Πρόγνωση Kαιρού

Το Φθινόπωρο είναι εδώ...

Το Φθινόπωρο είναι εδώ...

 Η 23η Σεπτεμβρίου, με την φθινοπωρινή ισημερία, σήμανε και "επίσημα", κατά τον "αστρονομίκό" ορισμό, την έναρξη του Φθινοπώρου στο βόρειο ημισφαίριο και στην χώρα μας. Από καιρικής άποψης, η μετάβαση στο Φθινόπωρο, εξελίσσεται εξαιρετικά ομαλά, με τον καιρό να κινείται αρκετά κοντά στα "πρότυπα" και στα "κλιματικά δεδομένα" του μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Σεπτέμβριος, παρά το γεγονός ότι θεωρείται φθινοπωρινός μήνας και είναι στενά συνυφασμένος με μεγάλη μεταβολή του καιρού, πρωτοβρόχια και πτώση της θερμοκρασίας, επί τοις πράγμασι, όμως, είναι ένας μεταβατικός μήνας, και συνήθως οι πρώτες του εβδομάδες έχουν καλοκαιρινή χροιά, η οποία χάνεται όσο περνάει ο καιρός. Ο Φετινός Σεπτέμβριος, χαρακτηρίστηκε κατά το 1ο δεκαπενθήμερο του μήνα, από την έντονη κυριαρχία του Μελτεμιού και την διατήρηση σχετικά θερμών συνθηκών (καλοκαιρινά χαρακτηριστικά). Από τα μέσα του μήνα όμως, το Μελτέμι εξασθένησε και ατμοσφαιρικές διαταραχές άρχισαν να επηρεάζουν τον ελλαδικό χώρο, δίνοντας βροχές, καταιγίδες, παροδικά ισχυρούς ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας (φθινοπωρινά χαρακτηριστικά). Σε γενικές γραμμές, από υετικής άποψης, ο Σεπτέμβριος χαρακτηρίστηκε από την παρουσία αρκετών βροχοπτώσεων σε περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας, και από ανομβρία στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου, της ανατολικής και νότιας Ελλάδας και από το γεγονός πως σε πολλές περιπτώσεις τα μεγάλα ύψη βροχής που σημειώθηκαν οφείλονται σε έντονα φαινόμενα (καταιγίδες με ραγδαία βροχόπτωση) και όχι σε βροχοπτώσεις μεγάλης διάρκειας. Από πλευράς θερμοκρασίας, δεν παρατηρήθηκαν αξιόλογες θερμές ή ψυχρές περίοδοι και η πορεία του "θερμομέτρου" κινείται κοντά (ελαφρά πιο πάνω) στις κλιματικές τιμές.

Η ατμοσφαιρική διαταραχή που επηρέασε την χώρα μας την Τρίτη και την Τετάρτη (24-25 Σεπτεμβρίου), κατάφερε να "βρέξει", έστω παροδικά, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά τα έντονα φαινόμενα, εστιάστηκαν κατά κύριο λόγο στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά Ελλάδα, στην δυτική Πελοπόννησο και σε τμήματα του ανατολικού Αιγαίου. Στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα είχαν ασθενέστερο και, σε γενικές γραμμές, παροδικό χαρακτήρα.  Βασικός λόγος γι'αυτή την άνιση κατανομή, είναι το γεγονός ότι η διέλευση της ατμοσφαιρικής διαταραχής, συνδυάστηκε κατά κύριο λόγο με ανέμους δυτικής συνιστώσας, οι οποίοι μεταφέρουν υγρό, θερμό και ασταθή αέρα από το Ιόνιο προς την δυτική Ελλάδα και από το Αιγαίο προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με αποτέλεσμα σε αυτές τις περιοχές να αναπτύσσονται συστάδες καταιγίδων ικανές να δώσουν έντονα φαινόμενα.

Με την απομάκρυνση της ατμοσφαιρικής διαταραχής προς τα ανατολικά, τα φαινόμενα γρήγορα περιορίστηκαν και ο καιρός επανήλθε σε ήπιους ρυθμούς. Παράλληλα, θερμότερες αέριες μάζες μεταφέρθηκαν προς τον ελλαδικό χώρο με αποτέλεσμα και την αισθητή επαναφορά της θερμοκρασίας σε σχετικά υψηλά επίπεδα (μεταξύ 25°C και 30°C οι μέγιστες τιμές στις περισσότερες περιοχές). Αξίζει να σημειωθεί, πως όπως συμβαίνει αρκετά συχνά με τις "ζέστες του Σεπτεμβρίου", το αίσθημα της ζέστης είναι αρκετά υψηλό, καθώς ο οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται με αρκετά αυξημένη υγρασία και με αρκετά ασθενείς ανέμους. Ωστόσο, οι νύχτες είναι πλέον αρκετά δροσερές και στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ο "υδράργυρος" προλαβαίνει να πέσει κάτω από 20°C, γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς στην μεγάλη διάρκεια που έχει πλέον η νύχτα.

