Πρόγνωση Kαιρού

Συννεφιασμένη και βροχερή, η Κυριακή των εκλογών

Συννεφιασμένη και βροχερή, η Κυριακή των εκλογών

Με νεφελώδη, βροχερό και δροσερό καιρό θα διεξαχθούν οι εκλογές, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, χωρίς, γενικά, τα φαινόμενα να έχουν μεγάλη ένταση. Η ασταθείς και δροσερές συνθήκες που επικρατούν εδώ και αρκετές εβδομάδες στην χώρα μας, θα κυριαρχήσουν και την νέα εβδομάδα και, μάλιστα, από την Δευτέρα, 22 Μαΐου 2023, η ατμοσφαιρική αστάθεια αναμένεται να ενταθεί σημαντικά με αποτέλεσμα την εκδήλωση καταιγίδων, σε καθημερινή βάση, σε μεγάλο μέρος της χώρας, με τα φαινόμενα, σε αρκετές περιπτώσεις, να έχουν έντονο χαρακτήρα και, κατά συνέπεια, τον κίνδυνο να προκύψουν πλημμυρικά φαινόμενα ή άλλα προβλήματα να είναι υπαρκτός.

 

Με τι καιρό θα διεξαχθούν οι εκλογές;

Με νεφελώδη καιρό θα κυλήσει η Κυριακή των εκλογών στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σε αρκετές περιπτώσεις, η συννεφιά θα είναι αυξημένη και θα εκδηλώνονται παροδικές βροχές οι οποίες, τοπικά, ενδέχεται να έχουν αξιόλογη ένταση. Τα πιο αξιόλογα φαινόμενα, μέχρι το μεσημέρι, θα αφορούν την δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα και, κυρίως, την Πελοπόννησο και, σε γενικές γραμμές δεν θα έχουν αξιόλογη ένταση. Μετά το μεσημέρι και, ιδιαίτερα, κατά την διάρκεια του απογεύματος, τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα γενικευτούν ενώ θα εκδηλωθούν και, καταιγίδες. Κατά τις απογευματινές ώρες, τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου, την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα, την Μακεδονία και την Θράκη. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, παρά την συννεφιά, δεν προβλέπεται να εκδηλωθούν αξιόλογες βροχές πριν από την δύση του ηλίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι βροχές θα έχουν περιορισμένη διάρκεια και οι καταιγίδες θα έχουν σποραδικό χαρακτήρα και, κατά συνέπεια, δεν αναμένονται σημαντικές επιπλοκές στην εκλογική διαδικασία (ίσα ίσα που ο φθινοπωρινός καιρός, θα ανατρέψει τα σχέδια για εξορμήσεις και ίσως, ωθήσει, περισσότερο κόσμο στις Κάλπες).

Οι άνεμοι, στις περισσότερες περιοχές, θα πνέουν από ανατολικές - βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-6bf. Στην δυτική και νότια Ελλάδα και, ιδιαίτερα, σε τμήματα του Ιονίου και στις νότιες θαλάσσιες περιοχές, τοπικά, οι ανατολικοί άνεμοι θα είναι πολύ ισχυροί με εντάσεις άνω των 6bf. Σε γενικές γραμμές τα όποια προβλήματα από τους ανέμους θα αφορούν πορθμειακές γραμμές της δυτικής και νότιας χώρας και δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες την περιοχή του Αιγαίου. Κατά την διάρκεια της ημέρας προβλέπεται εξασθένιση των ανέμων.

Η θερμοκρασία, σε δροσερά επίπεδα, κατά τις μεσημεριανές ώρες, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, θα φτάσει κοντά στους 25°C.

 

 Τι καιρός, θα επικρατεί στην Αττική, την ημέρα των εκλογών;

Η Κυριακή των εκλογών, στην Αττική, θα κυλήσει με αρκετή συννεφιά, η οποία κατά διαστήματα θα είναι πυκνή. Παροδικές βροχές αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως κατά την διάρκεια των απογευματινών ωρών. Οι άνεμοι, από ανατολικές διευθύνσεις, έως 5bf. Η θερμοκρασία, κατά την διάρκεια της ημέρας, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 25°C (κοντά στους 22-23°C, στις περισσότερες περιοχές) ενώ οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι κοντά στους 15°C.

