Πρόγνωση Kαιρού

Εαρινή ισημερία σε χειμωνιάτικες αποχρώσεις

Εαρινή ισημερία σε χειμωνιάτικες αποχρώσεις

H Άνοιξη, άνοιξε και "επισήμως" την αυλαία της την περασμένη Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 στις 5:06πμ με την εαρινή ισημερία να λαμβάνει χώρα σε ένα καιρικό σκηνικό με αρκετές "χειμερινές αποχρώσεις" καθώς η ψυχρή εισβολή που βρισκόταν σε εξέλιξη συνοδεύτηκε από αισθητή πτώση της θερμοκρασίας αλλά και παροδικές χιονοπτώσεις όχι μόνο σε ορεινές περιοχές αλλά και σε ημιορεινά τμήματα της ανατολικής και βόρειας χώρας. Στα λευκά υποδέχτηκε την Άνοιξη και η Πάρνηθα καθώς η πτώση της θερμοκρασίας συγχρονίστηκε εν τέλη με τα φαινόμενα που συνόδεψαν την διαταραχή  επιτρέποντας το χιόνι να κάνει την εμφάνισή του περίπου έως τα 1200μ στην Αττική. Σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, οι χιονοπτώσεις στις 19-20/3 κατέβηκαν χαμηλότερα επηρεάζοντας και περιοχές κάτω των 1000μ.

Η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας έγινε ιδιαίτερα αισθητή καθώς είχε προηγηθεί μια παρατεταμένη θερμή περίοδος αλλά και ένας, ιδιαίτερα θερμός Χειμώνας ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με σχετικές μελέτες μπορεί, ως προς κάποιους δείκτες, να θεωρηθεί και ως ο θερμότερος ή ένας από τους θερμότερους που έχουν καταγραφεί ποτέ στην χώρα μας. Ο Χειμώνας που μας αποχαιρέτησε, χαρακτηρίστηκε από λίγες ψυχρές εισβολές περιορισμένης διάρκειας με πιο σημαντικές αυτές που σημειώθηκαν μεταξύ 9 και 14 Ιανουαρίου, 21 και 25 Ιανουαρίου (με χιονόπτωση και στην πόλη της Θεσσαλονίκης) και στις 28/1 - 1/2 (με παροδικές χιονοπτώσεις και στο λεκανοπέδιο της Αθήνας). Αξίζει να σημειωθεί πως από την ημερολογιακή έναρξη του Χειμώνα στις 1 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου αλλά και μετά την 2η Φεβρουαρίου δεν παρατηρήθηκαν αξιόλογες ψυχρές εισβολές υπήρξαν όμως αρκετές ατμοσφαιρικές διαταραχές μικρής διάρκειας που προκαλούσαν σύντομες μεταβολές του καιρού με βροχές κυρίως στην δυτική Ελλάδα, διαφοροποιήσεις στην ένταση και την διεύθυνση των ανέμων και αυξομειώσεις της θερμοκρασιας.

Tρεις αξιόλογες μετωπικές διαταραχές που διέσχισαν την χώρα μας κοντά στο τελείωμα του ημερολογιακού Χειμώνα (η πρώτη στις 26/2, η δεύτερη στις 1/3 και η τρίτη στις 5/3), προκάλεσαν στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας βροχές αρκετά μεγάλης διάρκειας με δυνατές εξάρσεις αλλά, κατά βάση, ποτιστικό χαρακτήρα, που ήταν ιδιαίτερα πολύτιμες εν όψει της θερμής περιόδου και με δεδομένη την σχετική ανομβρία των προηγούμενων μηνών. Το συνολικό ύψος βροχής που κατέγραψε ο μετεωρολογικός μας σταθμός στου Παπάγου (βορειοανατολικό λεκανοπέδιο Αθηνών, υψόμετρο 200μ) κατά την διάρκεια των διαταραχών αυτών, ανέρχεται σε 60mm.  Βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν και κατά την διάρκεια του Μαρτίου στα πλαίσια επικράτησης ασυνήθιστα παρατεταμένης και έντονης, για τα δεδομένα της περιόδου, θερμικής αστάθειας (γεγονός που ενδεχομένως να σχετίζεται και με τις ακραία υψηλές για τα δεδομένα της εποχής θερμοκρασίες της επιφάνειας των θαλασσών που επικρατούν ακριβώς επειδή ο Χειμώνας που προηγήθηκε ήταν θερμός και με μικρή συχνότητα εμφάνισης ισχυρών Βοριάδων).

