Πρόγνωση Kαιρού

"Κύκνειο άσμα" του Χειμώνα...

Ο φετινός Χειμώνας, μπορεί, μέχρι τα μέσα του, να ήταν εξαιρετικά ήπιος, από πλευρά θερμοκρασιών, τις τελευταίες εβδομάδες, όμως "μάχεται να πέσει σαν ήρωας" με μία σειρά αλλεπάλληλων ψυχρών εισβολών να επηρεάζουν την χώρα μας, προκαλώντας ξαφνικές μεταβολές του καιρού με αισθητή πτωση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις οι οποίες επεκτείνονται και σε μη ορεινές περιοχές.

Η ψυχρή εισβολή που βρίσκεται σε εξέλιξη, και η οποία οφείλεται στην έλευση πολύ ψυχρής αέριας μάζας, πολικής προελεύσεως η οποία διέσχισε την βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη και ακολουθεί τροχιά προς τα Βαλκάνια, την Τουρκία και την Μέση Ανατολή, είναι πολύ αξιόλογη, για τα δεδομένα της περιόδου. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η θερμοκρασία, το πρωί της Παρασκευής, στην βορειοανατολική Ελλάδα, θα πέσει στους -5°C στην ισοβαρική επιφάνεια των 850hpa και στους -35°C, περίπου, στην ισοφαρική επιφάνεια των 500hpa, ενώ στην Αττική, η ελάχιστη θερμοκρασία στα 850hpa προβλέπεται να είναι -3°C. Οι θερμοκρασίες αυτές είναι περίπου 8 - 10°C χαμηλότερες σε σχέση με τις μέσες τιμές για την εποχή, και αντιστοιχούν σε εκείνες που παρατηρούνται κατά την διάρκεια μίας ήπιας ψυχρής εισβολής στην καρδιά του Χειμώνα. Κύρια διαφορά μεταξύ των δύο περιόδων είναι η ένταση και η διάρκεια της ηλιακής ακτινοβολίας οι οποίες, αυτή την περίοδο, είναι αντίστοιχες με αυτές που παρατηρούνται κατά την διάρκεια του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα η αίσθηση στον ήλιο να είναι πολύ πιο "γλυκιά" σε σχέση με τον χειμώνα και η θερμοκρασία, κατά την διάρκεια της ημέρας, να ανεβαίνει πολύ περισσότερο.

Η ψυχρή εισβολή, η οποία ήδη έδωσε παροδικές χιονοπτώσεις σε περιοχές της βόρειας χώρας και "έντυσε στα λευκά" πόλεις όπως η Φλώρινα, προβλέπεται να κορυφωθεί κατά τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, 9/4 με την ψυχρή μεταφορά να μεγιστοποιείται στο Αιγαίο και την ανατολική Ελλάδα. Τα φαινόμενα που συνοδεύουν την εν λόγω διαταραχή δεν είναι αξιόλογα και πέραν της σημερινής έξαρσης με παροδικές βροχές σε περιοχές του Αιγαίου και της ανατολικής χώρας και με χιονοπτώσεις σε ορεινές / ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με σχετικά χαμηλό υψόμετρο, κατά την διάρκεια της Παρασκευής, τα φαινόμενα θα είναι λίγα και θα εστιάζονται, κυρίως, σε περιοχές του Αιγαίου και της ανατολικής Ελλάδας με γενικά ασθενή και τοπικό χαρακτήρα. Κύριο στοιχείο του καιρού, θα είναι η έντονη ψύχρα με την θερμοκρασία σε πολλές περιοχές, το πρωί, να έχει πέσει κοντά ή και κάτω από τους 0°C. Κατά την διάρκεια της ημέρας η ηλιοφάνεια θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές και η θερμοκρασία θα ανέβει ξεπερνώντας τους 10°C στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η ψύχρα, ωστόσο, θα είναι έντονη κατά την διάρκεια της νύχτας οπότε και η θερμοκρασία θα πέσει και πάλι κοντά στους 0 - 5°C, σε πολλές περιοχές. Οι ενισχυμένοι βοριάδες θα διατηρηθούν στο κεντρικό και, κυρίως στο νότιο Αιγαίο με ένταση 6-7bf και, τοπικά, στο Καρπάθιο, μέχρι 8bf, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας δεν αναμένονται ισχυροί άνεμοι.

Η ψυχρή εισβολή αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί (μάλλον) και σαν το "κύκνειο άσμα" του φετινού Χειμώνα καθώς η πιθανότητα να εξελιχθεί στην χώρα μας νέα μεταβολή με έντονα χειμερινά στοιχεία είναι, πλέον, μικρή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο καιρός θα σταθεροποιηθεί και δεν θα υπάρχουν και πάλι μεταβολές με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας.

