Πρόγνωση Kαιρού

Με "νοτιαδοσκονόκαιρο", το τριήμερο της Κ. Δευτέρας

Με

Έντονα ανοιξιάτικο, το σκηνικό του καιρού, τις τελευταίες ημέρες, στην χώρα μας, με την ηλιοφάνεια να επικρατεί και την θερμοκρασία, σε αρκετές περιοχές, να προσεγγίζει τους 20°C. Σταδιακή μεταβολή, του καιρού, αναμένεται κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών με κύρια χαρακτηριστικά, την επικράτηση νοτίων ανέμων, την επέκταση νεφώσεων, την εκδήλωση βροχών, ιδιαίτερα σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας και την μεταφορά σκόνης από την βόρεια Αφρική.

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, θα εξελιχθεί στην χώρα μας με εναλλαγές διαστημάτων ηλιοφάνειας και συννεφιάς, παροδικές βροχές, κυρίως σε τμήματα της δυτικής Ελλάδας, ισχυρούς Νοτιάδες, σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και μεταφορά σκόνης από την βόρεια Αφρική. Από τα παραπάνω στοιχεία, κυρίαρχο ρόλο θα έχουν οι Νοτιάδες που, κατά την Κυριακή (τελευταία Κυριακή της Αποκριάς), θα φτάσουν, τοπικά, τα 8bf. Οι βροχές, θα "δώσουν το παρόν", από το απόγευμα της Κυριακής, ιδιαίτερα στην δυτική Ελλάδα και, την Καθαρά Δευτέρα, σε τμήματα της δυτικής και βόρειας Ελλάδας και του βορειοανατολικού Αιγαίου. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχοπτώσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η μεταφορά σκόνης, για πρώτη φορά εφέτος, θα είναι αισθητή, κυρίως σε περιοχές της νότιας Ελλάδας και οι βροχές που θα σημειωθούν, θα έχουν τον χαρακτήρα "λασποβροχής".

Πιο αναλυτικά

Το Σάββατο, 25/2/2023, θα εξελιχθεί με αρκετή ηλιοφάνεια και διάσπαρτες νεφώσεις οι οποίες, τοπικά, θα είναι πυκνότερες, κυρίως σε τμήματα του ανατολικού Αιγαίου, της Θράκης και της δυτικής χώρας, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν βροχές περιορισμένης διάρκειας και έντασης. Οι άνεμοι, από νότιες διευθύνσεις, θα παρουσιάσουν, σταδιακή ενίσχυση, κατά την διάρκεια της ημέρας και η έντασή τους, στις περισσότερες περιοχές, θα φτάσει τα 4-6bf και, τοπικά, 7bf. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, θα φτάσει τους 15 -18°C ενώ, τοπικά, θα προσεγγίσει τους 20°C. Παράλληλα η υγρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και, τοπικές ομίχλες, θα κάνουν την εμφάνισή τους, ιδιαίτερα κατά τις πρωινές ώρες.

Η Κυριακή, 26/2/2023, τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, θα εξελιχθεί με ανάλογο σκηνικό και στις περισσότερες περιοχές θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με διάσπαρτες νεφώσεις. Κατά διαστήματα, ανάλογα με την περιοχή, οι νεφώσεις ενδέχεται να είναι πυκνότερες αλλά το ενδεχόμενο βροχής, μέχρι το μεσημέρι, θα είναι μικρό. Κατά την διάρκεια του απογεύματος, οι νεφώσεις, στην δυτική και βόρεια Ελλάδα, θα πυκνώσουν σημαντικά και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά Ελλάδα, στην δυτική Πελοπόννησο και, ενδεχομένως, σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και του βόρειου Αιγαίου. Οι Νοτιάδες θα ενισχυθούν σημαντικά, φτάνοντας, σε πολλές περιοχές τα 6-7bf και, τοπικά, θα φτάσουν τα 8-9bf με σφοδρές ριπές που, σε τοπικό επίπεδο, ενδέχεται να προσεγγίσουν τα 100km/h. Η θερμοκρασία, θα διατηρηθεί σε, σχετικά, υψηλά επίπεδα, στις περισσότερες περιοχές θα ξεπεράσει τους 15°C και, τοπικά, θα φτάσει τους 18-20°C. Μεταφορά σκόνης θα σημειωθεί κυρίως στην νότια Ελλάδα και οι βροχές, σε πολλές περιπτώσεις, θα έχουν περιεκτικότητα σε κονιορτό.

