Πρόγνωση Kαιρού

"Χειμερινή" ώρα σε "καλοκαιρινό" σκηνικό...

Το "Καλοκαιράκι" στην καρδιά του Φθινοπώρου διανύει την τέταρτη εβδομάδα και ενώ ο Οκτώβριος πλησιάζει στο τέλος του, ο καιρός στην χώρα μας συνεχίζει, καθημερινά, να θυμίζει περισσότερο Αύγουστο παρά προχωρημένο Φθινόπωρο. Το "καλοκαιρινό" σκηνικό που στήνει η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες, από τις αρχές του μήνα, σε καθημερινή βάση, έρχεται να ολοκληρώσει το "Μελτέμι" το οποίο επανήλθε τις τελευταίες ημέρες, ταράζοντας για μία ακόμη φορά τα νερά του Αιγαίου, χωρίς ωστόσο να κατορθώσει να επαναφέρει την θερμοκρασία κοντά στις κλιματικές τιμές.

Ο Γαλανός ουρανός, ο "καυτός" ήλιος το μεσημέρι, τα καθημερινά "25άρια", 26άρια, 27άρια, 28άρια..., το Μελτέμι και οι μπόρες "καλοκαιρινού τύπου" που εκδηλώθηκαν σε κάποιες περιοχές της χώρας, είναι κάποια από τα στοιχεία που προσδίδουν καλοκαιρινά χαρακτηριστικά στον καιρό της χώρας. Εξετάζοντας την "κατάσταση" με επιστημονικά κριτήρια, άξιο λόγου είναι το γεγονός πως η θερμοκρασία στην ισοβαρική στάθμή των 850hpa (η ισοβαρική στάθμη των 850hpa, βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1500m στην ελεύθερη τροπόσφαιρα και χρησιμοποιείται συχνά, ως στάθμη αναφοράς προκειμένου να εξεταστεί η θερμοκρασία μίας αέριας μάζας χωρίς να παρεμβάλλεται σε σημαντικό βαθμό η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και της τοπογραφίας) κυμαίνεται, στο γεωγραφικό πλάτος της Αθήνας πάνω από τον ελλαδικό χώρο, εδώ και πολλές ημέρες σε επίπεδα μεταξύ 12°C και 16°C, δηλαδή σε επίπεδα κατά 1-5°C πάνω από τις κλιματικές τιμές και αυτό σε καθημερινή βάση. Άξιο λόγου, είναι επίσης, πως ο αριθμός ημερών βροχής, κατά την διάρκεια του μήνα είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ το Μελτέμι στο Αιγαίο έχει ήδη κάνει την παρουσία του για 10 ημέρες, συχνότητα συγκρίσιμη με αυτή που παρατηρείται τον Αύγουστο.

Μικρά ή μεγάλα "Καλοκαίρια εν Φθινοπώρω" παρατηρούνται σχεδόν κάθε χρόνο στην χώρα μας και σε καμία περίπτωση η θερμή περίοδος των τελευταίων ημερών δεν αποτελεί πρωτοφανές συμβάν ή, από μόνη της, σημάδι κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι αναφορές στο "Γαϊδουροκαλόκαιρο" ή το "Καλοκαιράκι του Αγ. Δημητρίου". Εδώ μπορείτε να δείτε μία ανάλυση σχετικά με μια ανάλογη θερμή περίοδο που έλαβε χώρα κατά του Φθινοπώρου 2019, όπου γίνεται και μια αναφορά σε πιθανά αίτια που οδηγούν στην εκδήλωση ανάλογων θερμών περιόδων κατά την διάρκεια του Φθινοπώρου. Ωστόσο, η διάρκεια της "καλοκαιρινής περιόδου" που διανύουμε είναι αξιοσημείωτη και η κατάσταση μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως "ακραία" ως προς την διάρκειά της, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν πως δεν πρόκειται απλά για περίοδο υψηλών θερμοκρασιών αλλά για καθαρά αντικυκλωνική περίοδο με καιρό ανάλογο αυτού που παρατηρείται κατά το Καλοκαίρι.

