Πρόγνωση Kαιρού

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ, 22-24/2/2019

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ, 22-24/2/2019

Ο καιρός αλλάζει πολύ σε σύγκριση με τα προηγούμενα σαββατοκύριακα καθώς ισχυρό κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας κυρίως το Σάββατο και την Κυριακή με κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας, θυελλώδεις ανέμους αλλά και χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.

Πιο συγκεκριμένα:


Παρασκευή

 Η Παρασκευή θα ξεκινήσει με αραιή συννεφιά που γρήγορα θα πυκνώσει από τα βόρεια. Μέσα στο απόγευμα της παρασκευής θα σημειωθούν τοπικές βροχές, κάποιες απ’αυτές ισχυρές αλλά και χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια κυρίως πάνω από το υψόμετρο των 1000m. Μέσα στο βράδυ, βροχές, τοπικά ισχυρές θα σημειωθούν και νοτιότερα όπως και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια και δυτικά παράλια της χώρας. Οι άνεμοι θα είναι από βόρειες, αλλά δυτικές στη νότια νησιωτική χώρα, διευθύνσεις 3-5bfπου ενισχύονται μέσα στο βράδυ σε 5-7 bf. Η θερμοκρασία σε πτώση.

Στην Αττική:

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος για αρχή με αραιή συννεφιά που θα πυκνώσει μέσα στο απόγευμα. Το βράδυ αναμένονται να σημειωθούν και βροχές, που θα είναι τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι γενικά από βόρειες διευθύνσεις 3-5 bf αλλά τοπικά ασθενείς μεταβλητής έντασης στα ηπειρωτικά του νομού. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 140Cκαι η ελάχιστη τις πρωινές ώρες του Σαββάτου θα αγγίξει τους 50Cμε αναμενόμενη περαιτέρω πτώση.

 

Σάββατο

Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου θα έχουμε βροχοπτώσεις σε όλη τη χώρα, που θα είναι κατά τόπους ισχυρές κυρίως στην ανατολική χώρα. Αργότερα το πρωί και μέσα στο απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα επηρεάσουν όλη τη χώρα με πολύ έντονες και εκτεταμένες βροχές, χιονόνερο αλλά και χιονοπτώσεις στην ηπειρωτική χώρα αλλά και στη βόρεια νησιωτική όπως Σποράδες και ΒΑ Αιγαίο. Στη νησιωτική νότια χώρα θα σημειωθούν και ισχυρές καταιγίδες με χαλαζοπτώσεις. Οι χιονοπτώσεις θα συνοδεύονται από χιονοστρώσεις που αναμένονται σε επίπεδο επιφάνειας της θάλασσας στη βόρεια Ελλάδα αλλά νοτιότερα αναμένονται κυρίως από το υψόμετρο των 150-200m. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν πολύ και θα γίνουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί 8-10bf, και τοπικά παραθαλάσσια και στα ορεινά της νότιας Ελλάδας ίσως αγγίξουν και τα 11bf. Στη νοτιοανατολική χώρα όμως οι άνεμοι θα είναι νότιοι 5-7bf. Η θερμοκρασία σε ραγδαία επιπλέον πτώση που θα γίνει εξαιρετικά αισθητή λόγω των θυελλωδών ανέμων. Ισχυρός παγετός θα δημιουργηθεί στα ηπειρωτικά κεντρικά και βόρεια.

Στην Αττική:

Το Σάββατο θα ξεκινήσει με αραιή συννεφιά και τοπικές βροχές. Γρήγορα μέσα στο πρωινό όμως η συννεφιά θα πυκνώσει και θα εκδηλωθούν εκτεταμένες πολύ ισχυρές βροχές σε όλο το νομό. Χιονοπτώσεις, που θα είναι κατά τόπους έντονες, αλλά και χιονοστρώσεις θα σημειωθούν αρχικά από το υψόμετρο των 700mκαι πάνω αλλά μέσα στο απόγευμα, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλο σχεδόν το νομό και στο κέντρο της Αθήνας, αλλά χιονοστρώσεις αναμένονται σε περιοχές άνω των 200mκυρίως στα βόρεια και δυτικά του νομού. Παροδικές χιονοστρώσεις ίσως σημειωθούν και χαμηλότερα αλλά χωρίς σημαντική εναπόθεση χιονιού. Τα έντονα αυτά φαινόμενα θα συνεχίσουν καθ’όλη τη διάρκεια του Σαββάτου. Οι άνεμοι θυελλώδεις βορειανατολικοί 8-10bfκαι η θερμοκρασίες πολύ χαμηλές με την μέγιστη να φτάνει τους 60Cκαι η ελάχιστη τους 20Cαλλά λόγω των θυελλωδών ανέμων η αισθητή θερμοκρασία θα είναι κάτω του μηδενός κυρίως το βράδυ.


Κυριακή

Την Κυριακή τα φαινόμενα θα συνεχίσουν έντονα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έκτος της βόρειας Ελλάδας και των νησιών του Ιονίου. Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες θα συνεχίσουν κυρίως στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο όπως και στη Κρήτη. Χιονοπτώσεις με χιονοστρώσεις θα σημειωθούν στην Πελοπόννησο κυρίως σε περιοχές άνω των 500m, στη Στερεά και Θεσσαλία κυρίως σε περιοχές άνω των 200m. Οι άνεμοι παραμένουν βορειοανατολικοί πολύ ισχυροί προς θυελλώδεις 7-9bfκαι τοπικά δυτικά και στο βόρειο Αιγαίο 10bf. Στη νοτιοανατολική χώρα όμως οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί 6-8bf. Η  θερμοκρασία θα παραμείνει χαμηλή και θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με ισχυρό παγετό να δημιουργείται στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Στην Αττική:

Βροχές, που θα είναι τοπικά έντονες και μεγάλης διάρκειας, χιονόνερο αλλά και χιονοπτώσεις, τοπικά ισχυρές, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν το νομό Αττικής καθ’όλη τη διάρκεια της Κυριακής. Χιονοστρώσεις αναμένονται σε περιοχές βόρεια και δυτικά του νομού κυρίως σε υψόμετρο άνω των 400-500mτο πρωί αλλά από το απόγευμα και μετά σε περιοχές άνω των 700-800m στα βορειοδυτικά του νομού. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 7-9bfκαι η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, με τη μέγιστη στους 70Cκαι την ελάχιστη στους 30C, με την αισθητή όμως πολύ χαμηλότερη.

 

Συνοπτικά να πω, πως αυτό το σαββατοκύριακο θα φύγουμε από την άνοιξη των τελευταίων ημερών και θα επιστρέψουμε στη βαρυχειμωνιά. Η Παρασκευή μέχρι το απόγευμα θα είναι γενικότερα μια ευχάριστη μέρα για την Αττική με τα έντονα φαινόμενα και την κακοκαιρία να ξεκινά ουσιαστικά από το Σάββατο. Οι συνθήκες δεν θα είναι κατάλληλες για αποδράσεις και πολλές εξόδους. Οι χιονοπτώσεις σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους δημιουργούν κινδύνους χιονοθύελλας αλλά και οι έντονες βροχοπτώσεις που θα σημειωθούν θα προκαλέσουν τοπικές πλημμύρες. Η αίσθηση ψύχους θα είναι επίσης πολύ αισθητή λόγω των θυελλωδών ανέμων έτσι τις επόμενες μέρες καλό είναι να αποφύγετε τις μετακινήσεις και τις εξόδους και να απολαύσετε τη ζεστασιά του σπιτιού σας με τους δικούς σας ανθρώπους.

Τριανταφυλλιά Σίδερη

Φυσικός-Μετεωρολόγος