Πρόγνωση Kαιρού

"Ξυπνάει" το Μελτέμι...

Η θερμή περίοδος η οποία ξεκίνησε, στην χώρα μας, στις 20 Ιουνίου 2021 και ολοκληρώθηκε στις 2 Ιουλίου 2021, χαρακτηρίστηκε από πολύ μεγάλη διάρκεια (12-13 ημέρες), μεγάλη ένταση (θερμοκρασίες πάνω από 40°C, σε αρκετές περιοχές) και διπλή κορύφωση (δύο καύσωνες), στο διάστημα 22 - 27/6/2021 και το τριήμερο 30/6 - 2/7/2021. Θερμότερη ημέρα ήταν η 1η Ιουλίου με την θερμοκρασία σε μεγάλο μέρος της χώρας να ξεπερνάει τους 40°C και απόλυτα μέγιστη καταγραφείσα τιμή 44,3°C στον σταθμό του ΕΑΑ που βρίσκεται εγκατεστειμένος στον "Νεροκούρο Χανίων". Κατά την διάρκεια της θερμής περιόδου, επικράτησαν γενικά ασθενείς άνεμοι και υψηλά επίπεδα υγρασίας, στοιχεία τα οποία ανέβασαν σημαντικά τον δείκτη δυσφορίας και τα επίπεδα θερμικής εξάντλησης. Η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία, η κεντρική Μακεδονία, τα νησιά του Ιονίου, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα είναι οι περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο από το εν λόγω κύμα ζέστης ενώ στις Κυκλάδες και σε μεγάλο μέρος του Αιγαίου η ευεργετική επίδραση της θάλασσας "συγκράτησε" την θερμοκρασία σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.

Η Αττική επηρεάστηκε λιγότερο, συγκριτικά με άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, με την μέγιστη θερμοκρασία, στις περισσότερες περιοχές κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του θερμού κύματος να είναι μεταξύ 35°C και 40°C και για λίγο, τοπικά (ιδιαίτερα την 1 Ιουλίου 2021) να ξεπερνάει τους 40°C. Ο μετεωρολογικός μας σταθμός στου Παπάγου (βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας) κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία 38,6°C, το μεσημέρι της 1/7/2021 (ρεκόρ σταθμού 43,1°C στις 26/6/2007). Αξίζει να σημειωθεί πως καθώς οι θαλάσσιες αύρες επικράτησαν, δροσίζοντας τα παράκτια τμήματα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες, τις περισσότερες ημέρες, σημειώθηκαν στα ενδότερα τμήματα της Αττικής και σε περιοχές των βορείων, βορειοδυτικών και βορειοανατολικών προαστίων της Αθήνας. 

Το Καλοκαίρι, μέχρι στιγμής, στην χώρα μας, έχει αναδείξει σε μεγάλο βαθμό, τα δύο από τα τρία κυρίαρχα στοιχεία που συνθέτουν την "καιρική ταυτότητα" του ελληνικού Θέρους: Τις αστάθειες (οι οποίες κυριάρχησαν και με το παραπάνω κατά τα δύο πρώτα δεκαήμερα του Ιουνίου με αποτέλεσμα την εκδήλωση καταιγίδων σε μεγάλο μέρος της χώρας οι οποίες, σε αρκετές περιπτώσεις προκάλεσαν και έντονα φαινόμενα και τις υψηλές θερμοκρασίες. Το τρίτο στοιχείο, που δεν είναι άλλο από το Μελτέμι, έχει πέσει σε "λήθαργο" και μέχρι στιγμής δεν έκανε ούτε μία ημέρα έντονα αισθητή την παρουσία του σε μεγάλο μέρος της χώρας. Ο Ετησίας, όμως, (όπως είναι η αρχαία ελληνική ονομασία του Μελτεμιού η οποία προέρχεται από την ετήσια περιοδικότητα που παρουσιάζει με την εμφάνισή του κάθε Καλοκαίρι και την εξαφάνισή του κατά την χειμερινή περίοδο), ξυπνάει σιγά, σιγά από την "νάρκη" στην οποία βρίσκεται και μάλιστα, από την Πέμπτη (8/7) προβλέπεται να κυριαρχήσει με αρκετά "άγριες διαθέσεις", στο Αιγαίο.

