Πρόγνωση Kαιρού

Ο Χειμώνας είναι παρών

Ο Χειμώνας είναι παρών

Σε "χαλαρούς ρυθμούς" εξελίσσεται ο καιρός στην χώρα μας, μετά την ψυχρή εισβολή που εκδηλώθηκε στις 7-9 Φεβρουαρίου, η οποία, κατά μία έννοια, σηματοδότησε την λήξη μίας πολύ αξιόλογης περιόδου βαρυχειμωνιάς, που ξεκίνησε, περίπου, στα μέσα Ιανουαρίου και κορυφώθηκε με τον χιονιά "Ελπίς", στις 23-25 Ιανουαρίου. Το δεύτερο δεκαήμερο του Φλεβάρη, κύλησε με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, αρκετή ηλιοφάνεια και χωρίς αξιόλογα φαινόμενα. Η πιο αξιόλογη ατμοσφαιρική διαταραχή κατά το δεύτερο δεκαήμερο, ήταν το χαμηλό βαρομετρικό που διέσχισε την χώρα μας στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας (15-17/2) και έφερε αξιόλογες βροχές, ιδιαίτερα στην δυτική και νότια χώρα και σε περιοχές του νότιου και ανατολικού Αιγαίου.

Η "αυλαία" της ανοιξιάτικης περιόδου θα "πέσει", αύριο, Τρίτη (22/2/2022), καθώς ένα χαμηλό βαρομετρικό το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας, προβλέπεται να ακολουθήσει τροχιά προς τα νοτιοανατολικά, με τάση σημαντικής βάθυνσης. Το κέντρο του χαμηλού, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, θα περάσει ανοιχτά των ακτών της δυτικής Ελλάδας μετατοπιζόμενο προς την Πελοπόννησο και το νότιο Αιγαίο. Το εν λόγω σύστημα, θα συνοδεύεται από οργανωμένη μετωπική δραστηριότητα με αρκετά καλή δυναμική και θα συνδυαστεί με υγρές και, σχετικά (όχι πολύ - το γεγονός πως οι θάλασσες είναι ψυχρές αυτή την εποχή, δεν ευνοεί την τροφοδοσία των αερίων μαζών με θερμότητα και υγρασία με αποτέλεσμα η αστάθεια που προκύπτει να είναι πιο περιορισμένη και τα φαινόμενα να μην έχουν την ένταση που θα είχαν αν το ίδιο σύστημα "επισκεπτόταν" την περιοχή μας το Φθινόπωρο ή στις αρχές του Χειμώνα) ασταθείς αέριες μάζες, με αποτέλεσμα την εκδήλωση εκτεταμένων βροχοπτώσεων, καταιγίδων, ιδιαίτερα πάνω και κοντά στις θαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεων σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και, σταδιακά, σε χαμηλά υψόμετρα της βόρειας και ανατολικής Ελλάδας. Η Ελλάδα, θα επηρεαστεί, από την διαταραχή αυτή, σε δύο "φάσεις": Από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (22/2) μέχρι το πρωί της Τετάρτης (23/2), βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και, σταδιακά, σε χαμηλά υψόμετρα της βόρειας Ελλάδας. Η δεύτερη "φάση", ξεκινάει από το μεσημέρι της Τετάρτης (23/2) και ολοκληρώνεται κατά την διάρκεια της Πέμπτης (25/2) και θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την εκδήλωση φαινομένων ιδιαίτερα στην ανατολική και νότια Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και σε τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, την επικράτηση πολύ ισχυρών Βοριάδων και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στην ανατολική Ελλάδα και το Αιγαίο. Σε αυτή, την δεύτερη "φάση", ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα όπου προβλέπεται να εκδηλωθούν αρκετά έντονα φαινόμενα με, σχετικά, μεγάλη διάρκεια.

Πιο αναλυτικά, ο καιρός στην χώρα μας, κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας, θα εξελιχθεί ως εξής:

