Πρόγνωση Kαιρού

Καλό Φθινόπωρο...

Καλό Φθινόπωρο...

Η ισημερία, την Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020, σηματοδοτεί και "επίσημα", σύμφωνα με τον αστρονομικό ορισμό των εποχών, την έναρξη του Φθινοπώρου στην χώρα μας. Ο καιρός, θα προσπαθήσει, κατά το 3ο δεκαήμερο του μήνα να εναρμονιστεί με τα "πρότυπα" των εποχών και θα το "καταφέρει" εν μέρη καθώς ατμοσφαιρικές διαταραχές που θα προσεγγίσουν την χώρα από τα δυτικά θα προκαλέσουν κύματα βροχοπτώσεων, ιδιαίτερα αισθητά στην δυτική Ελλάδα, όχι όμως και στην υπόλοιπη χώρα. Από θερμοκρασιακής άποψης, το Φθινόπωρο θα επικρατήσει στην δυτική χώρα, ωστόσο στις υπόλοιπες περιοχές και, κυρίως, στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο, το "Καλοκαίρι" θα συνεχιστεί κατά το μεγαλύτερο διάστημα του Σεπτεμβρίου.

Δύο, ατμοσφαιρικές διαταραχές αναμένεται να κυριαρχήσουν στο "καιρικό προσκήνιο" κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών:

- Η πρώτη διαταραχή, ανοργάνωτη και αβαθής, αρχίζει να επηρεάζει την δυτική χώρα, από την Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 24 Σεπτεμβρίου, θα προκαλέσει βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά Ελλάδα, στην δυτική Πελοπόννησο και στα νησιά του Ιονίου. Τα φαινόμενα δεν αποκλείεται να έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα κυρίως στην Ήπειρο και στο βόρειο Ιόνιο, χωρίς, όμως να αναμένονται επικίνδυνες εντάσεις σε ευρεία κλίμακα (συστάδες καταιγίδων που πιθανότατα θα αναπτυχθούν στο Ιόνιο δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως σε περιοχές που σημειώθηκαν μεγάλα ύψη βροχής τις προηγούμενες ημέρες). Την Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και παροδικές βροχές/ σποραδικές καταιγίδες, θα επηρεάσουν και άλλες περιοχές της χώρας χωρίς να αναμένονται έντονα φαινόμενα σε ευρεία κλίμακα.

- Η δεύτερη διαταραχή, η οποία θα είναι οργανωμένη, θα αρχίσει να επηρεάζει την χώρα μας, από τα δυτικά, κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου και θα προκαλέσει σημαντική μεταβολή του καιρού στην χώρα μας με ισχυρές βροχές/ καταιγίδες στην δυτική Ελλάδα με τάση επέκτασης σε μεγάλο μέρος της χώρας από την Κυριακή, ενισχυμένους νοτιάδες (εν συνεχεία δυτικούς - βορειοδυτικούς) και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας στην δυτική Ελλάδα. Αυτή η διαταραχή είναι αρκετά πιθανό να προκαλέσει έντονα φαινόμενα κυρίως σε τμήματα της δυτικής χώρας, της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου ενώ ο κύκλος των φαινομένων μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια καθώς επιμέρους διαταραχές είναι πιθανό να επηρεάσουν την χώρα μας μέχρι και το τέλος του μήνα. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε αρκετά υψηλά επίπεδα στην ανατολική και νότια Ελλάδα και το Αιγαίο μέχρι και την Κυριακή και προβλέπεται να σημειώσει σταδιακή πτώση στην συνέχεια.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, ο καιρός θα έχει αρκετά φθινοπωρινή χροιά στην δυτική Ελλάδα όπου και βροχές θα σημειωθούν και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε "φυσιολογικά" για την εποχή επίπεδα, όχι όμως και στην ανατολική χώρα και το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου όπου η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει, τα διαστήματα με κλειστό καιρό και βροχές θα είναι μικρά (μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι - στην συνέχεια είναι πολύ πιθανό να βρέξει σε πολλές περιοχές) και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, τουλάχιστον ως προς τις μέγιστες τιμές.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως από την Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, το Μελτέμι φαίνεται να αποχαιρετά (μάλλον οριστικά, πλέον) την χώρα μας και στην συνέχεια θα επικρατήσουν άνεμοι δυτικής - νότιας συνιστώσας και πως επίσης, η πιθανότητα να σημειωθεί ψυχρή εισβολή και αξιόλογη πτώση της θερμοκρασίας μέχρι το τέλος του μήνα, είναι πολύ μικρή για την χώρα μας. Είναι σημαντικό, επίσης, να τονιστεί, πως η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τα μεγάλα ύψη βροχής στην δυτική Ελλάδα όπου και η πιθανότητα να προκύψουν κάποια πλημμυρικά φαινόμενα μέχρι το τέλος του μήνα είναι αυξημένη.

 

Στην Αττική, ο καλοκαιρινός καιρός προβλέπεται να συνεχιστεί, με εξαίρεση την Πέμπτη οπότε και η συννεφιά θα πυκνώσεις παροδικά και ενδέχεται να δώσει σποραδικές βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες. Η θερμοκρασία, σε σχετικά υψηλά επίπεδα, θα φτάνει, τα μεσημέρια, κοντά στους 30°C, ωστόσο, κατά την διάρκεια της νύχτας θα πέφτει κοντά ή/και κάτω από 20°C. Αξιόλογη μεταβολή του καιρού είναι πολύ πιθανό να λάβει χώρα κατά το Σαββατοκύριακο, αρχικά με επικράτηση ισχυρών νοτιάδων και παροδικά αυξημένες νεφώσεις και, εν συνεχεία (κυρίως από την Κυριακή), με πυκνότερη συννεφιά και διαστήματα βροχής.

Καλό Φθινόπωρο!!!

 

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής SiMeteo WeatherLab

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.