Πρόγνωση Kαιρού

Χειμώνας "σε δόσεις"...

Χειμώνας

Σε, γενικά, ήπιους "ρυθμούς" εξελίσσεται ο Χειμώνας στην χώρα μας μετά την αξιόλογη ψυχρή εισβολή που μας επηρέασε κατά τις πρώτες ημέρες της χρονιάς και αξιοσημείωτη είναι η συνεχής εναλλαγή διαστημάτων με "ανοιξιάτικο" καιρό και διαστημάτων με "χειμωνιάτικες" συνθήκες, χωρίς ούτε τα πρώτα ούτε τα δεύτερα διαστήματα να έχουν ακραία χαρακτηριστικά και να συνοδεύονται από σημαντικές αποκλίσεις "προς τα πάνω" ή "προς τα κάτω".

Έπειτα από ένα τριήμερο με ελαφρώς χειμωνιάτικη χροιά, κορυφαίο γεγονός του οποίου ήταν το "πέρασμα" με βροχές και καταιγίδες που στα Δωδεκάνησα παρουσίασαν εμμονή και προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα, η νέα εβδομάδα ξεκίνησε με ήπιο καιρό, η ηλιοφάνεια κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, το βόρειο ρεύμα εξασθενεί και η θερμοκρασία, έπειτα από ένα ψυχρό πρωινό, σημείωσε αισθητή άνοδο προσεγγίζοντας και ξεπερνώντας, τοπικά, στα πεδινά τμήματα της χώρας μας, τους 15°C.

Το γενικά "ανοιξιάτικο" σκηνικό θα συνεχιστεί, στην χώρα μας, μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας και η ηλιοφάνεια θα κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με την αίσθηση στον ήλιο να είναι αρκετά ζεστή καθώς η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας έχει αρχίσει να αυξάνεται και η έντονη διαύγεια της ατμόσφαιρας θα της επιτρέπει να φτάνει "ακάθεκτη" μέχρι την επιφάνεια του εδάφους. Εξάλλου οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδος, προσεγγίζοντας, σε κάποιες περιοχές, τους 20°C. Σημειώνεται, ωστόσο πως την νύχτα και νωρίς το πρωί με την βοήθεια της άπνοιας και της ξαστεριάς η θερμοκρασία θα πέφτει σημαντικά και σε κάποια τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας θα σημειώνεται πάχνη/παγετός. Αυξημένη συννεφιά που ενδεχομένως να φέρει τοπικές βροχές θα επικρατεί μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και, κυρίως, στα Δωδεκάνησα και σε κάποια τμήματα του Ιονίου.

Από την Τετάρτη, μία ατμοσφαιρική διαταραχή που θα ακολουθήσει τροχιά από την βόρεια Ιταλία προς την περιοχή μας θα αρχίσει να μεταβάλλει τον καιρό στην χώρα με κύρια χαρακτηριστικά την επέκταση νεφώσεων, οι οποίες προς το απόγευμα της ημέρας μάλλον θα έχουν καλύψει μεγάλο μέρος της Δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας και θα δώσουν βροχές οι οποίες μέχρι την αλλαγή της ημέρας θα εστιάζονται κυρίως στην Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ανοιξιάτικος καιρός θα διατηρηθεί στην ανατολική και νότια Ελλάδα και το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της Τετάρτης και, μάλιστα, σε αρκετές περιοχής η ημέρα θα είναι αρκετά ζεστή για τα δεδομένα της εποχής.

Την (Τσίκνο)Πέμπτη, με την κίνηση της διαταραχής προς τον ελλαδικό χώρο και την αναδιοργάνωσή της, προβλέπεται γενικευμένη μεταβολή στον καιρό με κύρια χαρακτηριστικά την επικράτηση πυκνής συννεφιάς, την εκδήλωση βροχών/καταιγίδων σε μεγάλο μέρος της χώρας, την εκδήλωση χιονοπτώσεων σε ορεινές/ημιορεινές περιοχές, την επικράτηση ισχυρών ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα πιο αξιόλογα φαινόμενα φαίνεται να εκδηλώνονται στην δυτική και βόρεια Ελλάδα, στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και σε κάποιες περιοχές των Δωδεκανήσων και της Κρήτης.

Την Παρασκευή, τα φαινόμενα προβλέπεται να έχουν μετατοπιστεί κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου, και σε τμήματα της ανατολικής και νότιας Ελλάδας, και να επιμείνει ο βοριάς με αποτέλεσμα την μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην ανατολική Ελλάδα και το Αιγαίο. Δεν αποκλείεται να σημειωθούν χιονοπτώσεις σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής και νότιας Ελλάδας.

Για το Σαββατοκύριακο, η κατάσταση στα προγνωστικά στοιχεία είναι αρκετά "αμφίρροπη" και το επικρατές σενάριο είναι να διατηρηθεί, σε κάποιο βαθμό, κυρίως το Σάββατο, το βόρειο ρεύμα, οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και οι αυξημένες νεφώσεις που ενδεχομένως να δίνουν τοπικές βροχές/χιονοπτώσεις, στην περιοχή της ανατολικής και νότιας Ελλάδας και του Αιγαίου και στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα να επικρατούν ήπιες συνθήκες με αρκετή ηλιοφάνεια και άνοδο στην θερμοκρασία.

Για την περιοχή της Αττικής, τόσο η Τρίτη όσο και η Τετάρτη, θα είναι καθαρά "ανοιξιάτικες" ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια, καθαρή ατμόσφαιρα, γενικά ασθενείς ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες θα προσεγγίσουν, τοπικά, τους 18°C. Διάσπαρτες νεφώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους στον νομό, κατά την διάρκεια της Τετάρτης, οι οποίες είναι πιθανό να πυκνώσουν από το απόγευμα, χωρίς όμως να σημειωθούν βροχές. Σημαντική μεταβολή στον καιρό, προβλέπεται από την (Τσικνο)Πέμπτη, με αρκετή συννεφιά, παροδικές βροχές, ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Η Παρασκευή προβλέπεται να είναι μία χειμωνιάτικη ημέρα για τον νομό με αρκετή συννεφιά, ενδεχομένως παροδικές βροχές, ενισχυμένους βοριάδες και χαμηλές θερμοκρασίες και είναι αρκετά πιθανό να σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα αλλά και σε ημιορεινά τμήματα της Αττικής. Το Σαββατοκύριακο, μάλλον θα κυλήσει κατά το ήμισυ με χειμωνιάτικο καιρό, ανάλογο αυτό του Σαββάτου ενώ την Κυριακή, η τάση υποδεικνύει μάλλον ανοιξιάτικες συνθήκες που θα αποτελέσουν σύμμαχο στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση του Μοσχάτου και τι άλλες καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Αττική.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα, η επόμενη εβδομάδα, μάλλον θα ξεκινήσει με ανοιξιάτικες συνθήκες και σημαντική άνοδο στη θερμοκρασία και μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου η πιθανότητα να σημειωθεί αξιόλογη ψυχρή εισβολή, εμφανίζεται αρκετά περιορισμένη. Αντίθετα, ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση αξιόλογων ατμοσφαιρικών διαταραχών φαίνεται να διαμορφώνονται για τις τελευταίες ημέρες του μήνα και για τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, είναι, ωστόσο, αρκετά νωρίς ακόμα για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα.

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.