Πρόγνωση Kαιρού

Ποδαρικό μετά "κρότου και λάμψης"...

Ποδαρικό μετά

Ποδαρικό μετά "κρότου και λάμψης" έκανε ο πρώτος μήνας του Καλοκαιριού στην χώρα μας καθώς μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή επηρέασε την χώρα προκαλώντας ασταθείς συνθήκες και ευνοώντας την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η 1η Ιουνίου αποτελεί την πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού σύμφωνα με τον μετεωρολογικό ορισμό των εποχών ο οποίος ακολουθεί τον ημερολογιακό. Η "επίσημη" έναρξη του Καλοκαιριού σύμφωνα με τον αστρονομικό ορισμό των εποχών, θα λάβει χώρα στις 20 Ιουνίου 2020 με το θερινό ηλιοστάσιο. Από καιρικής άποψης, για την Ελλάδα, θεωρώ πως ο αστρονομικός ορισμός είναι πιο "κοντά" στην καιρική πραγματικότητα καθώς οι πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου τείνουν να εμφανίζουν χαρακτηριστικά όμοια με αυτά του Μαΐου (πιο χαμηλές θερμοκρασίες, αυξημένη συχνότητα ασταθειών, απουσία Μελτεμιού...).

Οι ασταθείς συνθήκες θα επιμείνουν στην χώρα μας μέχρι και την Τετάρτη με αποτέλεσμα την εκδήλωση, εκ νέου, βροχών και τοπικών καταιγίδων σε αρκετές περιοχές με τα πιο αξιόλογα φαινόμενα να αφορούν τμήματα της ηπειρωτικής χώρας (και κυρίως ορεινές και ημιορεινές περιοχές) κατά την διάρκεια των μεσημεριανών και απογευματινών ωρών. Οι άνεμοι θα παραμείνουν γενικά ασθενείς και η θερμοκρασία θα συνεχίσει να κυμαίνεται σε δροσερά επίπεδα με μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές. Οι νύχτες θα είναι αρκετά δροσερές με την θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές να πέφτει κοντά στους 15°C . Η υγρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και κατά την διάρκεια της νύχτας θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.

Από την Πέμπτη, η "σκακιέρα" των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη και την Μεσόγειο αναδιαμορφώνεται με κυρίαρχα πιόνια τα συστήματα χαμηλών πιέσεων που θα αναπτυχθούν στην Δυτική και κεντρική Ευρώπη και στην Δυτική Μεσόγειο, τα οποία θα έχουν σαν αποτέλεσμα, μεταξύ των άλλων, την δημιουργία ενισχυμένου νότιου ρεύματος στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου το οποίο θα μεταφέρει θερμές και ξηρές αέριες μάζες προς την χώρα μας με αποτέλεσμα τον σημαντικό περιορισμό της αστάθειας και της υγρασίας και την άνοδο της θερμοκρασίας. Ως εκ τούτου, από την Πέμπτη ο καιρός στην Ελλάδα θα σταθεροποιηθεί και η πιθανότητα βροχών/καταιγίδων, θα αφορά μόνο τμήματα του Αιγαίου και της βορειοανατολικής Ελλάδας με τάση περαιτέρω υποχώρησής της. Ωστόσο η Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο θα κυλήσουν με εναλλαγές ηλιοφάνειας και συννεφιάς η οποία κατά διαστήματα θα πυκνώνει και είναι πολύ πιθανό να δώσει παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως σε περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας (με τα τωρινά στοιχεία η πιθανότητα είναι αυξημένη για το Σάββατο). Από την Πέμπτη και μέχρι το Σαββατοκύριακο θα επικρατήσει νότιο - δυτικό ρεύμα το οποίο θα είναι κατά διαστήματα ενισχυμένο, (ιδιαίτερα την Πέμπτη και την Παρασκευή - το Σαββατοκύριακο προβλέπεται εξασθένιση των ανέμων) κυρίως στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο με τις μέγιστες τιμές σε πολλές περιοχές να ξεπερνάνε τους 25°C  και, τοπικά, να προσεγγίζουν, τους 30°C. Παράλληλα, με την βοήθεια των νοτιάδων, θα παρατηρηθεί μεταφορά σκόνης από την Σαχάρα η οποία ενδέχεται να είναι αξιόλογη.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, την Δευτέρα του Αγ. Πνεύματος, προβλέπεται γενικά ήπιος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με αρκετή ηλιοφάνεια, γενικά ασθενείς ανέμους και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες (κοντά στους 30°C  σε αρκετές περιοχές). Περιορισμένη αστάθεια στην ατμόσφαιρα είναι πιθανό να εμφανιστεί ευνοώντας την εκδήλωση βροχών και τοπικών καταιγίδων, κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της βόρειας Ελλάδας.

