Πρόγνωση Kαιρού

Ο Χειμώνας, "δεν καταθέτει τα όπλα"...

Ο Χειμώνας,

Μπορεί να μην έφερε το χιόνι στο κέντρο της Αθήνας, η ψυχρή εισβολή όμως που επηρέασε την χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τις πιο αξιόλογες του φετινού Χειμώνα, όχι μόνο για τις ισχυρές χιονοπτώσεις που εκδηλώθηκαν σε πολλές περιοχές αλλά και για τα άλλα "επικίνδυνα" χαρακτηριστικά της, τα οποία μεταξύ των άλλων περιελάμβαναν τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10bf) αλλά και τις ραγδαίες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν σε πολλές περιοχές του νότιου Αιγαίου, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα τις εκτεταμένες καταστροφικές πλημμύρες στο νησί της Κρήτης. 

Με την αποχώρηση της ατμοσφαιρικής διαταραχής προς τα ανατολικά, ο καιρός στην χώρα μας, παρουσιάζει "ανάπαυλα" με τους ανέμους να εξασθενούν, τις νεφώσεις να διαλύονται και τα φαινόμενα, να περιορίζονται στο νότιο Αιγαίο με τάση εξασθένισης. Παράλληλα, η θερμοκρασία σημείωσε αισθητή άνοδο στις περισσότερες περιοχές και η ηλιοφάνεια, έκανε την άνοδο αυτή, ακόμα εντονότερη, στις περιοχές που επικράτησε. Αξίζει να σημειωθεί, πως καθώς πλησιάζουμε προς την εαρινή ισημερία, η διάρκεια της ημέρας και η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι πλέον αρκετά μεγαλύτερες, σε σχέση με αυτές που παρατηρούνται τους προηγούμενους μήνες του Χειμώνα, με αποτέλεσμα ο ήλιος να είναι πλέον ικανός να ζεστάνει έντονα, κατά την διάρκεια της ημέρας, τις ανέφελες περιοχές και, ίσως αυτό το στοιχείο, είναι πηγή της έμπνευσης της λαϊκής παροιμίας "ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, Καλοκαίρι θα μυρίσει".

Ο Φλεβάρης, ωστόσο, είναι στατιστικά ο πιο "χιονοβόλος" μήνας για την περιοχή της Αθήνας και για άλλες περιοχές της χώρας, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην τάση για βίαιες ξαφνικές ψυχρές εισβολές από μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί μεγάλοι χιονιάδες έχουν σημειωθεί στην χώρα μας κατά την διάρκεια του Φεβρουαρίου, με χαρακτηριστικά παραδείγματα, αυτά της "Τσικνοπέμπτης 2004", της 16-18ης Φεβρουαρίου 2008 και της 21-23 Φεβρουαρίου 1992. Η τάση για απότομες ψυχρές εισβολές τείνει να συνεχιστεί και τον Μάρτιο και κυρίως κατά τις πρώτες εβδομάδες, οι οποίες μοιάζουν, από καιρικής άποψης, περισσότερο με τον Φλεβάρη παρά με τους επόμενους μήνες της Άνοιξης. Αυτό το στοιχείο είναι ίσως και η έμπνευση της άλλης λαϊκής παροιμίας "Μάρτης, γδάρτης και κακός παλουκοκάυτης".

Τόσο ο Φλεβάρης, όσο, απ'ότι φαίνεται από τα μακροπρόθεσμα στοιχεία, και ο "Μάρτιος", φαίνονται αποφασισμένοι να μην καταθέσουν τα όπλα και να υπερασπιστούν την χειμερινή τους ταυτότητα, επιστρατεύοντας μια σειρά ατμοσφαιρικών διαταραχών οι οποίες θα επηρεάσουν με τον έναν η με τον άλλον τρόπο τον ελλαδικό χώρο, μεταβάλλοντας τον καιρό αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο.

