Πρόγνωση Kαιρού

Κορυφώνεται ο σύντομος καύσωνας...

Κορυφώνεται ο σύντομος καύσωνας...

Κορυφώνεται το σύντομο κύμα καύσωνα στην χώρα μας με την θερμοκρασία σε πολλές περιοχές να φτάνει τους 38 - 40°C και τοπικά να προσεγγίζει τους 42°C. Πολύ υψηλές αναμένεται να είναι και οι ελάχιστες θερμοκρασίες στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου οι συνθήκες τις επόμενες δύο ημέρες θα είναι αρκετά "δύσκολες". Αισθητά χαμηλότερες οι θερμοκρασίες στις περισσότερες νησιωτικές και παράκτιες περιοχές χάρη στην ευεργετική επίδραση των θαλασσίων αυρών ή/και του Μελτεμιού. 

Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών καθώς οι ιδιαίτερα θερμές και ξηρές συνθήκες σε αρκετές περιπτώσεις θα συνδυαστούν με ενισχυμένους ανέμους.

Το κύμα καύσωνα που ήδη γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σε μεγάλο μέρος της χώρας θα είναι σύντομο καθώς από το Σαββατοκύριακο (28-29/6) θα επικρατήσουν ισχυροί βοριάδες και η θερμοκρασία θα σημειώσει μεγάλη πτώση για να επανέλθει κοντά στις κλιματικές τιμές για την εποχή.


Πέμπτη,  26 Ιουνίου 2025

Αναμένεται ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με λίγες νεφώσεις γύρω από τα βόρεια ορεινά. Υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βόρεια ορεινά της Ηπείρου τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι, στο Αιγαίο θα πνέουν βοριάδες που θα φτάνουν τα 3–5 μποφόρ, ενώ τοπικά στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο 6–7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι, με ένταση 4–5 μποφόρ, ενώ στο βόρειο Ιόνιο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει το μεσημέρι στα περισσότερα ηπειρωτικά τους 36–38°C , ενώ τοπικά τους 39–41°C και προς την Πελοπόννησο σε πολύ τοπικό επίπεδο τους 42°C.

Στην Αττική θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 25 εώς 39–40°C, με βοριάδες 3–5 μποφόρ, τοπικά στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός, με λίγες νεφώσεις το μεσημέρι γύρω από τα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 36°C, με μεταβλητούς ανέμους 3–4 μποφόρ.

 

Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2025

Αναμένεται αρχικά αίθριος καιρός με ηλιοφάνεια και από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις στη βόρεια και στην κεντρική χώρα, κυρίως στα ορεινά. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες δεν αποκλείεται να σημειωθούν κατά τόπους ισχυρές μπόρες ή τοπικές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά της βόρειας χώρας και ιδιαίτερα στη Μακεδονία.

Οι άνεμοι, στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 4–6 μποφόρ και τοπικά έως και τα 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο, θα επικρατούν βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 4–5 μποφόρ, ενώ στο βόρειο Ιόνιο θα φτάνουν πρόσκαιρα και τα 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και το μεσημέρι θα φτάσει σε πολλές περιοχές τους 38-39°C ειδικά σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα σε πεδιάδες της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της δυτικής στερεάς, της Πελοποννήσου και ειδικά στο νομό Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας  καθώς και στη Νότια Κρήτη θα αγγίξει τους 41°C -42°C.

Στην Αττική θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, με τη θερμοκρασία να φτάνει το μεσημέρι τους 40°C και στα δυτικότερά τμήματα τους 41°C, και βόρειους–βορειοανατολικούς ανέμους εντάσεως 3–5 μποφόρ, τοπικά έως και 6 μποφόρ στα ανατολικά.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αρχικά αίθριος καιρός. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, οι οποίες παροδικά θα αυξηθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως και 39°C, με μεταβλητούς ανέμους 2–4 μποφόρ.


Υποχώρηση του καύσωνα το Σαββατοκύριακο

Αυτό το επεισόδιο του καύσωνα δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια, καθώς από το Σάββατο ξεκινά σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά, όπου οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν στους 35–36°C. Αντίθετα, στα δυτικά τμήματα της χώρας η ζέστη θα επιμείνει, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 40–41°C. 

Παράλληλα, υπάρχει πιθανότητα τοπικών καταιγίδων, κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.

Την Κυριακή, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, εξαιτίας της ενίσχυσης του μελτεμιού στο Αιγαίο, το οποίο θα φτάσει τα 8 και τοπικά ακόμη και τα 9 μποφόρ. Έτσι, στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα διαμορφωθούν κοντά στους 30°C και στα δυτικά τους 34-35°C, σημειώνοντας πτώση κατά 8 έως και 10 βαθμούς, σε σύγκριση με τις υψηλές τιμές των προηγούμενων ημερών.

 

Όλγα Παπαβγούλη

Φυσικός - Μετεωρολόγος 


Γεώργιος Μέλλος

Αναλυτής καιρού


 

 

 

Λεπτομερείς προγνώσεις για διάφορες πόλεις μπορείτε να δείτε εδώ!* 

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!



*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, με την χρήση του μοντέλου αριθμητικής πρόγνωσης SiWRF  και του αυτόματου συστήματος προγνώσεων SiMeteoPS, και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.