Πρόγνωση Kαιρού

Ο καιρός του Τριημέρου της Κ. Δευτέρας...

Ο καιρός του Τριημέρου της Κ. Δευτέρας...

Με άστατο καιρό προβλέπεται να κυλήσει το τριήμερο της Κ. Δευτέρας, στην χώρα μας. Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, τα φαινόμενα θα είναι λίγα και θα εστιάζονται, κυρίως, στην δυτική Ελλάδα αλλά στην συνέχεια αναμένεται να εκδηλωθούν αξιόλογες βροχές, πρώτα στην δυτική και νότια Ελλάδα και, την Κ. Δευτέρα, σε μεγάλο μέρος της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διεθύνσεις με σημαντική ενίσχυση από την νύχτα της Κυριακής και η θερμοκρασία, θα κυμανθεί σε "φυσιολογικά" για την εποχή επίπεδα. Από την Κ. Δευτέρα και κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας ο καιρός θα αποκτήσει αρκετά χειμωνιάτικο χαρακτήρα με την θερμοκρασία να σημειώνει πτώση, τον καιρό να είναι αρκετά νεφελώδης και βροχερός και τις χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται, κατά διαστήματα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και, ενδεχομένως, σε χαμηλά υψόμετρα.


Πιο αναλυτικά

Το Σάββατο, 13/3/2021, στην δυτική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται διάσπαρτες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με ενδεχόμενο εκδήλωσης τοπικών βροχών. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα οι οποίες, στην νότια Ελλάδα, κατά την διάρκεια της ημέρας, θα πυκνώσουν και ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς παροδικές βροχές στο νότιο Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές ώς νότιες διευθύνσεις, τοπικά ενισχυμένοι στον Κορινθιακό (μέχρι 6-7bf) και στην Θάλασσα των Κυθήρων (μέχρι 6bf). Η θερμοκρασία, σε άνοδο, θα ξεπεράσει τους 15°C, σε αρκετές περιοχές της χώρας. Στην κεντρική Μακεδονία, στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελοπόννησο, εξαιτίας του καταβάτη δυτικού ανέμου, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν, τοπικά, τους 20°C.

Την Κυριακή, 14/3/2021, στην δυτική, την νότια, την βορειοανατολική Ελλάδα, στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο, προβλέπεται γενικά νεφελώδης καιρός με τοπικές βροχές, κυρίως στην δυτική Ελλάδα και το νότιο Αιγαίο. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται διάσπαρτες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες αλλά και σημαντικές περίοδοι ηλιοφάνειας. Από τις βραδινές ώρες, στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο προβλέπεται έξαρση των φαινομένων με βροχές και καταιγίδες μεγαλύτερης έντασης και διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές ως νότιες διευθύνσεις 4-6bf (τοπικά στον Κορινθιακό και στην θάλασσα των Κυθήρων μέχρι 7bf). H θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα ανάλογα με αυτά του Σαββάτου (κοντά στους 20°C οι μέγιστες στην ανατολική Ελλάδα και την κεντρική Μακεδονία και κοντά στους 15°C στις υπόλοιπες περιοχές. Οι ελάχιστες, στις περισσότερες πεδινές περιοχές θα είναι κοντά στους 10°C).

Την Κ. Δευτέρα 15/3/2021, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά διαστήματα, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα και μεγαλύτερης διάρκειας στην δυτική Ελλάδα, στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, στο ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και, τοπικά, σε χαμηλά υψόμετρα (200 - 500μ) στην Ήπειρο, την Μακεδονία, την δυτική και κεντρική Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο Κατά την διάρκεια του απογεύματος τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν στην περιοχή του Αιγαίου με τάση υποχώρησης. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές ώς νότιες διευθύνσεις 5-7bf και, τοπικά, 8-9bf με τάση, από τα δυτικά, να στραφούν σε δυτικούς - βορειοδυτικούς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά την διάρκεια της ημέρας - την νύχτα προς την Τρίτη 16/3, προβλέπονται θερμοκρασίες κοντά στους 0°C σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Από την Τρίτη, 16/3/2021 μέχρι την Κυριακή, 21/3/2021 προβλέπεται να επικρατήσουν "χειμωνιάτικες" καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με αρκετή συννεφιά, διαστήματα με βροχές, χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και σε χαμηλά υψόμετρα, παροδικά ενισχυμένους ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες. Η προγνωσιμότητα για εκείνη την χρονική περίοδο είναι αρκετά περιορισμένη και, κατά συνέπεια, δεν μπορούν να δοθούν λεπτομέρειες όσον αφορά την κατανομή και την ένταση των φαινομένων, αξίζει, όμως, να σημειωθούν τα εξής ως γενικά χαρακτηριστικά:

