Πρόγνωση Kαιρού

"Αντεπίθεση" του Χειμώνα...

Η εαρινή ισημερία, η οποία έλαβε χώρα λίγο πριν τις 6πμ της Πέμπτης, 20 Μαρτίου, σηματοδότησε και "επίσημα" την έναρξη της Άνοιξης για το βόρειο ημισφαίριο και για την χώρα μας. Η ψυχρή εισβολή, με προέλευση από την Μαύρη Θάλασσα, που επηρέασε την περιοχή μας κατά την διάρκεια της Πέμπτης, δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητή καθώς ήταν "αναίμακτη" από πλευράς φαινομένων και η ηλιοφάνεια που κυριάρχησε - δεδομένης της αυξημένης έντασης που έχει αυτή την περίοδο και της μεγάλης διάρκειας της ημέρας - δεν άφησε την ψύχρα να γίνει έντονα αισθητή, στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Κύριο "αποτύπωμα" αυτής της ψυχρής εισβολής, ήταν η μικρή ενίσχυση των βοριάδων και οι χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες οι οποίες σε κάποιες περιοχές ήταν κάτω από 0°C χωρίς όμως να παρατηρείται σημαντική μεταβολή σε σχέση με τις προηγούμενες νύχτες που ήταν λίγο - πολύ το ίδιο ψυχρές.

Ή Άνοιξη μας δείχνει το "γλυκό" πρόσωπό της σήμερα (Παρασκευή) και αύριο (Σάββατο) με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί, τους βοριάδες να εξασθενούν και την θερμοκρασία να σημειώνει αισθητή άνοδο και να ξεπερνάει, σε αρκετές περιοχές της χώρας, τους 20°C. Το μεσημέρι του Σαββάτου, σε κάποιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, οι μέγιστες τιμές προβλέπεται να προσεγγίσουν τους 25°C και σε συνδυασμό με τους ασθενείς ανέμους, η αίσθηση της ζέστης θα είναι αρκετά έντονη. Οι νύχτες, ωστόσο, θα συνεχίσουν να είναι αρκετά ψυχρές και η θερμοκρασία στα περισσότερα τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας θα πέφτει κάτω από 10°C.

Και ενώ η Άνοιξη, στην χώρα μας, κάνει τα πρώτα, καιρικά της, "λακτίσματα", ο Χειμώνας, στην ανατολική Ευρώπη, οργανώνει μία πολύ δυνατή αντεπίθεση με στόχο την "καρδιά" της ηπείρου, τα Βαλκάνια και τμήματα της Μεσογείου. "Στρατηγός" αυτής της αντεπίθεσης, είναι ένας ισχυρός αντικυκλώνας που εγκαθίσταται στην βορειοανατολική Ευρώπη και, καθώς δημιουργεί ισχυρό βόρειο - ανατολικό ρεύμα στην περιοχή της Ρωσίας, της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων θα ωθήσει μία πολύ ψυχρή αέριας μάζα, Σιβηρικής προελεύσεως σε κίνηση προς τα Βαλκάνια, την Ιταλία και τα κεντρικά τμήματα της ηπείρου. Σε πρώτη φάση (μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας) η ψυχρή εισβολή αυτή θα επηρεάσει κυρίως τις παραπάνω περιοχές και όχι, άμεσα, την περιοχή μας. Ο ελλαδικός χώρος σε αυτή την φάση θα επηρεαστεί δευτερογενώς καθώς οι Σιβηρικές αέριες μάζες, θα έρθουν σε σύγκρουση με τις θερμότερες που θα επικρατούν στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την δημιουργία ισχυρών μετώπων τα οποία θα πυροδοτήσουν έντονη κυκλογένεση στην περιοχή της δυτικής και κεντρικής Μεσογείου. Καθώς τα οργανωμένα χαμηλά βαρομετρικά από την δυτική και κεντρική Μεσόγειο, με τις επιμέρους μετωπικές διαταραχές που θα τα συνοδεύουν, θα προσεγγίσουν τον ελλαδικό χώρο, θα επιφέρουν μεταβολή στον καιρό της χώρας μας, από την Κυριακή, με κύριο χαρακτηριστικό την συννεφιά, τις βροχές, τις καταιγίδες, τους ενισχυμένους ανέμους και, ενδεχομένως, σε αυτή την φάση, την μεταφορά σκόνης από την Αφρική, κατά κύριο λόγο προς την περιοχή του Αιγαίου και της νότιας Ελλάδας. Τμήμα της Σιβηρικής αέριας μάζας ενδέχεται να εισβάλλει στην βόρεια Ελλάδα επιφέροντας πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις. Σε δεύτερη φάση, στα προγνωστικά στοιχεία διαφαίνεται έντονη τάση μετατόπισης των χαμηλών πιέσεων προς την ανατολική Μεσόγειο και διατήρηση του αντικυκλώνα στην Ευρώπη με αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρών βοριάδων και μεταφορά τμήματος της ψυχρής αέριας μάζας προς τα ενδότερα τμήματα της χώρας μας. Ωστόσο, η Σιβηρική αέρια μάζα μάλλον θα έχει εκφυλιστεί και δεν θα επηρεάσει με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες την χώρα μας.