Και ενώ την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, η αλλαγή της ώρας σε "Χειμερινή", προϊδεάζει για την έλευση του "βαθέως Φθινοπώρου" και την σταδιακή μετάβαση στον Χειμώνα, μία περίοδος που τα καταστήματα "βιάζονται" να φορέσουν τα Χριστουγεννιάτικα και πολλά σπίτια αρχίζουν να "ντύνονται" εορταστικά, το Καλοκαιράκι δείχνει να αντιστέκεται σθεναρά προτρέποντας πολλούς εκδρομείς του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου να χαράξουν πορεία για κάποια παραλία. Κυρίαρχα "πιόνια" στην "σκακιέρα" των βαρομετρικών συστημάτων στον Ευρωπαϊκό χώρο, για τις επόμενες ημέρες, θα αποτελέσουν, αφενός το πεδίο υψηλών πιέσεων που θα καλύπτει τα βαλκάνια και μεγάλο μέρος της νότιας και κεντρικής Ευρώπης και, αφετέρου το οργανωμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων στην περιοχή των Αζορών. Το αντικυκλωνικό πεδίο εξασφαλίζει γενικά ήπιο και ζεστό καιρό στην χώρα μας αλλά και σε μεγάλο μέρος της Γηραιάς ηπείρου και, καθώς συνδυάζεται με τις χαμηλές πιέσεις δυτικά της Ιβηρικής Χερσονήσου, δημιουργείται εκτεταμένο νότιο ρεύμα που μεταφέρει ακόμα θερμότερες αέριες μάζες από την Αφρική προς την Ευρώπη με αποτέλεσμα την εκτόξευση των θερμοκρασιών σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Σημαντικό "πιόνι" στην "βαρομετρική σκακιέρα", είναι, επίσης, το αβαθές πεδίο χαμηλών πιέσεων στην ανατολική Μεσόγειο, το οποίο συνδυάζεται με τις υψηλότερες πιέσεις στην περιοχή των Βαλκανίων και παράγει τους "μετόπωρους Ετησίες" (έτσι λέγονται τα Μελτέμια που παρατηρούνται μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου) στο Αιγαίο. Ένα αποκομμένο χαμηλό που βρίσκεται στην κεντρική Μεσόγειο είναι εγκλωβισμένο εκεί και δεν δείχνει διάθεση να προσεγγίσει την χώρα μας.

Αποτέλεσμα της παραπάνω διάταξης, για την περιοχή μας, είναι η διατήρηση του σκηνικού που περιλαμβάνει ήπιο και ηλιόλουστο καιρό με την θερμοκρασία κατά την διάρκεια της ημέρας να ξεπερνάει, σε πολλές περιοχές τους 25°C και το Μελτέμι να διατηρείται στο Αιγαίο, με ένταση η οποία θα φτάνει τα 5-6bf και, κατά διαστήματα, σε κάποιες περιοχές, τα 7bf. Ωστόσο, η δροσιά κατά την διάρκεια της νύχτας, με την θερμοκρασία να πέφτει, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, στα επίπεδα των 15°C, θα υπενθυμίζει την εποχή στην οποία βρισκόμαστε.

Αυτό το "καιρικό μοτίβο" προβλέπεται να συνεχιστεί στην χώρα μας, μέχρι και την Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2019, γεγονός που σημαίνει πως ο εορτασμός της εθνικής μας επετείου, θα λάβει χώρα με, κάτι παραπάνω από ευνοϊκές, συνθήκες. Από την Τρίτη, 29 Οκτωβρίου, από το παραπάνω σκηνικό προβλέπεται να απουσιάσει το Μελτέμι, το οποίο θα εξασθενήσει και μόνο σε τμήματα του Αιγαίου θα φτάνει τα 5bf, ενώ οι άνεμοι, στις περισσότερες περιοχές, θα πνέουν ασθενείς και θα επικρατήσει η θαλάσσια αύρα. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής θα είναι η συσσώρευση υγρασίας στην κατώτερη τροπόσφαιρα με αποτέλεσμα ο καιρός να καταστεί αρκετά υγρός, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες, οπότε και ομίχλες θα κάνουν την εμφάνισή τους σε κάποιες περιοχές. Κατά τα άλλα, αν εξαιρέσουμε τις διάσπαρτες νεφώσεις που κατά διαστήματα θα κάνουν την εμφάνισή τους σε κάποιες περιοχές της χώρας, δεν προβλέπεται να έχουμε αξιοσημείωτα φαινόμενα στην χώρα μας.

Ενώ ο "καλοκαιρινός" καιρός θα συνεχίζεται στον ελλαδικό χώρο, μια σημαντική αλλαγή προβλέπεται να λάβει χώρα στον Ευρωπαϊκό χώρο: Ισχυρός θερμός αντικυκλώνας προβλέπεται να αναπτυχθεί ανοιχτά της Μ.Βρετανίας με τάση μετακίνησης προς τα Βορειοανατολικά, ενώ παράλληλα εκτεταμένα πεδία χαμηλών πιέσεων προβλέπεται να αναπτυχθούν σε τμήματα της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης. Η διάταξη αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα, εκτός από την εκδήλωση έντονων φαινομένων σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, την γρήγορη μετακίνηση αρκτικών αερίων μαζών από τον βόρειο παγωμένο ωκεανό προς την βόρεια, την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, η θερμοκρασία προβλέπεται να "καταποντιστεί" κατά 10 - 20°C σε αρκετές περιοχές της Γηραιάς ηπείρου και ο "χειμώνας" να κάνει την πρώτη του "επίθεση" με πολύ δυναμικό τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τις βροχές και τις καταιγίδες, είναι αρκετά πιθανό, πολλές περιοχές της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης να ντυθούν "στα λευκά" και αυτό, λίγες ημέρες μετά από την άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα έως και 15°C πάνω από τις μέσες κλιματικές τιμές, σε κάποιες περιοχές.

