Πρόγνωση Kαιρού

Αλλεπάλληλες "αντεπιθέσεις" του Χειμώνα...

Αλλεπάλληλες

Η "σκακιέρα" της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη έχει σαν κυρίαρχα "πιόνια" έναν ισχυρό, θερμό αντικυκλώνα "εμποδισμού" ο οποίος βρίσκεται δυτικά της Ιρλανδίας και συστήματα χαμηλών πιέσεων τα οποία κινούνται γύρω από αυτόν και εδράζονται στην βόρεια και ανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο. Η διάταξη αυτή, λόγω των βορείων ανέμων που δημιουργεί κατά μήκος της ανατολικής Ευρώπης, μεταφέρει πολύ ψυχρές αέριες μάζες προς τα Βαλκάνια και την Μεσόγειο και, καθώς αυτές συγκρούονται με τις πολύ θερμότερες που επικρατούν εκεί, ευνοεί την έντονη κυκλογέννεση και την δημιουργία οργανωμένων μετωπικών υφέσεων οι οποίες θα ακολουθήσουν τροχιά προς τα ανατολικά και θα επηρεάσουν τον ελλαδικό χωρο προκαλώντας αξιόλογα φαινόμενα. Καθώς οι διαταραχές αυτές θα συνδυάζονται με αρκετά ψυχρές αέριες μάζες που θα κατέρχονται από τα Βαλκάνια, θα δημιουργούν, μεταξύ των άλλων, ευνοϊκές προυποθέσεις για την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και, κατά διαστήματα, σε χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Η θερμοκρασία, προβλέπεται να σημειώσει άνοδο (κυρίως στην νότια και κεντρική Ελλάδα) κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου και στην συνέχεια (από την Τρίτη, 23 Μαρτίου), νέα πτώση. Σε γενικές γραμμές, στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ο καιρός θα συνεχίσει να είναι χειμωνιάτικος μέχρι και τις τελευταίες ημέρες του μήνα.

Πιο αναλυτικά

Η ατμοσφαιρική διαταραχή που επηρεάζει την χώρα μας από το μεσημέρι της Πέμπτης (18/3) απομακρύνεται προς τα ανατολικά με αποτέλεσμα τον περιορισμό των φαινομένων στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και την υποχώρησή τους μέχρι την αλλαγή της ημέρας

Το Σαββατοκύριακο, 20-21 Μαρτίου 2021, βαθύ βαρομετρικό χαμηλό το οποίο ξεκινάει από την Τυνησία ως Θερμική ύφεση και προβλέπεται να αποκτήσει μετωπικό χαρακτήρα νότια της Σικελίας, προβλέπεται να ακολουθήσει, αργά, τροχιά προς την περιοχή μας μεταβάλλοντας σημαντικά τον καιρό με κύρια χαρακτηριστικά τις εκτεταμένες βροχοπτώσεις, τις σποραδικές καταιγίδες, την επικράτηση ισχυρών νότιων ανέμων και την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας (κυρίως στην νότια Ελλάδα) και την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και σε χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας. Τα πιο αξιόλογα φαινόμενα προβλέπεται να εκδηλωθούν στην δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα, στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο εν αντιθέσει με το νότιο Αιγαίο όπου τα φαινόμενα δεν θα είναι αξιόλογα και, εκεί,  κυρίαρχο στοιχείο του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι νοτιάδες, η μεταφορά σκόνης από την Σαχάρα και οι υψηλές θερμοκρασίες. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα και ημιορεινά τμήματα της χώρας και, τοπικά, σε χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας. Ιδιαίτερα στην δυτική Μακεδονία και σε ορεινές / ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να είναι αρκετά πυκνές και μεγάλης διάρκειας και είναι πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα. Κατά την διάρκεια της Κυριακής, καθώς θα επικρατήσουν θερμότερες αέριες μάζες, οι χιονοπτώσεις αναμένεται να περιοριστούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Είναι, επίσης, αρκετά πιθανό, κατά διαστήματα, κυρίως στην δυτική Μακεδονία, να λάβει χώρα, κατά διαστήματα, το εν δυνάμει επικίνδυνο φαινόμενο της "παγωμένης βροχής".

