Πρόγνωση Kαιρού

Νέες διαταραχές στην σειρά...

Νέες διαταραχές στην σειρά...

Έπειτα από τις "αντεπιθέσεις" του Χειμώνα κατά το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, ο καιρός, πλέον ακολουθεί "θερμότερα μονοπάτια" καθώς η θερμοκρασία, κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα, έχει σημειώσει αισθητή άνοδο και βρίσκεται κοντά στις κλιματικές τιμές. Η "κυκλοθυμία" του καιρού, ωστόσο, συνεχίζεται και θα συνεχίσει να υφίσταται για πολλές ημέρες ακόμα καθώς διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές επηρεάζουν την περιοχή μας προκαλώντας απότομες εναλλαγές στον καιρό.

Δύο νέες ατμοσφαιρικές διαταραχές προβλέπεται να επηρεάσουν, τις επόμενες ημέρες, την περιοχή μας:

1)Η πρώτη διαταραχή, αφορά αρκετά ισχυρό θερμικό χαμηλό βαρομετρικό το οποίο γεννήθηκε στην Λιβύη και ακολουθεί τροχιά προς τα βορειοανατολικά. Το χαμηλό αυτό θα προκαλέσει κατά κύριο λόγο πολύ ενισχυμένους ανέμους στην νότια και δυτική Ελλάδα, έντονη μεταφορά σκόνης από την αφρική και, παροδικάς λάσπο-βροχές σε αρκετές περιοχές

2)Η δεύτερη διαταραχή, αφορά χαμηλό βαρομετρικό που θα σχηματιστεί το Σαββατοκύριακο δυτικά της χώρας μας, στα πλαίσια έλευσης ευρύτερης διαταραχής από την κεντρική Μεσόγειο, το οποίο θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη προκαλώντας βροχές και καταιγίδες, κυρίως στην δυτική και βόρεια Ελλάδα και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά

Το απόγευμα και το βράδυ της Παρασκευής, 16/4, προβλέπεται να "κυλήσει" στην χώρα μας με αρκετή συννεφιά η οποία προβλέπεται να δώσει παροδικές (λάσπο)βροχές γενικά ασθενούς χαρακτήρα. Παράλληλα, θα επικρατήσουν ενισχυμένοι άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων κυρίως στην νότια και δυτική Ελλάδα οι οποίοι, τις νυχτερινές ώρες, σε τμήματα της νότιας και δυτικής Πελοποννήσου, του Ιονίου, στο στενό τον Αντικυθήρων, στον Πατραϊκό Κόλπο και σε άλλες περιοχές της νότιας χώρας θα είναι πολύ ενισχυμένοι φτάνοντας σε ένταση τα 8-9bf με ριπές που, τοπικά, θα ξεπεράσουν τα 100km/h. Αξιόλογη μεταφορά αφρικανικής σκόνης προβλέπεται να σημειωθεί κυρίως στην νότια Ελλάδα.

Το Σάββατο, 17/4 προβλέπεται γενικά νεφελώδης καιρός, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Παροδικές "λασποβροχές" ασθενούς χαρακτήρα θα σημειωθούν κυρίως σε περιοχέ της κεντρικής και βόρειας χώρας. Από το απόγευμα, τα φαινόμενα στην Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία και το Βόρειο Ιόνιο θα ενταθούν και το βράδυ θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες κυρίως στην Ήπειρο και το βόρειο Ιόνιο. Θυελλώδεις άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων θα επικρατήσουν, τις πρωινές ώρες σε περιοχές του Ιονίου, της δυτικής και νότιας Ελλάδας (ιδιαίτερα στην δυτική και νότια Πελοπόννησο). Θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα επικρατήσουν, κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα, στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο με ιδιαίτερη έμφαση στο Καρπάθιο Πέλαγος και την ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου (8-9bf, τοπικά). Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στην νότια και δυτική Ελλάδα και στο νότιο Αιγαίο. Ιδιαίτερα στην δυτική Πελοπόννησο, η θερμοκρασία, τοπικά, προβλέπεται να φτάσει τους 26-28°C και στην βόρεια Κρήτη τους 32-34°C. Πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες (κοντά στους 15-20°C οι μέγιστες τιμές και κοντά στους 10-15°C οι ελάχιστες) προβλέπεται να παρατηρηθούν στις υπόλοιπες περιοχές. Έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης προβλέπεται να σημειωθεί κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα και στο νότιο Αιγαίο.

Την Κυριακή, 18/4 προβλέπεται γενικά νεφελώδης καιρός. Παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπεται να επηρεάσουν κυρίως την δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο με ιδιαίτερη έμφαση στο βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στην δυτική Στερεά Ελλάδα όπου τα φαινόμενα (κυρίως τις πρωινές ώρες) προβλέπεται να είναι πιο αξιόλογα και η πιθανότητα καταιγίδας είναι πιο αυξημένη. Οι άνεμοι, σημαντικά εξασθενημένοι, προβλέπεται να πνέουν στις περισσότερες περιοχές από νότιες διευθύνσεις με, γενικά, ασθενείς εντάσεις (μέχρι 5bf). Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι μέχρι 5bf. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στην δυτική Ελλάδα. Στην ανατολική και νότια χώρα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 20 - 22°C και, τοπικά, μέχρι 25°C. Ιδιαίτερα στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, προβλέπεται να σημειωθούν θερμοκρασίες πάνω από 25°C και, τοπικά, μέχρι 30°C.

