Πρόγνωση Kαιρού

Τελευταία "ανάσα" του Χειμώνα, πρώτη του Καλοκαιριού...

Τελευταία

Σαν τελευταία "ανάσα" του Χειμώνα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ξαφνική ψυχρή εισβολή που επηρεάζει την χώρα μας από το απόγευμα της Τετάρτης, 6 Μαίου, καθώς σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών ο καιρός θα αποκτήσει ολοένα και πιο "καλοκαιρινά" χαρακτηριστικά και η πιθανότητα να λάβει χώρα στην περιοχή μας ψυχρή εισβολή με υποτυπώδη χειμερινά χαρακτηριστικά, είναι πολύ μικρή στην συνέχεια.

Η παρούσα ψυχρή εισβολή, είναι γενικά "αναίμακτη" από πλευράς φαινομένων με τα πιο αξιόλογα φαινόμενα να αφορούσαν/αφορούν περιοχές της βόρειας Ελλάδας, του βόρειου, του ανατολικού και νότιου Αιγαίου και τμήματα της νότιας χώρας χωρίς, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι βροχές να έχουν αξιόλογη ένταση ή διάρκεια. Κυρίαρχο στοιχείο της διαταραχής αυτής, είναι η ξαφνική επικράτηση βορείων ανέμων και η απότομη πτώση της θερμοκρασίας η οποία έγινε έντονα αισθητή επειδή τις προηγούμενες ημέρες είχαν επικρατήσει αρκετά υψηλές θερμοκρασίες και επειδή η πτώση της θερμοκρασίας συνδυάζεται με ενισχυμένους ανέμους.

Άξια λόγου ήταν και η μεταβολή της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της διέλευσης του ψυχρού μετώπου η οποία σχετίζεται με την επικράτηση των πολικών αερίων μαζών αλλά και με τις μεταβολές στο ανεμολογικό πεδίο. Εξήγηση για αυτή την εντυπωσιακή μεταβολή της θερμοκρασίας έδωσα εχθές στην παρακάτω δημοσίευση στην σελίδα μας στο Fb όπου φαίνεται και η εξέλιξη της θερμοκρασίας κατά την διέλευση του μετώπου, μέσα από την "ματιά" του περιοχικού μας μοντέλου:

https://www.facebook.com/SiMeteoGr/posts/2938591062888077

Καθώς η ψυχρή αέρια μάζα έχει, πλέον, επικρατήσει στον ελλαδικό χώρο, κατά την διάρκεια της νύχτας και επειδή η εξασθένιση των ανέμων και η ξαστεριά ευνοούν την ψύξη των παρεδαφίων ατμοσφαιρικών στρωμάτων, η θερμοκρασία, κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, θα πέσει σημαντικά και η νύχτα θα είναι αρκετά ψυχρή με την θερμοκρασία, στις περισσότερες πεδινές περιοχές, να πέφτει στα επίπεδα των 10°C. Ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές, κλειστές και "ημίκλειστες" γεωγραφικές "λεκάνες" όπου ευνοούνται οι "αναστροφές" της θερμοκρασίας, είναι αρκετά πιθανό να καταγραφούν τιμές κοντά στους 0°C.

Το ξημέρωμα της Παρασκευής, προβλέπεται αρκετά ψυχρό. Με την ανατολή του ηλίου, όμως, η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο και η ημέρα αναμένεται ανοιξιάτικη στις περισσότερες περιοχές, με τους ανέμους να εξασθενούν και τις μέγιστες θερμοκρασίες πάνω από 20°C στο μεγαλύτερο μέρος των πεδινών περιοχών της χώρας. Οι βοριάδες θα παρουσιάσουν εξασθένιση και μόνο στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα παραμείνουν ενισχυμένοι με ένταση μέχρι 7bf και σταδιακή εξασθένιση κατά την διάρκεια της ημέρας. Σποραδικές βροχές ενδέχεται να σημειωθούν μόνο κατά τις πρωινές ώρες σε κάποιες περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Κατά τα άλλα ο καιρός θα καταστεί γενικά αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με λίγες νεφώσεις σε κάποιες περιοχές.

