Πρόγνωση Kαιρού

Ο Χειμώνας "δεν καταθέτει τα όπλα"...

Ο Χειμώνας

Η ισχυρή ψυχρή εισβολή για την οποία έγινε αρκετός "ντόρος" τον τελευταίο καιρό (και η οποία, κατά την άποψή μου, ορθώς είχε επισημανθεί σαν τάση τις τελευταίες ημέρες - εφόσον έχουμε την δυνατότητα και τα εργαλεία να εντοπίζουμε ενδεχόμενο αξιόλογων καιρικών φαινομένων και ακραία σενάρια, δεν είναι κακό αυτά να επισημαίνονται και να υπάρχει σχετική ετοιμότητα ακόμα και εαν τελικά τα "έντονα φαινόμενα" δεν έρθουν ποτέ - κακό είναι οι τοποθετήσεις επιστημόνων να παραποιούνται και να μεταφέρονται με "κλικοθηρικά" δημοσιεύματα σε διάφορα ΜΜΕ και, ακόμα χειρότερο να γίνονται αφορμή για ανήθικες και αστήρικτες προσωπικές επιθέσεις...), ακολούθησε, εν τέλει τροχιά προς την Τουρκία, επηρεάζοντας δευτερογενώς, πρόσκαιρα την περιοχή μας, με κύρια χαρακτηριστικά την ξαφνική ενίσχυση των βοριάδων και την πτώση της θερμοκρασίας η οποία έγινε περισσότερο αισθητή στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα και το Αιγαίο και πολύ λιγότερο στην δυτική Ελλάδα. Η ψυχρή μεταφορά στην περιοχή μας, ήταν επιφανειακή και η δυναμική της διαταραχής περιορισμένη, με αποτέλεσμα να μην εκδηλωθούν αξιόλογα φαινόμενα και ο καιρός να διατηρηθεί, γενικά αίθριος, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Στην Τουρκία, ωστόσο, η ψυχρή εισβολή είναι αρκετά ισχυρή δημιουργώντας αρκετά δυσμενείς, συνθήκες, στους σεισμόπληκτους από τον ισχυρό σεισμό που έλαβε χώρα τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, 24 Ιανουαρίου 2020.

Το ψυχρό μέτωπο που δημιουργήθηκε στην επιφάνεια κατά την σύγκρουση της ψυχρής αέριας μάζας με την θερμότερη που προπορευόταν, κατάφερε να φτάσει μέχρι το Ιόνιο όπου και μετατράπηκε σε στάσιμο μέτωπο με τις ψυχρές και θερμές αέριες μάζες να παραμένουν σχεδόν στάσιμες. Αυτή η επιφανειακή διαταραχή, σε συνδυασμό με μία trough στην μέση τροπόσφαιρα, θα δημιουργήσουν μία ζώνη αυξημένης συννεφιάς και τοπικών φαινομένων στο Ιόνιο και την δυτική Ελλάδα. Τέλος, από την Κυριακή, καθώς η νέα διαταραχή, από τα δυτικά, θα προσεγγίσει την χώρα μας, θα αρχίσει να μετατοπίζει τα φαινόμενα στην δυτική Ελλάδα και εν συνεχεία, θα δώσει αρκετά φαινόμενα σε μεγάλο μέρος της χώρας. Σημειώνεται ότι το μέτωπο που δημιουργείται είναι επιφανειακό και ασθενές και για τον λόγο αυτό δεν απεικονίζεται στους περισσότερους χάρτες βαρομετρικών συστημάτων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών και μέχρι τα τέλη του μήνα, μία ατμοσφαιρική διαταραχή προβλέπεται να "απασχολήσει" την χώρα μας, από το βράδυ της Κυριακής (26/1) μέχρι και το πρωί της Τρίτης (28/1), προκαλώντας αρκετά φαινόμενα σε μεγάλο μέρος της χώρας αλλά και παροδική πτώση της θερμοκρασίας. Κατά τα άλλα η περίοδος προβλέπεται να κυλήσει με γενικά ήπιες συνθήκες και σχετικά υψηλές, για τα δεδομένα της εποχής, θερμοκρασίες. Μεταβολή του καιρού με αυξημένη συννεφιά, πτώση της θερμοκρασίας και, ενδεχομένως χιονοπτώσεις/βροχές στα χαμηλά υψόμετρα, είναι αρκετά πιθανό να λάβει χώρα μετά την Πέμπτη (30/1).

