συννεφιά και ισχυρούς Νοτιάδες. Μετά το μεσημέρι η συννεφιά θα πυκνώσει σημαντικά και κατά την διάρκεια των απογευματινών ωρών αναμένεται να εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από σφοδρούς Νοτιάδες (ανεμόβροχο) εντάσεως 7-8bf με τις ριπές να φτάνουν τα επίπεδα των 90 - 100km δημιουργώντας εν δυνάμει επικίνδυνες συνθήκες και μεγάλο κυματισμό στις νότιες ακτές του νομού. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, σε γενικές γραμμές, οι βροχές/καταιγίδες θα έχουν περιορισμένη διάρκεια και ένταση, είναι, ωστόσο αρκετά πιθανό, σε ορισμένες περιοχές της Αττικής τα φαινόμενα να αποκτήσουν έντονο χαρακτήρα για σύντομα χρονικά διαστήματα. Κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών τα φαινόμενα προβλέπεται να υποχωρήσουν, οι άνεμοι να στραφούν σε δυτικούς εξασθενούντες στα 4-6bf και η θερμοκρασία να σημειώσει πτώση.

Η Κυριακή (5/11) προβλέπεται να εξελιχθεί στον νομό με σημαντικά διαστήματα ηλιοφάνειας, εξασθενημένους ανέμους και μέγιστες θερμοκρασίες, στις περισσότερες περιοχές, κοντά στους 22°C.

Κινδυνεύει η Θεσσαλία;

Η Θεσσαλία προβλέπεται να επηρεαστεί από βροχές και καταιγίδες, κατά την διάρκεια του Σαββάτου με τα φαινόμενα, παροδικά, να έχουν έντονο χαρακτήρα. Ωστόσο η διάρκεια των βροχοπτώσεων θα είναι μικρή και με δεδομένο το διάστημα ανομβρίας που έχει προηγηθεί και έχει βοηθήσει στον σημαντικό περιορισμό των υδάτων, η πιθανότητα για εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα είναι μικρή. Είναι, ωστόσο, πιθανό, να παρατηρηθούν περιορισμένης έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα (στα "φυσιολογικά" για την εποχή επίπεδα) ή επιδείνωση των πλημμυρικών φαινομένων που ενδέχεται να βρίσκονται σε εξέλιξη μετά τις καταιγίδες του Σεπτεμβρίου.

Ο εξωτροπικός κυκλώνας "Ciaran" και η αναμενόμενη μεταβολή του καιρού

Η δυτική Ευρώπη επηρεάζεται από τον εξαιρετικά ισχυρό εξωτροπικό κυκλώνα "Ciaran" ο οποίος σχηματίστηκε στα μέσα της εβδομάδας στ'ανοιχτά του Ατλαντικού Ωκεανού και κινήθηκε γρήγορα προς τον Βισκαϊκό Κόλπο παρουσιάζοντας "εκρηκτική βάθυνση". Κατά την διάρκεια της Πέμπτης (2/11) το  κέντρο του "Ciaran" ακολούθησε τροχιά προς τον στενό την Μάγχης και την νοτιοανατολική Αγγλία καταλήγοντας στην Βόρεια Θάλασσα με κεντρική πίεση κοντά στα 950hpa! Η εμφάνιση εκρηκτικών υφέσεων με πίεση κοντά στα 950hpa στην περιοχή του Ατλαντικού, δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη (αλλά τιμές κοντά στα 960 - 970hpa είναι συνηθισμένες αυτή την εποχή) αλλά το ιδιαίτερο και επικίνδυνο στοιχείο του κυκλώνα είναι πως, εν αντιθέσει με την πλειοψηφία των κυκλώνων του Ατλαντικού που κινούνται προς την περιοχή της Ισλανδίας, ο "Ciaran" ακολούθησε τροχιά προς την δυτική Ευρώπη αποκτώνας, μάλιστα, το μέγιστο βάθος του πάνω από την Μ. Βρετανία και την Γαλλία, με αποτέλεσμα οι περιοχές αυτές να επηρεαστούν από βίαια καιρικά φαινόμενα που περιλαμβάνουν εκτεταμένες, ραγδαίες βροχοπτώσεις και (το πιο επικίνδυνο στοιχείο) ανέμους εντάσεως τυφώνα. Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιοχή της "Βρετάνης", στην βορειοδυτική Γαλλία, κατεγράφη ριπή ανέμου 207km/h, ένταση αντίστοιχη αυτής που παρατηρείται σε ισχυρούς τροπικούς κυκλώνες. Άνεμοι επιπέδου ισχυρής θύελλας (άνω των 10bf) επηρέασαν μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Ευρώπη προκαλώντας σημαντικές ζημιές και εξαιρετικά υψηλό κυματισμό στις ακτές της δυτικής Ευρώπης όπου τα μεγαλύτερα κύματα ενδεχομένως να προσέγγισαν σε ύψος τα 20μ!