Το Σαββατοκύριακο προβλέπεται να κυλήσει με πολύ ήπιες καιρικές συνθήκες. Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα, οι οποίες την Κυριακή είναι αρκετά πιθανό να πυκνώσουν, παροδικά, κυρίως σε περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, χωρίς όμως να εκδηλωθούν φαινόμενα. Ο "Μαίστρος" (βορειοδυτικός άνεμος) που θα επικρατεί και το πρωί του Σαββάτου, τοπικά ενισχυμένος (μέχρι 6bf) στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα παρουσιάσει εξασθένιση και οι άνεμοι, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, θα είναι γενικά ασθενείς μέχρι και την νύχτα της Κυριακής, με τις τοπικές αύρες να επικρατούν. Η θερμοκρασία, σε περαιτέρω άνοδο, θα ξεπερνάει, κατά την διάρκεια της ημέρας, τους 20°C, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και θα φτάσει, τοπικά, τους 23-25°C το Σάββατο και τους 25-28°C την Κυριακή. Οι νύχτες, ωστόσο, θα είναι σχετικά ψυχρές, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν μεταξύ 10°C και 15°C στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και, σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, κάτω από 10°C (κυρίως τα ξημερώματα του Σαββάτου).

Η Δευτέρα, θα κυλήσει, επίσης με πολύ ήπιες συνθήκες, αρκετή ηλιοφάνεια και διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα. Παράλληλα, στο Ιόνιο και, σταδιακά, σε τμήματα της δυτικής και κεντρικής Ελλάδας θα επικρατήσει νότιο ρεύμα το οποίο κατά την διάρκεια της ημέρας θα ενισχυθεί και ενδέχεται στ'ανοιχτά του Ιονίου να φτάσει τα 7bf. Η θερμοκρασία, σε περαιτέρω άνοδο, θα ξεπεράσει τους 25°C, σε πολλές περιοχές της χώρας, και θα προσεγγίσει, τοπικά, τους 30°C.

Στην περιοχή της Αττικής, έπειτα από την αποψινή νύχτα που θα είναι αρκετά ψυχρή με την θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος του νομού να πέφτει κοντά στους 10°C, από αύριο προβλέπεται να επικρατήσει ήπιος καιρός με ηλιοφάνεια και αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας η οποία θα φτάσει στα επίπεδα των 20-22°C, όσον αφορά τα πεδινά τμήματα του νομού. Το Σαββατοκύριακο, θα κυλήσει με γενικά αίθριο καιρό, διάσπαρτες νεφώσεις κατά την διάρκεια της Κυριακής, γενικά ασθενείς ανέμους μεταβλητών διευθύνσεων και περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας η οποία θα προσεγγίσει, τοπικά, τους 24°C το Σάββατο και τους 26°C την Κυριακή. Οι ελάχιστες τιμές θα είναι στα επίπεδα των 15°C, στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, η επόμενη εβδομάδα θα χαρακτηριστεί από ήπιες και θερμές, για την εποχή, συνθήκες, με τους ανέμους να πνέουν από νότιες - δυτικές διευθύνσεις, τοπικά ενισχυμένοι κυρίως στην δυτική Ελλάδα και τον Κορινθιακό Κόλπο. Η ηλιοφάνεια θα κυριαρχεί κυρίως στην ανατολική Ελλάδα και στο Αιγαίο ενώ διάσπαρτες νεφώσεις θα καλύπτουν κατά διαστήματα τον ουρανό, κυρίως στην δυτική, την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, χωρίς όμως προοπτική για αξιόλογες βροχές. Πιθανότητα παροδικών βροχών διαμορφώνεται κυρίως σε περιοχές του Ιονίου, της δυτικής και βόρειας χώρας, χωρίς όμως τα φαινόμενα να έχουν αξιόλογη διάρκεια. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό, στο όλο σκηνικό, αναμένεται να είναι οι πολύ υψηλές, για τα δεδομένα της εποχής, θερμοκρασίες, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν, σε κάποιες περιοχές, τους 30°C (ίσως πολύ τοπικά να "φλερτάρουν" με τους 35°C, αν το ανεμολογικό πεδίο το ευνοήσει). Είναι μάλιστα αρκετά πιθανό, προς τα τέλη της εβδομάδας, να "ξυπνήσει" και το Μελτέμι (ως "πρόδρομος" Ετησίας") στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, προσθέτοντας ένα ακόμα καλοκαιρινό σκηνικό στην όλη "καιρική σύνθεση". Όπως όλα δείχνουν λοιπόν ο Χειμώνας, μετά από αλλεπάλληλες "μάχες" κατά την διάρκεια των προηγούμενων μηνών, αφήνει την "τελευταία του πνοή" την εβδομάδα που διανύουμε, αφήνοντας χώρο στο "Καλοκαίρι" να απλώσει νωχελικά την πρώτη ζεστή του "ανάσα" πάνω από την Ελλάδα!!!

Στο παρακάτω animation, μπορείτε να δείτε μία προσομοίωση του καιρού στην χώρα μας, όπως προβλέπεται να εξελιχθεί μέχρι και την Δευτέρα, 11 Μαϊου, σύμφωνα με το προγνωστικό μας σύστημα:

.

 

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.