Πρόγνωση Kαιρού

Πρώτα σκιρτήματα του Φθινοπώρου...

Πρώτα σκιρτήματα του Φθινοπώρου...

Με καθαρά καλοκαιρινές συνθήκες ολοκληρώνεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, στην χώρα μας, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την σχεδόν ασταμάτητη κυριαρχία του Μελτεμιού στο Αιγαίο, τις υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στην δυτική και νότια Ελλάδα και στα ανατολικά και νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου και την ανομβρία. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα προβλέπεται να ξεκινήσει με πιο Φθινοπωρινό καιρό καθώς από τα μέσα της εβδομάδας νεφώσεις θα αναπτυχθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και, σε αρκετές περιπτώσεις, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και η υγρασία θα φέρει την μυρωδιά του Φθινοπώρου.

 

Εν συντομία, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην χώρα μας μέχρι και την Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020, θα είναι τα εξής:

α) Από πλευράς καιρικών συνθηκών, μέχρι και την Τετάρτη ο καιρός θα διατηρηθεί γενικά αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Διάσπαρτες νεφώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής ηπειρωτικής χώρας και του βόρειου Αιγαίου και είναι πιθανό να σημειωθούν παροδικές βροχές πολύ τοπικού χαρακτήρα σε κάποιες από αυτές τις περιοχές. Την Τετάρτη, οι νεφώσεις θα επεκταθούν και σε περιοχές της δυτικής χώρας και του Ιονίου και είναι πιθανό να βρέξει τοπικά σε αυτές τις περιοχές. Από την Πέμπτη, προβλέπεται γενικευμένη μεταβολή του καιρού με την συννεφιά να πυκνώνει σε πολλές περιοχές και να φέρνει βροχές και καταιγίδες κυρίως σε περιοχές του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας. Ο άστατος καιρός προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικά έντονα φαινόμενα κυρίως σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Ελλάδας.

β) Οι άνεμοι, στο Αιγαίο, θα διατηρηθούν ενισχυμένοι (από βόρειες διευθύνσεις) μέχρι και την Τετάρτη κυρίως στα βόρεια και κεντρικά τμήματα του αρχιπελάγους όπου θα φτάνουν τοπικά τα 7-8bf. Από το απόγευμα της Τετάρτης προβλέπεται εξασθένιση των ανέμων και την Πέμπτη οι άνεμοι θα είναι γενικά ασθενείς στις περισσότερες περιοχές. Από την Παρασκευή προβλέπεται εκ νέου επικράτηση βορείων ανέμων οι οποίοι θα πνέουν κατά διαστήματα ενισχυμένοι τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.

γ) Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα μέχρι και την Τετάρτη με τις μέγιστες θερμοκρασίες να ξεπερνάνε τους 30°C σε πολλές περιοχές και, κυρίως σε τμήματα της δυτικής και νότιας χώρας και του ανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, να φτάνουν τους 34 - 36°C. Την Πέμπτη προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην δυτική Ελλάδα η οποία θα γίνει έντονα αισθητή στις περιοχές που θα επηρεαστούν από βροχοπτώσεις. Την Παρασκευή προβλέπεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην βόρεια και ανατολική Ελλάδα και το Αιγαίο. Το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία προβλέπεται να έχει υποχωρήσει κοντά στα κλιματικά επίπεδα και οι μέγιστες θερμοκρασίες, στις περισσότερες περιοχές, θα είναι της τάξης των 25°C ενώ η δροσιά θα γίνει εντονότερα αισθητή λόγω των ενισχυμένων ανέμων. Κατά την διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία, στα ηπειρωτικά τμήματα, θα πέσει κάτω από 20 και, σε ορεινά / ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας θα υποχωρήσει κοντά στους 10°C, στοιχείο που διαφοροποιεί σημαντικά το σκηνικό του καιρού από αυτό των προηγούμενων ημερών.

Με βάση τα προγνωστικά στοιχεία αξίζει να τονιστεί η πιθανότητα εκδήλωσης τοπικά έντονων φαινομένων, ιδιαίτερα σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Ελλάδας, από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή, οπότε και δεν αποκλείεται να εμφανιστούν πλημμυρικά φαινόμενα τοπικής κλίμακας. Ωστόσο, στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν προβλέπονται αξιόλογα φαινόμενα μεγάλης διάρκειας και ειδικά στην περιοχή του Αιγαίου η πιθανότητα να εκδηλωθούν αξιόλογα φαινόμενα είναι περιορισμένη.

Στην Αττική, ο καλοκαιρινός καιρός προβλέπεται να διατηρηθεί μέχρι και την Τετάρτη. Από την Πέμπτη διάσπαρτες νεφώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους οι οποίες παροδικά θα πυκνώσουν και ενδέχεται να δώσουν παροδικές βροχές ή/και σποραδικές καταιγίδες κυρίως από το απόγευμα. Από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή ο καιρός θα είναι άστατος, κατά διαστήματα νεφελώδεις με πιθανότητα βροχών/καταιγίδων περιορισμένης διάρκειας κυρίως στην δυτική Αττική. Το Μελτέμι, θα συνεχίσει να πνέει ενισχυμένο μέχρι και την Τετάρτη το απόγευμα. Την Πέμπτη προβλέπεται εξασθένιση των ανέμων αλλά από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή, ο βοριάς θα ενισχυθεί και πάλι. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα μέχρι και την Πέμπτη ( ελάχιστες κοντά στους 20°C, μέγιστες κοντά στους 30°C στις περισσότερες περιοχές). Από την Παρασκευή προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2-5°C και το Σαββατοκύριακο αναμένεται να κυλήσει με αρκετά δροσερό καιρό.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, κατά το 3ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να επικρατήσει έντονα μεσημβρινή κυκλοφορία στον Ατλαντικό και την Ευρώπη και είναι αρκετά πιθανό μία βίαιη κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών από τον βόρειο πόλο να λάβει χώρα στην Γηραιά Ήπειρο, με αποτέλεσμα την ξαφνική μεταβολή στην θερμοκρασία και την εκδήλωση αξιόλογων φαινομένων σε πολλές περιοχές. Η χώρα μας δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από μία τέτοια εξέλιξη αλλά δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο θα επηρεαστεί. Τα κυρίαρχα σενάρια για αυτή την περίοδο είναι η επαναφορά σε θερμότερες συνθήκες για κάποιες ημέρες με μετάπτωση σε ψυχρότερες και βροχερές συνθήκες στην συνέχεια ή η επικράτηση άστατο και υγρού καιρού με την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων σε αρκετές περιοχές της χώρας (σε περίπτωση που επικρατήσει αυτό το σενάριο ο κίνδυνος για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων είναι αυξημένος).

Όπως όλα δείχνουν, μπορεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα να βάφτηκε με τα χρώματα του Καλοκαιριού, από τα μέσα της εβδομάδας, όμως, ο "καιρικός καμβάς" της χώρας μας θα αρχίσει να αποκτά "φθινοπωρινές πινελιές"...

 

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής SiMeteo WeatherLab


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.