Ο καιρός στην χώρα μας, κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών, προβλέπεται να καθοριστεί από την "μάχη" δύο δυνάμεων: Η πρώτη δύναμη αφορά ένα νότιο - νοτιοδυτικό ρεύμα δυτικά της χώρας μας το οποίο θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες αφρικανικής προέλευσης προς την δυτική και κεντρική Ελλάδα και η δεύτερη δύναμη το Μελτέμι, το "φυσικό μας κλιματιστικό" το οποίο θα τροφοδοτεί με δροσερότερες αέριες μάζες από την Μαύρη Θάλασσα το Αιγαίο και μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής, της ανατολικής και νότιας χώρας. Οι δύο αυτές δυνάμεις προβλέπεται να βρεθούν σε πολυήμερη ισορροπία με αποτέλεσμα, μέχρι και την Κυριακή (11/7) στο Αιγαίο, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην ανατολική Πελοπόννησο και στην Θράκη, ο καιρός να είναι σχετικά δροσερός και ανεμώδης εν αντιθέσει με τα νησιά του Ιονίου, την δυτική Πελοπόννησο, την δυτική Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο, την δυτική και κεντρική Μακεδονία όπου η ζέστη θα επικρατήσει "για τα καλά", "φλερτάροντας" σε κάποιες περιοχές με τους 40°C. Καθώς το Μελτέμι θα περιορίσει την αστάθεια, η ηλιοφάνεια θα επικρατήσει στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας και το ενδεχόμενο για τοπικές καταιγίδες θα εστιάζεται κυρίως σε ορεινά τμήματα της βόρειας και κεντρικής χώρας. Ωστόσο, καθώς η ζέστη και η άπνοια των περασμένων εβδομάδων έχουν καταστήσει την θαλάσσια επιφάνεια του Αιγαίου πολύ θερμή και ικανή να τροφοδοτεί την ατμόσφαιρα με υγρασία, το Μελτέμι, θα είναι σχετικά υγρό και σε περιοχές της Κρήτης, των Κυκλάδων, των Σποράδων και της ανατολικής Ελλάδας (ιδιαίτερα σε προσήνεμες στον βόρειο - βορειοανατολικό άνεμο) ορεινές εξάρσεις ενδέχεται να σχηματίζονται διάσπαρτες χαμηλές νεφώσεις.

Το Μελτέμι προβλέπεται να επηρεάσει περισσότερο τις περιοχές του κεντρικού, ανατολικού και νότιου Αιγαίου (μέχρι 8bf, τοπικά), την Αττική, την Βοιωτία, την Εύβοια, την Κορινθία, την Λακωνία και την ανατολική Μαγνησία (μέχρι 7bf, τοπικά) και οι μεγαλύτερες εντάσεις προβλέπεται να παρατηρηθούν από την Πέμπτη (8/7) το μεσημέρι μέχρι την Κυριακή (11/7) το απόγευμα. Εν συνεχεία, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία προβλέπεται, έστω, πρόσκαιρη, εξασθένιση των βοριάδων, η οποία μάλλον θα είναι μερική καθώς η επικρατούσα τάση "θέλει" τους Ετησίες να συνεχίσουν να πνέουν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του μήνα, με αυξομειώσεις στην έντασή τους η οποία, ιδιαίτερα στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, θα ξεπερνάει, καθημερινά, τα 6bf.  

Η χρονική περίοδος από την Δευτέρα (12/7) μέχρι την Κυριακή (18/7/2021), σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, προβλέπεται να χαρακτηριστεί από την επικράτηση του Μελτεμιού στο κεντρικό, το νότιο και ανατολικό Αιγαίου (με μέγιστες εντάσεις της τάξης των 6-7bf), το οποίο, ενδεχομένως, κατά περιόδους, να επηρεάζει και περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας, αρκετά υψηλές θερμοκρασίες (μέγιστες 35-38°C σε πολλές περιοχές της χώρας) ενώ η πιθανότητα εκδήλωσης απογευματινών καταιγίδων εστιάζεται κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Ως εκ τούτου, κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, τα τρία κύρια στοιχεία της "καιρικής ταυτότητας" του Καλοκαιριού, φαίνεται να βρίσκονται σε ισορροπία, με το Μελτέμι να κυριαρχεί στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο χωρίς (με βάση τα σημερινά στοιχεία) ακραίες εντάσεις, την ζέστη να διατηρείται κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα χωρίς μεγάλες εξάρσεις και τα καλοκαιρινά "μπουρίνια" να εδράζονται κυρίως στα "κλασσικά τους προπύργια", δηλαδή σε ηπειρωτικές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας χωρίς, ωστόσο, να είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρξει έξαρση της αστάθειας σε ευρύτερη κλίμακα και σε ποιο βαθμό. 

