Πρόγνωση Kαιρού

Το Φθινόπωρο είναι εδώ...

Το Φθινόπωρο είναι εδώ...

 Η "επίσημη" έναρξη του Φθινοπώρου, η οποία σύμφωνα με τον αστρονομικό ορισμό γίνεται κατά την φθινοπωρινή ισημερία, στις 23 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να λάβει χώρα με τον καιρό απόλυτα εναρμονισμένο στα πρότυπα της εποχής καθώς μία αξιόλογη ατμοσφαιρική διαταραχή, θα έχει "βρέξει" το ελλαδικό χώμα, σε μεγάλο βαθμό, και θα έχει επαναφέρει την θερμοκρασία κοντά και κάτω από τις μέσες κλιματικές τιμές.

Αξίζει να σημειωθεί πως, από καιρικής άποψης, η μετάβαση από το Καλοκαίρι, στο Φθινόπωρο, μέχρι στιγμής, γίνεται εξαιρετικά ομαλά, χωρίς ακραίες μεταβολές στην θερμοκρασία, η οποία κυμαίνεται πολύ κοντά στις μέσες τιμές, και με την έλευση, έστω ασθενών, ατμοσφαιρικών διαταραχών, να δίνουν "φθινοπωρινές πινελιά" και φαινόμενα σε κάποιες περιοχές της χώρας. Κυρίαρχο στοιχείο του καιρού, κατά το 1ο δεκαπενθήμερο του μήνα, ήταν αδιαμφισβήτητα το Μελτέμι, το οποίο έδινε καθημερινά το παρόν, κατά διαστήματα ενισχυμένο, δροσίζοντας αισθητά το Αιγαίο και την ανατολική Ελλάδα, θερμαίνοντας σχετικά την δυτική Ελλάδα, και περιορίζοντας την αστάθεια και την δυναμική εκδήλωσης καταιγίδων στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής και νότιας χώρας. Αξιοσημείοτη ήταν στο σύνολό της η εμφάνιση του Μελτεμιού κατά την διάρκεια του Αυγούστου και των πρώτων εβδομάδων το Σεπτεμβρίου, με τον εποχικό άνεμο να σημειώνει "σερί" 40 περίπου ημερών συνεχούς πνοής.

Η πρώτη αξιόλογη ατμοσφαιρική διαταραχή, που αναμένεται να απασχολήσει την χώρα από την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, θα λάβει χώρα στα πλαίσια μια ευρείας διαταραχής στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία των συστημάτων στον ευρωπαϊκό χώρο, η οποία παρουσιάζει αρκετά "χειμερινά χαρακτηριστικά" και θα έχει ως κυρίαρχα στοιχεία την ταχεία επέκταση θερμού αντικυκλώνα από τις Αζόρες προς την δυτική και κεντρική Ευρώπη, την δημιουργία εκτεταμένου πεδίου χαμηλών πιέσεων στην ανατολική Ευρώπη και την πνοή εκτεταμένου βόρειου ρεύματος (που προκύπτει από την διάταξη αυτή) που μεταφέρει γρήγορα ψυχρές αέριες μάζες από την βόρεια Ευρώπη προς τα νότια τμήματα της γηραιάς ηπείρου και την Μεσόγειο. Η σύγκρουση των πολικών αερίων μαζών με τις θερμότερες που επικρατούν στην νότια Ευρώπη, έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μετωπικών επιφανειών και δευτερεουσών κυκλογενέσεων στην Μεσόγειο, διαταραχές που θα επηρεάσουν την χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά και θα συνοδεύονται από βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας.