Η επόμενη εβδομάδα προβλέπεται να χαρακτηριστεί από έντονα "χειμωνιάτικες" συνθήκες. Την Δευτέρα και την Τρίτη (22 - 23/3) αναμένονται αρκετές βροχές, καταιγίδες κυρίως πάνω από θαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις σε αρκετές ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Από την Τρίτη το μεσημέρι, το "σκηνικό" προβλέπεται να αλλάξει με τους βοριάδες να επικρατούν, την θερμοκρασία να σημειώνει αισθητή πτώση και τα φαινόμενα να επικεντρώνονται κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα και το Αιγαίο και τις χιονοπτώσεις να επεκτείνονται σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη (24 - 25/3) προβλέπεται να συντελεστεί αξιόλογη (για τα δεδομένα της εποχής) ψυχρή εισβολή με χαρακτηριστικά την ενίσχυση των βοριάδων, την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, την εκδήλωση βροχών κυρίως σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας και του Αιγαίου και καταιγίδων κυρίως στις νότιες θαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις οι οποίες τοπικά θα είναι πυκνές αναμένεται να σημειωθούν κυρίως σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα σημερινά δεδομένα, είναι αρκετά πιθανό, να σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές της χώρας, είναι, ωστόσο, νωρίς για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα ως προς τα ακριβή χαρακτηριστικά της ψυχρής εισβολής.

Σταδιακή υποχώρηση των χειμωνιάτικων συνθηκών και άνοδος της θερμοκρασίας είναι αρκετά πιθανό να συντελεστεί κατά τις τελευταίες ημέρες του μήνα.

Στην Αττική, το Σαββατοκύριακο θα κυλήσει με άστατο καιρό. Παροδικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. Οι άνεμοι, αρχικά (το Σάββατο) θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέχρι 5bf και την Κυριακή, θα στραφούν σε νοτιάδες μέχρι 6bf. Η θερμοκρασία, σε άνοδο, κατά τις μεσημεριανές ώρες, το Σάββατο, θα προσεγγίσει τους 13 - 15 και την Κυριακή τους 18 - 20. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες και τις δύο ημέρες θα είναι κοντά στους 10. Από την Δευτέρα, προβλέπεται άστατος καιρός, κατά διαστήματα νεφελώδης. Βροχές προβλέπεται να εκδηλωθούν κυρίως από την Τρίτη. Ιδιαίτερα από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης μέχρι και την Πέμπτη, 25η Μαρτίου, αναμένεται να επικρατήσει έντονα χειμωνιάτικο σκηνικό με κύρια στοιχεία την συννεφιά, τις παροδικές βροχές, τους ενισχυμένους βοριάδες και την πτώση της θερμοκρασίας σε χαμηλά επίπεδα (κοντά στους 10°C οι μέγιστες, κοντά στους 5°C οι ελάχιστες στις πεδινές περιοχές). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά τμήματα του νομού και κατά διαστήματα σε ημιορεινές περιοχές ενώ, δεν αποκλείεται, παροδικά, να χιονίσει και σε περιοχές του λεκανοπεδίου της Αθήνας (κυρίως στα βόρεια προάστια). Οι χιονοπτώσεις, σε κάποιες περιπτώσεις (κυρίως στα ημιορεινά τμήματα της βόρειας Αττικής) ενδεχομένως να είναι αξιόλογες και ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα (όχι συγκρίσιμα με αυτά της 15 - 17/2).

Όπως όλα δείχνουν, η επέτειος των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, θα λάβει χώρα σε έντονα χειμωνιάτικο καιρικό πλαίσιο, ενώ ο "καιρικός" Χειμώνας, στην περιοχή μας, δεν αναμένεται να τελειώσει πριν τις 26 Μαρτίου 2021.

Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την ψυχρή εισβολή της επόμενης εβδομάδας, θα δοθούν μετά το Σαββατοκύριακο όπου τα στοιχεία θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα.

 

Καλό Σαββατοκύριακο!!!

 

Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής SiMeteo WeatherLab

 

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 *Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα με την βοήθεια του προγνωστικού συστήματος "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με την εκτίμηση που δίνεται στην παραπάνω πρόγνωση.