  • Τα πιο αξιόλογα φαινόμενα ως προς την ένταση και την διάρκειά τους αναμένεται να εκδηλωθούν στην δυτική Ελλάδα, το ανατολικό και βόρειο Αιγαίο και σε τμήματα της βορειοανατολικής χώρας, στο νότιο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα. Στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα φαίνεται να έχουν περιορισμένη ένταση και διάρκεια.

  • Οι χιονοπτώσεις είναι αρκετά πιθανό, κατά διαστήματα, να επεκταθούν σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας και του βορειοανατολικού Αιγαίου. Η πιθανότητα να υπάρξουν προβλήματα από χιονοπτώσεις εστιάζεται κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

  • Από τις 20/3, υπάρχει τάση για άνοδο της θερμοκρασίας και περιορισμό των χιονοπτώσεων σε μεγαλύτερα υψόμετρα αλλά για διατήρηση του βροχερού καιρού κυρίως στην δυτική Ελλάδα.

  • Κατά την διάρκεια της περιόδου 16 - 21/3 τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα και θα είναι τοπικά έντονα για σχετικά μικρές χρονικές περιόδους σε συγκεκριμένες περιοχές. Ως εκ τούτου η πιθανότητα να υπάρξουν εκτεταμένα προβλήματα δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, θα εξαρτηθεί όμως από τα ακριβή χαρακτηριστικά που θα λάβουν οι διαταραχές.

Στην περιοχή της Αττικής, το Σαββατοκύριακο προβλέπεται εναλλαγή της ηλιοφάνειας με περιόδους τοπικά αυξημένων νεφώσεων. Μικρή πιθανότητα βροχής υπάρχει κυρίως για την Κυριακή. Την Κ. Δευτέρα οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, συνοδεία ισχυρών ανέμων. Κατά την διάρκεια της ημέρας (απόγευμα - βράδυ) τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν. Οι άνεμοι, κατά την διάρκεια του τριημέρου της Κ. Δευτέρας, θα πνέουν από δυτικές ως νότιες διευθύνσεις, το Σαββατοκύριακο 3-5bf (στην δυτική Αττική μέχρι 6bf) και την Δευτέρα 5-7bf, τοπικά 8bf. H θερμοκρασία, το Σαββατοκύριακο, σε αρκετά υψηλά επίπεδα (ελάχιστες κοντά στους 10°C, μέγιστες στους 18-20°C, στις πεδινές περιοχές). Την Κυριακή προβλέπεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως από το απόγευμα (κάτω από 10°C, το βράδυ, σε αρκετές περιοχές). Από την Τρίτη, προβλέπεται να επικρατήσει χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό, με διαστήματα αυξημένων νεφώσεων και βροχών ενώ προβλέπεται να χιονίσει σε ορεινές περιοχές και, ενδεχομένως, τοπικά, σε ημιορεινά τμήματα και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα του νομού. Κατά την διάρκεια της εβδομάδας υπάρχει ενδεχόμενο, στα πλαίσια ψυχρής εισβολής, να χιονίσει, παροδικά, και σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα της Αττικής (όχι όμως σε βαθμό να δημιουργήσει προβλήματα στο λεκανοπέδιο και σε περιοχές κάτω από 500μ).

Καλό τριήμερο!!!

 

Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής SiMeteo WeatherLab

 

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ! *Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα με την βοήθεια του προγνωστικού συστήματος "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με την εκτίμηση που δίνεται στην παραπάνω πρόγνωση.