Πρόγνωση Kαιρού

Κορυφώνεται ο "καύσωνας"...

Κορυφώνεται ο

Η θερμή εισβολή η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην χώρα μας βρίσκεται στην κορύφωσή της, με την θερμοκρασία, από την Τετάρτη, να ξεπερνάει σε μεγάλο μέρος της χώρας τους 35°C και να φτάνει, τοπικά, τους 40 - 42°C. Ο καύσωνας αυτός, έχει σαν κύρια χαρακτηριστικά του την μεγάλη διάρκεια (4-6 ημέρες ανάλογα με την περιοχή), τους γενικά ασθενείς ανέμους και την σχετικά υψηλή υγρασία η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του αισθήματος δυσφορίας. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφονται σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής Μακεδονίας και σε τμήματα της Ηπείρου, των νησιών του Ιονίου και της Κρήτης. Αντίθετα, στην περιοχή του Αιγαίου και, ιδιαίτερα, στις Κυκλάδες επικρατούν κατά πολύ δροσερότερες συνθήκες. Το κύμα ζέστης, συνδυάζεται με σχετικά αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης και με "αναστροφικές" συνθήκες που ευνοούν τον εγκλωβισμό των ατμοσφαιρικών ρύπων στα αστικά κέντρα.

Η Αττική δεν είναι από τις ευάλωτες, στο συγκεκριμένο κύμα ζέστης, περιοχές, καθώς οι μέγιστες θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος του νομού κυμαίνονται κοντά στους 35°C και, μόνο, τοπικά, φτάνουν στα επίπεδα των 38°C. Ωστόσο η μεγάλη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τους ασθενείς ανέμους, την σχετικά αυξημένη υγρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της νύχτας, συμβάλλουν στην δημιουργία αυξημένου δείκτη δυσφορίας και συνθηκών που εντείνουν σημαντικά την θερμική εξάντληση. Οι πολύ θερμές συνθήκες, συνδυάζονται, επίσης, με σχετικά αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης και υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση για την υγεία. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο όσον αφορά την εξέλιξη της θερμής περιόδου στην Αττική, είναι πως εν τη απουσία γενικευμένου ανέμου, επικρατούν οι ημερήσιες αύρες οι οποίες κατά την διάρκεια της ημέρας πνέουν από τις ακτές προς την ξηρά δροσίζοντας σημαντικά τις παράκτιες περιοχές και θερμαίνοντας τα ενδότερα τμήματα του νομού. Αποτέλεσμα της τοπικής, αυτής, κυκλοφορίας, είναι η κλιμάκωση των θερμοκρασιών από τις ακτές προς την θάλασσα με τις μέγιστες θερμοκρασίες να μην ξεπερνάνε σημαντικά τους 30°C στις περισσότερες παραλίες της αττικής την ώρα που στις πιο ηπειρωτικές περιοχές ο υδράργυρος μπορεί να δείχνει και πάνω από 37°C. Ειδικά στην περιοχή του λεκανοπεδίου, με την αύρα του Σαρωνικού να πνέει από τα νότια προς τα βόρεια, οι ελάχιστες μέγιστες θερμοκρασίες παρατηρούνται στα νότια προάστια της Αθήνας και οι μέγιστες στα βόρεια και βορειοδυτικά τμήματα του αστικού ιστού. Επίσης, το κέντρο της Αθήνας, καταγράφει χαμηλότερες θερμοκρασίες από πολλές περιοχές των βορείων προαστίων παρά το χαμηλότερο υψόμετρο και την πυκνή δόμηση.

Ο καύσωνας προβλέπεται να συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο με τάση σταδιακής υποχώρησής του, την Κυριακή, από τα βόρεια τμήματα της χώρας. Ωστόσο και η Κυριακή θα είναι εξίσου θερμή με το Σάββατο στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής, κεντρικής και νότιας Ελλάδας. Μεγαλύτερη πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται από την Δευτέρα χωρίς, όμως η ζέστη να υποχωρήσει ουσιαστικά καθώς και κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας η θερμοκρασία, σε μεγάλο μέρος της χώρας, θα ξεπερνάει τους 33-35°C.

Ωστόσο, τοπικές καταιγίδες - μπουρίνια είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους, κυρίως κατά την διάρκεια του απογεύματος και ιδιαίτερα σε περιοχές της βόρειας και βορειοανατολικής Ελλάδας και του βόρειου Αιγαίου. Οι καταιγίδες αυτές, αν και τοπικού χαρακτήρα, είναι πιθανό σε μεμονωμένες περιοχές να συνοδεύονται από έντονα καιρικά φαινόμενα (ραγδαία βροχόπτωση, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, σφοδρούς ριπαίους ανέμους και χαλαζοπτώσεις). Ειδικά στην Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και το βόρειο Αιγαίο, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, είναι πιθανό η διέλευση μίας διαταραχής να προκαλέσει πιο γενικευμένα και έντονα φαινόμενα και, εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις (για μικρό χρονικό διάστημα) κυρίως στην Θράκη και στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι, κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θα είναι γενικά ασθενείς και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα επικρατήσουν οι τοπικές αύρες. Το Μελτέμι θα κάνει αισθητή την παρουσία του μόνο στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο με ένταση μέχρι 6bf. Στο Ιόνιο και στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας, το "Μαϊστράλι" (βορειοδυτικός άνεμος) θα επικρατεί με ένταση μέχρι 5bf (κυρίως την Κυριακή). Από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής, στην βορειοανατολική Ελλάδα και στο βόρειο Αιγαίο είναι πιθανό να λάβει χώρα "μπάσιμο" βορείων ανέμων με ισχυρές ριπές αλλά γρήγορη εξασθένιση (στα πλαίσια της διαταραχής που ενδεχομένως να προκαλέσει και "μπουρίνια" στην περιοχή.

