Πρόγνωση Kαιρού

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ, 15-17/2/2019

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ, 15-17/2/2019

Το κρύο, οι βροχές κυρίως στην ανατολική χώρα και οι χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά της χώρας συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες αλλά ο καιρός βελτιώνεται την Κυριακή στο περισσότερο μέρος της χώρας εκτός των Δωδεκανήσων και της Κρήτης όπου θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται βροχές αλλά και καταιγίδες.

Πιο συγκεκριμένα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Στην ανατολική ηπειρωτική και παραθαλάσσια χώρα όπως και στην Κρήτη θα έχουμε νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με χιονόνερο και βροχές που θα είναι τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά αλλά και ημιορεινά ηπειρωτικά της Πελοποννήσου αλλά και της κεντρικής και βόρειας χώρας σε υψόμετρα άνω των 300m αλλά χιονόστρωση αναμένεται κυρίως σε υψόμετρα άνω των 500m. Στη δυτική χώρα ο καιρός θα ξεκινήσει αίθριος αλλά αραιή συννεφιά με τοπικές βροχές ενδέχεται να εκδηλωθούν αργότερα το απόγευμα προς βράδυ στα παραθαλάσσια. Οι άνεμοι παραμένουν ενισχυμένοι, πολύ ενισχυμένοι στο Αιγαίο, από βόρειες/βορειοανατολικές διευθύνσεις και η θερμοκρασία διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα με κίνδυνο ισχυρού παγετού στα ηπειρωτικά κυρίως  στη κεντρική και βόρεια χώρα.

Στην Αττική:

Ο καιρός θα είναι γενικά συννεφιασμένος με τοπικές βροχές που ενδέχεται να γίνονται ισχυρές κυρίως στα βορειοδυτικά του νομού και στα παραθαλάσσια. Χιονόνερο και χιονοπτώσεις αναμένονται στα βόρεια και βορειοδυτικά του νομού σε υψόμετρο κυρίως άνω των 400-500m. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες/βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί 5-7bf και τοπικά στα ανατολικά παράλια 8bf. Η θερμοκρασία διατηρείται χαμηλή με μέγιστη τους 70Cκαι ελάχιστη τους 30C. Λόγω των ισχυρών ανέμων όμως η αισθητή θερμοκρασία θα είναι 2-30C χαμηλότερη. Επίσης, στα βόρεια και βορειοδυτικά του νομού τις πρωινές ώρες υπάρχει κίνδυνος παγετού.


ΣΑΒΒΑΤΟ

Συννεφιά με βροχές, κατά τόπους ισχυρές το Σάββατο στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά ορεινά και ημιορεινά σε υψόμετρο άνω των 500m. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν μέχρι το βράδυ αλλά θα παραμείνουν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα με εκδήλωση και μεμονωμένων καταιγίδων. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με αραιή συννεφιά. Οι άνεμοι παραμένουν από βόρειες/βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριας προς ισχυρής έντασης στα ηπειρωτικά, αλλά ισχυρής προς θυελλώδης στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και ο κίνδυνος παγετού στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες συνεχίζει.

Στην Αττική:

Συνεχίζει γενικά συννεφιασμένος ο καιρός με βροχές που θα είναι τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε υψόμετρα άνω των 600m, στη Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν μέσα στο βράδυ.  Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες/βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί 7-9bf. Η θερμοκρασία διατηρείται χαμηλή με μέγιστη τους 70C και ελάχιστη τους 20C. Λόγω των ισχυρών ανέμων όμως η αισθητή θερμοκρασία θα είναι 2-30C χαμηλότερη. Επίσης, στα βόρεια και βορειοδυτικά του νομού τις πρωινές ώρες υπάρχει κίνδυνος παγετού.


ΚΥΡΙΑΚΗ

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η Κυριακή θα περιλαμβάνει αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας και αίθριο καιρό. Όμως ασθενείς βροχές ίσως σημειωθούν το πρωί στα ανατολικά ηπειρωτικά και στις Κυκλάδες. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα όμως, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα που περιορίζονται αργότερα το βράδυ. Οι άνεμοι βόρειοι/βορειοανατολικοί ασθενείς προς μέτριας έντασης στα ηπειρωτικά, αλλά ισχυροί στο Αιγαίο και θυελλώδεις στο Κρητικό και Λιβυκό πέλαγος. Η θερμοκρασία παραμένει χαμηλή αλλά σημειώνει μικρή άνοδο. Ο παγετός παραμένει τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Στην Αττική:

Τις πρωινές ώρες της Κυριακής θα έχουμε αραιή συννεφιά με πιθανότητα κάποιων ασθενών βροχών κυρίως στα παραθαλάσσια. Γρήγορα όμως μέσα στη μέρα τα σύννεφα θα φύγουν και ο καιρός θα γίνει αίθριος με διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι βόρειοι/βορειοανατολικοί άνεμοι περιορίζονται λίγο σε ένταση στα 5-7bf και τοπικά στα ανατολικά παράλια 8bf. Η θερμοκρασία διατηρείται σε παρόμοια επίπεδα με μέγιστη τους 80Cκαι ελάχιστη τους 30C.

 

Το ΠΣΚ που έρχεται λοιπόν στην Αττική θα είναι κρύο, ανεμώδες και άστατο την Παρασκευή και το Σάββατο αλλά η Κυριακή θα είναι μια καλύτερη μέρα με διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά το κρύο και ο αέρας θα παραμείνουν. Τα χιονοδρομικά κυρίως από το Πήλιο και νοτιότερα προσέθεσαν αρκετό χιόνι και αναμένονται κι άλλες χιονοπτώσεις την Παρασκευή και το Σάββατο. Βέβαια λόγω των ισχυρών ανέμων θέλει προσοχή καθώς η ορατότητα μπορεί να μειωθεί πάρα πολύ. Η Βόρεια Ελλάδα θα έχει καλύτερες καιρικές συνθήκες για τις επόμενες μέρες επομένως σκεφτείτε μια εκδρομή προς τα εκεί. Καλό ΠΣΚ !!

Τριανταφυλλιά Σίδερη,

Φυσικός - Μετεωρολόγος