Πρόγνωση Kαιρού

Και "από Αύγουστο, Χειμώνα" ;;;

Και

Η τελευταία ημέρα του Ιουλίου, θα είναι μάλλον και η θερμότερη του μήνα καθώς το θερμό κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη προβλέπεται να κορυφωθεί. Αξιοσημείωτη είναι η κλιμάκωση ως προς την θερμοκρασία κατά την διάρκεια του μήνα, ο οποίος ξεκίνησε με πολύ δροσερές, για τα δεδομένα του, συνθήκες για να καταλήξει σε έναν τριήμερο "καύσωνα" έπειτα από εβδομάδες σταδιακής ανόδου της θερμοκρασίας. Άξιο λόγου είναι και το Μελτέμι που, σε αντίθεση με τον Ιούνιο, έδωσε δυναμικά το παρόν καθ'όλη, σχεδόν την διάρκεια του μήνα.

Η Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020, προβλέπεται να είναι η θερμότερη ημέρα του μήνα, με την θερμοκρασία σε μεγάλο μέρος της χώρας να ξεπερνάει τους 35°C και, τοπικά, να προσεγγίζει τους 40 - 42°C . Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στα πεδινά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας (και ειδικά στις "ευάλωτες στην ζέστη" περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου), και σε περιοχές της νότιας Κρήτης και των Δωδεκανήσων όπου το Μελτέμι θα δρα ως θερμός "καταβάτης".

Από το Σάββατο, 1 Αυγούστου 2020, δροσερότερες αέριες μάζες θα μεταφερθούν προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα την σταδιακή υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών από τα βόρεια προς τα νότια. Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή στην βόρεια Ελλάδα και το βόρειο Αιγαίο από την αρχή της ημέρας και μέχρι το τέλος αυτής, θα έχει ξεκινήσει και στις νοτιότερες περιοχής της χώρας. Σημειώνεται, ωστόσο, πως από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και νοτιότερα και, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο και την ευρύτερη περιοχή του νότιου και ανατολικού Αιγαίου, το Σάββατο θα είναι επίσης πολύ ζεστή ημέρα. Παράλληλα με την πτώση της θερμοκρασίας, σε πολλές περιοχές θα συντελεστεί απότομη αλλαγή του καιρού με επικράτηση συννεφιάς και εκδήλωση βροχών και καταιγίδων οι οποίες, τοπικά, ενδέχεται να έχουν έντονο χαρακτήρα. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τα ξαφνικά "μπουρίνια" θα είναι αυτές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας και, ενδεχομένως, περιοχές του Θερμαϊκού Κόλπου και του Βόρειου Αιγαίου.

Την Κυριακή και την Δευτέρα, 2 - 3 Αυγούστου, η πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί και μέχρι την Δευτέρα, ο "υδράργυρος" θα έχει επανέλθει κοντά στις "φυσιολογικές" τιμές. Παράλληλα το Μελτέμι θα ενισχυθεί φτάνοντας, τα 6-7bf. Βροχές / καταιγίδες θα εκδηλωθούν και την Κυριακή σε κάποιες περιοχές με την πιθανότητα να είναι μεγαλύτερη στην Πελοπόννησο και σε τμήματα της Στερεάς Ελλάδας. Την Δευτέρα, η πιθανότητα να εκδηλωθούν αξιόλογα φαινόμενα είναι περιορισμένη.

Κατά την διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου, και μετά την επαναφορά της θερμοκρασίας σε "κανονικά" επίπεδα, προβλέπεται να επικρατήσει κατά διαστήματα άστατος καιρός και είναι αρκετά πιθανό να λάβει χώρα έξαρση βροχών και καταιγίδων κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Το Μελτέμι θα πνέει εξασθενημένο και σε πολλές περιοχές οι άνεμοι θα είναι ασθενείς, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση της υγρασίας θα διατηρήσει το αίσθημα της ζέστης αρκετά υψηλό σε μεγάλο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, είναι αρκετά πιθανό προς το τέλος της εβδομάδας το Μελτέμι να ενισχυθεί και πάλι ενώ η πιθανότητα για νέο αξιόλογο κύμα ζέστης κατά το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου εμφανίζεται περιορισμένη.

Στην Αττική, το κύμα ζέστης κορυφώνεται την Παρασκευή, με την θερμοκρασία να φτάνει τοπικά τους 38 - 39°C. Το Σάββατο, προβλέπεται να είναι σχεδόν εξίσου θερμό αλλά από τις μεσημεριανές ώρες θα λάβει χώρα μεταβολή του καιρού με διάσπαρτες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες οι οποίες ενδέχεται κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες να πυκνώσουν σημαντικά και να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά τμήματα του νομού. Την Κυριακή, θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα ενώ υπάρχει μικρό ενδεχόμενο εκδήλωσης τοπικών βροχών/καταιγίδων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση αλλά καθώς η υγρασία θα αυξηθεί, το αίσθημα της ζέστης θα διατηρηθεί αρκετά υψηλό. Την Δευτέρα και τις επόμενες ημέρες της εβδομάδας θα επικρατήσει δροσερότερος καιρός με το Μελτέμι να επικρατεί κατά διαστήματα (κυρίως την Δευτέρα) ενώ είναι αρκετά πιθανό, στα μέσα της εβδομάδας να υπάρξουν διαστήματα με αυξημένη συννεφιά και τοπικές βροχές / καταιγίδες κυρίως κατά την διάρκεια του απογεύματος.

Από "καιρικής" άποψης, η παροιμία "από Μάρτη Καλοκαίρι και από Αύγουστο Χειμώνα" σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την εξέλιξη του καιρού στην χώρα μας (ίσως έχει να κάνει περισσότερο με το γεγονός πως από τον Μάρτιο η ημέρα αρχίζει να μεγαλώνει σημαντικά ενώ από τον Αύγουστο επιταχύνεται η μείωση της διάρκειάς της), όμως, ο φετινός Αύγουστος έρχεται αποφασισμένος να "φρενάρει" την "θερμοκρασιακή φόρα" που προσπάθησε να επιφέρει ο, κατ'εξοχήν, θερμότερος μήνας του έτους, και να επιβάλλει τα δικά του "θέλω" στο καιρικό γίγνεσθαι της χώρας μας, τα οποία κατά τις πρώτες του ημέρες προβλέπεται να κυλήσουν σε γενικά ήπια πλαίσια χωρίς να αποκλείονται ξαφνικά "ξεσπάσματα" σε κάποιες περιοχές.

 

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.