Πρόγνωση Kαιρού

Ο Χειμώνας "επιστρέφει δυναμικά"...

Ο Χειμώνας

Μετά την πολύ αξιόλογη ψυχρή εισβολή που σημειώθηκε στην χώρα μας από τις 13 μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου ο καιρός "επέστρεψε" σε ήπια μοτίβα με ανοιξιάτικα χαρακτηριστικά καθώς η ηλιοφάνεια κυριάρχησε και η θερμοκρασία σημείωσε σημαντική άνοδο, προσεγγίζοντας και, τοπικά, ξεπερνώντας, σε κάποιες περιοχές τους 20°C. Δύο ατμοσφαιρικές διαταραχές (στις 21/3 και στις 25/3) που κινήθηκαν από την Μαύρη Θάλασσα προς την χώρα μας "διατάραξαν" ελαφρώς το ανοιξιάτικο σκηνικό, ενισχύοντας τους βοριάδες στο Αιγαίο και σε τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας και επαναφέροντας την θερμοκρασία κοντά στις κλιματικές τιμές, κυρίως στην ανατολική Ελλάδα και το Αιγαίο, δεν προκάλεσαν όμως αξιόλογα φαινόμενα. Ειδικά στην δυτική Ελλάδα οι διαταραχές αυτές δεν προκάλεσαν τίποτα παραπάνω από μεταβολές στις διευθύνσεις και στις εντάσεις των ανέμων.

Το ανοιξιάτικο "σκηνικό" προβλέπεται να διακοπεί απότομα από την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου καθώς οι βοριάδες θα ενισχυθούν ξαφνικά, φτάνοντας στο Αιγαίο τα 7-8bf, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση η οποία στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο θα είναι ιδιαίτερα αισθητή (σε κάποιες περιοχές η θερμοκρασία θα πέσει κατά 8-12°C σε ένα εικοσιτετράωρο) ενώ παράλληλα, σε αρκετές περιοχές της χώρας θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν βροχές. Σποραδικές καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στην περιοχή του βόρειου Αιγαίου, των Σποράδων, στα ανοιχτά του Θερμαϊκού Κόλπου και σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της ανατολικής Πελοποννήσου και, από το απόγευμα, στο νότιο Ιόνιο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και, τοπικά, σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Κατά την διάρκεια του απογεύματος τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν υποχώρηση στις περισσότερες περιοχές.

Την Δευτέρα και την Τρίτη, 1-2 Μαρτίου 2021, κυρίαρχα στοιχεία του καιρού θα είναι οι πολύ ενισχυμένοι βοριάδες και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Την Δευτέρα τα φαινόμενα θα είναι λίγα και θα αφορούν κυρίως περιοχές των Σποράδων, της Εύβοιας, της βόρειας Αττικής, της Βοιωτίας και της Κρήτης (με γενικά ασθενή χαρακτήρα στις περισσότερες περιπτώσεις). Από το βράδυ της Δευτέρας προβλέπεται έξαρση των Φαινομένων στην Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και στο βόρειο Αιγαίο με τοπικές βροχές / χιονόνερο και χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα. Την Τρίτη τα φαινόμενα θα είναι πολύ πιο αξιόλογα και θα απασχολήσουν μεγάλο μέρος της χώρας και, κυρίως, την Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική Πελοπόννησο, το κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα αυτών των περιοχών. Από το απόγευμα, σταδιακά, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη (στην Κρήτη θα εκδηλωθούν και καταιγίδες) και θα επηρεαστούν με βροχές και καταιγίδες και τα Δωδεκάνησα. Αξίζει να σημειωθεί πως η δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του ανατολικού Αιγαίου δεν προβλέπεται να επηρεαστεί από φαινόμενα (αντίθετα θα επικρατεί γενικά αίθριος καιρός) και, ειδικά, στην δυτική Ελλάδα οι συνθήκες θα είναι "ανοιξιάτικες".

Την Τετάρτη (3/3) το χειμωνιάτικο σκηνικό θα αρχίσει να υποχωρεί, οι βοριάδες θα εξασθενήσουν, τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στο νότιο Αιγαίο, η ηλιοφάνεια θα επικρατήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Την Πέμπτη (4/3) (Τσικνοπέμπτη) προβλέπεται να επικρατήσουν καθαρά ανοιξιάτικες συνθήκες, με ηλιοφάνεια, γενικά ασθενείς ανέμους και υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες (μέχρι 20°C, τοπικά). Ανάλογες συνθήκες αναμένονται και την Παρασκευή (5/3) με κύρια διαφορά ότι κατά την διάρκεια της ημέρας ενδέχεται να αναπτυχθούν νεφώσεις και να σημειωθούν παροδικές βροχές στην δυτική Ελλάδα.