Λόγω της κίνησης των διαταραχών από τα δυτικά προς τα ανατολικά, που έχει σαν αποτέλεσμα να επιτευχθεί καλύτερος συνδυασμός αστάθειας/υγρασίας/διαταραχών/ορογραφίας/ στην δυτική και βόρεια Ελλάδα, σε πρώτη φάση, τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα απασχολήσουν τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης ενώ, σε δεύτερη φάση, θα επηρεαστεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τα πιο αξιόλογα φαινόμενα να αφορούν περιοχές της δυτικής και βόρειας χώρας, της Θεσσαλίας και τμημάτων της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα θα έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα και είναι αρκετά πιθανό να δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε κάποιες περιοχές.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, σε τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, όπου ο συνδυασμός αυξημένης υγρασίας, αστάθειας και πιο αξιόλογης δυναμικής των διαταραχών, ενδέχεται να ευνοήσει την εκδήλωση έντονων φαινομένων. Αντίθετα, στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων, της Κρήτης και του νοτιοανατολικού Αιγαίου, το ενδεχόμενο εκδήλωσης αξιόλογων φαινομένων είναι μικρό. Στις περιοχές αυτές, κυρίαρχο στοιχείο του καιρού, θα είναι το ενισχυμένο βόρειο ρεύμα, το οποίο θα επικρατήσει από την Πέμπτη (βόρειο Αιγαίο) και κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο, το οποίο θα οδηγήσει και σε αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Με τον βοριά να επικρατεί, μεταφέροντας τμήμα της πολικής αέριας μάζας που θα έχει καταφθάσει μέχρι τα Βαλκάνια, προς την χώρα μας, η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και, από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή, δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τους 25, στις περισσότερες περιοχές. Η πτώση θα είναι πιο αισθητή στην ανατολική και νότια Ελλάδα, στην βορειοανατολική Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, καθώς η ψυχρή μεταφορά θα συνδυαστεί με ενισχυμένους ανέμους. Παράλληλα, πολύ δροσερές συνθήκες θα επικρατήσουν κατά την διάρκεια της ημέρας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με την θερμοκρασία, στις περισσότερες περιοχές να πέφτει κάτω από 20°C, ενώ σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας (κυρίως σε ορεινές περιοχές), η ελάχιστη θερμοκρασία θα πέσει κάτω από 10°C.

Στην περιοχή της Αττικής, η μεταβολή του καιρού θα αρχίσει να γίνεται αντιληπτή από την Πέμπτη το μεσημέρι, με διάσπαρτες νεφώσεις να καλύπτουν τμήματα του ουρανού ενώ από την νύχτα, προς την Παρασκευή μέχρι και το Σάββατο, οι νεφώσεις θα είναι κατά διαστήματα αυξημένες και ικανές να δίνουν παροδικές βροχές, οι οποίες τοπικά ενδέχεται να έχουν έντονο χαρακτήρα. Καταιγίδες, είναι πιθανό να εκδηλωθούν κατά διαστήματα, κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο με ιδιαίτερη έμφαση στα δυτικά τμήματα του νομού. Το βόρειο ρεύμα, προβλέπεται νε επικρατήσει κατά την διάρκεια της Παρασκευής και του Σαββάτου, οπότε και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση με τις μέγιστες τιμές να μην ξεπερνάνε τους 25°C και τις ελάχιστες να διαμορφώνονται κοντά στους 15°C.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, η μεταβολή θα γίνει αντιληπτή από το απόγευμα της Πέμπτης ενώ την Παρασκευή, προβλέπεται να σημειωθούν βροχές οι οποίες κατά διαστήματα θα έχουν έντονο χαρακτήρα και είναι αρκετά πιθανό να εκδηλωθούν καταιγίδες. Από το Σάββατο τα φαινόμενα προβλέπεται να υποχωρήσουν, ο καιρός σταδιακά να ανοίξει και η θερμοκρασία να σημειώσει πτώση.

Από την Κυριακή, με την απομάκρυνση της ατμοσφαιρικής διαταραχής, προβλέπεται υποχώρηση των φαινομένων και άνοιγμα του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ το βόρειο ρεύμα θα διατηρηθεί ενισχυμένο, κυρίως στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, μέχρι τις βραδινές ώρες της ημέρας.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, η επόμενη εβδομάδα (και, επισήμως, το Φθινόπωρο), θα ξεκινήσει με ήπιο καιρό, στις περισσότερες περιοχές, ενώ, μετά από ένα ψυχρό ξημέρωμα, η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και τις ημέρες που θα ακολουθήσουν, θα προσεγγίσει και, ενδεχομένως, σε κάποιες περιοχές, θα ξεπεράσει, τους 30°C. Ωστόσο, είναι αρκετά πιθανό διαταραχές (κυρίως μέσης/ανώτερης τροπόσφαιρας) να επηρεάσουν την περιοχή μας και να συνδυαστούν με υγρές και ασταθείς συνθήκες, ευνοώντας την εκδήλωση καταιγίδων, σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Καλό Φθινόπωρο και καλή "καιρική saison"...

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.