Πρόγνωση Kαιρού

Για πόσο θα "μυρίσει Καλοκαίρι";;;

Για πόσο θα

Ο Φλεβάρης "φλέβισε" και "με το παραπάνω" κατά το 2o δεκαήμερό του καθώς η ισχυρή ψυχρή εισβολή που επηρέασε την χώρα μας από τις 13 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου, "έντυσε στα λευκά" πολύ μεγάλο μέρος της χώρας, έριξε την θερμοκρασία σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και κατάφερε, τελικά, να φέρει στην Αθήνα έναν "μεγάλο" χιονιά, "επάξιο" των "μεγάλων χιονιάδων" της δεκαετίας 2000 - 2010...

Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου των Αθηνών, αξίζει να σημειωθεί πως ο χιονιάς που ξεκίνησε στα βόρεια προάστια το βράδυ της Κυριακής, 14 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, 17 Φεβρουαρίου κατέκτησε δυναμικά την πρώτη θέση των χιονιάδων, ως προς το ύψος χιονιού, ως προς την διάρκεια και ένταση των χιονοπτώσεων και ως προς την συνολική διάρκεια, από το 2008 μέχρι σήμερα (για κάποια προάστια από το 2004 ή από το 2002). Το ύψος χιονιού στο κέντρο της Αθήνας έφτασε τα 25εκ, σε αρκετές συνοικίες της τα 30εκ ενώ σε πολλά προάστια της Αθήνας (εντός λεκανοπεδίου) ξεπέρασε τα 40εκ. Δύο ακόμα στοιχεία τα οποία αξίζει να αναφερθούν από τον εν λόγω χιονιά είναι η εξαιρετικά μεγάλη ένταση της χιονόπτωσης, σε όλο το λεκανοπέδιο (με αυξομειώσεις και εναλλαγές) από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης (15-16/2/2021) καθώς επίσης και το γεγονός ότι έλαβε χώρα με πολύ οριακές θερμοκρασίες (κοντά στους 0°C) και με πολύ αυξημένη υγρασία (περίπου 90%). Ο συνδυασμός των δύο αυτών στοιχείων είχε σαν αποτέλεσμα την ταχύτατη στρώση αρκετά πυκνού (λόγω υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας - στοιχείο που αποτελεί ωστόσο τον κανόνα και όχι την εξαίρεση στους χιονιάδες της Αττικής) χιονιού σε σύντομο χρονικό διάστημα στα δέντρα της Αττικής με αποτέλεσμα να σπάσουν πάρα πολλά κλαδιά ή και ολόκληρα δέντρα και εκτός των άλλων να προκληθούν εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Ένα ακόμα στοιχείο που συντέλεσε στο όλο πρόβλημα ήταν οι γενικά ασθενείς άνεμοι που επικράτησαν κατά την διάρκεια των πυκνών χιονοπτώσεων με αποτέλεσμα το χιόνι να κάθεται ευκολότερα στα κλαδιά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το είχαν τα πεύκα πιθανότατα λόγω του πυκνού και εκτεταμένου φυλλώματος, των μεγάλων και ασύμμετρων κλαδιών και της μεγάλης κλίσεις που αποκτούν μέσα στις πόλεις στην προσπάθειά τους να βρουν διεξόδους.

Έπειτα από την πολύ αξιόλογη ψυχρή εισβολή, ο Φλεβάρης άρχισε να "μυρίζει Καλοκαίρι" καθώς η θερμοκρασία, μέρα με την ημέρα, σημείωσε πολύ μεγάλη άνοδο και από την Δευτέρα, προσέγγισε και, τοπικά ξεπέρασε, τους 20°C (από το ένα άκρο στο άλλο, όπως συνέβη αρκετές φορές εφέτος). Η περίοδος "καλοκαιρίας" κορυφώθηκε σήμερα, με τον καιρό να είναι αίθριο, τον ήλιο να κάνει αρκετά έντονη την παρουσία του και την θερμοκρασία να κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες και τις επόμενες ημέρας.

Την Πέμπτη, 25/2 το σκηνικό αλλάζει καθώς η επικράτηση ισχυρού αντικυκλώνα στην περιοχή των Βαλκανίων σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο θα ενισχύσει σημαντικά τους βοριάδες οι οποίοι στο Αιγαίο και σε τμήματα της ανατολικής και νότιας Ελλάδα θα φτάσουν τα 7-8bf και τοπικά, παροδικά μέχρι 9bf. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου (η οποία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή λόγω των ενισχυμένων ανέμων) και, σε περιοχές της ανατολικής χώρας και του νότιου Αιγαίου θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες θα είναι τοπικά αυξημένες και θα δώσουν βροχές ασθενούς χαρακτήρα (και χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές άνω των 1200 - 1500μ). Στην δυτική Ελλάδα το "ανοιξιάτικο" σκηνικό θα συνεχιστεί.