Πιο αναλυτικά, η μεταβολή του καιρού θα αρχίσει να γίνεται αισθητή, στην χώρα μας, από την Κυριακή με χαρακτηριστικά την επικράτηση νεφώσεων, την εκδήλωση βροχών κυρίως στην δυτική, την κεντρική και την βόρεια Ελλάδα και την επικράτηση ανατολικών - νοτιοανατολικών ανέμων.

Την Δευτέρα, οι βροχές αναμένεται να είναι πιο αξιόλογες και να επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι άνεμοι να στραφούν σε βοριάδες και η θερμοκρασία να σημειώσει πτώση. Είναι αρκετά πιθανό, τμήμα της Σιβηρικής αέριας μάζας να καταφέρει να εισβάλλει στην βόρεια Ελλάδα, προκαλώντας αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις που θα επεκταθούν και σε χαμηλά υψόμετρα.

Για την Τρίτη, τα προγνωστικά στοιχεία είναι αρκετά αβέβαια, συγκλίνουν όμως προς την διατήρηση των βοριάδων στο Αιγαίο, την σταθεροποίηση της θερμοκρασίας σε όχι πολύ χαμηλά επίπεδα και την εκδήλωση παροδικών βροχών σε αρκετές περιοχές. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ενδεχομένως σε χαμηλά υψόμετρα της βόρειας Ελλάδας ενώ υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο εισχώρησης της ψυχρής αέριας μάζας και, εν τέλει, σημαντικής πτώσης της θερμοκρασίας σε μεγάλο μέρος της χώρας. Υπάρχει επίσης ενδεχόμενο, στο νότιο Αιγαίο και σε περιοχές της νότιας Ελλάδας οι άνεμοι να στραφούν σε νοτιοανατολικούς και η θερμοκρασία να σημειώσει άνοδο, χωρίς να αποκλείεται και η μεταφορά σκόνης κυρίως προς την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Από την Τετάρτη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, κυρίαρχο χαρακτηριστικό του καιρού φαίνεται να είναι η επικράτηση ενισχυμένων βοριάδων, η πτώση της θερμοκρασίας και η διατήρησή της σε χαμηλά επίπεδα και η εκδήλωση βροχών/χιονοπτώσεων σε αρκετές περιοχές της χώρας. Ειδικά στην περιοχή του νότιου και ανατολικού Αιγαίου, οι θερμότερες αέριες μάζες μάλλον θα αντισταθούν και η πτώση της θερμοκρασίας θα καθυστερήσει σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές. Από αυτό το "βασικό" σενάριο, είναι πιθανό να υπάρξουν αποκλίσεις είτε προς την ψυχρότερη είτε προς την θερμότερη κατάσταση ενώ δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν τα φαινόμενα θα είναι αξιόλογα ή όχι.

