Πρόγνωση Kαιρού

Με άστατο καιρό, θα στηθούν, οι κάλπες...

Με άστατο καιρό, θα στηθούν, οι κάλπες...

H μεταβολή του καιρού για την οποία έγινε λόγος στον "Μετεορίζοντα" της περασμένης εβδομάδας, ήρθε την Δευτέρα, χωρίς ωστόσο τα φαινόμενα να παρουσιάσουν αξιόλογη ένταση στις περισσότερες περιπτώσεις. Επίσης, η διαφοροποίηση στην τροχιά της διαταραχής και η επικράτηση υψηλότερων πιέσεων στην περιοχή μας, είχε σαν αποτέλεσμα τα φαινόμενα την Τρίτη και την Τετάρτη να είναι πολύ περιορισμένα και σε μεγάλο μέρος της χώρας να επικρατήσει ηλιοφάνεια και αρκετά ζεστός καιρός...

Μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή, αποκόπτεται από την κυκλοφορία των συστημάτων στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου και αναμένεται να εγκλωβιστεί εκεί με τάση σταδιακής μετατόπισης προς τα ανατολικά. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, καθώς η διαταραχή θα προσεγγίζει τον ελλαδικό χώρο από τα δυτικά προς τα ανατολικά, θα είναι η εκδήλωση φαινομένων και η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία, η κύρια διαταραχή, θα ακολουθήσει τροχιά προς το Ιόνιο και τα Βαλκάνια με σημαντική πιθανότητα από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη, ο πυρήνας αυτής να κινηθεί πάνω από τον ελλαδικό χώρο. Μέχρι και το Σάββατο, η διάταξη που θα προκύψει, θα επιφέρει αρκετή συννεφιά σε μεγάλο μέρος της χώρας με τα φαινόμενα, ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις να έχουν παροδικό χαρακτήρα και όχι αξιόλογη ένταση. Αξιόλογα φαινόμενα προβλέπονται μόνο σε τμήματα της Ηπείρου, της Πίνδου, της βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας και, ενδεχομένως του Ιονίου και της δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Στις υπόλοιπες περιοχές, τα φαινόμενα θα είναι περιορισμένα σε ένταση και διάρκεια και θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, κυρίως στην ανατολική Ελλάδα, το κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Από την Κυριακή μέχρι και την Τετάρτη, καθώς η ατμοσφαιρική διαταραχή θα διασχίσει τον ελλαδικό χώρο, προβλέπεται έξαρση των φαινομένων σε αρκετές περιοχές. Και πάλι, τα αξιόλογα φαινόμενα προβλέπεται να εστιαστούν σε περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, τα φαινόμενα θα είναι πιο περιορισμένα σε έκταση, ένταση και διάρκεια και η περιοχή του νότιου Αιγαίου δεν αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά. Ωστόσο, από την Δευτέρα, υπάρχει ενδεχόμενο έξαρσης της αστάθειας και εκδήλωσης καταιγίδων σε μεγαλύτερο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι, κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών δεν προβλέπεται να ενισχυθούν σε επίπεδα ικανά να δημιουργήσουν προβλήματα παρά το γεγονός πως παροδικά, σε τοπικό επίπεδο, ενδέχεται να επικρατήσουν σχετικά ενισχυμένοι άνεμοι. Παράλληλα, η θερμοκρασία, θα σημειώσει πτώση από τα δυτικά προς τα ανατολικά της χώρας, κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αφού θα έχει προηγηθεί ένα ζεστό διήμερο, την Πέμπτη και την Παρασκευή, με την θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές, κυρίως της ανατολικής και νότιας Ελλάδας, να ξεπερνάει τους 30°C.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών, την Κυριακή, προβλέπεται να γίνει με άστατο καιρό σε μεγάλο μέρος της χώρας. Οι βροχές και οι καταιγίδες θα εστιάζονται κυρίως σε τμήματα της βόρειας Ελλάδας. Στις υπόλοιπες περιοχές, σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία, οι βροχές θα έχουν παροδικό και ασθενέστερο χαρακτήρα και στις περισσότερες περιπτώσεις θα υπάρχει εναλλαγή ηλιοφάνειας με συννεφιά χωρίς αξιόλογα φαινόμενα.

Στην Αττική, κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών, θα υπάρξουν διαστήματα με αυξημένη συννεφιά, η πιθανότητα όμως να εκδηλωθούν βροχές αξιόλογης έντασης και διάρκειας, μέχρι και την Κυριακή, είναι περιορισμένη. Ενδεχόμενο εκδήλωσης βροχών και καταιγίδων σε περιοχές της Αττικής, εμφανίζεται κυρίως από την Δευτέρα, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει το "προγνωστικό τοπίο".

 Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, ο άστατος καιρός προβλέπεται να διαρκέσει για αρκετές ημέρες και το 1ο δεκαήμερο του Ιουνίου αναμένεται να χαρακτηριστεί από αυξημένη συχνότητα καταιγίδων σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας (και κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας) και σχετικά δροσερές και υγρές συνθήκες.

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.