Πρόγνωση Kαιρού

Ο καιρός του Σαββατοκύριακου

Ο καιρός του Σαββατοκύριακου

Γενικά Χαρακτηριστικά

Επικράτηση ήπιων συνθηκών, εξασθένιση των βορείων ανέμων και αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας.
Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018

Αίθριος ή σχεδόν αίθριος καιρός, με διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τοπικά αυξημένες νεφώσεις και ενδεχόμενο ασθενών βροχών σε περιοχές των Σποράδων και στις ακτές της ανατολικής Μαγνησίας και της βορειοανατολικής Εύβοιας.

Παγετός, θα σημειωθεί τοπικά, σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής ηπειρωτικής Ελλάδας κατά την διάρκεια των νυχτερινών και πρωινών ωρών.

Άνεμοι: Στο Αιγαίο, από βόρειες διευθύνσεις 4-6Bf, τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, μέχρι 7Bf.

Στο Ιόνιο, και το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, προβλέπονται γενικά ασθενείς άνεμοι.

Η θερμοκρασία, προβλέπεται να σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές και να κυμανθεί:

Στην Βόρεια Ελλάδα, από -8°C μέχρι 14°C

Στην Ανατολική Ελλάδα, από -3°C μέχρι 16°C

Στην Δυτική και νότια Ελλάδα, από 0°C μέχρι 18°C

Στο Ιόνιο, από 4°C μέχρι 14°C

Στο βόρειο και το ανατολικό Αιγαίο, από -2°C μέχρι 12°C

Στο νότιο Αιγαίο, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, από 4°C μέχρι 17°C.

 

Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2018

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα.

Άνεμοι: Στο Αιγαίο, βορείων διευθύνσεων 4-6Bf.

Στο Ιόνιο, κατά την διάρκεια της ημέρας, προβλέπεται βόρειος - βορειοδυτικός άνεμος 3-5Bf.

Η θερμοκρασία, προβλέπεται να σημειώσει νέα άνοδο κατά 2°C, περίπου, στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

 

Αττική

-Γενικά αίθριος καιρός με λίγες διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα.

-Άνεμοι: βορείων διευθύνσεων, 3-5Bf, στην ανατολική Αττική, τοπικά μέχρι 6Bf.

-Η θερμοκρασία, το Σάββατο θα κυμανθεί από -2°C μέχρι 15°C. Στο κέντρο της Αθήνας, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4°C μέχρι 15°C. Την Κυριακή, προβλέπεται μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, κατά 2°C, περίπου.

 

Θεσσαλονίκη (πόλη)

-Γενικά αίθριος καιρός με λίγες διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα.

-Άνεμοι: Ασθενείς άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων.

 -Η θερμοκρασία, το Σάββατο, θα κυμανθεί από -1°C μέχρι 10°C.

Την Κυριακή, προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας, περίπου κατά 2°C

 

Προοπτική 

Με ήπιες συνθήκες και γενικά αίθριο καιρό, προβλέπεται να κυλήσουν οι τελευταίες ημέρες του μήνα. Το βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο θα παρουσιάσει σταδιακή εξασθένιση και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε αρκετά υψηλά, για τα δεδομένα της περιόδου, επίπεδα.

 

"Σημείωμα του προγνώστη"

Η  ψυχρή μεταφορά που έλαβε χώρα κατά την διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, κινήθηκε, εντέλει,  λίγο - πολύ στα πλαίσια τα οποία είχα περιγράψει στο "σημείωμα" της Περασμένης Παρασκευής και μάλιστα, ο λευκός επισκέπτης έκανε παροδικά την εμφάνισή του και σε προάστια της Αθήνας.

Οι χιονοπτώσεις στην Αττική, είχαν γενικά ασθενή και παροδικό χαρακτήρα, παρά την αρκετά ευνοϊκή για κάτι σχετικά αξιόλογο (για τα βόρεια, κυρίως, τμήματα, του νομού, γεγονός το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο, στην επικράτηση εξαιρετικά ξηρών αερίων μαζών από την περιοχή των Βαλκανίων, οι οποίες δεν πρόλαβαν να εμπλουτιστούν σημαντικά με υγρασία, κατά την διέλευσή τους πάνω από την περιοχή του Αιγαίου, δεδομένης της μεγάλης ταχύτητας του βορειοανατολικού ανέμου. Παράλληλα, η υποστήριξη της ψυχρής αέριας μάζας στην μέση τροπόσφαιρα ήταν περιορισμένη και η δυναμική των διαταραχών μικρή, με αποτέλεσμα να μην ευνοηθεί η δημιουργία νεφώσεων ικανών να παράγουν αξιόλογης έντασης φαινόμενα.

Θα ήθελα, ωστόσο, να σταθώ στην τάση που παρατηρείται ευρέως, από ερασιτέχνες μετεωρολόγους και νεαρούς επιστήμονες να χρησιμοποιούν τους χάρτες υετού σαν "ευαγγέλιο" και να βασίζουν σχεδόν αποκλειστικά σε αυτούς τις εκτιμήσεις τους. Οι χάρτες υετού, παρά το γεγονός ότι αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο προγνωστικό εργαλείο, βασίζονται σε πλήθος παραδοχών και είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στην μεταβολή των παραμέτρων στις οποίες βασίζονται όπως πχ η ένταση μεταφοράς στροβιλισμού, η υγρασία, η αστάθεια, τα ορογραφικά ρεύματα... Αυτό σημαίνει πως το προγνωστικό σφάλμα που μπορεί να υπάρχει και να αφορά την εξέλιξη της καθεμίας από τις παραμέτρους στις οποίες βασίζεται ο υπολογισμός του υετού, πολλαπλασιάζεται με αποτέλεσμα να προκύπτουν τεράστιες αποκλίσεις στο τελικό αποτέλεσμα.

Ως εκ τούτου, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εντυπωσιακές βελτιώσεις στα σχήματα φυσικής των προγνωστικών μοντέλων και οι υετικές προγνώσεις τους αποτελούν πλέον ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψιν στην πρόγνωση του καιρού, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται και η χρήση τους να γίνεται σε συνδυασμό με μία συνολική ανάλυση της συνοπτικής κατάστασης στην κυκλοφορία των συστημάτων.

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.