Πρόγνωση Kαιρού

"Θεριεύει" το Μελτέμι...

Τα απογευματινά "μπουρίνια" κυρίως στην βόρεια Ελλάδα και οι αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, αποτέλεσαν τα κυρίαρχα στοιχεία στο καιρικό "σκηνικό" κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι καταιγίδες, σε αρκετές περιπτώσεις είχαν έντονο χαρακτήρα και συνοδεύτηκαν και από χαλαζοπτώσεις. Άξιο λόγου είναι, επίσης, και το αίσθημα της ζέστης το οποίο σε πολλές περιοχές ήταν έντονο καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάστηκαν με ασθενείς ανέμους και σχετικά αυξημένη υγρασία.

Η νέα εβδομάδα, ξεκίνησε με κύρια χαρακτηριστικά την εκδήλωση έντονων καταιγίδων σε μεγάλο μέρος της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας και την πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια και δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ οι θερμοκρασίες διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα στην ανατολική και νότια Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών, δύο είναι τα κύρια "πιόνια" στην σκακιέρα των βαρομετρικών συστημάτων που θα καθορίσουν την εξέλιξη του καιρού στην χώρα μας: α) Η επικράτηση χαμηλών πιέσεων στην περιοχή της Τουρκίας και της ανατολικής Μεσογείου, εξαιτίας του θερμικού χαμηλού το οποίο τείνει να εμφανιστεί σε εκείνες τις περιοχές, κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού αλλά και με την υποστήριξη ανώτερης διαταραχής η οποία κινείται από τα Βαλκάνια προς τον ελλαδικό χώρο και την Τουρκία και η οποία βαθαίνει το επιφανειακό χαμηλό και β)Η επικράτηση υψηλών πιέσεων στην περιοχή της Ευρώπης. Η διαφορά πίεσης που προκύπτει, μεταξύ των δύο συστημάτων, έχει σαν αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού βόρειου ρεύματος στο Αιγαίο και την Ελλάδα, το οποίο, καθώς μεταφέρει δροσερό αέρα από την Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο, δροσίζει σημαντικά τις περιοχές που επηρεάζονται από αυτό.

Η παραπάνω διάταξη, σε γενικές γραμμές, προβλέπεται να επικρατήσει για αρκετές ημέρες και, πρακτικά, θα έχει σαν αποτελέσματα:

α)Την πνοή ενισχυμένων βοριάδων στην περιοχή του Αιγαίου και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η ένταση των βοριάδων, σε αρκετές περιοχές θα ξεπερνάει τα 6bf και τοπικά, κατά διαστήματα, θα φτάνει τα 8bf, δημιουργώντας έντονο κυματισμό.

β)Την πτώση της θερμοκρασίας και την διαμόρφωση σχετικά δροσερών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και σε μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας. Στις περιοχές αυτές, οι μέγιστες θερμοκρασίες προβλέπεται να είναι κοντά στους 30°C. Ειδικά στις Κυκλάδες και τα παραθαλάσσια, προσήνεμα στον βοριά, τμήματα της ανατολικής Ελλάδας και της βόρειας Κρήτης, θα καταγράφουν θερμοκρασίες κοντά στους 25°C με το αίσθημα δροσιάς να είναι αρκετά έντονο εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

γ)Στην δυτική και βόρεια Ελλάδα, καθώς το Μελτέμι είτε θα είναι εξασθενημένο είτε θα φτάνει ως ηπειρωτικός άνεμος, η θερμοκρασία θα είναι συγκριτικά αρκετά υψηλότερη σε σχέση με την ανατολική Ελλάδα και το Αιγαίο. Εκεί, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και σε κάποιες περιοχές θα ξεπερνάνε τους 35°C.

δ)Οι ισχυροί βοριάδες θα έχουν σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της αστάθειας και κατά συνέπεια η πιθανότητα καταιγίδων θα είναι πιο περιορισμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, όμβροι και καταιγίδες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται, κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλίας και σε τμήματα της δυτικής Ελλάδας, με τα φαινόμενα σε γενικές γραμμές να έχουν πιο παροδικό και τοπικό χαρακτήρα. Επίσης, την Τρίτη και την Τετάρτη, δεν αποκλείεται και σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, να υπάρξουν διαστήματα με πυκνή συννεφιά και βροχερό καιρό.

Σύμφωνα με τα τωρινά προγνωστικά στοιχεία, οι πιο "δροσερές" και "ανεμώδεις" ημέρες προβλέπεται να είναι η Τρίτη, η Τετάρτη και η Πέμπτη, και από την Παρασκευή το βόρειο ρεύμα αναμένεται να σημειώσει εξασθένιση και η θερμοκρασία άνοδο. Παράλληλα, η πιθανότητα καταιγίδων προβλέπεται να αυξηθεί και είναι αρκετά πιθανό, κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, να εκδηλωθούν φαινόμενα σε σχετικά μεγάλο μέρος της χώρας. Η εξασθένιση του βοριά και η άνοδος της θερμοκρασίας, μάλλον θα είναι σύντομη και είναι αρκετά πιθανό την Κυριακή και κατά τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, οι άνεμοι να ενισχυθούν και η θερμοκρασία να σημειώσει πτώση.

Στην περιοχή της Αττικής, οι επόμενες ημέρες της εβδομάδας, προβλέπεται να κυλήσουν με γενικά αίθριο καιρό, διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα και ενισχυμένους βοριάδες, η ένταση των οποίων θα φτάνει τοπικά τα 6-7bf, με ριπές οι οποίες σε κάποιες περιοχές ενδέχεται να φτάσουν τα 100km/h. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και οι μέγιστες τιμές δεν θα ξεπερνάνε σημαντικά τους 30°C, με τις υψηλότερες θερμοκρασίας να καταγράφονται στην δυτική Αττική και τις χαμηλότερες στα παράκτια τμήματα της βόρειας και ανατολικής Αττικής. Οι ελάχιστες τιμές, θα είναι μεταξύ 20°C και 25°C στις περισσότερες περιοχές. Την Παρασκευή και το Σάββατο, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, ενώ είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές/καταιγίδες κατά την διάρκεια του απογεύματος.

Σημειώνεται ότι με την ξαφνική ενίσχυση και επικράτηση των ανέμων, προβλέπεται να διαμορφωθούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα, το ανατολικό και νότιο Αιγαίο. Καθημερινά δελτία για τον βαθμό επικινδυνότητας των επιμέρους περιοχών της χώρας και οδηγίες προφύλαξης πριν και κατά την εκδήλωση πυρκαγιών, μπορείτε να βλέπετε μέσα από την επίσημη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.