Εν συνεχεία, από την Τρίτη, 9 Ιουνίου 2020, διαφαίνεται τάση για νέα έξαρση της αστάθειας, ενδεχομένως στα πλαίσια διέλευσης ατμοσφαιρικής διαταραχής και η πιθανότητα εκδήλωσης βροχών/καταιγίδων, τείνει να είναι αυξημένη. Σχετικά ασταθείς συνθήκες με γενικά ασθενείς ανέμους προβλέπεται να επικρατήσουν και στην συνέχεια και κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας, είναι αρκετά πιθανό όμβροι και καταιγίδες να εκδηλώνονται και πάλι σε αρκετές περιοχές, με έμφαση στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η περίοδος αυτή δεν θα είναι τόσο δροσερή όσο αυτή που διανύουμε και οι θερμοκρασίες αναμένεται να σταθεροποιηθούν κοντά - λίγο πιο πάνω από τις κλιματικές τιμές (κοντά στους 30°C  οι μέγιστες). Οι άνεμοι φαίνεται να διατηρούνται γενικά ασθενείς και το Μελτέμι δεν δείχνει σημάδια "αφύπνισης".

Στην Αττική, η αστάθεια θα διατηρηθεί μέχρι και την Τετάρτη με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η καθιερωμένη, κατά τις τελευταίες ημέρες, αλληλουχία καιρικών συμβάντων, με τα πρωινά να ξεκινάνε ηλιόλουστα, τα μεσημέρια να συννεφιάζει και σε αρκετές περιοχές να σημειώνονται όμβροι και καταιγίδες. Τα πιο αξιόλογα φαινόμενα προβλέπεται να σημειώνονται στο διάστημα 12μμ - 6μμ και στην συνέχεια προβλέπεται υποχώρηση αυτών και άνοιγμα του καιρού. Οι άνεμοι θα διατηρηθούν ασθενείς έως μέτριοι, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε δροσερά επίπεδα (κοντά στους 15°C οι ελάχιστες, κοντά στους 25°C  οι μέγιστες) και η υγρασία θα είναι αυξημένη κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας. Από την Πέμπτη προβλέπεται περιορισμός της αστάθειας και, μέχρι και την Δευτέρα του Αγ. Πνεύματος αναμένεται να επικρατήσουν γενικά ήπιες συνθήκες με εναλλαγές ηλίου και συννεφιάς και ενδεχόμενο παροδικής βροχής κυρίως το Σάββατο. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Νοτιάδες - Δυτικούς, παροδικά ενισχυμένους την Παρασκευή και η θερμοκρασία, σε άνοδο, θα προσεγγίσει τα επίπεδα των 30°C, ως προς τις μέγιστες τιμές ενώ και οι ελάχιστες θερμοκρασίας θα είναι υψηλότερες και θα πέφτουν στα επίπεδα των 20°C. Μεταβολή του καιρού με επικράτηση ασταθών συνθηκών και εκδήλωση βροχών και καταιγίδων κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της ημέρας, είναι αρκετά πιθανό να λάβει χώρα μετά την Δευτέρα του Αγ. Πνεύματος και δεν αποκλείεται το φως της αστραπής και ο ήχος της βροντής να κυριαρχήσουν και πάλι στο καιρικό "σκηνικό" του νομού.

 

Καλό μήνα

και

Καλό Καλοκαίρι!!!

 

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής SiMeteo WeatherLab

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.