Πρόγνωση Kαιρού

"Ανοίγει η αυλαία" του Χειμώνα

Η "επίσημη" έναρξη του Χειμώνα, με το χειμερινό ηλιοστάσιο, σύμφωνα με τον "αστρονομικό ορισμό των εποχών", θα λάβει χώρα, στις 21 Δεκεμβρίου 2022 με την πρώτη, αξιόλογης έντασης, ψυχρή εισβολή της saizon, να βρίσκεται σε εξέλιξη, και έχοντας, ως κύρια στοιχεία, τους θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους, την μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, τις τοπικές βροχές αλλά και τις χιονοπτώσεις, σε τμήματα της ανατολικής χώρας, οι οποίες, ωστόσο θα έχουν τοπικό, παροδικό και, κατά βάση, ασθενή χαρακτήρα.

Βασική αιτία για την ψυχρή εισβολή, αυτή, είναι η γρήγορη επέκταση και ισχυροποίηση αντικυκλώνα από την περιοχή της κεντρικής Ευρώπης προς τα Βαλκάνια ο οποίος θα δημιουργήσει ενισχυμένο βόρειο ρεύμα που θα ωθήσει, πολικές αέριες μάζες που είναι εγκατεστημένες στην "Γηραιά ήπειρο", σε κίνηση προς νότο ώστε να επηρεάσουν και την περιοχή μας. Το ψυχρό μέτωπο που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της ψυχρής εισβολής, θα διασχίσει την χώρα μας, κατά την διάρκεια της Κυριακής, από Βορρά προς Νότο. Με την έλευση του μετώπου θα επικρατήσουν ενισχυμένοι Βοριάδες και η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει σημαντικά. Παροδικές βροχές θα εκδηλωθούν σε τμήματα της βόρειας και ανατολικής Ελλάδας και του Αιγαίου ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές περιοχές και, σταδιακά, σε ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας.

Η ψυχρή εισβολή θα κορυφωθεί κατά την διάρκεια της Δευτέρας και της Τρίτης, 19-20 Δεκεμβρίου 2022, με του Βοριάδες να ενισχύονται περαιτέρω, φτάνοντας σε ένταση, τοπικά, τα 9-10bf ενώ η ζώνη επιρροής τους θα επεκταθεί σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Πυκνή συννεφιά θα επικρατήσει σε αρκετές περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας και του νότιου Αιγαίου και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις σε ορεινές, ημιορεινές περιοχές και σε τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας έως τα 200μ. Τα φαινόμενα, θα έχουν ασθενή και τοπικό χαρακτήρα.

Από την Τετάρτη, οι βοριάδες θα αρχίσουν να εξασθενούν και η ψυχρή αέρια μάζα θα αρχίσει να εκφυλίζεται γρήγορα, με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας αλλά και την επικράτηση, γενικά, αίθριου καιρού σε μεγάλο μέρος της χώρας. Το "ανοιξιάτικο" καιρικό μοτίβο, προβλέπεται να διατηρηθεί, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, κατά τις παραμονές των Χριστουγέννων με την ηλιοφάνεια να επικρατεί, του Βοριάδες να εξασθενούν, την θερμοκρασία να ξεπερνάει, και πάλι, τους 15, σε αρκετές περιοχές και την υγρασία να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

Στην Αττική, η εν λόγω ψυχρή εισβολή, θα αρχίσει να γίνεται αντιληπτή κατά τις βραδινές ώρες της Κυριακής (18/12) και ενώ θα έχει προηγηθεί μία πολύ "γλυκιά" ημέρα, με την θερμοκρασία να φτάνει στα επίπεδα των 20. Μετά την δύση του ηλίου, θα αρχίσει να φυσάει βοριαδάκι το οποίο κατά την διάρκεια της νύχτας θα ενισχυθεί σημαντικά και η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει με γρήγορο ρυθμό. Την Δευτέρα και την Τρίτη, το "σκηνικό" του καιρού, στον νομό, θα είναι άκρως χειμωνιάτικο, με κύρια στοιχεία τους σφοδρούς Βοριάδες, με ένταση 6-8bf, τοπικά 9bf), την μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, κατά 10 - 12°C σε σχέση με την Κυριακή, την συννεφιά η οποία, κατά διαστήματα και, ιδιαίτερα κοντά στα βουνά, θα είναι πυκνή αλλά και την εκδήλωση παροδικών βροχών, με την μορφή "ψεκάδων", κυρίως σε τμήματα της βόρειας, βορειοανατολικής και δυτικής Αττικής. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πάρνηθα και, ενδεχομένως, στα ανώτερα τμήματα της Πεντέλης ενώ, κατά την διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη, δεν αποκλείεται, οι πρώτες νιφάδες, να κάνουν την εμφάνισή τους και σε κατοικημένες περιοχές του νομού, με, σχετικά μεγάλο υψόμετρο, όπως πχ τα Βίλια και η Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Όσον αφορά τον καιρό των Χριστουγέννων, αν και είναι νωρίς ακόμα για ασφαλείς εκτιμήσεις, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η προπαραμονή και η παραμονή των Χριστουγέννων θα εξελιχθούν με νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, τοπικές βροχές, σχετικά υψηλή θερμοκρασία και αυξημένη υγρασία ενώ η ημέρα των Χριστουγέννων και η επόμενη ημέρα, θα εορταστούν με έντονα ανοιξιάτικές συνθήκες, αρκετή ηλιοφάνεια, γενικά ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία η οποία, ενδεχομένως, να φτάσει, τοπικά, στα επίπεδα των 20°C.

Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του καιρού κατά την διάρκεια των εορτών, θα έχουμε στα τέλη της εβδομάδας! 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Ωκεανογράφος / Αναλυτής-προγνώστης καιρού

Συντονιστής "SiMeteo WeatherLab"


 

  Λεπτομερή πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!Στο παρακάτω animation μπορείτε να δείτε την προβλεπόμενη εξέλιξη της ατμοσφαιρικής ψυχρής εισβολής που θα επηρεάσει την χώρα μας, από την Κυριακή, 18/12 έως και την Τετάρτη, 21/12 2022 μέσα από τους χάρτες του προγνωστικού μας συστήματος. Η προσομοίωση πραγματοποιήθηκε με την χρήση του προγνωστικού μοντέλου "WRF-ARW", σε ανάλυση 8km για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και 2,5km για την Ελλάδα, με αρχικές συνθήκες από τις 17/12/2022/00Ζ...


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, με την χρήση του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.