Πρόγνωση Kαιρού

Ανοίγουν οι πύλες της Αφρικής...

Ανοίγουν οι πύλες της Αφρικής...
Ξεκινάει, σταδιακά, η μεταφορά θερμότερων αφρικανικών αερίων μαζών προς την χώρα μας, σηματοδοτώντας την έναρξη μίας νέας πολύ αξιόλογης θερμής περιόδου η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η μεγαλύτερη που έχει εκδηλωθεί στην χώρα μας μετά τον μεγάλο καύσωνα του Ιουλίου - Αυγούστου 2021. Η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει την Τρίτη (11/7) και η χώρα μας θα εισέλθει σε συνθήκες "καύσωνα" από την Τετάρτη (12/7). Κύρια χαρακτηριστικά του επικείμενου κύματος ζέστης θα είναι ταυτόχρονα η μεγάλη ένταση (έως 42- 44°C σε αρκετές περιοχές της χώρας) και η μεγάλη διάρκεια (πάνω από 5 ημέρες στις περισσότερες περιοχές). 

Η εξέλιξη του καύσωνα 

  • -->Η Τρίτη (11/7) θα είναι η πρώτη ημέρα της θερμής περιόδου με την θερμοκρασία, σε πολλές περιοχές της χώρας να ξεπερνάει τους 35°C και, τοπικά, να προσεγγίζει τους 36 - 38°C.
  • -->Η Τετάρτη (12/7) θα χαρακτηριστεί από περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας και θα είναι η πρώτη ημέρα με συνθήκες "καύσωνα" για αρκετές περιοχές της χώρας. Κατά την διάρκεια της ημέρας, η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές θα φτάσει τους 36 - 37°C και, τοπικά, θα αγγίξει τους 40°C.
  • -->Η Πέμπτη (13/7) θα είναι η ημέρα "εισόδου" σε συνθήκες καύσωνα για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Κατά την διάρκεια της ημέρας, η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές θα ξεπεράσει τους 37°C και, τοπικά, θα φτάσει τους 41- 42°C.
  • -->Η Παρασκευή (14/7) αναμένεται να είναι η πρώτη από τις "κορυφαίες" ημέρες του καύσωνα με την θερμοκρασία να σημειώνει περαιτέρω άνοδο. Παράλληλα η διάρκεια και η έκταση των υψηλών θερμοκρασιών θα μεγαλώσουν σημαντικά ενώ και οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι αυξημένες (πάνω από 25 στις περισσότερες περιοχές, κοντά στους 30°C στα μεγάλα αστικά κέντρα). Κατά την διάρκεια της ημέρας, η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της χώρας θα φτάσει τους 39 - 41°C και, τοπικά, θα αγγίξει τους 42 - 44. Σε πολύ τοπικό επίπεδο ενδέχεται να σημειωθούν και υψηλότερες θερμοκρασίες.
  • -->Το Σάββατο (15/7) αναμένεται διατήρηση των θερμοκρασιών στα επίπεδα της Παρασκευής με τάση ανόδου στην δυτική Ελλάδα. Οι μέγιστες τιμές σε πολλές περιοχές θα ξεπεράσουν τους 40°C και, τοπικά, θα προσεγγίσουν τους 43-44°C.

Κυριακή - Δευτέρα 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, κατά την διάρκεια της Κυριακής και της Δευτέρας (16-17/7) αναμένεται σταδιακή επικράτηση Μελτεμιού, κυρίως στο Αιγαίο και στην ανατολική και νότια Ελλάδα με ένταση η οποία ενδέχεται να ξεπεράσει τα 6bf. Το Μελτέμι, σε περίπτωση που επικρατήσει, θα δροσίσει λίγο την ανατολική Ελλάδα και περισσότερο τα νησιά του Αιγαίου αλλά, σε συνδυασμό με της εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και την αφύγρανση των δασών εξ'αιτίας των ιδιαίτερα θερμών και ξηρών συνθηκών θα δημιουργήσει εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών. Στην Δυτική Ελλάδα η πτώση της θερμοκρασίας δεν αναμένεται να είναι αξιόλογη. Σημειώνεται πως στα προγνωστικά στοιχεία υπάρχει αβεβαιότητα ως προς την εξέλιξη των ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια διημέρου αυτού.

Μετέπειτα εξέλιξη του καύσωνα 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, το έντονο κύμα ζέστης αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες χωρίς, προς ώρας, να είναι ξεκάθαρη η εξέλιξή του στον χρόνο. Δύο είναι οι πιθανότερες εκδοχές: Η μία εκδοχή είναι, μετά την μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας στις 16- 18/7 να διατηρηθούν οι θερμοκρασίες σταθερές σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με τις ημέρες κορύφωσης του φαινομένου (μέγιστες 38 - 40°C σε αρκετές περιοχές) και η δεύτερη εκδοχή είναι να υπάρξει εκ νέου άνοδος της θερμοκρασίας και μία νέα κορύφωση του θερμού κύματος στο διάστημα 18 - 20 Ιουλίου. Η πιθανότητα ουσιαστικής πτώσης της θερμοκρασίας πριν τις 20/7 είναι περιορισμένη και, κατά συνέπεια, η εν λόγω θερμή περίοδος αναμένεται να έχει πολύ μεγάλη διάρκεια με αρκετές, για αρκετές περιοχές, να εξελίσσονται στα πλαίσια του "καύσωνα".

Αττική 

Για την περιοχή της Αττικής, η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει την Τρίτη (11/7) με την θερμοκρασία να φτάνει τους 33 - 35°C ενώ η Τετάρτη θα είναι ημέρα "εισόδου" σε συνθήκες καύσωνα με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν τους 35 - 38°C σε μεγάλο μέρος του νομού. Η άνοδος θα συνεχιστεί την Πέμπτη (13/7) με την θερμοκρασία, κατά την διάρκεια της ημέρας, σε πολλές περιοχές του νομού να ξεπερνάει τους 37°C και, τοπικά, να αγγίζει τους 40 -41°C. Σύμφωνα μετα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει σύγκλιση του υποτυπώδους Μελτεμιού με την θαλάσσια αύρα από τον Σαρωνικό μέσα στον πολεοδομικό ιστό της Αθήνας, γεγονός που εάν επαληθευτεί, θα ευνοήσει την συσσώρευση θερμού αέρα στο λεκανοπέδιο καθιστώντας την Αθήνα μία από τις θερμότερες πόλεις της Ελλάδας (μέγιστες κοντά στους 43°C σε κάποιες γειτονιές). Αν, ωστόσο, η θαλάσσια αύρα ή το Μελτέμι επικρατήσει, η θερμοκρασία θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη. Το Σάββατο, στην Αττική αναμένεται να είναι εξίσου θερμό με την Παρασκευή ενώ αξίζει να σημειωθεί και η σημαντική άνοδος ως προς τις ελάχιστες τιμές οι οποίες στον πολεοδομικό ιστό της Αθήνας, θα κυμαίνονται κοντά στους 30°C. Την Κυριακή και την Δευτέρα (16- 17/7), είναι αρκετά πιθανό να επικρατήσουν Βοριάδες με αποτέλεσμα την μικρή πτώση της θερμοκρασίας αλλά και διαμόρφωση εξαιρετικά επικίνδυνων συνθηκών για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών.


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού

Συντονιστής SiMeteo WetherLab Λεπτομερείς προγνώσεις για διάφορες πόλεις μπορείτε να δείτε εδώ!* 

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, με την χρήση του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.