Πρόγνωση Kαιρού

Πρόγνωση καιρού για το τριήμερο του Αγ.Πνεύματος...

Πρόγνωση καιρού για το τριήμερο του Αγ.Πνεύματος...

Τρία, θα μπορούσε να ειπωθεί, πως είναι τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον καιρό στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού: α)Ο κατά κανόνα αίθριος καιρός, οι γενικά υψηλές θερμοκρασίες και η εμφάνιση θερμών περιόδων β)Το Μελτέμι στο Αιγαίο το οποίο κατά περιόδους μπορεί να είναι ενισχυμένο και να επηρεάζει και μεγάλο μέρος της χώρας και γ)οι ξαφνικές καταιγίδες κατά την διάρκεια του απογεύματος οι οποίες εμφανίζονται αρκετά συχνά σε ηπειρωτικές περιοχές της κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας και κατά περιόδους δύνανται να απασχολήσουν μεγάλο μέρος της χώρας και θαλάσσιες περιοχές.

Και τα τρία, αυτά, στοιχεία, προβλέπεται να συνυπάρξουν κατά την διάρκεια του τριημέρου του Αγ.Πνεύματος συνθέτοντας ένα σκηνικό το οποίο σε γενικές γραμμές θα περιλαμβάνει σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, Μελτέμι στο Αιγαίο και σε τμήματα της ανατολικής και νότιας Ελλάδας και καταιγίδες, κατά την διάρκεια του απογεύματος, σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Σημειώνεται ότι με εξαίρεση τις περιοχές που θα επηρεαστούν από καταιγίδες, σε γενικές γραμμές ο καιρός προβλέπεται να κυλήσει γενικά αίθριος και χωρίς φαινόμενα ικανά να δημιουργήσουν προβλήματα. Πιο αναλυτικά:

α) Καταιγίδες, οι οποίες θα έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα και ενδέχεται να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα της Θράκης, της Μακεδονίας, στα ορεινά της Ηπείρου, στην Θεσσαλία (με ιδιαίτερη έμφαση στα ορεινά τμήματα της δυτικής Θεσσαλίας), στην Στερεά Ελλάδα (με ιδιαίτερη έμφαση στα ορεινά τμήματα της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας), και σε τμήματα της Πελοποννήσου (κυρίως στα κεντρικά και δυτικά τμήματα), ενώ είναι πιθανό να επηρεαστούν δευτερογενώς τμήματα του Βόρειου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων από συστήματα καταιγίδων που θα έχουν δημιουργηθεί στις ηπειρωτικές περιοχές που γειτονεύουν με αυτές (Θράκη, Μακεδονία και Τουρκία αντίστοιχα). Οι καταιγίδες αυτές θα εκδηλώνονται κατά κανόνα από τις 12μμ μέχρι τις 9μμ και θα έχουν γενικά τοπικό και ξαφνικό χαρακτήρα. Ειδικά την Δευτέρα του Αγ. Πνεύματος, οι καταιγίδες προβλέπεται να έχουν πιο οργανωμένο και έντονο χαρακτήρα και κατά την διάρκεια του απογεύματος, να επηρεαστούν πολλές περιοχές της χώρας.

β)Το Μελτέμι, θα κάνει αισθητή την παρουσία του στο Αιγαίο και σε τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας, πνέοντας με μέτρια ένταση της τάξης των 4-6bf, ενώ τοπικά, κυρίως σε τμήματα των βορείων Κυκλάδων και του νότιου Αιγαίου, ενδέχεται να φτάσουν τα 7bf. Από το απόγευμα της Κυριακής, προβλέπεται εξασθένιση του Μελτεμιού και την Δευτέρα του Αγ.Πνεύματος, οι βόρειοι άνεμοι δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 5-6bf, τοπικά. Στο Ιόνιο, την κεντρική, δυτική και βόρεια Ελλάδα, προβλέπονται γενικά ασθενείς άνεμοι. Ωστόσο, κατά την διάρκεια των "μπουρινών", είναι πιθανό να πνέουν τοπικά σφοδροί ριπαίοι άνεμοι. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το Μελτέμι θα δροσίζει την περιοχή του Αιγαίου χωρίς όμως να έχει ένταση ικανή να δημιουργήσει επιπλοκές στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί η αυξημένη επικινδυνότητα όσον αφορά την εξάπλωση πυρκαγιών σε περιοχές της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας, του ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης όπου το Μελτέμι θα συνδυάζεται με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες.

