Πρόγνωση Kαιρού

Ο καιρός της εβδομάδας, 4-10 Απρίλιου 2022

Ο καιρός της εβδομάδας, 4-10 Απρίλιου 2022

Με άστατο, κατά διαστήματα νεφελώδη καιρό, προβλέπεται να εξελιχθεί η νέα εβδομάδα, στην χώρα μας, χωρίς αξιόλογα φαινόμενα. Βροχές, θα σημειωθούν, κυρίως την Πέμπτη (7/4), ιδιαίτερα στην δυτική και βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι, μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, θα πνέουν, κατά κύριο λόγο, από ανατολικές διευθύνσεις, τοπικά ενισχυμένοι ενώ την Πέμπτη, θα επικρατήσουν ισχυροί δυτικοί - βορειοδυτικοί άνεμοι. Υψηλές, για την εποχή θερμοκρασίες και μεταφορά σκόνης, στην νότια και κεντρική Ελλάδα, μέχρι την Τετάρτη (6/4).


Εβδομαδιαία πρόγνωση καιρού Ελλάδος

Δευτέρα, 4 Απριλίου 2022

 • Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, νεφώσεις, κατά διαστήματα πυκνές. Βροχές, περιορισμένης έντασης και διάρκειας, με περιεκτικότητα σε σκόνη (λασποβροχές), θα σημειωθούν σε περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

 • Στην νότια Ελλάδα και, ιδιαίτερα στο νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη, οι νεφώσεις θα είναι λιγότερες και τα διαστήματα με ηλιοφάνεια μεγαλύτερα.

 • Ασθενής έως μέτρια μεταφορά σκόνης θα σημειωθεί στην Νότια Ελλάδα.

Άνεμοι: Στις περισσότερες περιοχές, ανατολικών διευθύνσεων, ασθενείς έως μέτριοι. Στις νότιες Θαλάσσιες περιοχές, οι άνεμοι θα είναι τοπικά ενισχυμένοι, με έμφαση στην Θάλασσα των Κυθήρων, στο νότιο Ιόνιο και στον Πατραϊκό Κόλπο όπου θα φτάνουν, τοπικά, τα 6-7bf.

Η θερμοκρασία, προβλέπεται να παρουσιάσει μεγάλες διαφορές μεταξύ βόρειας και νότιας Ελλάδας και να κυμανθεί:

Στην Βόρεια Ελλάδα, από -3°C μέχρι 17°C

Στην Ανατολική Ελλάδα, από 3°C μέχρι 21°C

Στην Δυτική και νότια Ελλάδα, από 4°C μέχρι 23°C

Στο Ιόνιο, από 8°C μέχρι 19°C

Στο βόρειο και το ανατολικό Αιγαίο, από 6°C μέχρι 19°C

Στο νότιο Αιγαίο, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, από 10°C μέχρι 25°C.

 

Τρίτη, 5 Απριλίου 2022

 • Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, νεφώσεις, κατά διαστήματα αυξημένες με παροδικές βροχές, περιορισμένης έντασης, με περιεκτικότητα σε σκόνη (λασποβροχές). Κατά την διάρκεια του απογεύματος, στις περισσότερες περιοχές, οι νεφώσεις θα αραιώσουν.

 • Στην νότια Ελλάδα και δυτική Ελλάδα, οι νεφώσεις θα είναι αραιότερες και τα διαστήματα με ηλιοφάνεια, μεγαλύτερα.

 • Ασθενής έως μέτρια μεταφορά σκόνης θα σημειωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Άνεμοι: Στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, ανατολικοί - βορειοανατολικοί, 4-5bf. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, νότιοι - νοτιοανατολικοί 5-6, τοπικά 7bf. Ισχυροί ανατολικοί - νοτιοανατολικοί άνεμοι (έως 6bf) στο νότιο Ιόνιο και τον Πατραϊκό Κόλπο, με εξασθένιση από το μεσημέρι. Στο Βόρειο Ιόνιο, βόρειοι - βορειοδυτικοί, 4-5bf, τοπικά 6bf.

