Πρόγνωση Kαιρού

Ο καιρός του Σαββατοκύριακου

Ο καιρός του Σαββατοκύριακου

Γενικά Χαρακτηριστικά

Σταδιακή μεταβολή του καιρού, πρώτα στην δυτική Ελλάδα και κατόπιν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με βροχές, ενισχυμένους ανέμους, πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές της χώρας. Την Κυριακή, σε αρκετές περιπτώσεις, τα φαινόμενα θα αποκτήσουν παροδικά έντονο χαρακτήρα.

 

Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018

Στην δυτική Ελλάδα, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, οι οποίες κατά την διάρκεια της ημέρας θα ενταθούν, και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στην Ήπειρο. Χιονοπτώσεις στην οροσειρά της Πίνδου.

Στην βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, προβλέπονται νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν παροδικές βροχές και, ενδεχομένως, σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές, και, ενδεχομένως, κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών, σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στην υπόλοιπη χώρα, προβλέπονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με ενδεχόμενο εκδήλωσης παροδικών βροχών.

Άνεμοι: Στις περισσότερες περιοχές προβλέπονται νοτιοδυτικοί - νότιοι άνεμοι 4-6Bf, με τάση εξασθένισής τους στο Ιόνιο, και ενίσχυσής τους, στο Αιγαίο, όπου από το μεσημέρι θα φτάσουν τοπικά τα 7Bf. Από τις βραδινές ώρες, στο βόρειο Αιγαίο, οι άνεμοι θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία, προβλέπεται να κυμανθεί:

Στην Βόρεια Ελλάδα, από -3°C μέχρι 17°C

Στην Ανατολική Ελλάδα, από 2°C μέχρι 18°C

Στην Δυτική και νότια Ελλάδα, από 4°C μέχρι 18°C

Στο Ιόνιο, από 8°C μέχρι 15°

Στο βόρειο και το ανατολικό Αιγαίο, από 5°C μέχρι 16°C

Στο νότιο Αιγαίο, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, από 6°C μέχρι 19°C.

 

Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018

Άστατος καιρός στο σύνολο της χώρας, με παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι σημαντικά διαρκέστερα και εντονότερα σε τμήματα της δυτικής Ελλάδας και του Ανατολικού Αιγαίου, σε σχέση με τις άλλες περιοχές όπου θα έχουν σχετικά περιορισμένη διάρκεια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές περιοχές, και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ενώ είναι πιθανό, κατά την διάρκεια της νύχτας, να χιονίσει σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλά υψόμετρα.

Άνεμοι: Στο Ιόνιο, δυτικών διευθύνσεων, μέχρι 6Bf.

Στο Αιγαίο δυτικών - νότιων διευθύνσεων 4-6Bf, τοπικά μέχρι 8Bf, με τάση στροφής τους σε βορειοδυτικούς κατά τις βραδινές ώρες.

Η θερμοκρασία, προβλέπεται να σημειώσει πτώση κατά 2-4°C, στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στο νότιο Αιγαίο δεν προβλέπεται αξιόλογη μεταβολή της θερμοκρασίας.

 

Αττική

-Άστατος καιρός, κατά διαστήματα νεφελώδης. Παροδικές βροχές από το απόγευμα του Σαββάτου και, κυρίως κατά την διάρκεια της κυριακής, οπότε και υπάρχει πιθανότητα τα φαινόμενα να έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα και να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.

-Άνεμοι: Από δυτικές - νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3-5Bf, τοπικά μέχρι 6Bf.

-Η θερμοκρασία, το Σάββατο θα κυμανθεί από 5°C μέχρι 17°C. Στο κέντρο της Αθήνας, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8°C μέχρι 16°C. Την Κυριακή, προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας, ως προς τις μέγιστες τιμές.

 

Θεσσαλονίκη (πόλη)

-Άστατος καιρός, κατά διαστήματα νεφελώδης. Ενδεχόμενο βροχής κυρίως κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες του Σαββάτου και κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες της Κυριακής.

-Άνεμοι: Μεταβλητών διευθύνσεων, μέχρι 5Bf. Κατά τις βραδινές ώρες της Κυριακής, προβλέπεται να επικρατήσει βορειοδυτικός άνεμος (Βαρδάρης) μέχρι 6Bf.