 

Μπορεί ο καιρός να έχει επίδραση στην εκλογική διαδικασία;

Ο καιρός είναι μία παράμετρος που ανέκαθεν έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ροή των εκλογών με διάφορούς τρόπους. Μια καταιγίδα που θα εκδηλωθεί σε μία περιοχή, μπορεί να εμποδίσει, κάποιους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες ενώ μία ηλιόλουστη και ζεστή ημέρα, μπορεί να ωθήσει πολύ κόσμο στις παραλίες και να μειώσει την συμμετοχή στις εκλογές. Τα καιρικά φαινόμενα, όχι μόνο μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες που θα δυσκολέψουν την συμμετοχή στις εκλογές αλλά και να επιδράσουν στην ψυχολογία των ψηφοφόρων, ωθώντας ή αποτρέποντάς τους (αυτό αφορά κυρίως τους αναποφάσιστους!) να προσέλθουν στις κάλπες!

Ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα, η επίδραση του καιρού μπορεί να είναι έμμεση αλλά, σε κάποιες περιπτώσεις, καθοριστική: Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την ημέρα των εκλογών, δεν έχουν επίπτωση στις επιλογές των ψηφοφόρων (αν και θα μπορούσε, κάποιος, να ισχυριστεί, πως ο καιρός είναι πηγή έμνευσης ή μπορεί να θεωρηθεί ως "σημάδι" για κάποιους ψηφοφόρους - αλλά νομίζω πως οι περιπτώσεις δεν είναι αριθμητικά ικανές να καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα εκτός εάν αυτό κρίνεται, πραγματικά, "στην ψήφο"!). Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει, την συμμετοχή των εκλογών και, κατά συνέπεια, να έχει και έμμεση επίδραση στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν η επίδραση στην συμμετοχή γίνεται με ανομοιόμορφο τρόπο ανάμεσα στους ψηφοφόρους των διαφόρων παρατάξεων. Για παράδειγμα, εάν η αποχή στους ψηφοφόρους του "ΣΥΡΙΖΑ" αυξηθεί κατά 2% και στους ψηφοφόρους της "Νέας Δημοκρατίας", αυξηθεί κατά 1% (το παράδειγμα είναι τυχαίο!), τότε η επίδραση του καιρού θα ευνοήσει την "Νέα Δημοκρατία".

Σε γενικές γραμμές, όταν οι διαφορές μεταξύ των αντιμαχόμενων δυνάμεων δεν είναι οριακές, η επίδραση του καιρού στο εκλογικό αποτέλεσμα είναι πολύ μικρή. Όσο όμως η διαφορά γίνεται οριακή, τόσο ο καιρός μπορεί να παίξει "ρυθμιστικό" και σε, ορισμένες περιπτώσεις, "καθοριστικό" ρόλο.

Περισσότερες ιδέες σχετικά με το αν και με ποιον τρόπο μπορεί ο καιρός να καθορίσει ένα εκλογικό αποτέλεσμα, μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το άρθρο! 

 

Νέα έξαρση της αστάθειας με έντονες καταιγίδες από την Δευτέρα, 22 Μαΐου 2023

Σημαντική έξαρση αναμένεται να παρουσιάσει η ατμοσφαιρική αστάθεια, στην χώρα μας, από την Δευτέρα, 22 Μαΐου 2023, με αποτέλεσμα την εκδήλωση καταιγίδων, σε πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίες, τοπικά, θα έχουν έντονο χαρακτήρα. Οι καταιγίδες αυτές, είναι πιθανό να προκαλέσουν ραγδαίες βροχοπτώσεις και να συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, χαλαζοπτώσεις και ξαφνικούς ριπαίους ανέμους, φαινόμενα τα οποία, σε τοπικό επίπεδο, ενδέχεται να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα ή άλλου είδους επιπλοκές.