Τρίτη, 22/2/2022: Βροχές και, σποραδικές, καταιγίδες, θα εκδηλωθούν, μέχρι το μεσημέρι, στην δυτική Ελλάδα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και, ενδεχομένως, σε τμήματα της Κρήτης και των νοτίων Κυκλάδων. Από το μεσημέρι, τα φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές, θα ενταθούν και, παράλληλα, θα επεκταθούν σε μεγάλο μέρος της χώρας αποκτώντας, τοπικά, έντονο χαρακτήρα. Ιδιαίτερη έμφαση, δίνεται στην περιοχή της Θεσσαλίας (από το απόγευμα) και στην Κρήτη (από το βράδυ) όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα σχετικά μεγάλης διάρκειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές - νοτιοδυτικές διευθύνσεις, με ένταση 4-6bf, τοπικά 7bf (ιδιαίτερα στο Νότιο Ιόνιο, στην Θάλασσα των Κυθήρων, στο δυτικό Κρητικό Πέλαγος και σε τμήματα των νοτίων Κυκλάδων). Κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών, όι άνεμοι στις νότιες θαλάσσιες περιοχές θα εξασθενήσουν σημαντικά, ενώ, παράλληλα, στο βόρειο Ιόνιο, στον Θερμαϊκό Κόλπο και σε τμήματα του βόρειου Αιγαίου θα επικρατήσουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων, εντάσεως 4-6bf, τοπικά μέχρι 7bf.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα, όπου θα φτάσει, τοπικά, τα επίπεδα των 20°C. Πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται, από το απόγευμα, στην δυτική και βόρεια Ελλάδα.

Τετάρτη, 23/2/2022: Αρχικά, βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται σε μεγάλο μέρος της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά την διάρκεια της ημέρας, τα φαινόμενα, στην δυτική και βόρεια Ελλάδα, θα υποχωρήσουν και θα περιοριστούν κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα και την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, με έμφαση στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε τμήματα της Μακεδονίας (στην δυτική Μακεδονία μέχρι 400μ), της Θεσσαλίας (μέχρι 700μ), της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (μέχρι 900μ), της Πελοποννήσου (άνω των 1000μ) και, τοπικά, σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις με ένταση που, σε πολλές περιοχές, θα φτάνει, τα 5-7bf και τάση περαιτέρω ενίσχυσης, στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο (ιδιαίτερα στο Μυρτώο Πέλαγος και στην Θάλασσα των Κυθήρων) με ένταση έως 8-9bf.

Η θερμοκρασία, θα σημειώσει αισθητή πτώση, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και, ιδιαίτερα στην βόρεια και ανατολική Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Πέμπτη, 24/2/2022 (Τσικνοπέμπτη): Στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, βροχές και καταιγίδες, τοπικά έντονες. Στην ανατολική Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στα νησιά του ανατολικού  και βόρειου Αιγαίου και σε τμήματα της Χαλκιδικής, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές (ιδιαίτερη έμφαση στην ανατολική Μαγνησία και την ανατολική Στερεά Ελλάδα όπου τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα και μεγαλύτερης διάρκειας. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αυτών των τμημάτων και, τοπικά, σε χαμηλά υψόμετρα (μέχρι 200μ) στην βόρεια Ελλάδα, στην Θεσσαλία (μέχρι 300μ), στην ανατολική Στερεά Ελλάδα (μέχρι 400μ). Οι Βοριάδες θα διατηρηθούν πολύ ενισχυμένοι και σε πολλές περιοχές θα φτάνουν τα 6-7bf, στο Αιγαίο έως 8-9bf. Στο Ιόνιο και στην δυτική Ελλάδα, προβλέπεται σταδιακή εξασθένιση των Βοριάδων κατά την διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, οι μέγιστες τιμές, στις περισσότερες πεδινές περιοχές της χώρας θα είναι κοντά στους 10°C ενώ οι ελάχιστες, σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας θα πέσουν κοντά και κάτω από 0°C. Παγετός, θα σημειωθεί κατά την διάρκεια της νύχτας, σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.

Παρασκευή, 25/2/2022: Στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην ανατολική Πελοπόννησο, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, αναμένεται νεφελώδης καιρός με βροχές και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα (μέχρι 300μ) της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, με έμφαση στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα όπου αναμένεται να εκδηλωθούν και καταιγίδες και τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια. Κατά την διάρκεια της ημέρας, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα με τάση εξασθένισης. Οι Βοριάδες, στο Αιγαίο, αρχικά θα πνέουν ισχυροί (6-7bf) αλλά κατά την διάρκεια της ημέρας θα εξασθενίσουν σημαντικά. Από τις βραδινές ώρες, οι άνεμοι θα είναι, γενικά, ασθενείς, με εξαίρεση στο Καρπάθιο Πέλαγος όπου θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 5-6bf. Η θερμοκρασία, θα σημειώσει μικρή άνοδο, ως προς τις μέγιστες τιμές της, στην δυτική Ελλάδα, φτάνοντας τα επίπεδα των 15°C. Στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε, σχετικά, χαμηλά επίπεδα (μέγιστες κοντά στους 10°C, στις περισσότερες πεδινές περιοχές). Κατά την διάρκεια της νύχτας, η θερμοκρασία, σε πολλές περιοχές της ηπειρώτικής Ελλάδας, θα πέσει στα επίπεδα των 0°C και, τοπικά, θα εκδηλωθεί παγετός.