γ)Η θερμοκρασία, αν και θα σημειώσει μικρή πτώση σε σχέση με την Παρασκευή, σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας και του Αιγαίου, θα διατηρηθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντα ή ξεπερνώντας σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα επίπεδα των 35°C, και φτάνοντας, τοπικά, τους 37-38°C. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες, προβλέπεται να σημειωθούν στον Θεσσαλικό κάμπο, στην κεντρική Μακεδονία, στην Δυτική Στερεά Ελλάδα, στην δυτική και νότια Πελοπόννησο και στην νότια Κρήτη. Σε αυτές τις περιοχές (με εξαίρεση την νότια Κρήτη), οι υψηλές θερμοκρασία θα συνδυαστούν με ασθενείς ανέμους και με σχετικά αυξημένη υγρασία με αποτέλεσμα το αίσθημα δυσφορίας να είναι έντονο. Αντίθετα, στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου (και κυρίως στις Κυκλάδες), με το Μελτέμι να επικρατεί μεταφέροντας δροσερό αέρα από την Θάλασσας προς τα νησιά και τις ακτές της ανατολικής Ελλάδας, η θερμοκρασία θα είναι σημαντικά χαμηλότερη (μέγιστη θερμοκρασία κοντά στους 30°C), και το αίσθημα της ζέστης ακόμα πιο χαμηλό εξαιτίας του ιδίου του ανέμου.

Στην περιοχή της Αττικής, το Σαββατοκύριακο προβλέπεται να κυλήσει με ήπιο καιρό, έντονη ηλιοφάνεια, διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα και μέτριας έντασης Μελτέμι από Β-ΒΑ διεύθυνση. Κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, το Μελτέμι θα είναι τοπικά ισχυρό (μέχρι 6bf), κυρίως στην ανατολική Αττική. Η θερμοκρασία, σε σχετικά υψηλά επίπεδα, θα παρουσιάζει μεγάλη κλιμάκωση από τα ανατολικά προς τα δυτικά του νομού, με τις μέγιστες θερμοκρασίας, σε γενικές γραμμές να προσεγγίζουν τους 32-34°C, στις ακτές της ανατολικής Αττικής να είναι κατά 1-3°C χαμηλότερες και στην δυτική και νότια αττική να φτάνουν τοπικά τους 36°C. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες, στο μεγαλύτερο μέρος του νομού, θα είναι μεταξύ 20°C και 25°C. Την Δευτέρα του Αγ.Πνεύματος, οι νεφώσεις, από το μεσημέρι, προβλέπεται να πυκνώσουν τοπικά και, κατά την διάρκεια του απογεύματος, είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές/καταιγίδες κυρίως σε περιοχές της κεντρικής και δυτικής Αττικής και στα ορεινά τμήματα του νομού. Το Μελτέμι θα εξασθενίσει και μόνο στην ανατολική Αττική ενδέχεται να φτάσει, τοπικά τα 5bf και η θερμοκρασία, θα διατηρηθεί στα επίπεδα του Σαββατοκύριακου. 

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, τα πρωινά προβλέπεται να κυλάνε με ήπιο και ηλιόλουστο καιρό. Το μεσημέρι, νεφώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως δυτικά και ανατολικά της πόλης και κατά την διάρκεια των απογευματινών ωρών, είναι αρκετά πιθανό να εκδηλώνονται καταιγίδες, οι οποίες θα αναπτύσσονται πάνω από τις προσκείμενες στην Θεσσαλονίκη ορεινές περιοχές, και δύνανται να επηρεάσουν και τμήματα της πόλης. Το ενδεχόμενο καταιγίδας είναι μεγαλύτερο κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες της Δευτέρας του Αγ.Πνεύματος, και μάλιστα είναι αρκετά πιθανό, τα φαινόμενα που θα εκδηλωθούν να έχουν έντονο χαρακτήρα. Οι άνεμοι προβλέπεται να είναι γενικά ασθενείς, με την θαλάσσια αύρα από τον Θερμαϊκό Κόλπο να επικρατεί κατά τις μεσημεριανές ώρες. Η θερμοκρασία, σε σχετικά υψηλά επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές κοντά τους 32-34°C και τις ελάχιστες στα επίπεδα των 20°C.

Όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού, κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας, τα προγνωστικά στοιχεία επιμένουν σε σημαντική έξαρση της αστάθειας κατά την διάρκεια του τριημέρου Τρίτη - Πέμπτη, γεγονός που σημαίνει πολύ ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη καταιγίδων, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να αποκτήσουν οργανωμένο χαρακτήρα και να συνοδεύονται από έντονα φαινόμενα, τα οποία περιλαμβάνουν ραγδαία βροχόπτωση, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις. Παράλληλα, οι άνεμοι θα είναι εξασθενημένοι, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε "φυσιολογικά", για την εποχή, επίπεδα και η υγρασία θα είναι σχετικά υψηλή, καθιστώντας αυξημένο και το αίσθημα δυσφορίας κατά τις απογευματινές κυρίως ώρες.

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.