Πρόγνωση Kαιρού

"Καλοκαιράκι με τα όλα του"...

Κάποια από τα κυρίαρχα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την "καιρική ταυτότητα" του Καλοκαιριού στην χώρα μας, είναι η επικράτηση, σε γενικές γραμμές αίθριου καιρού και η έντονη ηλιοφάνεια, η επικράτηση του Μελτεμιού για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο Αιγαίο και η εκδήλωση τοπικών καταιγίδων κυρίως σε ορεινά τμήματα της χώρας κατά την διάρκεια του απογεύματος.

Τα στοιχεία αυτά, λίγο πολύ, κυριαρχούν, τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας και θα συνεχίσουν, για αρκετές ημέρες ακόμα, να συνθέτουν ένα σκηνικό που εν πολλοίς θα θυμίζει Καλοκαίρι. Ο καιρός θα διατηρηθεί ήπιος και, γενικά αίθριος, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, το Μελτέμι (με την κυριολεξία της λέξης) θα κάνει την εμφάνισή του στο Αιγαίο ενώ τοπικές καταιγίδες, είναι αρκετά πιθανό, να "σπάσουν" την καιρική μονοτονία κατά την διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα φαινόμενα να έχουν αξιόλογη ένταση και οργανωμένο χαρακτήρα. Βέβαια, η νύχτα έχει πλέον το "πάνω χέρι" και, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού, η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της νύχτας προλαβαίνει να πέσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα (κάτω από 20°C στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας), οι μέγιστες θερμοκρασίες, αν και υψηλές για τα δεδομένα της εποχής (μέχρι 30°C σε τοπικό επίπεδο) δεν συγκρίνονται με αυτές του Καλοκαιριού, ενώ ένα επιπλέον στοιχείο που κάνει την διαφορά, είναι η πολύ αυξημένη υγρασία.

Πιο αναλυτικά, το Σαββατοκύριακο, προβλέπεται να κυλήσει στην χώρα μας, με γενικά αίθριο καιρό, διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα σε κάποιες περιοχές και ενδεχόμενο για ασθενείς βροχές, κατά την διάρκεια του Σαββάτου, σε τμήματα της ανατολικής Ελλάδας και της Κρήτης. Το Μελτέμι, θα κυριαρχήσει στο Αιγαίο με ένταση 5-6bf και τοπικά 7bf, επηρεάζοντας σημαντικά και τμήματα της ανατολικής και νότιας Ελλάδας (και καθιστώντας υψηλό τον κίνδυνο εξάπλωσης πυρκαγιών), ενώ κατά την διάρκεια της Κυριακής, προβλέπεται να παρουσιάσει σταδιακή εξασθένιση. Η θερμοκρασία, σε υψηλά επίπεδα, θα ξεπεράσει, στις περισσότερες πεδινές περιοχές τους 25°C και θα προσεγγίσει, τοπικά τους 28-30°C, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να σημειώνονται σε περιοχές της δυτικής και νότιας Ελλάδας.

Η νέα εβδομάδα, προβλέπεται να ξεκινήσει με ήπιες συνθήκες και η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει και πάλι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Το Μελτέμι θα εξασθενήσει σημαντικά και μόνο την Δευτέρα, σε τμήματα του κεντρικού και νότιου Αιγαίου, θα φτάσει τοπικά τα 6bf. Η θερμοκρασία, θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας σε πολλές περιοχές τους 28-30°C. Οι νύχτες, ωστόσο, θα είναι δροσερές και υγρές και η θερμοκρασία θα πέφτει κάτω από 20°C, στις περισσότερες περιοχές. Παράλληλα, ομίχλες είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους, κατά την διάρκεια της νύχτας, σε κάποιες περιοχές. Περιορισμένο ενδεχόμενο τοπικών βροχών/καταιγίδων, θα υπάρχει, κυρίως από την Τρίτη, και ιδιαίτερα σε θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, στα Δωδεκάνησα και σε τμήματα του νότιου Αιγαίου.