Η θερμοκρασία, στην Μακεδονία, την Θράκη, την Θεσσαλία και στο βόρειο Αιγαίο, θα επικρατήσουν σχετικά ψυχρές συνθήκες (μέγιστες στα επίπεδα των 15°C, ελάχιστες στα επίπεδα των 5 -10°C). Στην δυτική και νότια Ελλάδα, σχετικά υψηλές θερμοκρασίες (μέγιστες 20 -22°C, τοπικά έως 24°C). Στην Κρήτη, υψηλές θερμοκρασίες (μέγιστες στα επίπεδα των 25°C, τοπικά έως 30°C). Στις υπόλοιπες περιοχές, οι μέγιστες τιμές, θα είναι στα επίπεδα των 20°C.

 

Τετάρτη, 6 Απριλίου 2022


 • Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αρχικά, προβλέπονται διάσπαρτες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες. Κατά την διάρκεια της ημέρας, σε αρκετές περιοχές, οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και είναι πιθανό να εκδηλωθούν παροδικές, ασθενείς βροχές με περιεκτικότητα σε σκόνη (λασποβροχές).

 • Στο βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στην δυτική Μακεδονία, είναι πιθανό, κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών, οι βροχές να είναι εντονότερες και να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

 • Ασθενής έως μέτρια μεταφορά σκόνης θα σημειωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Άνεμοι: Στο Αιγαίο, μέχρι το μεσημέρι, προβλέπονται άνεμοι βορείων διευθύνσεων, εντάσεως έως 5bf. Κατά την διάρκεια της ημέρας, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα επικρατήσουν νότιοι - νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 3-5bf, τοπικά έως 6bf.

Η θερμοκρασία, προβλέπεται να παρουσιάσει άνοδο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα και μικρή πτώση στο νότιο Αιγαίο. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι στα επίπεδα των 20 - 25°C και οι ελάχιστες στα επίπεδα των 10 - 15°C.

 

Πέμπτη, 7 Απριλίου 2022


 • Στην δυτική και βόρεια Ελλάδα, στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, νεφώσεις με παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν κατά τις βραδινές ώρες.

 • Στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική Πελοπόννησο και το κεντρικό Αιγαίο, άστατος καιρός, κατά διαστήματα νεφελώδης με τοπικές βροχές και, ενδεχομένως, σποραδικές καταιγίδες μικρής διάρκειας και έκτασης.

 • Στο νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, διάσπαρτες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με παροδικές, τοπικές βροχές.

 • Η σκόνη θα περιοριστεί στην ανατολική, κεντρική και νότια χώρα με τάση υποχώρησης.

Άνεμοι: Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, θα επικρατήσουν ενισχυμένοι άνεμοι δυτικών διευθύνσεων, 4-6bf, τοπικά 7bf. Η μεγαλύτερες εντάσεις προβλέπονται στον Κορινθιακό, τον Σαρωνικό, την Θάλασσα των Κυθήρων, το Κρητικό Πέλαγος και στο νότιο Ιόνιο και, μέχρι το μεσημέρι, σε τμήματα του νότιου και ανατολικού Αιγαίου (από νότιες - νοτιοανατολικές διευθύνσεις).

Η θερμοκρασία, προβλέπεται να σημειώσει πτώση στην δυτική και βόρεια Ελλάδα (μέγιστες θερμοκρασίες στα επίπεδα των 15 - 20°C). Στην ανατολική και νότια Ελλάδα και στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου, οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε, σχετικά, υψηλά επίπεδα (μέγιστες στα επίπεδα των 20 - 25°C. Στην βόρεια Κρήτη, κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, ενδέχεται η θερμοκρασία να προσεγγίσει, τοπικά, τους 30°C.

 

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022


 • Γενικά αίθριος καιρός. Διάσπαρτες νεφώσεις, κυρίως στην δυτική και βόρεια Ελλάδα, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο.

 • Η σκόνη προβλέπεται να έχει υποχωρήσει, η υγρασία να είναι περιορισμένη και η ατμόσφαιρα να χαρακτηρίζεται από έντονη διαύγεια.

