Πρόγνωση Kαιρού

Το Καλοκαιράκι συνεχίζεται...

Το Καλοκαιράκι συνεχίζεται...

Έχουν ήδη περάσει περίπου 10 ημέρες από την ημερολογιακή έναρξη του Φθινοπώρου, το Καλοκαιράκι, όμως, συνεχίζει να μας συντροφεύει και μάλλον θα συνεχίσει να είναι παρόν για αρκετές ημέρες ακόμα. Άλλωστε, από καιρικής άποψης, στην χώρα μας, το 1ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου συνεχίζει, συνήθως να συμπεριφέρεται κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν του Αυγούστου και τα πρώτα σημάδια του Φθινοπώρου εμφανίζονται κατά την διάρκεια του 2ου δεκαημέρου, οπότε και το Μελτέμι, συνήθως, εξασθενεί, η θερμοκρασία αρχίζει σιγά, σιγά να υποχωρεί και η συχνότητα εμφάνισης ατμοσφαιρικών διαταραχών "φθινοπωρινού" τύπου αρχίζει να αυξάνεται.

 

Εν συντομία, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην χώρα μας μέχρι και την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020, θα είναι τα εξής:

α) Από καιρικής άποψης, ο καιρός θα διατηρηθεί γενικά αίθριος σε ολόκληρη, σχεδόν την χώρα. Διάσπαρτες νεφώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους, κατά διαστήματα σε τμήματα της βόρειας και ανατολικής χώρας και του Αιγαίου και, κυρίως, σε περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της Βόρειας Κρήτης όπου θα είναι κατά διαστήματα πυκνότερες. Ενδεχόμενο ασθενών τοπικών βροχών υπάρχει για ορεινές περιοχές της Εύβοιας και της Κρήτης χωρίς τα φαινόμενα να είναι αισθητά σε πολλές περιοχές. Στην δυτική και νότια Ελλάδα ο ουρανός θα είναι εντελώς ανέφελος κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ημέρας. Η υγρασία προβλέπεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες κυρίως στο Αιγαίο και σε τμήματα της ανατολικής χώρας όπου θα επικρατήσουν αρκετά υγρές και σχετικά δροσερές συνθήκες εν αντιθέσει με το μεγαλύτερο τμήμα της δυτικής και νότιας Ελλάδας, του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων όπου ο καιρός θα διατηρηθεί ξηρός και αρκετά θερμός.

β) Ενισχυμένοι Βοριάδες θα πνέουν στο Αιγαίο και σε τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας με ένταση η οποία την Τετάρτη (9/9) και την Πέμπτη (10/9) θα φτάνουν, σε τμήματα του κεντρικού Αιγαίου, τα 8bf, τοπικά μέχρι 9bf. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως πολύ ενισχυμένοι άνεμοι άνω των 7bf θα πνέουν σε μεγάλο μέρος του αρχιπελάγους με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μεγάλου κυματισμού. Από το απόγευμα της Πέμπτης προβλέπεται εξασθένιση των ανέμων κυρίως στο νότιο Αιγαίο. Ωστόσο, το ενισχυμένο Μελτέμι θα διατηρηθεί ιδιαίτερα σε τμήματα του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου και της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας με ένταση 6-7bf και, τοπικά, κατά διαστήματα, 8bf. Στο Ιόνιο Πέλαγος, την Δυτική και Βόρεια Ελλάδα οι άνεμοι θα είναι πολύ ασθενέστεροι.

γ) Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα με τις μέγιστες θερμοκρασίες, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, να ξεπερνάνε σε καθημερινή βάση τους 30°C και, σε περιοχές της δυτικής και νότιας Ελλάδας, των Δωδεκανήσων και της νότιας Κρήτης, να φτάνουν σε επίπεδα 35 - 37°C. Σαφώς δροσερότερες θα είναι οι συνθήκες στην περιοχή του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου, της βόρειας Κρήτης και των προσήνεμων στον βοριά, περιοχών της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι στα επίπεδα των 25 - 30°C. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες στις περισσότερες πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας θα είναι κοντά στους 20°C και στην νησιωτική Ελλάδα κοντά στους 25°C ενώ σε ορεινές / ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αναμένονται ελάχιστες θερμοκρασίες κάτω από 20°C.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία αξίζει να τονιστεί πως ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και ενισχυμένων ανέμων, σε συνδυασμό με την ανομβρία που έχει προηγηθεί, καθιστά ιδιαίτερα αυξημένο τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της ανατολικής Πελοποννήσου, των Σποράδων, της Κρήτης, των Δωδεκανήσων και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Στην Αττική, ο καλοκαιρινός καιρός προβλέπεται να διατηρηθεί καθ'όλη την διάρκεια της εβδομάδας με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί, το Μελτέμι να πνέει κατά διαστήματα ενισχυμένο (5-6bf, στην ανατολική Αττική 7bf και, μέχρι την Πέμπτη, έως 8bf), και την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή πτώση (η Αττική θα είναι από τις δροσερές περιοχές της χώρας κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών καθώς το Μελτέμι που θα πνέει από το βόρειο Αιγαίο προς τον νομό, θα μεταφέρει σημαντικά δροσερότερες αέριες μάζες από την Μαύρη Θάλασσα και το βόρειο Αιγαίο) και να φτάνει, τα μεσημέρια, κοντά στους 30 (κάτω από 30°C στην βόρεια και ανατολική Αττική, πάνω από 30°C στην δυτική και νότια Αττική). Αξίζει να σημειωθεί η αύξηση της σχετικής υγρασίας τις επόμενες ημέρες που θα δώσει μία υγρή αίσθηση κυρία στα πρωινά.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, το σκηνικό του καιρού, αυτό, αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας με το Μελτέμι να πνέει, κατά διαστήματα ενισχυμένο κυρίως στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο (η τάση δείχνει ασθενέστερες εντάσεις στο νότιο - νοτιοανατολικό Αιγαίο), την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή πτώση και την συννεφιά να πυκνώνει, κατά διαστήματα, σε περιοχές του Αιγαίου, της ανατολικής και βόρειας Ελλάδας χωρίς να αποκλείονται παροδικές βροχές πιο εκτεταμένου χαρακτήρα στα μέσα της εβδομάδας. Σταδιακή εξασθένιση του Μελτεμιού με διατήρηση των θερμοκρασιών σε σχετικά υψηλά (αλλά κοντά στις κλιματικές τιμές) φαίνεται μετά τις 15°C και είναι αρκετά πιθανό ο καιρός να αποκτήσει πιο "φθινοπωρινά" χαρακτηριστικά στην συνέχεια, χωρίς ωστόσο τα προγνωστικά για εκείνη την περίοδο να είναι ξεκάθαρα.

Προς το παρόν το Καλοκαιράκι συνεχίζει να μας συντροφεύει και να δίνει ευκαιρίες για εξορμήσεις και βουτιές στις ελληνικές παραλίες αλλά και να βοηθάει στην αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους και τον περιορισμό της μετάδοσης του Κορωνοϊού στην χώρα μας. Η έντονη ηλιοφάνεια, ο ισχυρός βοριάς και οι υψηλές θερμοκρασίες, αποτελούν άλλωστε τρεις μεγάλους εχθρούς του ιού και συμμάχους μας στον περιορισμό της επιδημίας.

 

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής SiMeteo WeatherLab


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.