Από τα μέσα της νέας εβδομάδας, προβλέπεται σταδιακή αλλαγή του καιρού προς το πιο "Φθινοπωρινό", με κύρια στοιχεία την επικράτηση νεφώσεων, κατά διαστήματα, σε αρκετές περιοχές, και την εκδήλωση καταιγίδων, σε κάποια τμήματα της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση (σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία τα οποία μπορεί να αλλάξουν σημαντικά), στο Ιόνιο και σε τμήματα του νότιου Αιγαίου και της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι προβλέπεται να είναι γενικά ασθενείς και η θερμοκρασία να διατηρηθεί σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Η υγρασία φαίνεται να είναι από τα κυρίαρχα στοιχεία του καιρού και ομίχλες θα κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως κατά την διάρκεια των νυχτερινών και πρωινών ωρών.

Στην περιοχή της Αττικής, το Σαββατοκύριακο θα κυλήσει με ήπιο, γενικά αίθριο καιρό, και λίγες νεφώσεις κυρίως σε τμήματα τη δυτικής Αττικής, ενώ το Μελτέμι θα κυριαρχήσει, με ένταση 4-5bf και, το Σάββατο, στην ανατολική Αττική μέχρι 6bf με τάση εξασθένισης την Κυριακή. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα προσεγγίζουν τους 24-27°C στην βόρεια και ανατολική Αττική και τους 27-29°C στα υπόλοιπα τμήματα του νομού, ενώ οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι κοντά στους 20°C, στις περισσότερες πεδινές περιοχές του νομού.

Η νέα εβδομάδα, προβλέπεται να ξεκινήσει, στην Αττική, με ήπιο καιρό, αρκετή ηλιοφάνεια, διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα, ασθενείς ανέμους, υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένη υγρασία ενώ είναι πιθανό, να σχηματιστούν τοπικές ομίχλες κατά τις νυχτερινές και πρωινές ώρες κυρίως σε "κλειστές" γεωγραφικές λεκάνες του νομού. Από τα μέσα της εβδομάδας, είναι πιθανό να υπάρξει μεταβολή του καιρού, με κύριο χαρακτηριστικό την επικράτηση αρκετής συννεφιάς, ενώ είναι αρκετά πιθανό, κυρίως από την Πέμπτη, να εκδηλωθούν βροχές/καταιγίδες σε κάποια τμήματα του νομού. Οι άνεμοι προβλέπεται να διατηρηθούν γενικά ασθενείς, η θερμοκρασία δεν προβλέπεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και η υγρασία θα συνεχίσει να αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο του καιρού.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, παρά την σταδιακή μεταβολή κατά την διάρκεια της επόμενης εβδομάδας με χαρακτηριστικά την συννεφιά και την εκδήλωση παροδικών βροχών/καταιγίδων σε κάποιες περιοχές, δεν προβλέπεται αξιόλογη ατμοσφαιρική διαταραχή να επηρεάσει την χώρα μας κατά την διάρκεια του 2ου δεκαημέρου του Οκτωβρίου και κατά συνέπεια η πιθανότητα να εκδηλωθούν γενικευμένα φαινόμενα ή να υπάρξει σημαντική μεταβολή στην θερμοκρασία, είναι περιορισμένη. Αξιοσημείωτη μεταβολή στον καιρό, ενδέχεται να υπάρξει μετά τις 20 και, κυρίως προς τα τέλη του μήνα, είναι ωστόσο πολύ νωρίς για αναλυτικά στοιχεία.

Προς το παρόν, ανοίγεται ένα χρονικό διάστημα αρκετών ημερών, που ενδείκνυται για εξορμήσεις και, γιατί όχι, για βουτιές στις υπέροχες, αυτή την περίοδο, παραλίες της χώρας μας, πριν αυτές γίνουν "αποκλειστικό προνόμιο" των χειμερινών κολυμβητών...

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.