Η χώρα μας, δεν αναμένεται να επηρεαστεί άμεσα από την παραπάνω μεταβολή και η διατήρηση υψηλών πιέσεων στην περιοχή μας θα "προστατεύσει" το "Καλοκαίρι" από την ψυχρή εισβολή. Ως εκ τούτου, μέχρι και την 1η Νοεμβρίου, ο καιρός θα συνεχίσει να κινείται, λίγο πολύ, όπως κινείται τις τελευταίες εβδομάδες. Εν συνεχεία, ωστόσο, με την άφιξη της ψυχρής αέριας μάζας στην "γειτονιά μας" ο καιρός αναμένεται να μεταβληθεί και στην περιοχή μας, μετά από εβδομάδες και, κατά πάσα πιθανότητα, το Φθινόπωρο θα ξυπνήσει από τον λήθαργο. Τα προγνωστικά στοιχεία για εκείνη την περίοδο (1-5 Νοεμβρίου) είναι προς το παρόν αρκετά ασταθή και η εξέλιξη του καιρού στην χώρα μας δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια. Ωστόσο, τα στοιχεία συγκλίνουν σημαντικά ως προς το εξής: πως υψηλές πιέσεις θα επεκταθούν στην δυτική Ευρώπη, αρκτικές αέριες μάζες θα καλύψουν τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη και ψυχρό μέτωπο θα κινηθεί προς την Μεσόγειο. Με βάση αυτό το κεντρικό σενάριο και την ακριβέστερη διάταξη που θα λάβουν τα συστήματα στον Ευρωπαϊκό χώρο, τρία είναι τα κύρια υποσενάρια όσων αφορά την εξέλιξη στην χώρα μας για το διάστημα αυτό:

α) Κίνηση της αρκτικής αέριας μάζας προς τα νότια Βαλκάνια, δημιουργία χαμηλό στο Αιγαίο ή στο Ιόνιο με τάση κίνησης προς τα ανατολικά, με αποτέλεσμα την σημαντική αλλαγή του καιρού, την εκδήλωση βροχών/καταιγίδων και την επικράτηση βορείων ανέμων, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

β) Δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού στην κεντρική Μεσόγειο με τάση μετατόπισης προς τα ανατολικά, γεγονός που σημαίνει πως σε πρώτη φάση η χώρα μας θα επηρεαστεί με αξιόλογες βροχές, ισχυρούς νοτιάδες και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, με ενδεχόμενο στροφής των ανέμων σε βοριάδες και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας μετά τις 5 Νοεμβρίου.

γ) "Εγκλωβισμός" του χαμηλού (ή της "οικογένειας" των χαμηλών) στην δυτική και κεντρική Μεσόγειο γεγονός που, για την περιοχή μας, θα σημαίνει την διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών με την παράλληλη επικράτηση νοτίων ανέμων οι οποίοι ενδέχεται να είναι ενισχυμένοι και να μεταφέρουν και σημαντικές ποσότητες σκόνης. Σε αυτή την περίπτωση, το κατά πόσο η χώρα μας θα δεχτεί αξιόλογα φαινόμενα ή όχι, θα εξαρτηθεί από τις επιμέρους διατάξεις και η δυτική και βόρεια Ελλάδα συγκεντρώνει σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες για να δεχτεί αξιόλογα φαινόμενα. Αντίθετα το νότιο και ανατολικό Αιγαίο ενδέχεται να έχει αρκετά "καλοκαιρινό" καιρό.

Παρά το γεγονός πως η εξέλιξη του καιρού στην χώρα μας, μετά το 1ο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, αποτελεί ένα "αίνιγμα" που φαίνεται να "λύνεται" με έναν από τους παραπάνω τρόπους, εκτός σημαντικής ανατροπής, το Φθινόπωρο θα επανέλθει στην χώρα μας, με το "ένα" ή το "άλλο" του πρόσωπο και, ακόμα και εάν επικρατήσει το θερμό σενάριο, αυτό δεν θα συνοδεύεται με αίθριο καιρό αλλά με αρκετή συννεφιά και, ενδεχομένως ισχυρούς ανέμους και βροχές.

Προς το παρόν βέβαια, το "Καλοκαιράκι" συνεχίζεται ακάθεκτο και οι παραλίες της χώρας μας συνεχίζουν να αποτελούν ιδανικό προορισμό μιας και οι χειμερινοί κολυμβητές, αργούν ακόμα να κατοχυρώσουν την "αποκλειστικότητα"...

 

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.