Η Καθαρά Δευτέρα, 27/2/2023, θα χαρακτηρίζεται από άστατο καιρό με μεγάλα διαστήματα συννεφιάς. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, βροχές θα σημειωθούν, κατά διαστήματα, κυρίως στην δυτική και βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας δεν αναμένονται αξιόλογα φαινόμενα. Η ημέρα θα ξεκινήσει με σφοδρούς Νοτιάδες αλλά κατά την διάρκειά της, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, προβλέπεται, εξασθένισή τους. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε, σχετικά υψηλά επίπεδα, φτάνοντας, στις περισσότερες περιοχές τους 15-18°C. Η σκόνη θα κάνει, και πάλι, την εμφάνισή της στον ουρανό και οι βροχές, όπου σημειωθούν, ενδέχεται, και πάλι, να έχουν περιεκτικότητα σε σκόνη.

 

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία αξίζει να σημειωθεί ότι:

--> Η κορύφωση τον καρναβαλικών εκδηλώσεων, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023, θα εξελιχθεί με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, στις περισσότερες περιοχές καθώς, μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες, δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές και οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται σε "ανοιξιάτικα" επίπεδα. Ιδιαίτερα στην Πάτρα και την Ξάνθη, αν και η συννεφιά δείχνει να πυκνώνει σημαντικά, όσο πλησιάζει το απόγευμα, η πιθανότητα να σημειωθεί βροχή με αξιόλογη ένταση είναι περιορισμένη. Σε περιοχές, μάλιστα, της ανατολικής και νότιας χώρας, ο καιρός θα είναι, έντονα ανοιξιάτικος αλλά με αρκετή "θολούρα" στην ατμόσφαιρα και ισχυρούς ανέμους. Ωστόσο, όσο πλησιάζει το βράδυ, ιδιαίτερα στην δυτική Ελλάδα, η πιθανότητα βροχής αυξάνει σημαντικά και, η λήξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων με την καύση του "βασιλιά Καρνάβαλου", στην πόλη της Πάτρας, είναι πολύ πιθανό να γίνει συνοδεία ανεμόβροχου.

--> Το "πέταγμα του χαρταετού", και ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας, επίσης, θα γίνει με αρκετά ευνοϊκές συνθήκες, στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας. Στην δυτική και βόρεια Ελλάδα και σε τμήματα του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου θα υπάρχουν διαστήματα με βροχερό καιρό. Παροδικές βροχές ενδέχεται να σημειωθούν και σε άλλες περιοχές χωρίς τα φαινόμενα να έχουν μεγάλη διάρκεια. Κατά τις πρωινές ώρες, στις περισσότερες περιοχές, οι άνεμοι, δείχνουν, να είναι πολύ ισχυροί για το πέταγμα του χαρταετού και η επιχείρηση "πτήσεων" να ενέχει ρίσκο για τον σπάγκο, τον αετό αλλά και... τα χέρια των "πιλότων". Ωστόσο, κατά την διάρκεια της ημέρας, από τα δυτικά προς τα ανατολικά της χώρας, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και, για κάποιες ώρες, θα κυμαίνονται σε "ιδανικά" επίπεδα (εδώ αξίζει να σημειωθεί πως το ιδανικό πλαίσιο για το πέταγμα του χαρταετού, είναι ο άνεμος να έχει ένταση από 3 έως 5bf χωρίς απότομες διακυμάνσεις). Σε περίπτωση, ωστόσο, που εκδηλωθεί καταιγίδα σε περιοχή γύρω από το σημείο της επιχείρησης, η πτήση θα πρέπει να ακυρωθεί καθώς ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