Το Σαββατοκύριακο, προβλέπεται "ανοιξιάτικος" καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τον χειμώνα να διατηρεί το "στίγμα" του αφενός στους ισχυρούς βοριάδες που θα διατηρηθούν στο νότιο και, κυρίως, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο (μέχρι 7bf με τάση σταδιακής εξασθένισης κατά την διάρκεια της Κυριακή) και αφ'ετέρου στις χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατούν τις νύχτες και τα πρωινά με τις ελάχιστες να πέφτουν, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, κάτω από 10°C και, σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές κοντά στους 0°C. Η "γενική αίσθηση", ωστόσο θα είναι έντονα ανοιξιάτικη καθώς η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η ατμόσφαιρα θα είναι καθαρή και ο ουρανός θα έχει έντονα μπλε χρώμα με μεγάλη ατμοσφαιρική διαύγεια και, κατά την διάρκεια της ημέρας, η θερμοκρασία θα ανεβαίνει αισθητά, ξεπερνώντας τους 15°C και, πλησιάζοντας, την Κυριακή, τους 18-20°C.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει με ανοιξιάτικες συνθήκες, γενικά αίθριο καιρό, διάσπαρτες νεφώσεις κυρίως στην δυτική Ελλάδα, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο με μέγιστες θερμοκρασίες κοντά και πάνω από 20°C σε αρκετές περιοχές. Στα μέσα της εβδομάδας, ωστόσο, αναμένεται νέα μεταβολή από τα δυτικά με κύρια στοιχεία την επικράτηση άστατου καιρού με διαστήματα αυξημένης συννεφιάς, την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων που πιθανών, τοπικά, να έχουν έντονο χαρακτήρα και την πτώση της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι πιο αξιόλογα σε περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας ενώ η ανατολική Ελλάδα και, κυρίως, το κεντρικό και νότιο Αιγαίο δεν θα επηρεαστούν σημαντικά.

Στην Αττική, η νύχτα και το πρωινό της Παρασκευής, 9/4, θα έχουν έντονα "χειμωνιάτικη" αίσθηση με την θερμοκρασία να πέφτει κάτω από 10°C και, σε πολλές περιοχές του νομού κοντά στους 5. Διάσπαρτες νεφώσεις θα καλύπτουν, κατά διαστήματα, τμήματα του αττικού ουρανού (κυρίως στα βόρεια, βορειοδυτικά και βορειοανατολικά) και βροχές / χιονόνερο θα σημειώνονται κατά διαστήματα κυρίως στις πλαγιές και γύρω από την Πάρνηθα και την Πεντέλη. Χιονοπτώσεις ήδη σημειώνονται στην Πάρνηθα και, μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, είναι πιθανό να χιονίσει, παροδικά, στα ανώτερα τμήματα της Πεντέλης και του Υμηττού χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο νιφάδες να κάνουν την εμφάνισή τους και σε χαμηλά υψόμετρα της βόρειας Αττικής. Κατά την διάρκεια της ημέρας, οι νεφώσεις θα αραιώσουν και η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει ενώ η θερμοκρασία, το μεσημέρι, θα φτάσει τους 10 - 15°C ανάλογα με την περιοχή. Οι αρχικά ενισχυμένοι βοριάδες προβλέπεται να εξασθενήσουν.

Το Σαββατοκύριακο και η Δευτέρα, θα "κυλήσουν" με ανοιξιάτικες συνθήκες, αίθριο καιρό και "ζεστό" ήλιο, έντονη ατμοσφαιρική διαύγεια, γενικά ασθενείς ανέμους και χειμωνιάτικη αίσθηση κατά την διάρκεια της νύχτας με την θερμοκρασία να πέφτει κοντά και κάτω από 10°C. Την ημέρα, η μέγιστη θερμοκρασία, θα φτάσει, το Σάββατο, κοντά στους 15°C, την Κυριακή κοντά στους 18°C και την Δευτέρα κοντά στους 20°C.

Νέα μεταβολή του καιρού, στην Αττική, είναι πιθανό να λάβει χώρα μετά τις 13/4 με κύρια χαρακτηριστικά την επικράτηση άστατων συνθηκών, την κατά διαστήματα αυξημένη συννεφιά, το ενδεχόμενο τοπικών βροχών και καταιγίδων και την πτώση της θερμοκρασίας.

Όπως όλα δείχνουν, ακόμα και εάν αυτή η ψυχρή εισβολή είναι ένα εντυπωσιακό "κύκνειο άσμα" ενός Χειμώνα που "δεν κατέθεσε τα όπλα" ο "κυκλοθυμικός" χαρακτήρας του καιρού θα συνεχιστεί και κατά την διάρκεια του δεύτερου δεκαημέρου του Απριλίου και, πιθανότατα, για αρκετές εβδομάδες ακόμα. Άλλωστε η Άνοιξη στην χώρα μας είναι συνυφασμένη κατά κύριο λόγο με τις έντονες μεταβολές του καιρού ο οποίος "ακροβατεί" μεταξύ του Χειμώνα και του Καλοκαιριού, με την "τραμπάλα" να γέρνει ολοένα και περισσότερο από την πλευρά του πρώτου προς την πλευρά της δεύτερης...

 

 

Καλό Σαββατοκύριακο!!!

 

Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής SiMeteo WeatherLab

 

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 *Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα με την βοήθεια του προγνωστικού συστήματος "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με την εκτίμηση που δίνεται στην παραπάνω πρόγνωση.Π