Οι καταιγίδες, θα εκδηλώνονται, κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και, ιδιαίτερα, κατά την διάρκεια των μεσημεριανών και απογευματινών ωρών, ενώ, από το βράδυ έως το πρωί, τα φαινόμενα θα παρουσιάζουν ύφεση. Στην νησιωτική χώρα, τα φαινόμενα θα είναι λιγότερα και τα διαστήματα με ηλιοφάνεια μεγαλύτερα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι ασταθείς και ευνοϊκές, για την εκδήλωση καταιγίδων, συνθήκες, θα διατηρηθούν μέχρι και τις τελευταίες ημέρες του μήνα και, κατά συνέπεια, σε καθημερινή βάση, είναι πιθανό να εκδηλώνονται καταιγίδες με, τοπικά, έντονο χαρακτήρα. Από ημέρα σε μέρα, ωστόσο, θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς την ένταση, την διάρκεια και την κατανομή των καταιγίδων και δεν θα επηρεάζονται, καθημερινά, οι ίδιες περιοχές με τον ίδιο τρόπο. 

 

Θα επηρεαστεί και η Αττική από καταιγίδες;

Και η Αττική προβλέπεται να επηρεαστεί από καταιγίδες οι οποίες, τοπικά, ενδέχεται να έχουν έντονο χαρακτήρα και να προκαλέσουν επιπλοκές. Τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα εκδηλώνονται κατά την διάρκεια του απογεύματος (μεταξύ 12μμ και 9μμ) ενώ, τις βραδινές και πρωινές ώρες, οι πιθανότητες να βρέξει, είναι μικρές.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας, τα εντονότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην δυτική Αττική και σε περιοχές που πρόσκεινται σε βουνά ενώ, κατά διαστήματα, θα επηρεαστεί και το λεκανοπέδιο της Αθήνας. 

 

Θα συνεχιστεί η αστάθεια και μέσα στο Καλοκαίρι;

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι ασταθείς συνθήκες θα κυριαρχήσουν, κατά το 3ο δεκαήμερο του μήνα. Επίσης, οι δείκτες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και τα πρώτα στοιχεία από τα προγνωστικά και κλιματικά μοντέλα, δείχνουν ξεκάθαρη τάση για επικράτηση ασταθών συνθηκών και κατά τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, στοιχείο που σημαίνει πως η πιθανότητα να εκδηλωθούν καταιγίδες, κατά τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, είναι αυξημένη. Επίσης, από στατιστικής άποψης, οι πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου χαρακτηρίζονται, συχνά, από ασταθείς συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση καταιγίδων ενώ, συχνά, ο καιρός "στρώνει" μετά τις 20 Ιουνίου, οπότε και ξεκινάει το "βαθύ ελληνικό Καλοκαίρι", με τον υποτροπικό αεροχείμμαρο να μετατοπίζεται βορειότερα, δημιουργώντας "φράγμα" στις ατμοσφαιρικές διαταραχές και το Μελτέμι "μπαίνει στο παιχνίδι", περιορίζοντας την αστάθεια.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το κάθε Καλοκαίρι είναι μοναδικό και ξεχωριστό και τα μοντέλα μακροπρόθεσμης πρόγνωσης βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και έχουν μικρό ποσοστό επιτυχίας. Κατά συνέπεια, αν και δεν μπορεί να αγνοηθεί η επίμονη τάση για επικράτηση ασταθών και δροσερών συνθηκών, κατά περιόδους, μέσα στο Καλοκαίρι, δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόγνωση σχετικά με το εάν, κατά πόσο και πού, θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα, κατά τους μήνες του Καλοκαιριού.

   

 Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Αναλυτής/Προγνώστης καιρού

 Συντονιστής "SiMeteo WeatherLab"Λεπτομερείς προγνώσεις για διάφορες πόλεις μπορείτε να δείτε εδώ!* 

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!


Στο animation aυτό, μπορείτε να παρακολουθήσετε την προβλεπόμενη εξέλιξη διαφόρων μετεωρολογικών παραμέτρων, κατά την διάρκεια της Κυριακής των εκλογών και της εβδομάδας που ακολουθεί, έως τις 25 Μαΐου 2023, σύμφωνα με το προγνωστικό μας σύστημα...*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, με την χρήση του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.