Το Σαββατοκύριακο (6-7/3) είναι πολύ πιθανό να λάβει χώρα γενικευμένη μεταβολή του καιρού, με χαρακτηριστικά, σε πρώτη φάση, την επικράτηση αυξημένης συννεφιάς, την εκδήλωση βροχών (και χιονοπτώσεων σε ορεινές, κυρίως, περιοχές) και την πτώση της θερμοκρασίας και, σε δεύτερη φάση (από την Κυριακή, 7/3) με την επικράτηση ενισχυμένων βοριάδων, την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και την εκδήλωση χιονοπτώσεων και σε χαμηλά υψόμετρα. Σημειώνεται πως η προγνωσιμότητα για το Σαββατοκύριακο είναι σχετικά χαμηλή και δεν μπορεί να διατυπωθεί με ακριβής πρόγνωση.

Από την Κυριακή και κατά το διάστημα 7-10/3, υπάρχει έντονη τάση εκδήλωσης ψυχρής εισβολής στην χώρα μας η οποία ενδέχεται να είναι αξιόλογη και να συνοδευτεί από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα κυρίως στην ανατολική Ελλάδα. Το αν, τελικά θα έρθει και πόσο αξιόλογη θα είναι η ψυχρή εισβολή θα ξεκαθαρίσει μέσα στην εβδομάδα.

Στην Αττική, το "ανοιξιάτικο" διάλειμμα τελειώνει απότομα και η Κυριακή θα ξεκινήσει με έντονα χειμωνιάτικη χροιά, ισχυρούς βοριάδες, αυξημένες νεφώσεις και, παροδικές βροχές, κυρίως στα βόρεια τμήματά της. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα. Το Χειμωνιάτικο σκηνικό θα συνεχιστεί μέχρι και την Τρίτη. Ιδιαίτερα από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης η συννεφιά θα είναι πυκνότερη, οι βροχές περισσότερες και οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στην γύρω ορεινή ζώνη και, ενδεχομένως, παροδικά, σε περιοχές της βόρειας και δυτικής Αττικής μέχρι 500μ υψόμετρο. Η Τετάρτη θα ξεκινήσει με αρκετά "ψυχρό" καιρό, κατά την διάρκεια της ημέρας, όμως, η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο προσεγγίζοντας και, τοπικά, ξεπερνώντας, τους 15°C. Η "Τσικνοπέμπτη" θα χαρακτηριστεί από ανοιξιάτικες συνθήκες με ηλιοφάνεια, ασθενείς ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες (κοντά στους 18°C το μεσημέρι με αίσθηση ζέστης λόγω της ηλιοφάνειας). Η Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει με ανοιξιάτικες συνθήκες αλλά κατά την διάρκεια της ημέρας είναι πιθανό να συννεφιάσει - η πιθανότητα για βροχές είναι μικρή. Σημαντική μεταβολή του καιρού με αυξημένη συννεφιά, βροχές, ενισχυμένους ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας είναι πιθανό να συντελεστεί από το Σάββατο ενώ από την Κυριακή, 7 Μαρτίου, ενδέχεται να λάβει χώρα ψυχρή εισβολή με χαρακτηριστικά την επικράτηση ισχυρών βοριάδων, την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και την εκδήλωση χιονοπτώσεων σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές και, ίσως, σε χαμηλά υψόμετρα του νομού.

Όπως όλα δείχνουν, η "μάχη" της "καμήλας" με την "αρκούδα", πάνω από την περιοχή μας, θα είναι έντονη και αμφίρροπη κατά το πρώτο (τουλάχιστον) δεκαήμερο του Μαρτίου και ανάλογα με το ποιά από τις δύο θα επικρατεί, ο "κυκλοθυμικός" Μάρτιος θα δείχνει το ανοιξιάτικο "πρόσωπο" του Μάρτη ή το χειμωνιάτικο "πρόσωπο" του "γδάρτη" και "παλουκοκαύτη"...

 

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής SiMeteo WeatherLab


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα με την βοήθεια του προγνωστικού συστήματος "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με την εκτίμηση που δίνεται στην παραπάνω πρόγνωση.