Άνεμοι: Δυτικών διευθύνσεων, 3-5bf, τοπικά 6-7bf με τάση, σταδιακής, εξασθένισης.

Η θερμοκρασία, σε, σχετικά, υψηλά επίπεδα, στην δυτική Ελλάδα και στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο θα φτάσει στα επίπεδα των 20°C και, σε πολλές περιοχές της βόρειας και ανατολικής χώρας και της Κρήτης, στα επίπεδα των 25°C.

 

 

Σαββατοκύριακο, 9-10 Απριλίου 2022

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία:

 • Στην δυτική και βόρεια χώρα (με έμφαση στην Ήπειρο) και σε τμήματα του βόρειου Αιγαίου, ο καιρός ενδέχεται να είναι άστατος, κατά διαστήματα νεφελώδης, με ενδεχόμενο εκδήλωσης τοπικών βροχών.

 • Στις υπόλοιπες περιοχές, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα.

 • Υπάρχει ενδεχόμενο μεταβολής του καιρού σε τμήματα της νότιας χώρας και του νότιου Αιγαίου με αυξημένες νεφώσεις και παροδικές βροχές περιορισμένης έντασης.

Άνεμοι: Δυτικών διευθύνσεων, τοπικά ενισχυμένοι στον Κορινθιακό, τον Σαρωνικό, στην Θάλασσα των Κυθήρων και σε περιοχές που ευνοείται ο καναλισμός και η ενίσχυση των δυτικών ανέμων.

Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογης μεταβολή. Στην ανατολική και νότια χώρα, αρκετά υψηλές θερμοκρασίες (μέγιστες στα επίπεδα των 25°C). Στην δυτική Ελλάδα, αναμένονται, χαμηλότερες θερμοκρασίες (μέγιστες στα επίπεδα των 15 - 20°C).

 

Αττική

-Κατά την διάρκεια της εβδομάδας, προβλέπονται εναλλαγές διαστημάτων ηλιοφάνειας με διαστήματα συννεφιάς χωρίς αξιοσημείωτες βροχοπτώσεις. Παροδικές, ασθενείς (λάσπο)βροχές, ενδέχεται να σημειωθούν μέχρι την Τετάρτη ενώ κατά την διάρκεια της Πέμπτης (ιδιαίτερα κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες) είναι πιθανό να σημειωθούν, σποραδικές βροχές, μεγαλύτερης έντασης. Ασθενής έως μέτρια μεταφορά σκόνης, προβλέπεται μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα. Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις και έντονη ατμοσφαιρική διαύγεια.

Άνεμοι: Την Δευτέρα και την Τρίτη, βορειοανατολικοί - ανατολικοί έως 5bf. Την Τετάρτη, από νότιες διευθύνσεις 3-4bf. Την Πέμπτη θα επικρατήσουν ενισχυμένοι δυτικοί - βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 4-6bf, τοπικά 7bf (ιδιαίτερα στην δυτική Αττική και σε περιοχές που πρόσκεινται στον Κορινθιακό Κόλπο και τον δυτικό Σαρωνικό. Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, άνεμοι δυτικών διευθύνσεων μέτριας έντασης, ενδεχομένως, τοπικά, ενισχυμένοι.

Θερμοκρασία:Κοντά στις κλιματικές τιμές. Μέχρι και την Τετάρτη, στις περισσότερες περιοχές του νομού, οι ελάχιστες θα είναι στα επίπεδα των 10°C και οι μέγιστες κοντά στους 20°C. Από την Πέμπτη, προβλέπεται μικρή, περαιτέρω, άνοδος της θερμοκρασίας.

 

Θεσσαλονίκη (πόλη)

-Την Δευτέρα και την Τρίτη, προβλέπεται αρκετή συννεφιά με ενδεχόμενο παροδικών, ασθενών, (λάσπο)βροχών. Την Τετάρτη, γενικά αίθριος καιρός με διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα. Την Πέμπτη, άστατος καιρός, με ενδεχόμενο τοπικών βροχών/όμβρων ιδιαίτερα κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Την Παρασκευή, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα.