Η επόμενη ατμοσφαιρική διαταραχή, θα αρχίσει να επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο από τα βορειοανατολικά, την νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη (27/2/2019), και θα έχει τον χαρακτήρα "ψυχρής εισβολής". Η διαταραχή αυτή δεν θα έχει τον βίαιο χαρακτήρα της προηγούμενης, θα καταφέρει όμως να ρίξει αισθητά την θερμοκρασία και πάλι σε πολλές περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας και να δώσει επιλεκτικά φαινόμενα, κυρίως σε περιοχές του Αιγαίου και της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας. Τα φαινόμενα προβλέπεται να έχουν τον χαρακτήρα χιονοπτώσεων σε αρκετές περιοχές της Εύβοιας, της Αττικής, της Βοιωτίας και, ενδεχομένως, της Φθιώτιδας και της ανατολικής Μαγνησίας. Τοπικές χιονοπτώσεις ενδέχεται να σημειωθούν και σε περιοχές της Θράκης, σε ορεινά/ημιορεινά τμήματα και χαμηλά υψόμετρα των Σποράδων και του βόρειου Αιγαίου αλλά και σε ορεινά/ημιορεινά τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου και της Κρήτης.

 

Ειδικά για την περιοχή της Αττικής, η ψυχρή εισβολή θα αρχίσει να γίνεται αισθητή από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, με κύρια χαρακτηριστικά την επικράτηση χαμηλής συννεφιάς, την πνοή βορείων-βορειοανατολικών ανέμων, την πτώση της θερμοκρασίας και την εκδήλωση βροχοπτώσεων στα πεδινά/ημιπεδινά τμήματα και χιονοπτώσεων σε ορεινές/ημιορεινές περιοχές, και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα της δυτικής, της βόρειας και βορειοανατολικής Αττικής. Στην βόρεια/βορειοδυτική/βορειοανατολική Αττική, τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι πολύ πιο αξιόλογα και να έχουν τον χαρακτήρα όμβρων χιονοπτώσεων μέχρι τα 400μ περίπου και βροχής/χιονονέρου στις υπόλοιπες περιοχές. Κατά την διάρκεια της νύχτας προς την Τσικνοπέμπτη (27-28/2/2019), είναι αρκετά πιθανό, να σημειωθούν τοπικές εξάρσεις με χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα (περίπου μέχρι 200μ) και δεν αποκλείεται να χιονίσει τοπικά σε περιοχές των βορείων προαστίων της Αθήνας. Στα νοτιότερα τμήματα της Αττικής, τα φαινόμενα θα έχουν πολύ περιορισμένη ένταση/διάρκεια και είναι πιθανό να υπάρχουν και μεγάλα ανοίγματα του καιρού ενώ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα.

Η "Τσικνοπέμπτη" προβλέπεται να ξεκινήσει με ψυχρό καιρό και με κάποια φαινόμενα σε περιοχές του Αιγαίου και της ανατολικής Ελλάδας, με τάση, ωστόσο, αυτά να περιορίζονται στο νότιο Αιγαίο και ο καιρός να ανοίγει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Με την εξασθένιση των ανέμων και την διάλυση των νεφώσεων, φαίνεται πως η "Τσικνοπέμπτη" θα είναι μια "ανοιξιάτικη μέρα" στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας (εξαίρεση το νότιο Αιγαίο και κάποιες περιοχές της Εύβοιας και της Αττικής).

Το "ανοιξιάτικο διάλειμμα" προβλέπεται να κρατήσει και την Παρασκευή, με την θερμοκρασία να ανεβαίνει σε κάποιες περιοχές της χώρα στα επίπεδα των 15. Από το βράδυ της Παρασκευής όμως και από τα δυτικά, προβλέπεται να προσεγγίσει την χώρα μας νέα ατμοσφαιρική διαταραχή με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις τοπικές καταιγίδες και εν συνεχεία την επικράτηση βορειοανατολικών ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο Χειμώνας είναι αποφασισμένος να αντισταθεί σθεναρά στις διαθέσεις της άνοιξης, η οποία δείχνει να προσπαθεί να επικρατήσει μέσα στο 1ο δεκαήμερο του Μαρτίου, χωρίς μάλλον να τα καταφέρνει οριστικά καθώς η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στον ευρωπαϊκό χώρο κατά πάσα πιθανότητα θα ευνοήσει την δημιουργία νέων ατμοσφαιρικών διαταραχών οι οποίες θα επηρεάσουν την χώρα μας είτε φέρνοντας ψυχρότερες αέριες μάζες και χιόνια (ψυχρές εισβολές) είτε περιόδους βροχοπτώσεων.  


  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr



SiMeteo.gr

Ο Χειμώνας είναι εδώ!!!

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.