Πρόγνωση Kαιρού

Με καταιγίδες και ζέστη η νέα εβδομάδα...

Με καταιγίδες και ζέστη η νέα εβδομάδα...

Οι πρώτοι "Ετησίες" (Μελτέμια), έκαναν την εμφάνισή τους στο Αιγαίο, την ανατολική και νότια Ελλάδα, με ένταση η οποία τοπικά ξεπέρασε τα 7bf, αναχαιτίζοντας την θερμή αέρια μάζα και δροσίζοντας το ελληνικό αρχιπέλαγος και τις περιοχές που βρέχονται από αυτό. Η υποχώρηση της θερμοκρασίας δεν έγινε το ίδιο αισθητή σε περιοχές της δυτικής ηπειρωτικής Ελλάδας όπου η θερμοκρασία συνέχισε να κυμαίνεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί πως το Σαββατοκύριακο, η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ξεπέρασε τους 35°C και σε ορισμένες περιπτώσεις (με ιδιαίτερη έμφαση στον Θεσσαλικό κάμπο και σε "κλειστές" λεκάνες της ηπειρωτικής Ελλάδας) προσέγγισε τους 39°C. Το θερμό, αυτό, κύμα, παρά το γεγονός ότι έγινε έντονα αισθητό (και σε αυτό βοήθησε το ότι είχε προηγηθεί σχετικά δροσερή περίοδος), δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως "καύσωνας" καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε τοπικό επίπεδο και για σχετικά μικρή χρονική διάρκεια.

Από την Τρίτη, το Μελτέμι εξασθενεί και η εγκατάσταση ατμοσφαιρικής διαταραχής στην περιοχή της Τουρκίας και της ανατολικής Ελλάδας, στα πλαίσια της οποίας διαμορφώνονται αρκετά ασταθείς και υγρές συνθήκες, δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την εκδήλωση καταιγίδων κατά την διάρκεια των μεσημεριανών και απογευματινών ωρών, κυρίως σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας. Στις περισσότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, το ενδεχόμενο καταιγίδων θα είναι πολύ περιορισμένο και θα διατηρηθεί ο γενικά αίθριος καιρός κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εντός της ημέρας. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και θα επικρατήσουν οι θαλάσσιες αύρες οι οποίες κατά κανόνα πνέουν κοντά στις ακτές με φορά από την θάλασσα προς την ξηρά. Παρά την εγκατάσταση ασταθών συνθηκών και την εκδήλωση τοπικών καταιγίδων, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα με τάση σταδιακής ανόδου προς το τέλος της εβδομάδας και με την δυτική και νότια Ελλάδα να σημειώνει τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Το αίσθημα της ζέστης θα είναι αρκετά έντονο καθώς η ζέστη θα συνδυάζεται με σχετικά αυξημένη υγρασία και ασθενείς ανέμους.

Το μοτίβο αυτό, του καιρού, προβλέπεται να διατηρηθεί μέχρι και την Πέμπτη, με τις καταιγίδες να εκδηλώνονται κατά τις "θερμές" ώρες της ημέρας σε αρκετές περιοχές της χώρας συνοδευόμενες από τοπικά έντονα φαινόμενα, αξιόλογη ηλεκτρική δραστηριότητα αλλά και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα εκδηλωθούν κατά τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης και της Πέμπτης ενώ είναι αρκετά πιθανό να επηρεαστούν, τις απογευματινές/βραδινές ώρες και τμήματα του βορείου Αιγαίου.

Από την Παρασκευή, η αστάθεια περιορίζεται και οι καταιγίδες, προβλέπεται να εστιάζονται κυρίως σε ηπειρωτικά τμήματα της βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα το Μελτέμι θα αρχίσει να κάνει και πάλι την εμφάνισή του στο Αιγαίο ενώ η θερμοκρασία, σε άνοδο, θα ξεπεράσει σε αρκετές περιοχές τους 35°C, με τις υψηλότερες τιμές να σημειώνονται σε τμήματα της δυτικής Ελλάδας, και σε κλειστές και ημίκλειστες λεκάνες της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, το Τριήμερο του Αγ. Πνεύματος, θα ξεκινήσει με γενικά ήπιο και αρκετά ζεστό καιρό και με το Μελτέμι να επικρατεί με ένταση της τάξης των 6bf, στο Αιγαίο. Από την Κυριακή, είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει μεταβολή του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά την ενίσχυση του Μελτεμιού στο Αιγαίο και την παράλληλη έξαρση της αστάθειας σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Την Δευτέρα του Αγ.Πνεύματος, είναι αρκετά πιθανό να διαμορφωθούν αρκετά ασταθείς συνθήκες και "μπουρίνια" να κάνουν την εμφάνισή τους σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ η θερμοκρασία φαίνεται να υποχωρεί κυρίως στην αν. Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως είναι αρκετά νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις καθώς υπάρχει αρκετά μεγάλη αβεβαιότητα στα προγνωστικά στοιχεία για εκείνη την περίοδο. Ασφαλή εκτίμηση για την εξέλιξη του καιρού κατά την διάρκεια του τριημέρου, θα μπορέσει να γίνει την Πέμπτη οπότε και τα στοιχεία θα είναι αρκετά πιο ξεκάθαρα.