Εν συντομία, τα κυρίαρχα στοιχεία της "καιρικής ατζέντας" κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών στην χώρα μας, θα είναι:

Σαββατοκύριακο 25-26/1/2020: Γενικά ήπιες συνθήκες με αρκετή ηλιοφάνεια, άνοδο της θερμοκρασίας. Λίγες βροχές στην δυτική Ελλάδα. Από το μεσημέρι της Κυριακής έξαρση των βροχοπτώσεων στην δυτική Ελλάδα με τάση επέκτασης σε άλλες περιοχές της χώρας μετά το απόγευμα. Παράλληλη επέκταση νεφώσεων στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και επικράτηση ενισχυμένων νοτίων ανέμων κυρίως στο Ιόνιο

Δευτέρα 27/1/2020: Παροδική μεταβολή του καιρού με αρκετές βροχές στις περισσότερες περιοχές, τοπικές καταιγίδες, χιονοπτώσεις στα πολύ ορεινά τμήματα επικράτηση ενισχυμένων ανέμων, αρχικά νότιας και κατόπιν δυτικής συνιστώσας και πτώση της θερμοκρασίας. Πιο αξιόλογα φαινόμενα στην δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο.

Τρίτη-Τετάρτη 28-29/1/2020: Γενικά ήπιες συνθήκες με άνοδο της θερμοκρασίας, κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Πιθανότητα να επικρατήσει άστατος καιρός με παροδικές βροχές σε τμήματα της δυτικής Ελλάδας και των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Επικράτηση ανέμων δυτικών διευθύνσεων, τοπικά ενισχυμένων κυρίως στις νότιες θαλάσσιες περιοχές.

Πέμπτη-Παρασκευή 30-31/1/2020: Μεταβολή του καιρού με αρκετές βροχές, ενίσχυση των ανέμων (κατά κύριο λόγο από δυτικές - βόρειες διευθύνσεις) και πτώση της θερμοκρασίας. Χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές και, ενδεχομένως, σε χαμηλά υψόμετρα κυρίως στην βόρεια και ανατολική Ελλάδα

Σαββατοκύριακο (1-2/2/2020): Άστατος καιρός με αρκετή συννεφιά και παροδικές βροχές / χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Πτώση της θερμοκρασίας κοντά στις μέσες κλιματικές τιμές. Ενδεχόμενο ψυχρής εισβολής με κύρια χαρακτηριστικά τους ισχυρούς βοριάδες, την πτώση της θερμοκρασίας και την εκδήλωση φαινομένων κυρίως στην ανατολική Ελλάδα.

Στην περιοχή της Αττικής το Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει με "ανοιξιάτικες" συνθήκες, η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει, οι άνεμοι,αρχικά, θα είναι εξασθενημένοι και η θερμοκρασία, έπειτα από μία ψυχρή βραδιά θα σημειώσει αισθητή άνοδο και, τα μεσημέρια θα προσεγγίσει τους 15°C. Αραιές νεφώσεις, θα "χρωματίσουν" από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου, τον Αττικό ουρανό. Την Κυριακή, οι νεφώσεις θα πυκνώσουν ολοένα και περισσότερο και υπάρχει μικρό ενδεχόμενο βροχής, από το απόγευμα. Την Δευτέρα, το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει, με κύρια χαρακτηριστικά τις παροδικές βροχές, τους, κατά διαστήματα, ενισχυμένους ανέμους και την πτώση της θερμοκρασίας. Η μεταβολή αυτή θα είναι σύντομη καθώς την Τρίτη και την Τετάρτη προβλέπεται επαναφορά σε "ανοιξιάτικες" συνθήκες με αρκετή ηλιοφάνεια, διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα και άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλά, για την εποχή, επίπεδα. Από την Πέμπτη, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, είναι αρκετά πιθανό να συντελεστεί μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά την, κατά διαστήματα πυκνή, συννεφιά, το ενδεχόμενο παροδικών βροχών και την πτώση της θερμοκρασίας. Οι τελευταίες ημέρες του μήνα, λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα, θα κυλήσουν με άστατο καιρό, παροδικές βροχές και θερμοκρασίες κοντά στις μέσες κλιματικές τιμές.

Τέλος, αξιολογώντας τις τάσεις που διαμορφώνονται στα προγνωστικά στοιχεία και στους δείκτες κυκλοφορίας για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, φαίνεται να διαμορφώνονται αρκετά ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση αξιόλογων ψυχρών εισβολών στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης και, με βάση τα τωρινά στοιχεία, το διάστημα αυτό φαίνεται να χαρακτηρίζεται από αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες και αυξημένη την πιθανότητα εκδήλωσης ψυχρών εισβολών ή ανάπτυξης οργανωμένων ατμοσφαιρικών διαταραχών που θα επηρεάσουν τον ελλαδικό χώρο. Η πρώτη ψυχρή εισβολή είναι αρκετά πιθανό να λάβει (όπως αναφέρεται παραπάνω) κατά το 1º τριήμερο του μήνα και είναι αρκετά πιθανό να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός "κύκλου" ψυχρών εισβολών ή ατμοσφαιρικών διαταραχών σε τροχιά που θα επηρεάσουν την Ελλάδα. Είναι, ωστόσο, ακόμα αρκετά νωρίς και το τοπίο ακόμα αρκετά "θολό". Προς το παρόν, ο χειμώνας συνεχίζει σε "ήπιους γενικά τόνους" χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Χειμώνας "κατέθεσε οριστικά τα όπλα"...

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής SiMeteo WeatherLab

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.