Πρόγνωση Kαιρού

Εκτίμηση σχετικά με την επικείμενη ψυχρή εισβολή (23.../2/2019)

Εκτίμηση σχετικά με την επικείμενη ψυχρή εισβολή (23.../2/2019)

Παρά το γεγονός ότι η εκτίμηση αυτή γράφεται 36 μόλις ώρες πριν την άφιξη του ψυχρού μετώπου από τα Βαλκάνια, το οποίο θα σημάνει, την έναρξη της ψυχρής εισβολής, στην χώρα, μας, τα προγνωστικά στοιχεία παραμένουν πολύ ασαφή σχετικά με την ακριβή τροχιά της ψυχρής αέριας μάζας και της ατμοσφαιρικής διαταραχής που θα δημιουργηθεί, που είναι και οι κύριοι παράγοντες που θα καθορίσουν την εξέλιξη των φαινομένων στον ελλαδικό χώρο. Οι αποκλίσεις στα επιμέρους προγνωστικά σενάρια είναι πολύ μεγαλύτερη σε μία ζώνη που εκτείνεται από το ανατολικό Αιγαίο προς την ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, και αυτό γιατί κατά μήκος αυτής της ζώνης θα έρθει σε σύγκρουση η ψυχρή αέρια μάζα που θα εισβάλλει στον ελλαδικό χώρο από τα βορειοανατολικά, με τις θερμότερες αέριες μάζες που θα επικρατούν στο νότιο Αιγαίο. Η ακριβής θέση αυτής της ζώνης σύγκρουσης, είναι αυτή που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την υφή και την ένταση των φαινομένων στις επιμέρους περιοχές της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοβαθμίδα που προβλέπεται να διαμορφωθεί κατά μήκος της ζώνης αυτής, θα είναι τόσο έντονη, που περιοχές που βρίσκονται αμφότερα αυτής, θα δέχονται χιονοστρώσιμη χιονόπτωση και βροχή αντίστοιχα και κατά συνέπεια μικρές αποκλίσεις στην ακριβή διευθέτηση της ζώνης, θα καθορίσουν εαν και σε ποιο βαθμό θα "χιονίσει" και "θα το στρώσει" σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως και ο νομός Αττικής θα βρίσκεται κοντά στην ζώνη σύγκρουσης των διαφορετικής φύσεως αερίων μαζών και αυτός είναι ο λόγος που ακόμα και τώρα υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα (και σύγχυση στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) σχετικά με το ποιες περιοχές της Αττικής θα δεχτούν αξιόλογες χιονοπτώσεις και εάν, τελικά, θα χιονίσει στην πόλη της Αθήνας.

Με βάση τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αξίζει να τα τονιστούν τα παρακάτω στοιχεία της επικείμενης ψυχρής εισβολής:

α)Η ψυχρή εισβολή, θα επηρεάσει με βίαιο τρόπο το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και το Βόρειο Αιγαίο, κατά την διάρκεια του Σαββάτου, από τα Βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά την επικράτηση ισχυρού βορειοανατολικού ανέμου και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και την εκδήλωση βροχών και, χιονοπτώσεων, αρχικά σε ορεινές περιοχές και πολύ γρήγορα σε χαμηλά υψόμετρα. Στα νοτιότερα τμήματα της χώρας και στο νότιο Αιγαίο, δεν προβλέπεται πολύ μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, αναμένεται όμως μεταβολή του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα έχουν έντονο χαρακτήρα καθώς και την επικράτηση ενισχυμένων ανέμων ανατολικής συνιστώσας.

β)Ενώ στην Θράκη και το μεγαλύτερο μέρος των βορείων και ανατολικών τμημάτων της Μακεδονίας, τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν σχετικά σύντομα, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας τα φαινόμενα προβλέπεται να ενταθούν και να επιμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να χωρίσουμε τον ελλαδικό χώρο σε δύο ζώνες φαινομένων:

1ον. Την περιοχή της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας (κυρίως κεντρικά και ανατολικά τμήματα), την Πελοπόννησο, τις Σποράδες και το βόρειο Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, και του ανατολικού Αιγαίου, όπου θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις, σε πολλές περιπτώσεις μεγάλης έντασης και διάρκειας. Στα ανατολικότερα πεδινά/ημιπεδινά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας (κυρίως Αττική και Εύβοια) και στην ανατολική Πελοπόννησο, είναι αρκετά πιθανό τα φαινόμενα να έχουν τον χαρακτήρα βροχής/χιονονέρου και όχι χιονόπτωσης ή να υπάρχει εναλλαγή μεταξύ των δύο στοιχείων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Ανατολικής Πελοποννήσου και σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας, όπου προβλέπονται πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις μεγάλης διάρκειας και με ευνοϊκές συνθήκες για την επίτευξη σημαντικής χιονόστρωσης. 

2ον. Στην περιοχή του Ιονίου, της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου (κυρίως πεδινά/ημιπεδινά τμήματα), στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και σε περιοχές του ανατολικού Αιγαίου, όπου θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχές/καταιγίδες. Σε αρκετές περιπτώσεις τα φαινόμενα θα έχουν μεγάλη ένταση και ο κύκλος των φαινομένων θα έχει μεγάλη διάρκεια με αποτέλεσμα η πιθανότητα εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων να είναι πολύ αυξημένη.