 -Η θερμοκρασία, το Σάββατο, θα κυμανθεί από 7°C μέχρι 15°C.Την Κυριακή, προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας, περίπου κατά 2°C

 

Προοπτική 

Κατά την διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, το κύριο στοιχείο του καιρού θα είναι η επικράτηση βορείων ανέμων, οι οποίοι κατά διαστήματα σε περιοχές του Αιγαίου θα είναι ενισχυμένοι, η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στην ανατολική Ελλάδα και το Αιγαίου, και οι παροδικές βροχές (πεδινές/ημιπεδινές περιοχές) και χιονοπτώσεις (ορεινές/ημιορεινές περιοχές και ενδεχομένως σε χαμηλά υψόμετρα), κυρίως σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας και του Αιγαίου. Στην δυτική και βόρεια Ελλάδα, προβλέπεται να επικρατήσουν μεγάλα διαστήματα με γενικά αίθριο καιρό, ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας, η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, θα πέφτει κοντά ή/και κάτω από 0°C, ευνοώντας την εκδήλωση παγετού.

 

"Σημείωμα του προγνώστη"

Η προγνωσιμότητα, όσον αφορά την εξέλιξη των συστημάτων τις επόμενες ημέρες, στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι ιδιαίτερα χαμηλή και υπάρχει μεγάλη διχογνωμία, μεταξύ των διαφόρων προγνωστικών σεναρίων των μοντέλων προσομοίωσης, ακόμα και για την τροχιά του χαμηλού που θα μας επηρεάσει την Κυριακή, στις 60h μόλις. Κατά συνέπεια και η πρόγνωση του καιρού με λεπτομέρεια είναι αρκετά δύσκολη.

Ωστόσο, στα προγνωστικά σενάρια υπάρχει σχετική σύγκλιση ως προς τα εξής:

α)Από το βράδυ της Κυριακής και καθ'όλη την διάρκεια της νέας εβδομάδας, κύριο στοιχείο όσον αφορά την διάταξη των συστημάτων, είναι η επικράτηση χαμηλών πιέσεων ανατολικά/νοτιοανατολικά της Ελλάδας και υψηλότερων πιέσεων στην περιοχ΄της Αδριατικής Θάλασσας και των Βαλκανίων, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα την διατήρηση του βορείου ρεύματος, με αυξομειώσεις στην έντασή τους και της ψυχρής μεταφοράς στην κατώτερη τροπόσφαιρα, κυρίως στην ανατολική Ελλάδα. Με αυτό το μοτίβο κυκλοφορίας και χωρίς την παρουσία ισχυρού δυναμικού αιτίου, τα φαινόμενα προβλέπεται να εστιάζονται κυρίως στο Αιγαίο και σε περιοχές της νότιας και ανατολικής Ελλάδας όπου ο βόρειος άνεμος θα έχει εμπλουτιστεί με υγρασία κατά την διέλευσή του πάνω από τις θαλάσσιες εκτάσεις.

β)Ειδικά για την περιοχή της Αττικής, τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν πως για μεγάλα χρονικά διαστήματα η θερμοκρασία στην στάθμη των 850hpa θα είναι κάτω από -4°C και ενδεχομένως να προσεγγίσει το -6/-8°C, ενώ παράλληλα η ψυχρή αέρια μάζα θα έχει και σχετικό βάθος στην μέση τροπόσφαιρα. Οι θερμοκρασίες αυτές, δεδομένων των διατάξεων που προκύπτουν, είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση χιονοπτώσεων, τουλάχιστον μέχρι το ύψος των 500m. Επίσης, καθ'όλη την διάρκεια της εβδομάδας, το πεδίο των ανέμων, σε μεγάλο βάθος την τροπόσφαιρα, φαίνεται να διατηρείται από ΒΒΔ ως ΒΑ, ευνοώντας την μεταφορά υγρασίας από το Αιγαίο και την δημιουργία εν δυνάμει υετικά ικανών νεφώσεων. Τέλος, στα προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται μία σειρά μικρο-διαταραχών, να επηρεάζουν την περιοχή της Ελλάδας και να δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την δημιουργία και αναδιοργάνωση των νεφώσεων, σε τροχιές ώστε να επηρεαστεί και ο νομός Αττικής. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, θεωρώ πως ο καιρός, κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας στον νομό Αττικής, θα είναι γενικά κλειστός και σημαντικά ψυχρότερος, με την θερμοκρασία στις περισσότερες περιπτώσεις να κυμαίνεται κάτω από 10°C ενώ θα υπάρξουν διαστήματα κατά την διάρκεια των οποίων θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και, ενδεχομένως σε τμήματα των βορείων προαστίων της Αθήνας. Με βάση τα τωρινά στοιχεία, πρόσφορο διάστημα για την εκδήλωση παροδικής χιονόπτωσης ακόμα και σε τμήματα του πολεοδομικού ιστού εντός του λεκανοπεδίου της Αθήνας, διαμορφώνεται από το βράδυ της Τρίτης μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ υπάρχουν πολλά περιθώρια για εκπλήξεις.

Το μοτίβο αυτό, προβλέπεται, σε γενικές γραμμές, να διατηρηθεί μέχρι το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, που φαίνεται διαφοροποίηση ως προς την διάταξη των συστημάτων στην περιοχή των Βαλκανίων.

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.