Πρόγνωση Kαιρού

Στα ύψη, "πολιτικό" και "μετεωρολογικό" θερμόμετρο...

Στα ύψη,

Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και η τελευταία τον εκλογών, ολοκληρώνεται με το "πολιτικό θερμόμετρο" να ανεβαίνει, αλλά και με την θερμοκρασία να σημειώνει αισθητή άνοδο και να "φλερτάρει" για πρώτη φορά με τους 40°C, σε κάποιες περιοχές της χώρας. Η θερμή περίοδος των τελευταίων ημερών, ήταν τελικά, ηπιότερη του προβλεπόμενου, κυρίως για την ανατολική και νότια Ελλάδα όπου η δροσερή αέρια μάζα στην κατώτερη τροπόσφαιρα δεν "παρέδωσε εύκολα τα όπλα", δεν ήταν όμως και "αναίμακτη" κυρίως ως προς τον τομέα των πυρκαγιών, καθώς μια σειρά από αξιόλογης έκτασης πύρινα μέτωπα σημειώθηκαν στην Εύβοια, με τον καπνό να σκεπάζει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και το λεκανοπέδιο της Αθήνας και με την μυρωδιά του καμμένου ξύλου να απλώνεται στις συνοικίες της πρωτεύουσας.

Μία ατμοσφαιρική διαταραχή η οποία προβλέπεται να διασχίσει την χώρα μας κατά την διάρκεια του Σαββάτου, και η οποία θα συνοδεύεται από μεταφορά δροσερότερων και ασταθέστερων αερίων μαζών, θα έχει σαν αποτέλεσμα την μικρή πτώση της θερμοκρασίας και την εκδήλωση τοπικών βροχών/καταιγίδων κυρίως σε ηπειρωτικές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας. Παράλληλα, το Μελτέμι θα κάνει αισθητή την παρουσία του στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο χωρίς ιδιαίτερα αυξημένη ένταση (μέχρι 7bf τοπικά).

Από την Κυριακή, μια νέα, αυτή τη φορά αξιόλογη, θερμή περίοδος, ξεκινάει για την χώρα μας, με χαρακτηριστικά τα οποία θα μπορούσαν να την κατατάξουν πάνω από τα όρια του καύσωνα (δεν υπάρχει επιστημονικός όρος "καύσωνας" και τα όρια είναι αρκετά αυθαίρετα - η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, για λόγους που αφορούν την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, έχει θέσει σαν κριτήρια: η μέγιστη θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 39°C, η ελάχιστη θερμοκρασία να είναι μεγαλύτερη του 26°C, η διάρκεια της θερμής περιόδου μεγαλύτερη των 3 ημερών και οι παραπάνω συνθήκες να αφορούν μεγάλο μέρος της χώρας). Η ημέρα των εκλογών, θα χαρακτηριστεί από γενικά αίθριο καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς έως μέτριοι με το Μελτέμι να κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία του στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, με ένταση μέχρι 6bf. H θερμοκρασία, σε άνοδο, θα ξεπεράσει σε πολλές περιοχές της χώρας τους 35°C και, τοπικά, θα προσεγγίσει τους 38-39°C με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να σημειώνονται σε κλειστές λεκάνες της ηπειρωτικής Ελλάδας (όπως πχ ο Θεσσαλικός κάμπος, η κεντρική Μακεδονία, η ανατολική Στερεά Ελλάδα, οι κοιλάδες της Πελοποννήσου...). Αισθητά χαμηλότερη θα είναι η θερμοκρασία στο Αιγαίο και σε αρκετές παράκτιες περιοχές.