γ) Πολύ θυελλώδεις (8-9bf, τοπικά 10bf) άνεμοι βορειοανατολικής/ανατολικής διεύθυνσης αναμένεται να επηρεάσουν το Βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, στο Ιόνιο αλλά και πολλές χερσαίες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στην Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο, και την Πελοπόννησο. Ιδιαίτερα κοντά στις δυτικές πλαγιές των βουνών της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, είναι πολύ πιθανό να πνέουν καταβατικοί άνεμοι πλαγιάς τύπου "Bora", η ένταση των οποίων θα φτάσει σε ένταση θύελλας (10-11bf) με ριπές εως και 150km/h, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες. Το ίδιο ισχύει και για τον Κορινθιακό κόλπο λόγο συνδυασμού καταβατικών ανέμων από τα βουνά της Στερεάς Ελλάδας και "καναλισμού".

δ)Ειδικά για την περιοχή της Αττικής, με βάση και τα τωρινά προγνωστικά στοιχεία:

-Η ψυχρή εισβολή θα αρχίσει να επηρεάζει τον νομό από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, με κύριο χαρακτηριστικό την επικράτηση σφοδρών βορειοανατολικών ανέμων, την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και την εκδήλωση χιονοπτώσεων σε ορεινά/ημιορεινά τμήματα και, γρήγορα, προς το απόγευμα, σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής και βόρειας Αττικής και, ενδεχομένως σε περιοχές των βορείων προαστίων της Αθήνας. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπεται να σημειωθούν βροχές/χιονόνερο.

-Κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών του Σαββάτου, είναι πιθανό, οι χιονοπτώσεις να ενταθούν σημαντικά και να επεκταθούν σε μεγάλο μέρος των πεδινών περιοχών της Αττικής, συμπεριλαμβανομένης της πόλης των Αθηνών. Η πιθανότητα αυτή είναι μικρότερη για την περιοχή των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής. Με βάση τα τωρινά προγνωστικά στοιχεία, είναι αρκετά πιθανό, να σημειωθεί αξιόλογη χιονόστρωση, σε περιοχές της δυτικής και βόρειας Αττικής άνω των 100μ και σε περιοχές των Αθηνών άνω των 300μ. Η πιθανότητα αυτή μειώνεται σημαντικά για περιοχές του λεκανοπεδίου με υψόμετρο μικρότερο των 200μ και είναι πολύ μικρή για τα νότια/νοτιοανατολικά προάστια των Αθηνών. Επίσης η πιθανότητα χιονόστρωσης είναι μικρή για περιοχές της ανατολικής Αττικής κάτω των 400μ. Αντίθετα, η πιθανότητα να επιτευχθεί αξιόλογη χιονόστρωση είναι πολύ αυξημένη σε περιοχές της δυτικής και βόρειας Αττικής άνω των 200μ.

-Με βάση τα τωρινά στοιχεία, το ενδεχόμενο επίτευξης χιονόστρωσης ικανής να δημιουργήσει εκτεταμένες επιπλοκές, είναι σημαντικό σε περιοχές των βορείων προαστίων άνω των 300μ (περίπου από το ύψος της άνω Κηφισιάς), και των δυτικών προαστίων άνω των 200μ. Το ενδεχόμενο σημαντικής χιονόστρωσης σε ενδότερα τμήματα του λεκανοπεδίου, είναι υπαρκτό, αλλά περιορίζεται σημαντικά από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά. Ως εκ τούτου, η πιθανότητα να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις από την χιονόπτωση στον δήμο Αθηναίων είναι πολύ περιορισμένη.

-Η ψυχρή εισβολή θα συνεχίζει να επηρεάζει την Αττική τουλάχιστον μέχρι και την Δευτέρα (25/1), με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τις βροχές/χιονόνερο στις πεδινές περιοχές της ανατολικής και νότιας Αττικής, τους σφοδρούς ανέμους και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ακόμα και τώρα το εύρος των προγνωστικών σεναρίων δεν επιτρέπει πρόγνωση ακρίβειας σχετικά με την κατανομή των χιονοπτώσεων στην Αττική. Αυτό που μπορεί να διατυπωθεί, είναι πως το ενδεχόμενο χιονόπτωσης/χιονόστρωσης ανέρχεται περίπου σε: 70%/40%για πεδινές περιοχές κάτω των 200μ σε δυτική Αττική, σε 40%/10% για την ανατολική Αττική, 90%/60% για περιοχές της δυτικής και βόρειας Αττικής άνω των 200μ, 60%/20% για το κέντρο της Αθήνας και 80%/50%, για περιοχές των Βορείων προαστίων της Αθήνας εντός λεκανοπεδίου. Σημειώνεται ότι η εκτίμηση χιονόστρωσης δεν αφορά τους δρόμους (όπου το ποσοστό είναι μικρότερο κατά 20% περίπου) αλλά χλοερές επιφάνειες.


Αναλυτικότερα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της ψυχρής εισβολής, θα δοθούν τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τα νεώτερα προγνωστικά στοιχεία.

  

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.grSiMeteo.gr

Ο Χειμώνας είναι εδώ!!!

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.