Πρόγνωση Kαιρού

"Ξυπνάει" το Μελτέμι...

Το "Μελτέμι", (ή Ετησίας, όπως είναι η αρχαία ελληνική ονομασία του εποχικού ανέμου που είναι άρρηκτα συνυφασμένος με το Καλοκαίρι) προβλέπεται να κάνει δυναμικό "ντεμπούτο" κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, επηρεάζοντας, το Σάββατο, το κεντρικό και νότιο Αιγαίο, με ένταση μέχρι 6bf και την Κυριακή, το μεγαλύτερο μέρος του Αρχιπελάγους, με ένταση η οποία θα φτάσει τοπικά τα 7-8bf.

Αποτέλεσμα την πνοής του Μελτεμιού, θα είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας σε δροσερά επίπεδα, στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και σε τμήματα της ανατολικής Ελλάδας που γειτνιάζουν με αυτό. Κατά τα άλλα, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα είναι αίθριος και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 30°C και φτάνοντας σε κάποιες περιοχές (κυρίως στην δυτική Ελλάδα) τα επίπεδα των 35°C.

Από την Δευτέρα, το σκηνικό του καιρού αλλάζει και πάλι, το Μελτέμι θα σημειώσει σταδιακή εξασθένιση και η αστάθεια θα κάνει την εμφάνισή της ευνοώντας την εκδήλωση καταιγίδων, κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές κυρίως ώρες, σε μεγάλο μέρος της χώρας. Οι ασταθείς συνθήκες και, κατά συνέπεια, η εκδήλωση καταιγίδων, θα αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο του καιρού κατά την διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, και δεν αποκλείεται σε κάποιες περιοχές (κυρίως στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα), τα φαινόμενα να είναι έντονα και να εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε σχετικά δροσερά επίπεδα, αλλά το αίσθημα της ζέστης θα είναι σχετικά έντονο καθώς η υγρασία προβλέπεται να κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και οι άνεμοι να είναι γενικά ασθενείς.

Με αίθριο καιρό προβλέπεται να κυλήσει το Σαββατοκύριακο, στην Αττική, ενώ το Μελτέμι θα επικρατήσει, "νωχελικά" κατά την διάρκεια του Σαββάτου, με ένταση μέχρι 5bf, και αρκετά δυναμικό την Κυριακή, με ένταση 5-6bf και στην ανατολική Αττική μέχρι 7bf. Κατά συνέπεια, οι θάλασσες θα είναι ταραγμένες στις ακτές της βόρειας και ανατολικής Αττικής, και ήρεμες στην νότια και δυτική Αττική καθώς ο "ετησίας" εκεί πνέει από την ξηρά προς την θάλασσα και ο κυματισμός δημιουργείται προς τα ανοιχτά. Η θερμοκρασία, σε άνοδο, θα ξεπεράσει σε πολλές περιοχές της Αττικής τους 30°C και θα προσεγγίσει τοπικά τους 33-34°C, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να σημειώνονται σε περιοχές της δυτικής και νότιας Αττικής.

Από την Δευτέρα, στην Αττική, προβλέπεται εξασθένιση του Μελτεμιού και εμφάνιση νεφώσεων οι οποίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της ημέρας θα πυκνώνουν και είναι πιθανό να εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες τοπικού χαρακτήρα. Η πιθανότητα καταιγίδας εμφανίζεται μεγαλύτερη από την Τρίτη μέχρι την Πέμπτη. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί σε "φυσιολογικά" επίπεδα με την υγρασία ωστόσο να είναι αυξημένη και το αίσθημα δυσφορίας σχετικά έντονο.

Όσον αφορά το "Τριήμερο του Αγ.Πνεύματος", τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, υποδυκνείουν τάση επικράτησης αρκετά θερμών συνθηκών κυρίως στην δυτική και νότια Ελλάδα, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο εκδήλωσης καταιγίδων κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για ακριβείς προγνώσεις καθώς υπάρχει μεγάλη ασάφεια στα προγνωστικά στοιχεία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, πως με την παράλληλη ενίσχυση του Μελτεμιού και την άνοδο της θερμοκρασίας, το Σαββατοκύριακο, ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών προβλέπεται αρκετά υψηλός, κυρίως σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας. Καλό θα είναι λοιπόν, να υπάρχει η κατάλληλη επαγρύπνιση ώστε να αποφευχθούν ή να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, δυσάρεστα περιστατικά. Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την αντιμετώπιση πυρκαγιών, τα μέτρα προφύλαξης αλλά και εκτίμηση για τον βαθμό επικινδυνότητας που υπάρχει, μπορείτε να βλέπετε μέσα από την σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Καλό Σαββατοκύριακο!!!  


  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.