Το ήπιο σκηνικό, προβλέπεται να κυριαρχήσει μέχρι και το τέλος του μήνα, με κύρια χαρακτηριστικά τον, σε γενικές γραμμές, αίθριο καιρό, τις διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα οι οποίες σε μεμονωμένες περιπτώσες θα πυκνώνουν και θα καθίστανται ικανές να δώσουν βροχές/καταιγίδες περιορισμένης διάρκειας, την αυξημένη υγρασία, και τους γενικά ασθενείς ανέμους, παρά το γεγονός πως το Μελτέμι, θα κάνει μία ακόμα προσπάθεια να κυριαρχήσει, έστω και εξασθενημένο (μέχρι 6bf) σστην περιοχή του Αιγαίου. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές να ξεπερνάνε τους 25°C στις περισσότερες περιπτώσεις, οι νύχτες όμως θα είναι αρκετά δροσερές και σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές η θερμοκρασία θα προσεγγίζει ή και θα πέφτει κάτω από τους 15°C.

Στην περιοχή της Αττικής, ο καιρός θα διατηρηθεί πολύ ήπιος μέχρι και το τέλος του μήνα, με την ηλιοφάνεια (και την ξαστεριά κατά την διάρκεια της νύχτας) να κυριαρχούν, τις διάσπαρτες νεφώσεις μόνο κατά διαστήματα να καλύπτουν τμήματα του αττικού ουρανού και την θερμοκρασία να κυμαίνεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα και να προσεγγίζει τους 25°C με 28 στις περισσότερες πεδινές περιοχές. Οι άνεμοι, θα πνέουν γενικά ασθενείς, από μεταβλητές διευθύνσεις, με το Μελτέμι να επικρατεί κατά διαστήματα στην ανατολική Αττική, με ένταση μέχρι 5bf. Η υγρασία θα είναι γενικά αυξημένη, και το αίσθημα δυσφορίας σχετικά έντονο, αλλά κατά την διάρκεια της νύχτας ο καιρός θα "δροσίζει" αισθητά και η θερμοκρασία θα πέφτει κοντά και κάτω από 20°C.

Και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ο καιρός προβλέπεται να διατηρηθεί γενικά ήπιος μέχρι το τέλος του μήνα, με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί, διάσπαρτες νεφώσεις να καλύπτουν για μικρά χρονικά διαστήματα τον ουρανό και το ενδεχόμενο για βροχές περιορισμένης διάρκειας περιορισμένο. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα, με το αίσθημα της ζέστης να είναι έντονο, κατά τις μεσημεριανές ώρες, καθώς η υγρασία θα είναι σχετικά υψηλή. Οι νύχτες, ωστόσο θα είναι αρκετά δροσερές κυρίως στα προάστια της πόλης.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, η σκυτάλη από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο, προβλέπεται να μεταβιβαστεί με γενικά ήπιο και σχετικά θερμό καιρό. Ο Οκτώβριος όμως, έρχεται μάλλον αποφασισμένος να φέρει το "βαθύ Φθινόπωρο" στην περιοχή μας, από τις πρώτες του ημέρες, καθώς διαμορφώνεται τάση να αναπτυχθεί έντονα μεσημβρινή κυκλοφορία (εξάρσεις υψηλών πιέσεων σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και εξάρσεις χαμηλών πιέσεων και ψυχρών αερίων μαζών σε μικρά γεωγραφικά πλάτη), η οποία ευνοεί την δημιουργία ισχυρών χαμηλών βαρομετρικών, σε τροχιά ικανή να επηρεάσει και την χώρα μας με βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και απότομες μεταβολές στην θερμοκρασία. Σημειώνεται πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για ασφαλή εκτίμηση, τα στοιχεία, ωστόσο, συγκλίνουν πως με τον έναν η με τον άλλον τρόπο, η Ελλάδα θα επηρεαστεί από μία τουλάχιστον αξιόλογη ατμοσφαιρική διαταραχή κατά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, η οποία μάλλον θα καταφέρει να δώσει έντονα φαινόμενα σε πολλές περιοχές και, γιατί όχι, και τα πρώτα χιόνια σε ορεινά τμήματα με μεγάλο υψόμετρο.

Καλό Φθινόπωρο και καλή "καιρική saison"...

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.