Σαββατοκύριακο, 26-27/2/2022: Με ήπιες καιρικές συνθήκες προβλέπεται να ξεκινήσει το Σάββατο, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Κατά την διάρκεια της ημέρας, ωστόσο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αναμένεται σημαντική μεταβολή του καιρού αρχικά στην δυτική Ελλάδα και, εν συνεχεία, σε μεγάλο μέρος της χώρας, με κύρια στοιχεία την εκδήλωση βροχών και την επικράτηση ισχυρών ανέμων (ανατολικής συνιστώσας). Κατά την διάρκεια της Κυριακής, είναι πολύ πιθανό τα φαινόμενα να επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και να αποκτήσουν, τοπικά, έντονο χαρακτήρα. Παράλληλα, οι άνεμοι θα ενισχυθούν (από βόρειες - ανατολικές διευθύνσεις στις περισσότερες περιοχές), η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στην βόρεια και ανατολική Ελλάδα και χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και, ενδεχομένως, σε χαμηλά υψόμετρα της βόρειας χώρας.

 

Στην Αττική, μεταβολή του καιρού προβλέπεται από το απόγευμα της Τρίτης (22/2) με αυξημένη συννεφιά και βροχές. Κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών, τα φαινόμενα θα ενταθούν και ενδέχεται να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Από την Τετάρτη (23/2) μέχρι και το πρωί της Παρασκευής (25/2), κύρια στοιχεία του καιρού θα είναι η αυξημένη συννεφιά, οι, παροδικές, βροχές (με έμφαση στα βόρεια τμήματα του νομού όπου θα έχουν μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια) οι χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα και, από την Πέμπτη, ενδεχομένως, σε άλλα ορεινά τμήματα και σε ημιορεινές περιοχές του νομού (ενδεχομένως μέχρι 400μ στην βόρεια Αττική), οι ισχυροί Βοριάδες (εντάσεως 5-7bf, τοπικά μέχρι 8bf) και η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (μέγιστες στα επίπεδα των 15°C, την Τετάρτη, στα επίπεδα των 10°C την Πέμπτη και ελάχιστες, στα επίπεδα των 5°C, την Πέμπτη και την Παρασκευή, στις περισσότερες περιοχές του νομού). Κατά την διάρκεια της Παρασκευής, οι νεφώσεις θα αραιώσουν, ο καιρός θα ανοίξει, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Νέα μεταβολή του καιρού, προβλέπεται από το απόγευμα του Σαββάτου (26/2) και, ιδιαίτερα την Κυριακή (27/2) με κύρια στοιχεία τις βροχές, τις σποραδικές καταιγίδες και τους, κατά διαστήματα, ενισχυμένους ανέμους.

 

Μακροπρόθεσμη εκτίμηση: Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, είναι πολύ πιθανό, από τις 27/2 ή χώρα μας να εισέλθει σε περίοδο βαρυχειμωνιάς η οποία θα διαρκέσει, περίπου, μέχρι τις 5/3. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι πολύ πιθανό να λάβουν χώρα μία ή περισσότερες, αξιόλογες, ψυχρές εισβολές, ικανές να προκαλέσουν χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα. Οι πρώτες ενδείξεις, δείχνουν πως οι διατάξεις θα είναι ευνοϊκότερες για χιονοπτώσεις σε τμήματα της ανατολικής Ελλάδας. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι αρκετά πιθανό, να σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε περιοχές της Αττικής με χαμηλό υψόμετρο. Σε κάθε περίπτωση, είναι ακόμα πολύ νωρίς, τα προγνωστικά στοιχεία ασαφή και δεν μπορεί να διατυπωθεί με σαφήνεια αν, τελικά, θα προκύψει ψυχρή εισβολή και με τι χαρακτηριστικά.

Αναλυτικότερα στοιχεία, σχετικά με την εξέλιξη του καιρού κατά τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου και κατά τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, θα μπορέσουμε να δώσουμε την ερχόμενη Πέμπτη (24/2).  

  

 Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Αναλυτής/Προγνώστης καιρού - Συντονιστής SiMeteo WeatherLabΛεπτομερείς προγνώσεις για διάφορες πόλεις μπορείτε να δείτε εδώ!* 

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!


Στο animation aυτό, μπορείτε να παρακολουθήσετε την προβλεπόμενη εξέλιξη διαφόρων μετεωρολογικών παραμέτρων, μέχρι τις 26/2/2022, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο "WRF - ARW"*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, με την χρήση του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.