 H ψυχρή εισβολή της εαρινής ισημερίας ήταν "τυπική" για τα δεδομένα της εποχής και δεν προκάλεσε εκτεταμένο παγετό ικανό να προκαλέσει προβλήματα σε δέντρα και καλλιέργειες, γεγονός που αρκετά συχνά συμβαίνει με ισχυρότερες ψυχρές εισβολές του Μαρτίου αλλά και των πρώτων ημερών του Απριλίου. Την Πέμπτη (21/3) οι βοριάδες εξασθένισαν, και η θερμοκρασία, μετά από ένα παγωμένο ξημέρωμα, σημείωσε αισθητή άνοδο ξεπερνώντας σε αρκετές περιοχές τους 18 - 20°C. Σήμερα (Παρασκευή, 22/3) μία νέα, ήπια ψυχρή εισβολή, που λαμβάνει χώρα στα πλαίσια έλευσης δευτερεύουσας διαταραχής από τα Βαλκάνια προς την ανατολική Μεσόγειο και επέκτασης ασθενούς αντικυκλώνα προς την περιοχή μας, φέρνει νέες χειμωνιάτικες "πινελιές" κυρίως σε ανατολική Ελλάδα και Αιγαίο με του βοριάδες να ενισχύονται και πάλι, την θερμοκρασία να σημειώνει πτώσει και την συννεφιά να πυκνώνει και να φέρνει βροχές παροδικού χαρακτήρα (ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο) και τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές.

Η ατμοσφαιρική διαταραχή αυτή ήδη απομακρύνεται και τα όποια φαινόμενα κατά την διάρκεια της νύχτας θα αφορούν περιοχές της νότιας χώρας με τάση περιορισμού. Καθώς ωστόσο η πολική αέρια μάζα έχει επικρατήσει πάνω από τον ελλαδικό χώρο και η νύχτα θα χαρακτηριστεί από ξαστεριά, καθαρή ατμόσφαιρα και, στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές, ασθενείς ανέμους, θα ευνοηθεί η ψύξη των παρεδαφίων ατμοσφαιρικών στρωμάτων με αποτέλεσμα την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας η οποία κοντά στο ξημέρωμα, σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας θα πέσει κοντά στους 0°C.

To τριήμερο της 25ης Μαρτίου, θα ξεκινήσει με ένα ψυχρό ξημέρωμα Σαββάτου (23/3) για να συνεχιστεί σε ήπιους ανοιξιάτικους ρυθμούς με περιορισμένη αστάθεια στα ηπειρωτικά τμήματα και αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας. Την Δευτέρα, ανήμερα της εθνικής μας εορτής της 25ης Μαρτίου, μία μετωπική διαταραχή που θα διασχίσει γρήγορα την χώρα μας από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά θα προκαλέσει σύντομη μεταβολή του καιρού με βροχές κυρίως στην δυτική Ελλάδα, την Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο και παροδική ενίσχυση των ανέμων.

Ο καιρός του τριημέρου της 25ης Μαρτίου 2024

 • Σάββατο, 23/3/2024: Γενικά αίθριος καιρός με διάσπαρτες νεφώσεις κυρίως κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Πιθανότητα τοπικών βροχών ή/και μεμονωμένων καταιγίδων κατά την διάρκεια του απογεύματος σε ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας (κυρίως στην Πίνδο). Στην Κρήτη, αυξημένη συννεφιά τις πρωινές ώρες με πιθανότητα παροδικών βροχών κυρίως στα ορεινά και άνοιγμα του καιρού κατά την διάρκεια του απογεύματος.

  • Άνεμοι: Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, από βόρειες διευθύνσεις 4-5bf, τοπικά στην Θάλασσα των Κυθήρων έως 6bf. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν ασθενείς άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων με τάση, στην δυτική και βόρεια Ελλάδα, να επικρατήσουν άνεμοι δυτικών/νοτίων διευθύνσεων έως 4-5bf.  

  • Η θερμοκρασία, νωρίς το πρωί θα έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα με τις ελάχιστες τιμές, σε πολλές περιοχές, να βρίσκονται κοντά στους 0°C. Μετά την ανατολή του ηλίου, η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο και κατά την διάρκεια της ημέρας στις περισσότερες πεδινές περιοχές θα ξεπεράσει τους 15°C και, τοπικά, θα φτάσει τους 18 - 20°C.


 • Κυριακή, 24/3/2024: Στην δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα επικρατήσουν νεφώσεις, κατά διαστήματα αυξημένες οι οποίες κατά την διάρκεια της ημέρας θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τοπικές βροχές περιορισμένης διάρκειας και έντασης στην δυτική Ελλάδα (ιδιαίτερα στα ορεινά τμήματα) και, από το βράδυ, σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

  • Άνεμοι δυτικών/νοτίων διευθύνσεων 3-5bf, τοπικά 6-7bf κυρίως στην Θάλασσα των Κυθήρων, το νότιο Αιγαίο, τον Κορινθιακό Κόλπο και σε ορισμένα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας που η τοπογραφία ευνοεί την ενίσχυση των δυτικών ανέμων.

  • Η θερμοκρασία, θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο την ανατολική και βόρεια Ελλάδα, φτάνοντας σε πολλές περιοχές τους 18 - 20°C και προσεγγίζοντας, τοπικά τους 22-23°C. Αισθητή άνοδο θα παρουσιάσουν και οι ελάχιστες τιμές οι οποίες, στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα πέσουν κοντά στους 10°C.