Στην Αττική, το "ανοιξιάτικο" σκηνικό προβλέπεται να συνεχιστεί περίπου μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής, με χαρακτηριστικά τον αίθριο καιρό, την καθαρή ατμόσφαιρα, τις αρκετά υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας (κοντά στους 20°C στα πεδινά τμήματα του νομού) και την σχετικά έντονη αίσθηση της ζέστης στον ήλιο. Οι νύχτες, ωστόσο, θα διατηρηθούν σχετικά ψυχρές. Εν συνεχεία, κατά την διάρκεια της Κυριακής θα αναπτυχθούν νεφώσεις και ενδέχεται να σημειωθούν παροδικές βροχές, κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας. Την Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη προβλέπεται άστατος καιρός, κατά διαστήματα νεφελώδης και βροχερός, με τους βοριάδες να επικρατούν και την θερμοκρασία να υποχωρεί (μέγιστες τιμές κοντά στους 15°C στα πεδινά τμήματα). Εν συνεχεία, είναι πολύ πιθανό να λάβει χώρα σημαντική έξαρση των βροχοπτώσεων και, πιθανόν, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας σε επίπεδα που ενδέχεται να επιτρέψουν την εκδήλωση χιονοπτώσεων, τουλάχιστον στα ορεινά τμήματα του νομού.

Το χειμωνιάτικό σκηνικό στην χώρα μας είναι πιθανό να συνεχιστεί και κατά τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου και δεν αποκλείεται νέα αξιόλογη ψυχρή εισβολή να συντελεστεί στην περιοχή των Βαλκανίων, επηρεάζοντας σε κάποιο βαθμό και τον ελλαδικό χώρο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω λίγα "λόγια" σχετικά με την πιθανή συσχέτιση του καιρού και της εξέλιξης της επιδημίας του Κορωνοϊού ο οποίος έχει χτυπήσει πλέον την πόρτα της χώρας μας.

1) Είναι ξεκάθαρο πως ο Κορωνοϊός δεν αποτελεί προνόμιο αποκλειστικά των περιοχών με ψυχρές συνθήκες καθώς ήδη έχει επηρεάσει περιοχές όπως η Αίγυπτος όπου η θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλότερες.

2) Η επικράτηση θερμών συνθηκών είναι αρκετά πιθανό να επιβραδύνει ή να σταματήσει την εξάπλωση του ιού για τους εξής βασικούς λόγους: α) Ο Κορωνοϊός όπως και οι περισσότεροι ιοί διαδίδονται κατά κύριο λόγο από την στενή επαφή και από τα σταγονίδια της αναπνοής και του βήχα. Καθώς κατά τους θερινούς μήνες επικρατούν θερμότερες συνθήκες τα σταγονίδια αυτά εξατμίζονται πιο γρήγορα και ο ιος καταστρέφεται. β) Κατά τους χειμερινούς μήνες και όταν επικρατούν ψυχρές συνθήκες, παρατηρείται συνωστισμός σε κλειστούς χώρους οι οποίοι πολλές φορές δεν αερίζονται με αποτέλεσμα να ευνοείται πολύ η μετάδοση των ιώσεων. Αυτό, ωστόσο, έχει σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί καθώς έχουν ήδη ληφθεί και εφαρμοστεί πολλά μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση του ιού. γ) Σύμφωνα με δημοσιεύματα (τα οποία δεν έχω διασταυρώσει αν είναι απόλυτα έγκυρα - το παραθέτω απλά σαν ένα στοιχείο προς διερεύνηση) ο ιός εξουδετερώνεται σε θερμοκρασίες άνω των 26-27°C. δ) Η ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται να είναι αρκετά αποτελεσματική στο να εξουδετερώνεται ο ιός στις επιφάνειες οι οποίες επηρεάζονται. Ως εκ τούτου, έχουμε αρκετά σοβαρές ενδείξεις ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα περιορίσει την εξάπλωση του ιού, αλλά οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί καθώς πρόκειται για έναν νέο ιό ο οποίος τώρα μελετάται και δεν υπάρχουν επαρκεί στοιχεία.