Από την Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλότερα, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, επίπεδα χωρίς, ωστόσο η ζέστη να υποχωρεί ουσιαστικά καθώς οι μέγιστες θερμοκρασίες στο σύνολο, σχεδόν, της χώρας θα ξεπερνούν τους 30°C και σε αρκετές περιοχές θα φτάνουν τους 35-38°C. Το Μελτέμι θα επικρατήσει στο κεντρικό, το ανατολικό και νότιο Αιγαίο με ένταση μέχρι 7bf, δεν θα επηρεάσει, ωστόσο, σημαντικά, το βόρειο Αιγαίο και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας όπου οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν γενικά ασθενείς. Τοπικές μπόρες και καταιγίδες θα κάνουν την εμφάνισή τους σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, κατά την διάρκεια του μεσημεριού και του απογεύματος χωρίς, όμως τα φαινόμενα να έχουν μεγάλη έκταση και διάρκεια. 

Από την Πέμπτη (1/7/2021) προβλέπεται νέα έξαρση της ζέστης και όπως όλα δείχνουν ένα νέο κύμα "καύσωνα" θα επηρεάσει την χώρα μας με ένταση ανάλογη ή και μεγαλύτερη του παρόντος. Ο νέος, αυτός, καύσωνας, προβλέπεται να έχει διάρκεια περίπου 3 ημερών και να επηρεάσει σημαντικότερα την ανατολική Ελλάδα και το νότιο Αιγαίο σε σχέση με τον τρέχοντα. 

Υποχώρηση του νέου καύσωνα και, ίσως, οριστική επαναφορά σε "φυσιολογικές" θερμοκρασίες είναι αρκετά πιθανό να συντελεστεί στο χρονικό "παράθυρο" μεταξύ 3 και 5 Ιουλίου, πιθανόν με την επικράτηση ενισχυμένων βοριάδων ή/και την επέκταση ασταθέστερων συνθηκών που θα ευνοήσουν την εκδήλωση καταιγίδων.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί πως το κύμα ζέστης που βρίσκεται σε εξέλιξη, παρουσιάζει, στο σύνολό του, πολύ μεγάλη διάρκεια (περίπου 20 ημέρες) και διπλή κορύφωση (τρέχον καύσωνας και καύσωνας 1... Ιουλίου) με αρκετά μεγάλη ένταση (μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 40°C και απόλυτα μέγιστη κοντά στους 44°C αν επαληθευτούν τα θερμά σενάρια) με αποτέλεσμα η εξάντληση να είναι μεγάλη.

Ιδιαίτερη προσοχή, χρειάζεται επίσης όσον αφορά το θέμα των πυρκαγιών καθώς η παρατεταμένη ζέστη και ξηρασία αφυδατώνει τα δάση και τα καθιστα πιο ευάλωτα ως προς την πιθανότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών. Σε περίπτωση που κατά την διάρκεια ή προς την αποχώρηση του κύματος ζέστης επικρατήσουν ενισχυμένοι άνεμοι, οι συνθήκες που θα προκύψουν θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, δύο χρονικές περίοδοι με αυξημένο κίνδυνο ως προς την εξάπλωση πυρκαγιών, φαίνεται να είναι:

  • Από την Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη, στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου, της Κρήτης, των Δωδεκανήσων, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και στην Ανατολική Πελοπόννησο, περιοχές που θα επηρεαστούν από το Μελτέμι.

  • Από τις 2 Ιουλίου, σε περίπτωση που η αποχώρηση της θερμής αέριας μάζας συνδυαστεί με ισχυρούς βορείους ανέμους. 

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή ίσως χρειαστεί κατά την αποχώρηση της ζέστης (μετά τις 2 Ιουλίου) καθώς η διέλευση διαταραχής σε πεδίο επικράτησης θερμών αερίων μαζών και σε συνδυασμό με τις θερμές, πλέον, θαλάσσιες επιφάνειες, ενδεχομένως να προκαλέσει οργανωμένα συμπλέγματα καταιγίδων, ικανά να προκαλέσουν έντονα καιρικά φαινόμενα.

 

Καλό Σαββατοκύριακο!!!

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Προγνώστης καιρού - Συντονιστής SiMeteo WeatherLab


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.