Πρόγνωση Kαιρού

Η "Άνοιξη" επικρατεί...

Η

Δύο διαταραχές επηρέασαν την χώρα μας, τις τελευταίες ημέρες. Η πρώτη, το Σαββατοκύριακο, είχε σαν κύρια στοιχεία την εκτεταμένη συννεφιά που έδωσε λίγες "λασποβροχές", τους ισχυρούς ανέμους στην νότια Ελλάδα τις πολύ μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ βόρειας και νότιας Ελλάδας και την έντονη μεταφορά σκόνης από την βόρεια Αφρική προς την χώρα μας. Η δεύτερη, που επηρέασε την Ελλάδα από το μεσημέρι της Κυριακής και την Δευτέρα, επέφερε βροχές και, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην δυτική και βόρεια χώρα, το βόρειο και το ανατολικό Αιγαίο, ενισχυμένους δυτικούς ανέμους που καθάρισαν τον ελλαδικό ουρανό από την αφρικάνικη σκόνη, και ψυχρότερες αέριες μάζες που έριξαν την θερμοκρασία, ιδιαίτερα στην δυτική και βόρεια χώρα.

Με την απομάκρυνσή της διαταραχής προς την Μαύρη Θάλασσα, τα φαινόμενα περιορίστηκαν κυρίως σε τμήματα της δυτικής και βόρειας χώρας χωρίς αξιόλογη ένταση, οι δυτικοί άνεμοι επικράτησαν διατηρώντας τις δροσερές συνθήκες κυρίως στην δυτική Ελλάδα (όχι όμως στην ανατολική όπου λειτουργούν σαν θερμοί καταβάτες ανεβάζοντας την θερμοκρασία κοντά και, τοπικά, πάνω από 20°C παρά την επικράτηση της ψυχρότερης αέριας μάζας) και ο καιρός, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, εναρμονίστηκε με τα "πρότυπα της Άνοιξης. Ο καιρός, τις επόμενες ημέρες προβλέπεται να κυλήσει σε ήπιους ρυθμούς.

Δύο είναι οι ατμοσφαιρικές διαταραχές που αναμένεται να μας επηρεάσουν κατά την διάρκεια της εβδομάδας:

  1. Η πρώτη θα απασχολήσει αποκλειστικά περιοχές της δυτικής, κεντρική και βόρειας Ελλάδας και, κυρίως, την Ήπειρο και τμήματα της Μακεδονίας, την Πέμπτη και την Παρασκευή (22 - 23/4) με κύρια στοιχεία την αυξημένη συννεφιά και τις παροδικές βροχές.

  2. Η δεύτερη διαταραχή, η οποία θα προκύψει από σύζευξη θερμικής ύφεσης λιβυικής προελεύσεως και διαταραχής μέσης τροπόσφαιρας από την δυτική Μεσόγειο, θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας, το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας εκτεταμένη συννεφιά, βροχές, σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ενισχυμένους ανέμους και μικρή πτώση των θερμοκρασιών κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές ενώ είναι πιθανό να σημειωθεί μεταφορά σκόνης από την Σαχάρα κυρίως στο νότιο Αιγαίο.

Εν συντομία, τα κύρια στοιχεία του καιρού στην χώρα μας, μέχρι και την Κυριακή, θα είναι τα εξής:

  • Τετάρτη, 21/4/2021: Γενικά αίθριος καιρός. Διάσπαρτες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες Ελλάδα με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο (κυρίως τις πρωινές ώρες) και στην ηπειρωτική Ελλάδα (κυρίως στα ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρα και ιδιαίτερα το μεσημέρι και το απόγευμα. Άνεμοι δυτικών - νοτίων διευθύνσεων (μέχρι 6bf), τοπικά ενισχυμένοι στον Κορινθιακό, τον Σαρωνικό και τις νότιες θαλάσσιες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία, σε μικρή άνοδο, θα προσεγγίσει τους 18 - 20°C / στην ανατολική κχώρα και σε τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας θα φτάσει τους 23-24°C. Ελάχιστες θερμοκρασίες κοντά στους 10°C, στις περισσότερες περιοχές.

