Πρόγνωση Kαιρού

Ομαλά ξεκινάει το Καλοκαίρι...

Ομαλά ξεκινάει το Καλοκαίρι...

Η ημερολογιακή έναρξη του Καλοκαιριού, έλαβε χώρα με την αστάθεια να είναι παρούσα, σε πολλές περιοχές της χώρας, και την θερμοκρασία να κυμαίνεται κοντά στις μέσες κλιματικές τιμές. Ο άστατος καιρός προβλέπεται να διατηρηθεί και την Τετάρτη, ενώ από την Πέμπτη προβλέπεται σταδιακός περιορισμός της αστάθειας και μετάβαση σε θερμότερες συνθήκες.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη, προβλέπεται να εκδηλωθούν όμβροι και καταιγίδες, σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και σε κάποιες περιοχές του Ιόνίου και του Βόρειου Αιγαίου, με τα πιο αξιόλογα φαινόμενα να αφορούν περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας. Σε τοπικό επίπεδο, τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι έντονα και είναι πιθανό να σημειωθούν χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι, θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, τοπικά ενισχυμένοι μόνο σε περιοχές του Κορινθιακόυ Κόλπου και στα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε "δροσερά" επίπεδα.

Από την Πέμπτη, και κυρίως την Παρασκεύη και το Σαββατοκύριακο, η αστάθεια προβλέπεται να υποχωρήσει και να εστιάζεται κυρίως σε ορεινά τμήματα της Βόρειας και κεντρικής Ελλάδας και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, ξεπερνώντας σε αρκετές περιοχές τους 30°C.

Το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα κυλήσει με καθαρά "καλοκαιρινό" καιρό, έντονη ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και θερμοκρασία σε άνοδο, με την μέγιστη τιμή να προσεγγίζει, τοπικά, τα επίπεδα των 35°C. Τοπικές βροχές/καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά τις απογευματινές ώρες, μόνο σε τμήματα της βόρειας Ελλάδας και κυρίως στις ορεινές περιοχές. Το "Μελτέμι" προβλέπεται να κάνει "ντεμπούτο" από το Σάββατο, στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο, ενισχυόμενο μάλιστα την Κυριακή οπότε και είναι πιθανό να φτάσει σε ένταση τα 7bf.

Στην Αττική, η Τετάρτη προβλέπεται να κυλήσει με άστατο καιρό, κατά διαστήματα νεφελώδη, και είναι αρκετά πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι/καταιγίδες, κατά τις απογευματινές ώρες. Από την Πέμπτη η αστάθεια περιορίζεται και μέχρι και την Κυριακή, αναμένεται να επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με διάσπατες νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι, μέχρι και το Σάββατο θα είναι γενικά ασθενείς, ενώ την Κυριακή είναι πιθανό να επικρατήσει "Μελτέμι" με ένταση που θα φτάσει τοπικά τα 6bf. Η θερμοκρασία, θα σημειώσει σταδιακή άνοδο και κατά τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου και της Κυριακής, θα ξεπεράσει τους 30°C σε πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με τα τωρινά προγνωστικά στοιχεία, από την επόμενη Δευτέρα, προβλέπεται επικράτηση σχετικά ασταθών συνθηκών που θα ευνοήσουν την εκδήλωση καταιγίδων σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ το Βόρειο ρεύμα αναμένεται να είναι παρών στο Αιγαίο και την ανατολική Ελλάδα και η θερμοκρασία να υποχωρήσει κυρίως στις περιοχές που βρίσκονται στο Αιγαίο ή πρόσκεινται σε αυτό.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, πως από το Σαββατοκύριακο, με την ταυτόχρονη άνοδο της θερμοκρασίας και την ενίσχυση των ανέμων, θα διαμορφωθούν, για πρώτη φορά εφέτος, επικίνδυνες συνθήκες για την ταχεία εξάπλωση πυρκαγιών οι οποίες φαίνεται να αφορούν κυρίως την ανατολική και νότια Ελλάδα. Ως εκ τούτου, καλό θα είναι να ξεκινήσει και η "επαγρύπνιση" όλων, προκειμένου να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο "αναίμακτα" η Καλοκαιρινή saison που μόλις ξεκίνησε.

Καλό Καλοκαίρι!!!  


  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.