3) Λαμβάνοντας υπόψιν ότι σε πολλές από τις θερμές χώρες του κόσμου, όπως πχ η Αίγυπτος, επικρατεί ηπειρωτικό ή ερημικό κλίμα που σαν κύριο χαρακτηριστικό έχει την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της νύχτας (μεγάλο ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος) θα μπορούσε, αν τελικά οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν την μετάδοση του ιού, αυτή να ενισχύεται κατά την διάρκεια της νύχτας.

4) Σε πολλές περιοχές του πλανήτη με ηπειρωτικό κλίμα, όπως πχ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και της Αμερικής, κατά την διάρκεια της νύχτας παρατηρείται αναστροφή της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της οποίας παρατηρείται ταυτόχρονα και πτώση της θερμοκρασίας και επικράτηση αυξημένης υγρασίας και ασθενών ανέμων που σε ορισμένες περιπτώσεις ευνοούν και την ανάπτυξη έντονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Προσωπικά, έχω μια "αίσθηση" ότι αυτές οι "αναστροφικές" συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση των ιών χωρίς αυτό να αποτελεί επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση. Το σκεπτικό είναι ότι χαμηλότερες θερμοκρασίες, αυξημένη υγρασία και σωματίδια στην ατμόσφαιρα, αποτελούν ευνοϊκότερο υπόβαθρο για την εξάπλωση του ιού αλλά και επιβαρυντικό παράγοντα για την ανθρώπινη αναπνοή.

5) Εν αντιθέσει με ότι συμβαίνει σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης και της βόρειας Ιταλίας, στον ελλαδικό χώρο και κυρίως στο Αιγαίο και την ανατολική Ελλάδα, οι ψυχρές εισβολές, για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνδέονται με ενισχυμένους ανέμους που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και δεν επιτρέπουν την συσσώρευση ατμοσφαιρικών ρίπων και ίσως ευνοούν στην ταχύτερη διάλυση του ιού. Αντίθετα, στην Ευρώπη και στην ηπειρωτική Ελλάδα, συνήθως οι ψυχρές περίοδοι συνδέονται και με αναστροφικές συνθήκες.

6) Πολύ μεγάλο ρόλο, παίζει, πιστεύω και η αντίδραση των ανθρώπων στις μεταβολές του καιρού. Για παράδειγμα, όπως ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους, κατά την διάρκεια του Χειμώνα, ευνοεί την μετάδοση των ιών, κατά παρόμοιο τρόπο, ο συνωστισμός σε χώρους όπως οι πλατείες και οι οργανωμένες παραλίες κατά την διάρκεια μίας ανοιξιάτικης ημέρας, θα μπορούσε να διασπείρει σημαντικά τον ιό.

7)Προσωπικά, θεωρώ αρκετά πιθανό, συνθήκες με αυξημένη υγρασία σε επίπεδα κορεσμού της ατμόσφαιρας (όταν έχουμε αχλύ ή ομίχλη), η ύπαρξη πολυάριθμων σταγονιδίων στην ατμόσφαιρα να ευνοεί στην παραμονή και στην διασπορά του ιού. Θα είχε ενδιαφέρον να γίνει μία σχετική μελέτη (ίσως έχει γίνει για άλλους ιούς). Σε αυτή την περίπτωση, σημαντικό ρόλο θα παίζει η αρχική εστία μόλυνσης (πχ άνθρωπος που είναι φορέας του ιού και έβηξε σε ένα χώρο όπου επικρατεί ομίχλη) και ο βαθμός της μόλυνσης, η πυκνότητα των σταγονιδίων, η θερμοκρασία, η κατεύθυνση του ανέμου που εκτός από την τυχαία διασπορά θα είχε σαν αποτέλεσμα η μόλυνση να κατευθύνεται προς μία κατεύθυνση ενώ σημαντικός παράγοντας είναι, θεωρώ, το πόσο "ενεργός" και σε ποια πυκνότητα θα πρέπει να είναι ο ιός στην ατμόσφαιρα προκειμένου να επηρεάσει άλλους ανθρώπους. Τα παραπάνω αποτελούν απλά και μόνο προσωπική "επιστημονική υποψία" και όχι προιόν επιστημονικής μελέτης.