  • Πέμπτη, 22/4/2021: Στο βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά Ελλάδα και στην δυτική Μακεδονία, λίγες νεφώσεις οι οποίες κατά την διάρκεια της ημέρας θα πυκνώσουν και, μετά το μεσημέρι, θα εκδηλωθούν παροδικές βροχές. Στα υπόλοιπα τμήματα της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας, λίγες νεφώσεις οι οποίες κατά την διάρκεια της ημέρας θα πυκνώσουν με μικρή πιθανότητα παροδικών βροχών από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα. Γενικά ασθενείς άνεμοι (τοπικά μέχρι 5bf) μεταβλητών διευθύνσεων. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα επικρατεί βορειοδυτικός άνεμος (μέχρι 5bf) και στο Ιόνιο, σταδιακά, θα επικρατήσουν νοτιοανατολικοί άνεμοι (μέχρι 5bf). H θερμοκρασία, σε μικρή, περαιτέρω, άνοδο, θα φτάσει, στις περισσότερες περιοχές, κοντά στους 20°C και σε τμήματα της ανατολικής χώρας μέχρι 23-25°C. Ελάχιστες μεταξύ 10°C και 15°C στις περισσότερες περιοχές.

  • Παρασκευή, 23/4/2021: Στην δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα, συννεφιά με παροδικές βροχές κυρίως στην Ήπειρο, στην δυτική Μακεδονία και στο βόρειο Ιόνιο. Στις υπόλοιπες περιοχές εναλλαγές ηλιοφάνειας με συννεφιά με τάση σταδιακής επικράτησης νεφώσεων. Κατά την διάρκεια της νύχτας, είναι πιθανό να λάβει χώρα σημαντική έξαρση με βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Επικράτηση ισχυρών (μέχρι 7bf) ανέμων στο Ιόνιο και σε τμήματα της δυτικής χώρας. Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν άνεμοι βορείων - ανατολικών διευθύνσεων ασθενούς έως μέτριας έντασης. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην βόρεια και κεντρική Ελλάδα.

  • Σαββατοκύριακο, 24 - 25/4/2021: Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας προβλέπεται νεφελώδης και βροχερός καιρός. Τα πιο αξιόλογα φαινόμενα προβλέπεται να εκδηλωθούν στην δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα και είναι πιθανό να έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα. Κατά την διάρκεια της Κυριακής, πρώτα στην δυτική Ελλάδα και, σταδιακά, στις υπόλοιπες περιοχές, προβλέπεται υποχώρηση των φαινομένων. Οι άνεμοι, από ανατολικές διευθύνσεις με τάση, την Κυριακή, να στραφούν σε βόρειους - βορειοανατολικούς, τοπικά ενισχυμένοι (μέχρι 7bf). Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 3-5°C.

Στην Αττική, οι επόμενες ημέρες, προβλέπεται να κυλήσουν με αρκετή ηλιοφάνεια αλλά και διαστήματα με συννεφιά, κυρίως την Πέμπτη και την Παρασκευή, με μικρό όμως το ενδεχόμενο για βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν με ασθενείς ως μέτριες εντάσεις (από δυτικές διευθύνσεις, την Τετάρτη, από νότιες την Πέμπτη και από ανατολικές την Παρασκευή) και η θερμοκρασία, σε άνοδο, θα ξεπερνάει, τα μεσημέρια, τους 20°C σε πολλές περιοχές. Οι ελάχιστες προβλέπονται μεταξύ 10°C και 15°C στις περισσότερες πεδινές περιοχές του νομού. Από το Σαββατοκύριακο, προβλέπεται σημαντική μεταβολή του καιρού με κύρια στοιχεία την αυξημένη συννεφιά, τις παροδικές βροχές και, ενδεχομένως, τις σποραδικές καταιγίδες, την επικράτηση ενισχυμένων ανέμων ανατολικών ως βόρειων διευθύνσεων και την πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η επόμενη εβδομάδα (Μ. Εβδομάδα) θα ξεκινήσει με σχετικά ενισχυμένους βοριάδες και σχετική "δροσιά" κυρίως στην ανατολική Ελλάδα. Η ηλιοφάνεια, σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία, προβλέπεται να επικρατήσει ενώ κατά την διάρκεια της εβδομάδας οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Οι τελευταίες ημέρες της Μ. Εβδομάδας (και τελευταίες ημέρες του μήνα - πρώτες του επόμενου) είναι αρκετά πιθανό να κυλήσουν με το πρώτο "κύμα ζέστης" να βρίσκεται σε εξέλιξη και με την θερμοκρασία, να προσεγγίζει τους 30°C, σε κάποιες περιοχές της χώρας.

 

Καλό υπόλοιπο εβδομάδας!!!

 

Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής SiMeteo WeatherLab

 

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 *Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα με την βοήθεια του προγνωστικού συστήματος "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με την εκτίμηση που δίνεται στην παραπάνω πρόγνωση.Π