Πρόγνωση Kαιρού

( Προσέγγιση καιρικών συνθηκών των Χριστουγέννων...Προοπτική του καιρού της εορταστικής περιόδου.

( Προσέγγιση καιρικών συνθηκών των Χριστουγέννων...Προοπτική του καιρού της εορταστικής περιόδου.

Ο χειμώνας ήρθε για να μείνει. ( Προσέγγιση καιρικών συνθηκών των Χριστουγέννων...Προοπτική του καιρού της εορταστικής περιόδου.)

Προλογος.

-Η Polar-Vortex, δείχνει προς τις αρχές του νέου έτους να χωρίζεται σε 2 ή και 3 τμηματα , κάτι που θα έχει σημαντικές διαφοροποιησεις στις διαταξεις της κυκλοφοριας αρα και στον καιρό, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης (και κυρίως της ανατολικής)...ουσιαστικά την άνοδο του Αζορικού στα βόρεια γεωγραφικά πλατη.
Οπότε αναμένεται και είναι πιθανόν να μας απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ψυχρο μοτιβο του καιρου...

Καιρός Χριστουγέννων και Δεύτερης ημέρας αυτών.

- Κάθοδος ψυχρότερων αερίων μαζών από την Β.ΒΑ Ευρώπη με πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις .

Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βροχές η χιονόνερο στα πεδινά της δυτικής και βόρειας επικράτειας . (Εξπρές διάρκεια και εξασθένηση των φαινομένων.)
Μετατόπιση των φαινομένων στα ανατολικά και νότια διαμερίσματα της επικρατείας ( καιρός προσήνεμος με παρουσία φαινομένων έως και την Πέμπτη στην Β. Κρήτη).

Αττική.

-Βροχές η χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα . Πιθανότητα χιονόπτωσης και σε ημιπεδινες περιοχές προσκείμενες υψομέτρων στα 200μ έως 300μ.Με ευνοικες προϋποθέσεις και τοπικών παραγόντων ( εγκλωβισμούς ψύχους) πιθανή νιφαδοπτωση και κάτω από τα 200μ υψόμετρο.

Άνεμοι ενισχυμένοι βορείου ρεύματος στα πελάγη με εντάσεις 6 έως 7 μποφόρ και στο Αιγαίο ενδεχομένως και 8 μποφόρ .
Η θερμοκρασία σε κάθετη πτώση από τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον δέκα βαθμούς.

Αναλογικά ως μέγιστες το μεσημέρι από βορρά προς νότο με τιμές από 0 έως 7 βαθμούς Κελσίου ενώ στα ΒΔ τμήματα ενδεχομένως και κάτω από το μηδέν.
Παγετός το πρωί και το βράδυ.

Συμπερασματικά και πανοραμικά.

Εξπρές ροή στα δυτικά και βόρεια , μετατόπιση του καιρού στα προσήνεμα από το ύψος της μαγνησίας και των Σποράδων έως και την Βόρεια Κρήτη
Πιθανότητα χιονόπτωσης οπού υπάρχουν αξιόλογοι ορεινοί όγκοι σε Κυκλάδες , Δωδεκαννησα.
Τα φαινόμενα στην Κρήτη ίσως παραταθούν για λίγο παροδικά έως την Πέμπτη.

Υποσημειώσεις .

-Τα πιο έντονα και ποιοτικότερα φαινόμενα ( χιονοπτώσεις ) θα εστιάζονται στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα ενώ στα χαμηλότερα υψόμετρα κατά κανόνα θα είναι ηπιότερα.
Βελτιωμένος καιρός την Παρασκευή και το Σάββατο με εξασθένηση των ανέμων και σχετική άνοδο της θερμοκρασίας.

Προοπτική του καιρού.

- Όπως αναγράφεται στον πρόλογο μας η εγκαθίδρυση του αζορικού αντικυκλώνα στα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη και εν γένη η γενική διάταξη κυκλοφορίας καθιστά μια σε μεγάλης διάρκειας μεσημβρινής κυκλοφορίας στα ανατολικά Βαλκάνια άρα και της Ελλάδας με βάσιμες πιθανότητες για συχνές καταβάσεις ψυχρότερων αερίων μαζών όπου με ιδιάζουσες προϋποθέσεις οι χιονοπτώσεις να κατέλθουν και σε πολλές πεδινές περιοχές της χώρας μας στο επόμενο διάστημα έως και τα φώτα.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις όπου με καθημερινά φρέσκα δεδομένα θα δούμε τα θετικά και αρνητικά της όλης αυτής καιρικής ροής όπου από την Κυριακή ο καιρός ψυχραίνει εκ νέου ..

Χρόνια πολλά με υγεία και ψυχική γαλήνη .

Εκ της διαχείρισης Worldwide Weather.
https://worldwideoriginalweatherteam.blogspot.com/

Sozon Poyntos.