Την Δευτέρα, 19/4 προβλέπεται νεφελώδης και βροχερός καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σε αρκετές περιπτώσεις τα φαινόμενα θα είναι αξιόλογα με ιδιαίτερη έμφαση στην δυτική και βόρεια Ελλάδα, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο όπου προβλέπεται να εκδηλωθούν παροδικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι, σε γενικές γραμμές, θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με μέτριες εντάσεις (3-5bf), τοπικά ενισχυμένοι (μέχρι 7bf) στις νότιες Θαλάσσιες περιοχές, στον Κορινθιακό Κόλπο και σε περιοχές που η τοπογραφία ενισχύει τους δυτικούς ανέμους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στην δυτική και βόρεια Ελλάδα (κοντά στους 15°C οι μέγιστες θερμοκρασίες, κοντά και κάτω από 10°C οι ελάχιστες). Στην ανατολική και νότια Ελλάδα, το μεσημέρι, η θερμοκρασία θα προσεγγίσει και, τοπικά, θα ξεπεράσει τους 20°C, θα σημειώσει, όμως, αισθητή πτώση κατά την διάρκεια του απογεύματος.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, 20 - 21/4 προβλέπεται να συνεχιστεί ο άστατος καιρός με διαστήματα ηλιοφάνειας, κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα, σημαντικά διαστήματα με συννεφιά και τοπικές βροχές/καταιγίδες κυρίως στην δυτικά και βόρεια χώρα, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, με δυτικούς ανέμους μέτριας έντασης και αρκετά "δροσερές" σύνθήκες, κυρίως στην δυτική και βόρεια χώρα.

Όσον αφορά την χρονική περίοδο μεταξύ 22 και 25/4, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός προβλέπεται να έχει "ανοιξιάτικο" χαρακτήρα χωρίς κάποια οργανωμένη διαταραχή να επηρεάζει την χώρα μας. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό στην δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα να επικρατήσουν ασταθείς συνθήκες που θα ευνοούν την εκδήλωση απογευματινών καταιγίδων, ιδιαίτερα στην Ήπειρο, την Μακεδονία, την Θράκη και στην περιοχή της Πίνδου. Οι άνεμοι, γενικά, προβλέπεται να έχουν δυτικές ή μεταβλητές διευθύνσεις χωρίς μεγάλη ένταση. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει σταδιακή άνοδο και, στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα, τα μεσημέρια να προσεγγίζει τους 22 - 25°C. Πιο δροσερές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στην δυτική και βόρεια Ελλάδα...

Στην Αττική, το Σαββατοκύριακο προβλέπεται να κυλήσει με αρκετή συννεφιά. Ασθενείς παροδικές "λασποβροχές" ενδέχεται να σημειωθούν κατά διαστήματα, κυρίως κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες της Κυριακής. Οι άνεμοι, το Σάββατο, θα πνέουν Βόρειοι - Βορειοανατολικοί 4-6bf ενώ την Κυριακή θα εξασθενήσουν σημαντικά και θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων μέχρι 4bf. Η θερμοκρασία, τα μεσημέρια θα φτάσει τους 20-22°C (οι υψηλότερες τιμές στην δυτική και νότια Αττική) και τις νύχτες θα είναι μεταξύ 10°C και 15°C, ανάλογα με την περιοχή. Την Δευτέρα, 19/4 προβλέπεται άστατος καιρός, κατά διαστήματα νεφελώδης και είναι πιθανό να σημειωθούν παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Κατά την διάρκεια της ημέρας θα επικρατήσουν δυτικοί άνεμοι μέχρι 5bf και η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει κοντά στους 20°C, ενώ θα σημειώσει πτώση κατά την διάρκεια του απογεύματος (ελάχιστες την νύχτα προς Τρίτη κοντά στους 10°C). Την Τρίτη και την Τετάρτη, 20 - 21/4 ο καιρός στην Αττική θα κυλήσει με εναλλαγές ηλιοφάνειας και συννεφιάς και είναι πιθανό να σημειωθούν κατά διαστήματα τοπικές βροχές/καταιγίδες περιορισμένης έντασης και διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με μέτριες εντάσεις (την Τρίτη είναι πιθανό, στην δυτική Αττική και στον Σαρωνικό να φτάσουν τα 7bf) και η θερμοκρασία, σε δροσερά επίπεδα, θα φτάσει τα μεσημέρια κοντά στους 20°C και τις νύχτες θα πέφτει κοντά στους 10°C

 

Καλό Σαββατοκύριακο!!!

 

Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής SiMeteo WeatherLab

 

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 *Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα με την βοήθεια του προγνωστικού συστήματος "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με την εκτίμηση που δίνεται στην παραπάνω πρόγνωση.