Άνεμοι: Κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της εβδομάδας, γενικά ασθενείς άνεμοι μεταβλητών διεθύνσεων. Την Τετάρτη το μεσημέρι και το απόγευμα, άνεμοι νοτίων διευθύνσεων έως 5bf. Κατά την διάρκεια της Πέμπτης, δυτικοί - βορειοδυτικοί άνεμοι έως 5bf.

θερμοκρασία: Την Δευτέρα και την Τρίτη, σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (μέγιστες κάτω από 15°C, ελάχιστες κοντά στους 5°C). Από την Τετάρτη, προβλέπεται σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας (μέγιστες 16-17°C) η οποία θα συνεχιστεί την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο (μέγιστες κοντά στους 20°C).  

 

Προοπτική 

Η χρονική περίοδος μεταξύ 10 - 20 Απριλίου, φαίνεται να χαρακτηρίζεται από έντονες διακυμάνσεις, όσον αφορά την ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Ευρώπη και την Μεσόγειο γεγονός το οποίο συνεπάγεται τάση για μεταβολές στον καιρό. Σε αυτή την περίοδο, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει θερμή περίοδος, με θερμοκρασίες αρκετά υψηλότερες σε σχέση με τις κλιματικές τιμές αλλά και ψυχρή περίοδος με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Οι πιθανότητα να σημειωθούν αξιόλογες βροχοπτώσεις εστιάζεται ιδιαίτερα σε τμήματα της δυτικής και βόρειας χώρας. Η προγνωσιμότητα, μετά τις 10 Απριλίου, είναι μικρή και η οποιαδήποτε εκτίμηση είναι αρκετά επισφαλλής. Όσον αφορά την τάση που διαμορφώνεται σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία:

Για το διάστημα μεταξύ 11 και 14 Απριλίου, για την ανατολική και νότια χώρα και το νότιο και ανατολικό Αιγαίο, η προγνωστικότητα είναι μικρή. Στα προγνωστικά στοιχεία διαμορφώνεται τάση για την επικράτηση γενικά αίθριο καιρού με περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα (μέγιστες κοντά στους 25°C ή/και παραπάνω σε αρκετές περιοχές). Η τάση αυτή ισχύει αλλά με μικρότερη πιθανότητα για την δυτική και βόρεια Ελλάδα. Επιπλέον, υπάρχει δευτερεύουσα τάση για αρκετά διαφορετική εξέλιξη, με στοιχεία ψυχρής εισβολής και κύρια χαρακτηριστικά την επικράτηση ισχυρών βορείων ανέμων, την πτώση της θερμοκρασίας, την εκδήλωση αξιόλογων φαινομένων.

Στο διάστημα μεταξύ 14 και 16 Απριλίου, σε περίπτωση που επικρατήσει το πρώτο σενάριο, είναι πιθανό, να υπάρξει σταδιακή μεταβολή του καιρού, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, με χαρακτηριστικά την αυξημένη συννεφιά, τις βροχές και την πτώση της θερμοκρασίας. Σε αυτό το διάστημα, το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν βροχές, είναι σημαντικά υψηλότερο στην δυτική και βόρεια Ελλάδα. Σε διαφορετική περίπτωση, η προγνωστιμότητα είναι εξαιρετικά μικρή και δεν επιτρέπει εκτιμήσεις.

Στο διάστημα μεταξύ 16 και 20 Απριλίου, η προγνωσιμότητα είναι εξαιρετικά μικρή και η οποιαδήποτε εκτίμηση πολύ επισφαλλής. Στα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, υπάρχει τάση για επικράτηση ασταθών συνθηκών σε μεγάλο μέρος της χώρας, οι οποίες θα ευνοήσουν την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων, ιδιαίτερα στην δυτική, την κεντρική και την βόρεια χώρα και η θερμοκρασία να κυμανθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (μέγιστες κοντά στους 20°C).

 

 

 Αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού

Συντονιστής  "SiMeteo WeatherLab"

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, με την βοήθεια του προγνωστικού συστήματος "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω εκτίμηση..