Πρόγνωση Kαιρού

"Πρόβα" Καλοκαιριού...

Πολύ υψηλές, για τα δεδομένα της εποχής, θερμοκρασίες, προβλέπεται να επικρατήσουν καθ'όλη την διάρκεια της νέας εβδομάδας, στην χώρα μας, με τις μέγιστες τιμές, σε αρκετές περιοχές, να φτάνουν στα επίπεδα των 35°C. Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες, περιορισμένης διάρκειας, θα κάνουν την εμφάνισή τους κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, σε τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι άνεμοι θα πνέουν, γενικά, ασθενείς με τις ημερήσιες αύρες να επικρατούν στις περισσότερες περιοχές.


Εβδομαδιαία πρόγνωση καιρού Ελλάδος

Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

  • Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις, ιδιαίτερα σε τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας κυρίως κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.

  • Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες, μικρής διάρκειας, από το μεσημέρι μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες, σε τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας με έμφαση στις ορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Άνεμοι: Γενικά ασθενείς άνεμοι, μεταβλητών διευθύνσεων 2-3bf, τοπικά έως 5bf. Στα Δωδεκάνησα θα επικρατήσουν άνεμοι δυτικών διευθύνσεων έως 5bf.

Η θερμοκρασία, προβλέπεται να σημειώσει νέα άνοδο, ξεπερνώντας, σε πολλές περιοχές της χώρας, τους 30°C και φτάνοντας, τοπικά, τους 35°C. Αισθητά χαμηλότερες θερμοκρασίες (στα επίπεδα των 25°C), θα επικρατήσουν στις περισσότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας. Ελάχιστες θερμοκρασίες, στα επίπεδα των 15 -20°C, στις περισσότερες περιοχές.

 

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022

  • Γενικά αίθριος καιρός. Διάσπαρτες νεφώσεις, κυρίως σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

  • Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες, κατά τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες, σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που πρόσκεινται ή βρίσκονται κοντά σε βουνά.

Άνεμοι: Γενικά ασθενείς άνεμοι, μεταβλητών διευθύνσεων. Στις περισσότερες περιοχές θα επικρατήσουν οι ημερήσιες αύρες. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, κατά την διάρκεια των απογευματινών ωρών, θα επικρατήσει βορειοδυτικός άνεμος έως 5bf.

Η θερμοκρασία, σε μικρή, περαιτέρω, άνοδο, θα ξεπεράσει, σε πολλές περιοχές της χώρας τους 30°C και, τοπικά, θα προσεγγίσει τους 35 - 37°C. Αισθητά χαμηλότερες θερμοκρασίες στις περισσότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Ελάχιστες θερμοκρασίες, στα επίπεδα των 15-20°C, στις περισσότερες πεδινές περιοχές.

 

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022

  • Γενικά αίθριος καιρός. Διάσπαρτες νεφώσεις στην δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

  • Ενδεχόμενο να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και καταιγίδες, κατά τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες, κυρίως σε ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Άνεμοι: Γενικά ασθενείς άνεμοι - στις περισσότερες περιοχές θα επικρατήσουν οι ημερήσιες αύρες. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, βορειοδυτικοί άνεμοι έως 5bf.

Η θερμοκρασία, σε μικρή περαιτέρω άνοδο, σε σχέση με την Τετάρτη, σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας θα προσεγγίσει τους 35°C και, τοπικά, θα φτάσει τους 37-38°C. Αισθητά χαμηλότερες θερμοκρασίες (στα επίπεδα των 25 -30°C, οι μέγιστες), στις περισσότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

 

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022

  • Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας προβλέπονται διάσπαρτες νεφώσεις, κατά διαστήματα πυκνώτερες. Στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, γενικά αίθριος καιρός.

  • Ενδεχόμενο να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και καταιγίδες, κατά τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες, κυρίως στην Θράκη και στην Μακεδονία.

Άνεμοι: Γενικά ασθενείς άνεμοι - στις περισσότερες περιοχές θα επικρατήσουν οι τοπικές αύρες. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, βόρειοδυτικοί άνεμοι έως 5bf.

Η θερμοκρασία, σε μικρή πτώση, ως προς τις μέγιστες περιοχές, κυρίως στην δυτική Ελλάδα. Σε αρκετές περιοχές της ανατολικής και βόρειας χώρας και στα ενδότερα τμήματα της Κρήτης, της Ρόδους και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, η θερμοκρασία θα φτάσει στα επίπεδα των 35°C. Αισθητά χαμηλότερες θερμοκρασίες στις περισσότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

 

Σαββατοκύριακο, 28 - 29 Μαΐου 2022

  • Σταδιακή μεταβολή του καιρού, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, με επικράτηση νεφώσειων και σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Ιδιαίτερα για την Κυριακή, διαμορφώνεται αυξημένο ενδεχόμενο για σημαντική μεταβολή με βροχές και καταιγίδες, σε μεγάλο μέρος της χώρας. Η πιθανότητα να εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα, εστιάζεται κυρίως σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας, του βόρειου Ιονίου και του βόρειου Αιγαίου. Σταδιακή ενίσχυση των ανέμων και πτώση της θερμοκρασίας, από τα δυτικά προς τα ανατολικά τμήματα της χώρας, κυρίως την Κυριακή.

