Πρόγνωση Kαιρού

Με βροχές και χιόνια μπήκε ο Απρίλιος...

Με βροχές και χιόνια μπήκε ο Απρίλιος...

Ο Δεύτερος μήνας της 'Ανοιξης, "παίρνει την σκυτάλη" από τον Μάρτιο και, σε συνδυασμό με την ολοένα μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας και την αλλαγή της ώρας, την περασμένη Κυριακή, δημιουργούν, οπωσδήποτε, παράγοντες που αυξάνουν την επιθυμία για εξόδους και εκδρομές στις ομορφιές της πατρίδας μας. Παρ'όλα αυτά, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει αρκετά συχνά αυτή την περίοδο, ο καιρός θα συνεχίσει να συνδράμει τις προσπάθειες για περιορισμό των μετακινήσεων καθώς, από την μία, η θερμοκρασία θα παραμείνει συγκρατημένη με αυξομειώσεις κοντά στις κλιματικές τιμές και, από την άλλη, διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές θα επηρεάσουν την περιοχή μας, καθιστώντας τον καιρό αρκετά ευμετάβλητο και προκαλώντας φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Το χαμηλό βαρομετρικό το οποίο δημιουργήθηκε, την Τρίτη στην περιοχή της Αδριατικής, βρίσκεται ήδη στον ελλαδικό χώρο και έχει οργανωθεί σημαντικά, μεταβάλλοντας τον καιρό στην χώρα μας και, κυρίως στην βόρεια και δυτική Ελλάδα με αρκετές βροχές, καταιγίδες, ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας η οποία έχει σαν αποτέλεσμα το χιόνι να πέφτει όχι μόνο σε ορεινές περιοχές αλλά και σε ημιορεινά τμήματα και, τοπικά, σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα.

Κατά την διάρκεια των βραδινών και νυχτερινών ωρών, τα φαινόμενα προβλέπεται να επεκταθούν ανατολικότερα και νοτιότερα, επηρεάζοντας, σε κάποιο βαθμό, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην Μακεδονία, την Θράκη, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο όπου τα φαινόμενα θα έχουν εντονότερο χαρακτήρα και μεγαλύτερη διάρκεια εν αντιθέσει με την ανατολική και νότια Ελλάδα και το νότιο Αιγαίο όπου τα φαινόμενα θα είναι λιγότερα και πιο περιορισμένα ως προς την έκταση και την διάρκειά τους. Αξίζει να σημειωθεί πως σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης αλλά και σε τμήματα της Θεσσαλίας που θα υπάρξει συγχρονισμός των φαινομένων με την έλευση των πολικών αερίων μαζών, θα χιονίσει, παροδικά, σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα (μέχρι 200μ τοπικά) χωρίς όμως να αναμένονται επιπλοκές από την χιονόπτωση σε μη ορεινής ή ημιορεινές περιοχές.

 Κατά την διάρκεια της Πέμπτης, 2 Απριλίου 2020, το σύστημα θα κινηθεί προς το ανατολικό Αιγαίο και την Τουρκία με αποτέλεσμα τα αξιόλογα φαινόμενα να εστιάζονται στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, σε τμήματα των Δωδεκανήσων, στην ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη με τάση υποχώρησης κυρίως μετά το μεσημέρι. Κατά τις πρωτινές ώρες, στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο θα επικρατήσουν πολύ ενισχυμένοι (6-8bf, τοπικά μέχρι 9bf) άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσουν άνεμοι δυτικών διευθύνσεων αρκετά ενισχυμένοι κυρίως στο Αιγαίο και τον Κορινθιακό Κόλπο. Κατά την διάρκεια του απογεύματος, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικά, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η θερμοκρασία, θα έχει σημειώσει αισθητή πτώση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και κυρίως στην δυτική και την βόρεια Ελλάδα ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές θα πέσει κοντά ή και κάτω από τους 0°C  και θα σημειωθεί παγετός.

Την Παρασκευή, 3 Απριλίου, ένα νέο, θερμικό αυτή την φορά, χαμηλό βαρομετρικό θα κινηθεί από την περιοχή της Λιβύης προς τον κόλπο της Σύρτης και θα αρχίσει να επηρεάζει την Ελλάδα με κύρια χαρακτηριστικά την επικράτηση νότιων - ανατολικών ανέμων οι οποίοι θα ενισχυθούν σημαντικά κατά την διάρκεια της ημέρας, την επέκταση νεφώσεων που θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και, σταδιακά, την εκδήλωση βροχοπτώσεων ασθενούς χαρακτήρα κυρίως σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο και σε τμήματα της δυτικής και νότιας Ελλάδας, όμως, στις υπόλοιπες περιοχές, η άνοδος θα είναι μικρή και οι χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους σε ορεινά τμήματα αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας.

Κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το χαμηλό βαρομετρικό αναμένεται να κινηθεί από την Λιβύη προς το Λιβυκό Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο και να βαθυνθεί. Παράλληλα ισχυρός αντικυκλώνα θα αναπτυχθεί στην κεντρική Ευρώπη και θα κινηθεί προς την Ουκρανία. Καθώς τα δύο συστήματα θα συνδυάζονται όλο και πιο έντονα, πολύ ισχυροί ανατολικοί - βορειοανατολικοί άνεμοι (ολοένα και θα στρέφονται από ανατολικούς - νοτιοανατολικούς σε πιο βόρειους και θα ενισχύονται) θα επικρατήσουν στην χώρα μας με ένταση που το Σάββατο θα φτάσει τα 6-7bf και, από το μεσημέρι, τοπικά τα 8bf και την Κυριακή θα φτάσουν σε πολλές περιοχές τα 6-8bf και τοπικά τα 9-10bf, δημιουργώντας εν δυνάμει επικίνδυνες συνθήκες. Οι θυελλώδεις βοριάδες θα μεταφέρουν ψυχρότερες αέριες μάζες από τα Βαλκάνια και την Μαύρη Θάλασσα προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα αφ'ενός η άνοδος της θερμοκρασίας που θα ξεκινήσει το Σάββατο να γίνει αισθητή κυρίως στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο και αφ'ετέρου να ακολουθήσει νέα πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή. Καθώς οι ψυχρές αέριες μάζες θα συγκρουστούν, πάνω από την περιοχή μας με τις πολύ θερμότερες που θα κινηθούν από την Αφρική προς τα βόρεια, θα δημιουργηθεί αρχικά θερμό μέτωπο το οποίο θα μετατραπεί και στάσιμο και σε ψυχρό καθώς το χαμηλό θα κινείται προς τα ανατολικά, το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα την σημαντική έξαρση των φαινομένων στην περιοχή μας και την επέκτασή τους σε μεγάλο μέρος της χώρας. Τα προγνωστικά μοντέλα προβλέπουν μεγάλα ύψη υετού στην χώρα μας και κυρίως στην κεντρική, την ανατολική και την νότια Ελλάδα, όμως, λαμβάνοντας υπόψιν το αρκετά ευσταθές προφίλ της τροπόσφαιρας και το πως έχουν συμπεριφερθεί ανάλογα συστήματα στο παρελθόν, θεωρώ πως οι βροχές θα έχουν κατά βάση ποτιστικό χαρακτήρα, με μεγάλη διάρκεια και παροδικές εξάρσεις και πως οι καταιγίδες θα είναι σποραδικές. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως στα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας και κυρίως στην Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα και σε μεγάλα υψόμετρα της Πελοποννήσου θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις. Συνοψίζοντας τα παραπάνω, ο καιρός κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα είναι νεφελώδης, πολύ βροχερός, ανεμώδης και ψυχρός, για τα δεδομένα της εποχής, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού κατά την διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν πως θα ξεκινήσει με πολύ ανεμώδη, νεφελώδη και ψυχρό καιρό και με τις βροχές να εκδηλώνονται κυρίως στα ανατολικά και νότια της χώρας. Κατά την διάρκεια της εβδομάδας, η τάση είναι να εξασθενήσουν σταδιακά οι άνεμοι, να ανοίξει ο καιρός και να ανέβει η θερμοκρασία, αλλά δεν αποκλείεται η συννεφιά και τα φαινόμενα να επιμείνουν σε κάποιες περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας.

 Στην περιοχή της Αττικής, το πέρασμα του ψυχρού μετώπου, απόψε, προβλέπεται να συνοδευτεί από ανεμόβροχο και, ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες, ενώ θα επικρατήσει δυτικός - βορειοδυτικός άνεμος, παροδικά ενισχυμένος, και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση. Η Πέμπτη, θα χαρακτηριστεί από αρκετή ηλιοφάνεια, ενώ οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα φτάσει στα επίπεδα των 15°C , στα πεδινά τμήματα του νομού. Από την Παρασκευή, θα επικρατήσει συννεφιά η οποία θα πυκνώσει και μέσα στην ημέρα θα εκδηλωθούν ασθενείς βροχές. Παράλληλα οι άνεμοι θα στραφούν σε ανατολικών διευθύνσεων και θα αρχίσουν να ενισχύονται. Το Σαββατοκύριακο θα κυλήσει με πυκνή συννεφιά και ανεμόβροχο, κατά διαστήματα ισχυρό, ενώ οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν σημαντικά, φτάνοντας τα επίπεδα των 7-8bf και, την Κυριακή, τοπικά, 9bf. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά, για την εποχή, επίπεδα, με τις μέγιστες κοντά στους 10°C στο μεγαλύτερο μέρος του νομού. Την Δευτέρα, το "χειμωνιάτικο" σκηνικό αναμένεται να συνεχιστεί ενώ είναι αρκετά πιθανό η θερμοκρασία να πέσει σε επίπεδα που θα επιτρέψει την εκδήλωση αξιόλογων χιονοπτώσεων στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα. Η Πάρνηθα, λοιπόν, η οποία ακόμα και τώρα σε κάποια σημεία "κρατάει" χιόνι, θέτει υποψηφιότητα να ντυθεί και πάλι στα λευκά, συμβολίζοντας, κατά κάποιο τρόπο, πως ο καιρός συνδράμει στην εκστρατεία "Μένουμε σπίτι" παρά το γεγονός πως η "καρδιά" της Άνοιξης χτυπάει όλο και πιο δυνατά!!!

 

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.