Στην Αττική, οι επόμενες ημέρες (μέχρι τις 15/7), σε γενικές γραμμές, προβλέπεται να χαρακτηριστούν από "κλασσικές καλοκαιρινές συνθήκες. Το Μελτέμι, θα "ξυπνήσει" στον Κόλπο των Πεταλιών και τις ανατολικές ακτές του νομού, την Τετάρτη (7/7) χωρίς μεγάλη ένταση για να ενισχυθεί, από την Πέμπτη και να επικρατήσει, για αρκετές ημέρες, στο μεγαλύτερο μέρος του νομού με εντάσεις 5-6bf και τοπικά (κυρίως στην ανατολική Αττική) μέχρι 7bf. Με το Μελτέμι να κυριαρχεί, η αστάθεια περιορίζεται σημαντικά και η ηλιοφάνεια θα επικρατεί χωρίς, ωστόσο, να απουσιάζουν οι διάσπαρτες "σωρειτόμορφες" (σχετικά χαμηλές νεφώσεις με σκουρόχρωμες βάσεις και κατάλευκες, φωτεινές, κορυφές, οι οποίες στην παρούσα φάση, καθώς δεν θα έχουν κατακόρυφη ανάπτυξη, δεν θα είναι ικανές να προκαλέσουν βροχές) νεφώσεις κυρίως κοντά στα βουνά και η θερμοκρασία θα παρουσιάζει μεγάλη κλιμάκωση από τα ανατολικά προς τα δυτικά τμήματα του νομού, με τις μέγιστες τιμές, στα ανατολικά και βόρεια παράλια να είναι της τάξης των 30°C την ώρα που στην δυτική Αττική και στα νότια παράλια οι σταθμοί θα καταγράφουν τιμές κοντά ή/και πάνω από 35°C. Καθώς το Μελτέμι είναι προσήνεμο στις ακτές της βόρειας και ανατολικής Αττικής, η θάλασσα εκεί θα είναι αρκετά ταραγμένη, εν αντιθέσει με τις ακτές που "κοιτάνε" προς τον Σαρωνικό Κόλπο όπου η θάλασσα θα είναι αρκετά γαλήνια. Ως εκ τούτου, για τους λάτρεις των κυμάτων, θα ενδείκνυνται οι ακτές που "κοιτάνε" προς την Εύβοια και τις Κυκλάδες ενώ για τους λάτρεις των ήρεμων θαλασσών, οι ακτές που "κοιτάνε" προς την Πελοπόννησο ή τον Κορινθιακό Κόλπο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, πως δεδομένης της παρατεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών που έχουν προηγηθεί, από την Πέμπτη (8/7/2021) και για αρκετές ημέρες, με την επικράτηση ενισχυμένων βοριάδων, οι συνθήκες, σε μεγάλο μέρος της χώρας, προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες ως προς την εκδήλωση και γρήγορη εξάπλωση πυρκαγιών. Ο κίνδυνος προβλέπεται να είναι σημαντικά υψηλότερος στις περιοχές της Κρήτης, των Δωδεκανήσων, των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, των Σποράδων, της ανατολικής Μαγνησίας, της Εύβοιας, της Αττικής, της Βοιωτίας, της Κορινθίας, της Λακωνίας και της Αρκαδίας. Ειδικά στην περιοχή της Αττικής, οι συνθήκες προβλέπεται να γίνουν πολύ επικίνδυνες από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης. Ως εκ τούτου καλό θα είναι να υπάρχει επαγρύπνηση, αυξημένη προσοχή και άμεση ενημέρωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας σε περίπτωση εμφάνισης φωτιάς (ή καπνού) ακόμα και εάν φαίνεται να είναι σε πρώιμο στάδιο γιατί όπως, πολλάκις, έχει αποδειχθεί, λίγα λεπτά αρκούν, ώστε μία μικρή εστία να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη, πύρινη "λαίλαπα!!! 

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Προγνώστης καιρού - Συντονιστής SiMeteo WeatherLab


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.