 

Αττική

-Γενικά αίθριος καιρός, καθ'όλη την διάρκεια της εβδομάδας, στην Αττική. Λίγες διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα. Ενδεχόμενο σημαντικής μεταβολής κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου και, κυρίως, από την Κυριακή, με αυξημένη συννεφιά, βροχές και καταιγίδες.

Άνεμοι: Γενικά ασθενείς άνεμοι, μεταβλητών διευθύνσεων, με τις τοπικές αύρες να επικρατούν (η ημερήσια αύρα, σε γενικές γραμμές, πνέει από την θάλασσα προς την ξηρά, κατά την διάρκεια της ημέρας και η νυχτερινή αύρα, από την ξηρά προς την θάλασσα και από τα βουνά προς τις κοιλάδες).

Θερμοκρασία:Σε πολύ υψηλά, για τα δεδομένα της εποχής, επίπεδα, καθ', όλη την διάρκεια της εβδομάδας. Στο μεγαλύτερο μέρος του νομού, θα ξεπεράσει, σε καθημερινή βάση, τους 30°C και στα πιο κεντρικά τμήματα του νομού, θα φτάσει στα επίπεδα των 35°C. Αισθητά χαμηλότερες θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού, όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν θα ξεπεράσουν τους 30°C. Κατά την διάρκεια της νύχτας, η θερμοκρασία, στις περισσότερες περιοχές, θα πέφτει κοντά στους 20°C.

 

Θεσσαλονίκη (πόλη)

-Με, γενικά, αίθριο καιρό, θα εξελιχθεί, η νέα εβδομάδα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Διάσπαρτες νεφώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους, κυρίως κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες ιδιαίτερα πάνω από τα γύρω ορεινά τμήματα. Μικρό ενδεχόμενο, βροχής/καταιγίδες περιορισμένης διάρκειας, κατά τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες. Ενδεχόμενο σημαντικής μεταβολής του καιρού κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με αυξημένη συννεφιά, βροχές και παροδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: Γενικά ασθενείς άνεμοι. Κατά την διάρκεια της ημέρας, θα επικρατεί θαλάσσια αύρα νοτίων διευθύνσεων από τον Θερμαϊκό Κόλπο, έως 4bf.

θερμοκρασία: Σε σχετικά υψηλά επίπεδα, κατά την διάρκεια των μεσημεριανών και απογευματινών ωρών θα φτάνει στα επίπεδα των 28 - 30°C με τάση ανόδου προς το τέλος της εβδομάδας. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες, στο κέντρο της πόλης, θα είναι κοντά στους 20°C. 

 

 

Προοπτική 

Με άστατο καιρό και ευνοϊκές, για την εκδήλωση όμβρων και καταιγίδων, κυρίως σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας συνθήκες, είναι αρκετά πιθανό να μας "αποχαιρετήσει" ο Μάιος, σύμφωνα με τις τάσεις που διαμορφώνονται στα προγνωστικά στοιχεία. Παράλληλα, η θερμοκρασία, είναι αρκετά πιθανό να έχει υποχωρήσει κοντά στα "φυσιολογικά", για την εποχή, επίπεδα. Δεν υπάρχει τάση επικράτησης ισχυρών ανέμων σε ευρεία κλίμακα

Όσον αφορά το πρώτο πενθήμερο του Ιουνίου (1-5/6/2022), η αστάθεια, είναι αρκετά πιθανό να διατηρηθεί, κυρίως σε τμήματα της βόρειας και κεντρικής ηπειρωτικής Ελλάδας εν αντιθέσει με την νότια Ελλάδα και, κυρίως, τις νησιωτικές περιοχές, όπου η ηλιοφάνεια θα επικρατεί. Η θερμοκρασία, είναι πιθανό να σημειώσει νέα άνοδο και να κυμανθεί, εκ νέου, σε υψηλά επίπεδα.

 

 Αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού

Συντονιστής  "SiMeteo WeatherLab"

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, με την βοήθεια του προγνωστικού συστήματος "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω εκτίμηση..


Στο "SiMeteo" αυτό, μπορείτε να δείτε την προβλεπόμενη εξέλιξη του υετού, της νεφοκάλυψης, των ανέμων και της θερμοκρασίας, στην χώρα μας, κατά την διάρκεια της χρονικής περιόδου από την Τρίτη, 24 μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, 28 Μαΐου 2022, όπως αυτά προσομοιώθηκαν με την βοήθεια του προγνωστικού μοντέλου "WRF-ARW", σε ανάλυση 2,5km...