Από την Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη, η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο και να διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τους 37°C σε μεγάλο μέρος της χώρας και φτάνοντας, τοπικά τους 40-42°C. Παράλληλα, το Μελτέμι προβλέπεται να υποχωρήσει και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας να επικρατούν μεταβλητοί άνεμοι μέχρι 5bf. Ωστόσο, κατά την διάρκεια του απογεύματος είναι πιθανόν να εκδηλώνονται ξαφνικές καταιγίδες (μπουρίνια) σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, η θερμή περίοδος αναμένεται να διατηρηθεί και την Πέμπτη και ίσως, σε κάποιες περιοχές (κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα) η θερμοκρασία να ξεπεράσει τοπικά τους 42°C. Ωστόσο, από τα βόρεια και δυτικά τμήματα της χώρας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, θα αρχίσει υποχώρηση της θερμής αέριας μάζας. Η Παρασκευή, με βάση τα τωρινά προγνωστικά δεδομένα, θα είναι η ημέρα εξόδου από τον καύσωνα για το σύνολο, σχεδόν της χώρας, με τον άνεμο να ενισχύεται, την θερμοκρασία να υποχωρεί αισθητά και την αστάθεια να εμφανίζεται σε κάποιες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, είναι αρκετά νωρίς ακόμα για να δοθούν λεπτομέρειες για την ακριβή ημέρα και τον τρόπο με τον οποίο θα υποχωρήσει η θερμή αέρια μάζα αλλά και για το κατά πόσο θα εκδηλωθούν, τελικά, καταιγίδες, κατά την διάρκεια των ημερών της θερμής περιόδου. Αναλυτικότερα στοιχεία θα δοθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Όσον αφορά την περιοχή της Αττικής, το Σάββατο, προβλέπεται να κυλήσει με άστατο καιρό μιας και οι νεφώσεις που θα καλύπτουν κατά διαστήματα τμήματα του ουρανού, ενδέχεται κατά τις απογευματινές ώρες να πυκνώσουν και να δώσουν, εν τέλει, τοπικούς όμβρους και καταιγίδες περιορισμένης διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέχρι 5bf και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Η Κυριακή των εκλογών, θα εξελιχθεί στην Αττική με γενικά αίθριο καιρό, ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία, σε άνοδο, να προσεγγίζει τους 34-36°C, με τις υψηλότερες τιμές να σημειώνονται στην δυτική Αττική και σε περιοχές του λεκανοπεδίου της Αθήνας. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, και η Αττική θα επηρεαστεί σημαντικά από τον "καύσωνα" με την θερμοκρασία κατά την διάρκεια του τετραημέρου Δευτέρα - Πέμπτη να ξεπερνάει, σε αρκετές περιοχές, τους 37°C και σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάνει τους 40-41°C.

Εν συντωμία, όσον αφορά το ερχόμενο κύμα "καύσωνα", με βάση τα προγνωστικά στοιχεία τα οποία έχουμε διαθέσιμα, αυτό θα έχει διάρκεια 3-5 ημέρες (ξεκινώντας από την Κυριακή αλλά ουσιαστικά από την Δευτέρα θα έπιτεχθούν οι συνθήκες που περιγράφονται σύμφωνα με τον άτυπο ορισμό της ΕΜΥ), θα είναι "μέτριας" έντασης με την μέγιστη θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές να ξεπερνάει τους 39°C και την απόλυτα μέγιστη να προσεγγίζει σε κάποιες περιοχές τους 43°C, θα είναι αρκετά ευρύς όσον αφορά την έκταση, δηλαδή οι υψηλές θερμοκρασίες θα αφορούν αρκετά μεγάλο μέρος της επικράτειας, ενώ το πιο ανησυχητικό στοιχείο (αλλά όχι ακραίο) είναι η σχετικά μεγάλη διάρκεια που φαίνεται να έχει σε αρκετές περιοχές και η ενδεχόμενη παράταση των υψηλών θερμοκρασιών σε κάποια γεωγραφικά διαμερίσματα. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, η χώρα μας έχει ζήσει σαφώς σοβαρότερες θερμές περιόδου, όπως αυτή που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2017 και, τον μεγάλο καύσωνα του Ιουνίου 2007, οπότε και η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 45°C σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Το επικίνδυνο στοιχείο είναι πως θα υπάρξουν, σχεδόν σίγουρα, χρονικές περίοδοι που οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνδυαστούν με ενισχυμένους ανέμους, καθιστώντας ιδιαίτερα υψηλό τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών και η εβδομάδα που θα ακολουθήσει μάλλον θα είναι αρκετά "δύσκολη" όσον αφορά την αντιπυρική θωράκιση της χώρας μας...

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.