Όσον αφορά την περιοχή της Αττικής, η Τρίτη προβλέπεται να ξεκινήσει με γενικά αίθριο καιρό, λίγες διάσπαρτες νεφώσεις και το δροσερό Μελτεμάκι να διατηρείται σε αρκετές περιοχές του νομού. Κατά την διάρκεια της ημέρας, θα αναπτυχθούν νεφώσεις κατακόρυφης ανάπτυξης και είναι αρκετά πιθανό να σημειωθούν όμβροι ή/και καταιγίδες τοπικού χαρακτήρα. Την Τετάρτη η αστάθεια θα είναι εντονότερη και κατά την διάρκεια του μεσημεριού και του απογεύματος, ο ήχος της βροντής θα ακουστεί σε μεγάλο μέρος του νομού, και μάλιστα, δεν αποκλείεται τα φαινόμενα να είναι τοπικά έντονα και να σημειωθούν και χαλαζοπτώσεις. Ασταθείς συνθήκες θα επικρατήσουν και την Πέμπτη ενώ από την Παρασκευή, η αστάθεια θα περιοριστεί και ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ημέρας. Όσον αφορά τους ανέμους, μέχρι και την Παρασκευή, θα είναι γενικά ασθενείς και θα επικρατήσουν οι θαλάσσιες αύρες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Ενίσχυση των ανέμων προβλέπεται από το Σάββατο κυρίως στην βόρεια και ανατολική Αττική. Η θερμοκρασία, σε σταδιακή άνοδο μέρα με την μέρα, θα προσεγγίζει σε αρκετές περιοχές τα επίπεδα των 32/34°C. Το αίσθημα της ζέστης θα είναι αρκετά έντονο καθώς η ζέστη θα συνοδεύεται με υγρασία. Ωστόσο στις περιοχές που θα επηρεαστούν από καταιγίδες, η θερμοκρασία θα υποχωρεί σημαντικά κατά την διάρκεια των φαινομένων.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ο καιρός θα ξεκινάει γενικά αίθριος, κατά τις μεσημεριανές ώρες όμως θα αναπτύσσονται νεφώσεις, και είναι πολύ πιθανό να εκδηλώνονται όμβροι και καταιγίδες πρωτογενώς στα γύρω ορεινά τμήματα, οι οποίες τις απογευματινές/βραδινές ώρες εκτιμώ πως θα επηρεάζουν και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι άνεμοι στην συμπρωτεύουσα θα είναι γενικά ασθενείς με την Θαλάσσια αύρα να δροσίζει τα παράλια της πόλης κατά τις μεσημεριανές ώρες ενώ η θερμοκρασία, προβλέπεται να προσεγγίζει τα επίπεδα των 30-32°C και να υποχωρεί απότομα σε περίπτωση που εκδηλωθούν φαινόμενα αξιόλογης έντασης.

Τέλος, με μεγάλη χαρά, σας ενημερώνουμε πως η αναβάθμιση των προγνωστικών μας συστημάτων ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και τα υψηλής πιστότητα προγνωστικά μας δεδομένα, είναι στην διάθεσή σας, τόσο με την μορφή χαρτών όσο και με την μορφή τοπικών προγνώσεων, οι οποίες παράγονται από το αυτόματο σύστημα προγνώσεων SiMeteoPS, με δεδομένα είσοδο από το WRF, σε ανάλυση 3km για την Ελλάδα και με αρχικές συνθήκες από το Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό κέντρο. Σας ευχόμαστε καλή πλοήγηση και περιμένουμε την πολύτιμη αξιολόγησή σας στο email μας: info@simeteo.gr .

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.