Ενώ ο "Ciaran" συνεχίζει να κινείται προς τα βορειοανατολικά με τάση σταδιακής εξασθένισης, το ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται στα ανατολικά και νότια κράσπεδά του (με μήκος χιλιάδων χιλιομέτρων αν αναλογιστούμε ότι ξεκινάει από την Βόρεια Ευρώπη και καταλήγει στην βόρεια Αφρική!), ακολουθεί γρήγορη τροχιά προς τα ανατολικά και προκαλεί δευτερογενή κυκλογένεση στην περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Το νέο, αυτό, χαμηλό βαρομετρικό θα κινηθεί βαθυνόμενο προς την Αδριατική Θάλασσα και τα Βαλκάνια και το ψυχρό μέτωπο που το συνοδεύει είναι αυτό που θα διασχίσει την χώρα μας, το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας την σημαντική μεταβολή του καιρού.

Το ψυχρό μέτωπο παρουσιάζει καλή δομή σε μεγάλο βάθος στην τροπόσφαιρα και, καθώς θα αντλήσει θερμότητα και υγρασία από την Μεσόγειο Θάλασσα θα πυροδοτήσει και θα συντηρήσει την δημιουργία εκτεταμένου νεφικού συστήματος κατά μήκος του οποίου θα αναπτυχθούν πολύ υετοφόρες νεφώσεις και συμπλέγματα καταιγίδων με χαρακτηριστικά "λαίλαπας" (squall line) ικανά να προκαλέσουν έντονα φαινόμενα σε ευρεία κλίμακα. Τα πιο έντονα φαινόμενα θα παρατηρηθούν στις "προσήνεμες" στους δυτικούς/νότιους ανέμους περιοχές της δυτικής Ελλάδας, της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου όπου οι επιφανειακοί άνεμοι θα τροφοδοτούν το μέτωπο με μεγάλα ποσά υγρασίας και θερμότητας με ιδιαίτερη έμφαση στα ηπειρωτικά τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου όπου το νοτιοδυτικό ρεύμα μπροστά από το μέτωπο θα προσπίπτει στις εκτεταμένες ορεινές εξάρσεις των εκεί περιοχών με αποτέλεσμα την δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που θα ανατροφοδοτούν περαιτέρω το όλο σύστημα προκαλώντας ακόμα εντονότερα φαινόμενα. Παράλληλα, η διαφορά πίεσης που προκύπτει μεταξύ των χαμηλών πιέσεων στα Βαλκάνια και των υψηλότερων πιέσεων στην νοτιοανατολική Ευρώπη είναι αυτή που θα προκαλέσει τους σφοδρούς Νοτιάδες.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, κατά την διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, θα εξακολουθήσει να ευνοεί την ανάπτυξη ισχυρών χαμηλών βαρομετρικών στην περιοχή της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν δευτερογενώς και την χώρα μας με δευτερεύουσες διαταραχές οι οποίες, κινούμενες από το Ιόνιο προς τα ανατολικά, θα προκαλούν μεταβολές στον καιρό χωρίς, ωστόσο, στα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία να φαίνεται ξεκάθαρη η ανάπτυξη διαταραχής ικανής να προκαλέσει εκ νέου εκτεταμένα φαινόμενα στην χώρα μας.

Η διάταξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την διαμόρφωση ενός ήπιου καιρικού σκηνικού με τις βροχές να εστιάζονται κυρίως στην δυτική Ελλάδα αλλά τα φαινόμενα στην υπόλοιπη χώρα να είναι περιορισμένης έκτασης και διάρκειας, τους ανέμους να πνέουν από νότιες διευθύνσεις και την θερμοκρασία να διατηρείται σε υψηλά, για την εποχή επίπεδα, ιδιαίτερα στην ανατολική και νότια χώρα. Η διάταξη αυτή είναι ευνοϊκή και για την μεταφορά σκόνης από την Σαχάρα προς την περιοχή μας.

Ισχυρές ενδείξεις για ανάπτυξη οργανωμένου χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο το οποίο, ακολουθώντας τροχιά προς τα ανατολικά, θα προκαλέσει την επόμενη αξιόλογη και γενικευμένη μεταβολή του καιρού στην χώρα μας, υπάρχουν για την χρονική περίοδο κοντά στις 10/11 χωρίς, ωστόσο, να είναι ξεκάθαρη η όλη εξέλιξη.

Όσον αφορά το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα, στον "προγνωστικό ορίζοντα" αχνοφαίνονται ουσιαστικές αλλαγές στην "σκακιέρα των συστημάτων" στην Γηραιά Ήπειρο, οι οποίες ενδέχεται να φέρουν αξιόλογες βροχές αλλά και τα πρώτα κρύα στην χώρα μας. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις μιας και η "ομίχλη" μπροστά από τον "προγνωστικό ορίζοντα" περιορίζει την "προγνωστική ορατότητα" στις 4-5 ημέρες! 

 

 Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος / Αναλυτής-Προγνώστης καιρού

 Συντονιστής "SiMeteo WeatherLab"




Λεπτομερείς προγνώσεις για διάφορες πόλεις μπορείτε να δείτε εδώ!* 

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, με την χρήση του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.