8) Όταν σε μία περιοχή επικρατεί σχετικά ενισχυμένος άνεμος, τα σταγονίδια του βήχα και της αναπνοής μας απομακρύνονται γρήγορα προς την κατεύθυνση του ανέμου. Ως εκ τούτου, θεωρώ πολύ σημαντικό, όταν είμαστε σε ανοιχτούς χώρους και συνομιλούμε, να είμαστε τοποθετημένοι σύμφωνα με τις συστάσεις (πάνω από 1μ. απόσταση) παράλληλα προς τον άνεμο γιατί διαφορετικά ο συνομιλητής που θα έχει τον άνεμο στο πρόσωπό του, κινδυνεύει να δεχτεί σταγονίδια από τον άλλον συνομιλητή, ακόμα και εάν βρίσκεται σε απόσταση αρκετών μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω αποτελούν προσωπική άποψη - τοποθέτηση επί των στοιχείων που έχουμε διαθέσιμα σχετικά με την εξέλιξη του ιού και δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να λαμβάνονται υπόψιν ως προϊόντα επιστημονικής μελέτης ή ως επίσημες τοποθετήσεις επί του θέματος.

Στην πρωτοφανή μάχη που δίνει η χώρα μας και ο πλανήτης ολόκληρος απέναντι σε μία αόρατη απειλή, είναι σημαντικό να είμαστε ψύχραιμοι, "ενωμένοι" και να λαμβάνουμε "στα σοβαρά" τις συμβουλές και τις συστάσεις των "ειδικών", όχι γιατί αυτοί είναι "καλύτεροι" από εμάς, αλλά γιατί εργάζονται με σκοπό να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα στοιχεία και τα μέσα που έχουν διαθέσιμα προκειμένου να καταστρώσουν ένα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης της απειλής σε εθνικό επίπεδο και την προσωπική μας ασφάλεια. Είναι σημαντικό σε αυτή την μάχη να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε "ευπαθείς" ομάδες και να μην τους εκθέσουμε σε κίνδυνο και είναι σημαντικό να βοηθήσουμε το σύστημα υγείας ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει ακόμα και σε περίπτωση σημαντικής έξαρσης του ιού, όπως αυτή εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα τις επόμενες εβδομάδες. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και προς αυτή την κατεύθυνση λαμβάνονται όλα αυτά τα πρωτοφανή για την περιοχή μας μέτρα: Να προλάβουμε μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού σε βαθμό που θα επηρεάσει πολλούς συνανθρώπους μας ταυτόχρονα και θα εξαντλήσει το σύστημα υγείας. Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος ότι θα βγούμε "νικητές" και "πιο δυνατοί" από αυτή την περιπέτεια, η οποία μεταξύ των άλλων αποτελεί πρόκληση για την χώρα μας και για τον καθένα ξεχωριστά, τόσο όσον αφορά την καλλιέργεια ενός πνεύματος "πειθαρχίας" και ενός αισθήματος συλλογικής ευθύνης, όσο και για την δυνατότητα να εργαζόμαστε, να εκπαιδευόμαστε, να εξυπηρετούμαστε και να κάνουμε πολλές εργασίες μας με την βοήθεια των μέσων που μας παρέχει η τεχνολογία, σαν μία πρώτη αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε μία "νέα εποχή" η οποία λίγους μήνες πριν φάνταζε πολύ μακρινή.

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.