 

Στην Αττική, τόσο το Σάββατο όσο και η Κυριακή, θα κυλήσουν με εναλλαγές ηλιοφάνειας και συννεφιάς χωρίς, όμως, αξιόλογη πιθανότητα βροχής. Ο Νοτιάς θα επικρατήσει κατά την διάρκεια του Σαββάτου για να ενισχυθεί, σημαντικά, την νύχτα προς την Κυριακή, ή οποία θα χαρακτηρίζεται από σφοδρούς ανέμους. Η Καθαρά Δευτέρα, θα εξελιχθεί, επίσης, με εναλλαγές ηλιοφάνειας και κλειστού καιρού ενώ, υπάρχει ενδεχόμενο παροδικών βροχών, κυρίως κατά τις πρωινές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εξασθένιση και, κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, θα έχουν ένταση 2-4bf, ανάλογα με την περιοχή. Ως εκ τούτου, αν τα στοιχεία δεν αλλάξουν, το πέταγμα του χαρταετού, σε αρκετές περιοχές της Αττικής θα έχει ως σύμμαχο τον άνεμο αλλά είναι πιθανό, σε κάποιες περιπτώσεις, η έντασή του να πέσει και κάτω από τα ιδανικά πλαίσια. Η θερμοκρασία, καθ'όλη την διάρκεια του τριημέρου, θα κυμαίνεται σε, σχετικά, υψηλά επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές να προσεγγίζουν τα επίπεδα των 18°C και τις ελάχιστες, στις πεδινές περιοχές του νομού, να μην πέφτουν κάτω από 10°C ενώ η σκόνη είναι πιθανό να κάνει αισθητή την παρουσία της, κυρίως την Κυριακή και την Κ. Δευτέρα.

Η προοπτική, όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού κατά την διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, η νέα εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να φέρει αξιόλογες βροχές, σε μεγάλο μέρος της χώρας, συνοδεία νοτίων ανέμων, στα πλαίσια επικράτησης οργανωμένου πεδίου χαμηλών πιέσεων που προβλέπεται να εγκατασταθεί στην κεντρική Μεσόγειο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει, σταδιακή, πτώση και θα επανέλθει κοντά στα "φυσιολογικά" επίπεδα. Μετά το πρώτο πενθήμερο του Μαρτίου, είναι αρκετά πιθανό, ο Χειμώνας να επιστρέψει καθώς η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης δείχνει να αποκτά έντονα μεσημβρινό χαρακτήρα και να ευνοήσει την έλευση πολικών αερίων μαζών προς την περιοχή μας. Αν και νωρίς ακόμα για ασφαλείς εκτιμήσεις, η πιθανότητα να εκδηλωθεί ψυχρή εισβολή στην χώρα μας κατά την χρονική περίοδο μεταξύ 5 και 10 Μαρτίου, συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες και δεν αποκλείεται ο Χειμώνας να επανέλθει για να πει την "τελευταία του λέξη", η οποία, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε "μακροσκελές κείμενο".

Πιο αναλυτικές και ασφαλείς πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη του καιρού κατά τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, θα έχουμε μετά την Καθαρά Δευτέρα.

 

Καλό τριήμερο

και

Καλή Σαρακοστή!!!

   

 Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Αναλυτής/Προγνώστης καιρού

 Συντονιστής "SiMeteo WeatherLab"Λεπτομερείς προγνώσεις για διάφορες πόλεις μπορείτε να δείτε εδώ!* 

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!


Στο "SiMeteo" aυτό, μπορείτε να παρακολουθήσετε την προβλεπόμενη εξέλιξη των βροχοπτώσεων, την συννεφιάς, του ανέμου και της θερμοκρασίας, στην χώρα μας, μέχρι τα ξημερώματα της Κ. Δευτέρας, σύμφωνα με το "Ελλαδικό" μας μοντέλο...*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, με την χρήση του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.