 • Δευτέρα, 25/3/2024 (Εθνική Εορτή 25ης Μαρτίου): Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα, την δυτική Πελοπόννησο, την ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, αυξημένη συννεφιά με παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Κατά την διάρκεια της ημέρας τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα μετατοπιστούν στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίο και στις υπόλοιπες περιοχές θα υποχωρήσουν. Στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας θα επικρατήσουν νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με ενδεχόμενο παροδικών βροχών περιορισμένης διάρκειας και έντασης αλλά και ανοίγματα του καιρού.

  • Άνεμοι δυτικών διευθύνσεων 5-7bf, τοπικά 8bf με ισχυρές ριπές που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάσουν τα επίπεδα των 80km/h. Κατά την διάρκεια της ημέρας, αρχικώς στην δυτική και βόρεια Ελλάδα και, εν συνεχεία στις περισσότερες περιοχές, οι άνεμοι θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και θα εξασθενήσουν.

  • Η θερμοκρασία, θα σημειώσει μικρή πτώση στην δυτική και βόρεια Ελλάδα, ως προς τις μέγιστες τιμές της, αλλά στην ανατολική και νότια χώρα θα διατηρηθεί στα επίπεδα της Κυριακής, ξεπερνώντας σε αρκετές περιοχές τους 18 - 20°C και προσεγγίζοντας, τοπικά, τους 22°C.

Στην Αττική

Το Σάββατο (23/3) θα ξεκινήσει με αρκετά ψυχρό καιρό και τα θερμόμετρα σε πολλές περιοχές να έχουν πέσει κοντά στους 5°C. Η ημέρα θα εξελιχθεί με καθαρό καιρό και έντονη ατμοσφαιρική διαύγεια, ανέμους βορείων διευθύνσεων έως 4bf με εξασθένιση ενώ η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της ημέρας να ανέβαι αισθητά προσεγγίζοντας τους 18 - 20°C.

Η Κυριακή (24/3) θα εξελιχθεί με νεφώσεις που, κατά διαστήματα θα πυκνώνουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5bf. Η θερμοκρασία, σε μικρή περαιτέρω άνοδο, θα ξεπεράσει σε αρκετές περιοχές τους 20°C.

Η Δευτέρα (25/3), ημέρα της εθνικής μας εορτής, θα εξελιχθεί με συννεφιά που, κατά διαστήματα θα είναι αυξημένη και περιορισμένη πιθανότητα να σημειωθούν βροχές μικρής διάρκειας και έντασης. Κατά την διάρκεια του απογεύματος ο καιρός θα παρουσιάσει ανοίγματα. Οι άνεμοι, αρχικώς, θα πνέουν ισχυροί (5-6, τοπικά 7bf), από δυτικές διευθύνσεις για να στραφούν, κατά την διάρκεια του απογεύματος, σε βορείων διευθύνσεων και να εξασθενήσουν σημαντικά.  Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα επίπεδα της Κυριακής ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 20°C.

 

Μακροπρόθεσμη εκτίμηση

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η επόμενη εβδομάδα θα εξελιχθεί με τους νοτιάδες να κυριαρχούν ανεβάζοντας την θερμοκρασία σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα (στα επίπεδα των 25°C, τοπικά), και μεταφέροντας αξιόλογες ποσότητες κονιορτού από την Σαχάρα. Μέχρι την Τετάρτη (27/3), οι (λάσπο)βροχές θα εκδηλώνονται κυρίως στην δυτική και βόρεια χώρα.

Στις 28-29/3 είναι αρκετά πιθανό, η ατμοσφαιρική διαταραχή από την κεντρική Μεσόγειο να κινηθεί ανατολικά - βορειοανατολικά επιφέροντας γενικευμένη μεταβολή του καιρού στην χώρα με εκτεταμένες και, παροδικά, έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους.

Όσον αφορά τις τελευταίες ημέρες του μήνα, αν και είναι νωρίς ακόμα για ασφαλείς εκτιμήσεις, οι τάσεις στα προγνωστικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν ήπιες και θερμές, για την εποχή συνθήκες με την θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της χώρας να φτάνουν στα επίπεδα των 25°C.

 

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 2024

Το Σάββατο, 23 Μαρτίου είναι η "Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας", η οποία έχει καθιερωθεί προς τιμήν της ιδρύσεως του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (World Meteorological Organization - WMO) στις 23 Μαρτίου 1950 και προς ανάδειξη σημαντικών θεμάτων σχετικών με τον καιρό και το κλίμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας το 2024, φέρει τον τίτλο "At the Frontline of Climate Action" (Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα) και είναι αφιερωμένη στις συντονισμένες δράσεις που χρειάζεται να κάνουμε παγκοσμίως με στόχο αφ'ενός να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις δραστηριότητές μας που επιτείνουν την αθρωπογενή μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος και αφ'ετέρου στο να προσαρμοστούμε στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 2024 μπορείτε να δείτε μέσα από την σχετική ιστοσελίδα του WMO πατώντας στην παρακάτω εικόνα ενώ στο video που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε  την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την ΕΜΥ στις 21 Μαρτίου 2024, για τον εορτασμό της ημέρας. 

 

 

Καλό τριήμερο και Χρόνια Πολλά!!!


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού

 Συντονιστής SiMeteo WeatherLab

 

 

Πατήστε εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


 


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, με την χρήση του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.