Την Παρασκευή, 26/2 οι άνεμοι γρήγορα θα εξασθενίσουν, οι νεφώσεις (στις λίγες περιοχές που θα επικρατούν) θα αραιώσουν και η θερμοκρασία, έπειτα από ένα σχετικά ψυχρό ξημέρωμα, θα σημειώσει αισθητή άνοδο και θα φτάσει, τοπικά, τους 18-20°C.

Το "ανοιξιάτικο" σκηνικό θα συνεχιστεί και το Σάββατο, 27/2 με μικρές διαφοροποιήσεις (ασθενείς άνεμοι, πιο αυξημένη υγρασία και τοπικές ομίχλες) και η θερμοκρασία, σε μικρή περαιτέρω άνοδο, θα ξεπεράσει, τοπικά, κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, τους 20°C.

Από την Κυριακή, 28/2, προβλέπεται ξαφνική αλλαγή του καιρού με χαρακτηριστικά ψυχρή εισβολής η οποία σαν κύρια στοιχεία θα έχει την επικράτηση σφοδρών βόρειων - βορειοανατολικών ανέμων, την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, την επικράτηση συννεφιάς και την εκδήλωση φαινομένων κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα και το Αιγαίο τα οποία θα έχουν τον χαρακτήρα χιονοπτώσεων στις ορεινές περιοχές και βροχής / χιονονέρου σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Το χειμωνιάτικο σκηνικό προβλέπεται να συνεχιστεί κατά τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου και, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, 3/3, κύρια στοιχεία του καιρού αναμένεται να είναι οι ισχυροί βοριάδες, οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι χιονοπτώσεις σε ορεινές / ημιορεινές περιοχές και, ενδεχομένως σε χαμηλά υψόμετρα (κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα) και οι βροχές / καταιγίδες, κυρίως στα πεδινά τμήματα της ανατολικής και νότιας Ελλάδας και στο Αιγαίο.

Από τις 4 μέχρι τις 10 Μαρτίου, αν και είναι πολύ νωρίς για ασφαλή εκτίμηση, υπάρξει ξεκάθαρη τάση για επικράτηση "χειμωνιάτικων συνθηκών" κυρίως στην ανατολική Ελλάδα και το Αιγαίο με κύρια στοιχεία τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους ενισχυμένους ανέμους. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία για εκείνη την περίοδο φαίνεται να παραμένει ευνοϊκή για την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών από την ανατολική Ευρώπη και την Ρωσία και είναι πιθανό να υπάρξουν διαστήματα με αξιόλογες χιονοπτώσεις.

Ειδικά για την περιοχή της Αττικής, μέχρι και το Σάββατο, 27/2, προβλέπεται να επικρατήσουν γενικά ήπιες συνθήκες με αρκετή ηλιοφάνεια και, γενικά, υψηλές θερμοκρασίες. Την Πέμπτη, 25/2 οι βοριάδες θα ενισχυθούν σημαντικά (5-6bf, τοπικά, κυρίως στην βόρεια και ανατολική Αττική μέχρι 8bf) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ενώ, παράλληλα, θα επικρατήσουν τοπικά αυξημένες νεφώσεις και ενδέχεται να σημειωθούν παροδικές ασθενείς βροχές (κυρίως στα ορεινά τμήματα και πέριξ αυτών). Κατά την διάρκεια της Παρασκευής, οι βοριάδες θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Το Σάββατο, θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με ασθενείς ανέμους. Κατά την διάρκεια της ημέρας ενδέχεται να αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και από το βράδυ θα επικρατήσει αυξημένη υγρασία και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Σημαντική μεταβολή αναμένεται από την Κυριακή, 28/2 και, όπως όλα δείχνουν, ο Μάρτιος θα έρθει με "χειμωνιάτικες" διαθέσεις στην Αττική, έχοντας σαν κύρια χαρακτηριστικά τους ισχυρούς βοριάδες, τις χαμηλές θερμοκρασίες, την αυξημένη συννεφιά και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα. Είναι αρκετά πιθανό, κατά τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου να υπάρξει νέα "λευκή πολιορκία" για τα χαμηλά υψόμετρα και το λεκανοπέδιο της Αττικής και δεν αποκλείεται ο λευκός επισκέπτης να κάνει και πάλι την εμφάνισή του(είναι πολύ νωρίς, βέβαια, ακόμα για εκτίμηση σχετικά με το "αν", το "πότε", με ποια ένταση και διάρκεια).

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής SiMeteo WeatherLab


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα με την βοήθεια του προγνωστικού συστήματος "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με την εκτίμηση που δίνεται στην παραπάνω πρόγνωση.