Πρόγνωση Kαιρού

Νέος γύρος έντονων φαινομένων εν όψει;;;

Νέος γύρος έντονων φαινομένων εν όψει;;;

Η ατμοσφαιρική διαταραχή που επηρέασε την περιοχή μας τις τελευταίες ημέρες και ήταν το αίτιο για την εκδήλωση έντονων και εμμονικών φαινομένων κυρίως στο νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, έχει πλέον απομακρυνθεί με αποτέλεσμα την ομαλοποίηση των καιρικών συνθηκών στο σύνολο, σχεδόν, του ελλαδικού χώρου.

Με ήπιες, γενικά καιρικές συνθήκες προβλέπεται να κυλήσει το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι και την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου στην χώρα μας. Η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει στις περισσότερες περιοχές, οι άνεμοι δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και, κυρίως το Σαββατοκύριακο, θα προσεγγίσει, τοπικά τους 28 - 30°C .

Αβαθής ατμοσφαιρική διαταραχή με ασθενές ψυχρό μέτωπο θα επηρεάσει την χώρα μας από την Κυριακή το μεσημέρι και από τα δυτικά, προκαλώντας βροχές και, τοπικές καταιγίδες, κυρίως σε περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας, στροφή των ανέμων σε δυτικών διευθύνσεων και παροδική ενίσχυσή τους και πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην δυτική Ελλάδα, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ωστόσο, δεν προβλέπονται αξιοσημείωτα φαινόμενα ενώ κυρίως στην ανατολική Ελλάδα και το Αιγαίο οι καλοκαιρινές συνθήκες θα διατηρηθούν.

Σημαντική μεταβολή του καιρού, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά μας στοιχεία, είναι πολύ πιθανό να λάβει χώρα από τις βραδινές ώρες της Τρίτης, 27 Οκτωβρίου, από τα δυτικά της χώρας και, κυρίως, κατά την διάρκεια της Τετάρτης, 28 Οκτωβρίου 2020, ημέρα της εθνικής μας εορτής. Η μεταβολή του καιρού θα συντελεστεί στα πλαίσια διέλευσης ατμοσφαιρικής διαταραχής η οποία αν και δεν προβλέπεται να έχει πολύ έντονη δυναμική (μεγάλο βάθος - χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση - καλή μετωπική οργάνωση) θα συνδυαστεί με συσσώρευση υγρών και έντονα ασταθών αερίων μαζών και δύναται να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για την εκδήλωση έντονων βροχών και καταιγίδων με αρκετά μεγάλη διάρκεια.

Το γεγονός πως η διαταραχή αναμένεται να έχει μικρή ταχύτητα και, κατά συνέπεια, να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από την χώρα μας σε συνδυασμό με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της (έντονη αστάθεια, αυξημένη υγρασία, δυνατότητα δημιουργίας ζωνών σύγκλισης και ορογραφικών φαινομένων) την καθιστά εν δυνάμει επικίνδυνη και ικανή να δημιουργήσει προβλήματα σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, ο βροχερός καιρός αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι και το τέλος του μήνα και είναι πιθανό να υπάρξουν διαστήματα έντονων καιρικών φαινομένων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση και μετά το θερμό διάστημα των επόμενων ημερών φαίνεται να επανέρχεται στα "φυσιολογικά" για την εποχή επίπεδα ενώ η πιθανότητα να λάβει χώρα ψυχρή εισβολή με σημαντική περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας είναι μικρή.

Ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την επικινδυνότητα της νέας διαταραχής και πιο ασφαλή στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του καιρού μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας  

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής SiMeteo WeatherLab


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.